Oosters Korthaar Kattenras Profiel

Je ziet niet zomaar een Oosters Korthaar en beweegt mee. Je stopt letterlijk om naar ze te staren: met hun schuine gezichten, expressieve ogen, grote oren en slanke frames maken ze een statement.

In het begin zou je ze kunnen verwarren met een Siamese kat – en hoewel er geschiedenis is om uit te leggen hoe je tot deze conclusie bent gekomen, is de Oosterse Korthaar een apart ras dat wordt gewaardeerd om hun liefdevolle aard.

Deze prachtige katachtigen staan vaak bekend als de ‘Regenboogkat’. Er zijn bijna net zoveel vachtkleurvariaties als er dagen in een jaar zijn – tot 300 combinaties – dus je kunt nooit zeker zijn van wat je in een nest zult zien, dankzij hun unieke genenpool.

Dit ras is atletisch en vriendelijk. Ze willen tijd doorbrengen met hun familie, apporteren en trucs leren om indruk te maken. (Zorg ervoor dat je je natuurlijke entertainer een applaus geeft.) Je zult je nooit vervelen met een Oosters Korthaar in huis!

Oosters Korthaar kat … in één oogopslag
Persoonlijkheid Onderhoudend, toegewijd, vocaal
Levensverwachting 10-15 jaar
Gewicht 7-10 pond
Vacht &kleuren Kort, strak; 300+ kleuren &patroon combo’s
Energieniveau Hoog
Affectie niveau Hoog
Vriendelijkheid Hoog
Afstoten niveau Gemiddeld
Verplichte verzorging Laag

Overzicht van de Oosters Korthaar kat

witte Oosters Korthaar kat

De Oosterse Korthaar is een lang en elegant kattenras. Hoewel overwogen klein- tot middelgroot, ze kunnen groter lijken vanwege hun lange ledematen en slanke, buisvormige lichaam. Ze hebben strakke spieren die vaak worden getraind vanwege hun hoge energieniveaus en speelsheid.

Gewicht

Oosterse korthaar katten variëren tussen 7-10 pond, met mannetjes iets aan de zwaardere kant. Je zou naar een Oosters Korthaar kunnen kijken en denken dat ze veel groter zijn dan ze zijn, maar dat komt door hun lengte.

Lengte

De Oosters Korthaar kat kan tussen de 9 en 11 centimeter lang staan. Hun lange ledematen geven ze extra hoogte, waardoor de illusie ontstaat dat ze een groot kattenras zijn. Van het puntje van hun staart tot hun neus zijn ze meestal ongeveer 18 centimeter lang.

Dus, hoewel het lange en lange katten zijn, zul je misschien verrast zijn door hun lichte gewicht wanneer je ze oppakt!

Jas

De vacht van de Oosterse korthaar is een ander kenmerk dat hen helpt op te vallen. Ze worden de “Rainbow Cat” genoemd omdat ze kunnen worden geboren met maximaal 300 kleurencombinaties.

Van lila tot ebbenhout, van lavendel tot sable, van chocolade, wit, blauw, crème, rood, bruin, vorst, platina, fawn, kastanje, kaneel tot champagne – deze katten hebben geen regels als het gaat om het uiterlijk van hun vacht. Effen kleuren, parti-kleuren, bicolor met groene of blauwe ogen… Deze kat is de miauw van de kat!

Extra patronen die de Oosterse korthaar kan weergeven, zijn calico, tabby, tortie en meer. Als je een kat wilt die uniek zal zijn van hun broers en zussen, is dit degene voor jou. Je zou kunnen raden welke combinatie van kleur en patroon de nest van je kat zou zijn, en het is onwaarschijnlijk dat je er een correct zou raden; er zijn gewoon te veel opties!

Levensverwachting

Met de juiste zorg, voeding en lichaamsbeweging kan je Oosters Korthaar een lang en gelukkig leven leiden. Hun levensduur ligt meestal tussen de 10 en 15 jaar.Ars.

Uw kat vertrouwt op u om hem de beste kwaliteit zorg te geven, en als u dat doet, kunnen ze u belonen met jarenlang gezelschap.

Geschiedenis van de Oosterse Korthaar

calico Oosters Korthaar kat

De Oosterse Korthaar doet je misschien denken aan de colorpoint Siamese kat, en daar is een goede verklaring voor. Oosterse korthaarkatten zijn ontstaan als gevolg van kruisingen om het Siamese ras nieuw leven in te blazen nadat de Tweede Wereldoorlog een verscheidenheid aan huiskattenrassen dreigde uit te roeien.

