Amerikaans korthaar kat Profiel

Als je aan de perfecte kat denkt, stel je je er misschien een voor die speels is, maar geniet van een goede knuffel, intelligent maar goofy is en zachtaardig met allerlei soorten mensen en huisdieren. Met andere woorden, een kat die misschien wel het Goudlokje van katten is. Dan heb je nu informeel kennisgemaakt met je volgende huisdier: de Amerikaanse korthaar kat.

De Amerikaanse korthaar geniet ervan om deel uit te maken van een familie. Deze katten hebben een goed uitgebalanceerde persoonlijkheid, waardoor ze gemakkelijk in de omgang zijn en zich kunnen aanpassen.

Amerikaanse korthaar kat … in één oogopslag
Persoonlijkheid Vriendelijk, aanpasbaar, gelijkmatig getemperd
Levensverwachting 15-20 jaar
Gewicht 7-12 pond
Vacht &kleuren Kort, dicht; zilveren tabby, diverse kleuren & patronen
Energieniveau Gemiddeld
Affectie niveau Hoog
Vriendelijkheid Hoog
Afstoten niveau Gemiddeld
Verplichte verzorging Laag

Overzicht van een Amerikaanse korthaar kat

Amerikaanse korthaar kat die onder plank ligt

De Amerikaanse korthaar kat wordt als middelgroot beschouwd, met mannetjes die iets groter zijn dan vrouwtjes. Deze katten zijn symmetrisch en behendig, met kenmerken die spreken over hun geschiedenis als snelle, efficiënte jagers.

Gewicht

Als middelgrote kat weegt de Amerikaanse korthaar meestal tussen de 7 en 12 pond.

Omdat niet alle Amerikaanse kortharen overdreven actief zijn, kan obesitas een probleem zijn. Je moet de dagelijkse speeltijd initiëren, zodat ze energie kunnen vrijgeven en voldoende beweging kunnen krijgen. Houd in de gaten hoeveel kattenvoer ze eten (zelfs als ze zweren dat ze honger lijden!).

Lengte

Deze katten zijn niet erg lang, variërend tussen de 12 en 15 centimeter lang. Hun allround medium eigenschappen maken ze zeer proportioneel in grootte, terwijl ze een vrij compacte uitstraling geven.

Jas

De Amerikaanse korthaar heeft een vacht die kort en dik is en dicht aanvoelt als je er met je vingers doorheen loopt. De vacht is dicht om de kat te beschermen tegen weersinvloeden en oppervlakkige verwondingen.

Hoewel Amerikaanse kortharen in verschillende kleuren en patronen verkrijgbaar zijn, zijn ze vooral bekend om hun zwart en zilver klassieke tabby (swirl) markeringen. Een andere veel voorkomende variant is de bruine tabby.

Levensduur

Het Amerikaanse korthaarras staat bekend om hun lange levensduur. Goed gevoede, goed geoefende en geliefde Amerikaanse kortharen kunnen een lang, gezond leven van meer dan 15 jaar leiden!

Geschiedenis van de Amerikaanse korthaar kat

Amerikaanse korthaar kat

Hoewel we niet precies weten wanneer de Amerikaanse korthaarkatten vanuit Europa naar Noord-Amerika kwamen, is het duidelijk dat ze uit het buitenland zijn aangekomen met kolonisten die naar de Nieuwe Wereld voeren.

Er zijn verslagen van de katten die bestonden in de Jamestown Colony, waar ze werkten om knaagdieren en ongedierte uit schuren en weg van de huizen van hun familie te houden. Sommige fans van dit kattenras beweren dat deze middelgrote katachtige kwam over op de Mayflower met de pelgrims.

Ze werden vitale onderdelen van de Amerikaanse samenleving. Zodra mensen zich realiseerden hoe waardevol deze katten waren, werden ze met open armen in huizen verwelkomd.

Door natuurlijke selectie (in plaats van selectief fokken) hebben we wat vandaag de Amerikaanse korthaar kat is. In de afgelopen paar honderd jaar hebben de katten die de sterkste jachtinstincten en het beste uithoudingsvermogen hadden om samen te werkenld New England winters waren degenen die aanhielden.

In de jaren 1800 werd de korthaar kat voor het eerst geaccepteerd in de American Cat Fancier, maar hun naam veranderde verschillende keren. Ze begonnen als Kortharen, studeerden af tot Domestic Shorthair en eindigden vervolgens als American Shorthair.

De jaren 1900 en later

Zodra de jaren 1900 toesloegen, raakten fokkers geïnteresseerd in geïmporteerde katten, zoals de Perzisch of Angora kattenrassen. Mensen in Amerika waren verveeld met de Amerikaanse korthaar en wilden iets exotischer en unieker. Dit veroorzaakte een afname van Amerikaanse korthaarkatten en ze werden snel prominenter in de zwerfkattenpopulatie.

Als reactie hierop werden fokprogramma’s gevormd om de Amerikaanse korthaar te behouden. Fokkers besloten om te werken aan specifieke richtlijnen voor de rasstandaard. Tegenwoordig zijn deze schattige katten onderscheiden met de meest prestigieuze kattenshows.

Door de ups en downs is de Amerikaanse korthaar een zeer populair korthaarras gebleven, een echt hoofdbestanddeel in de Amerikaanse cultuur. Het zijn liefhebbende katten die al onze pure genegenheid verdienen!

Kenmerken

Amerikaanse korthaar kat

De Amerikaanse korthaar wordt beschouwd als een werkend ras, dus hun bouw is gespierd en enigszins compact. Ze hebben sterke poten, die hen helpen bij het jagen en besluipen van prooien. Dit helpt ook bij hun behendigheid en snelheid.

Amerikaanse kortharen hebben grote hoofden en grote wijd uitgezette ogen. Over het algemeen zijn het krachtige katten met een geweldige werkethiek en de wens om hun mensen te behagen.

Persoonlijkheid

Als u op zoek bent naar een goedgehumeurde en aanpasbare kat die precies bij uw gezin past, zult u dat vinden met de Amerikaanse korthaar. Deze katten houden ervan om in de buurt van hun mensen te zijn, maar ze zullen niet om aandacht smeken. In plaats daarvan zullen ze op je schoot klimmen wanneer ze dat willen, en anders hun tijd doorbrengen met sluipen en observeren.

Ze zijn heel sociaal en zullen tijd willen doorbrengen met zowel volwassenen als kinderen, maar ze zijn niet al te enthousiast als je ze probeert op te halen. Ze hechten enorm veel waarde aan hun onafhankelijkheid.

Vanwege hun onafhankelijke aard en sterke jachtinstincten, moet je je Amerikaanse korthaar binnenshuis houden. Als je ze buiten laat, zullen ze waarschijnlijk op jacht gaan en het risico lopen verdwaald te raken of door iemand anders te worden opgenomen. Geef ze in plaats daarvan voldoende ruimte om in je huis te spelen en zorg ervoor dat ze worden gestimuleerd.

Zorg voor een Amerikaans korthaar kitten of kat

De Amerikaanse korthaar is soms erg speels en actief. Ze houden ervan als hun mensen beginnen te spelen en hen vermaken, maar door interactief speelgoed in huis achter te laten, zullen ze ook gaan spelen. Dit zal voldoen aan de jachtinstincten die ze hebben aangescherpt toen ze als werkende katten leefden.

Een krabpaal naar je huis zal hen in staat stellen om te klimmen wanneer ze zich vervelen en avontuur zoeken. Als je Amerikaanse korthaar niet in de stemming is om te spelen, zullen ze je gewoon niet vermaken en iets anders vinden om te doen.

Dit populaire kattenras doet het heel goed in huizen met andere huisdieren, dus het samenbrengen van twee katten is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat ze vermaakt worden en niet eenzaam zijn. Ze doen het ook goed met honden zolang ze elkaars ruimte en grenzen respecteren. Zorg ervoor dat je een langzame, juiste introductie tussen twee huisdieren om ervoor te zorgen dat beide partijen zich gerespecteerd en comfortabel voelen.

Amerikaanse korthaar kat

Schone huizen, gelukkige katten

Ondanks hun semi-wilde begin, kan de Amerikaanse korthaar (net als andere huiskatten) weigeren een vuile kattenbak te gebruiken. Voor een no-muss, no-fuss kattenbak, probeer Nest-Robot. Dit is een zelfreinigende kattenbak waarmee je kunt ontspannen, wetende dat je kat elke keer een schoon bed met kattenbakvulling zal hebben terwijl je nooit hoeft te scheppen.

Het is ook belangrijk dat je je Amerikaanse korthaar verzorgt. Hoewel hun vacht kort is, is deze erg dik en dicht, waardoor regelmatig kammen nodig is om verharing te minimaliseren. Dit zal ook helpen om haarballen te beperken. Trim hun nagels om de paar weken en houd hun oren schoon om de kans op infecties te beperken.

Mogelijke gezondheidsproblemen

Als je kennis hebt genomen van de lange levensduur van een Amerikaanse korthaar, kan het duidelijk zijn dat het relatief gezonde, onderhoudsarme katten zijn. Met de juiste voeding en veel beweging kan de Amerikaanse korthaar een heel lang leven leiden. Hoe dan ook sommige kattenrassen zijn gevoeliger aan bepaalde voorwaarden, en huisdierouders moeten zich bewust zijn van wat die zijn.

Voor de Amerikaanse korthaar moeten huisdierouders rekening houden met de cardiovasculaire gezondheid van hun kat. Hypertrofische cardiomyopathie is een aandoening waarbij de spieren rond het hart dikker worden, waardoor de bloedtoevoer naar het hart afneemt. Neem uw kat regelmatig mee naar veterinaire controles en houd vaccinaties bij om ervoor te zorgen dat ze zo gezond (en gelukkig) zijn als maar kan.

De relaxte werkende kat waar je dol op zult zijn

De Amerikaanse korthaar is een geweldige familiegerichte, vriendelijke en nieuwsgierige kat om in uw huis te verwelkomen. Ze zijn een ideale metgezel en verdienen alle erkenning voor hun vriendelijkheid en aanpassingsvermogen.

Je volgende beste vriend zou kunnen komen in de vorm van de Amerikaanse korthaar – hoe opwindend is dat?