Fokkers in Europa kruisten Siamese katten met Britse kortharen, Blauwe Rus en Abessijnen, en kruisten die kittens vervolgens terug met Siamese katten. Dit resulteerde in kittens met puntige vachten die de ruggengraat werden van de Siamese ras revival. Andere variaties van jassen en kleuren leggen de basis voor Oriental Shorthairs.

Toen Siamese katten en Oosterse Kortharen voor het eerst werden gescheiden, vroegen fokkers zich af of alle kleur- en patrooncombinaties moeten hun eigen rassen zijn. Dit idee werd geseponeerd toen ze zich realiseerden hoeveel rassen dat zou zijn (ongeveer 300 te veel!). Zo werd de Oosterse Korthaar het hoofdras, met kleuren en patronen als variaties van het ras.

Kenmerken

Hoewel deze katten een bijna intimiderende aanwezigheid in de kamer brengen, kun je er zeker van zijn dat ze dat allesbehalve zijn. Oosterse korthaarkenmerken zijn beschreven als extreem, waaronder lange, hoekige gezichten, grote ogen en uitlopende oren.

Door hun lengte lijken ze groter en dunner dan ze in werkelijkheid zijn. Wanneer je een nieuwsgierige blik krijgt, kun je het gevoel hebben dat ze in je ziel staren.

En misschien zijn ze dat ook wel.

Persoonlijkheid

witte Oosterse Korthaar

Hoewel deze katten er intimiderend uit kunnen zien, zijn het echt lieverds die graag tijd doorbrengen met hun gezin. Oosterse kortharen begroeten zelfs hun huisdierouders bij de deur als ze thuiskomen.

De Oosterse Korthaar wil dat je je aan hen verbindt zoals zij zich aan jou binden. Ze zullen een zeer loyale metgezel voor je zijn, zolang je hun loyaliteit en liefde teruggeeft.

Ken je die dagen waarop je gewoon al je problemen moet ventileren? Dat geldt ook voor Oriental Shorthairs. Ze zijn buitengewoon conversatief en hebben altijd iets om over te praten met hun familieleden.

Als u op zoek bent naar een kat die gedurende lange tijd stil en solitair zal zijn, is dat niet de Oosterse Korthaar. Ze zijn vocaal en pittig en willen al je aandacht.

De Oosters Korthaar kan eenzaam en depressief worden wanneer hij te lang alleen wordt gelaten. Als je veel werkt, kan het krijgen van je Oosters Korthaar een harige vriend echt veranderen hoe ze zich overdag voelen. Ze kunnen goed overweg met andere katten en zullen zelfs met honden spelen.

Speeltijd en training

De Oosters Korthaar kat houdt ervan om nieuwe dingen te leren. Ze willen dat je spelletjes met ze speelt, leert apporteren, een muis aan een touwtje achtervolgt of zelfs eenvoudige trucs doet zoals zitten en draaien.

Wanneer ze van jongs af aan worden onderwezen, kunnen ze zich goed aanpassen aan het aangelijnd zijn, waardoor ze veilig de buitenwereld kunnen verkennen. Deze katachtigen zijn nieuwsgierig, dus ze kunnen in dingen terechtkomen (ook bekend als, problemen) wanneer ze zich vervelen.

Om je Oosters Korthaar het beste leven te geven, moeten ze genoeg speelgoed hebben om ze te vermaken. Ze kunnen sierlijk klimmen en springen, waardoor je koelkast en de bovenkant van je kasten zeer verleidelijke locaties zijn om op te zitten. (Daarom moet je ze aanmoedigen om te gebruiken kattenbomen.)

Zorg voor een Oosters Korthaar

grijze Oosters Korthaar kat

Oosterse kortharen zijn meestal een gezonde en gelukkige kat. Om gezondheidsproblemen te voorkomen, moet u ze minstens jaarlijks naar de dierenarts brengen en ze voedzame, portiegecontroleerde maaltijden geven.

Hun jassen zijn kort en strak, waardoor het verzorgen een beetje gemakkelijker is dan vereist door hun neven, de Oosterse Langharen. Voor de onderhoudsarme korthaar wil je hun vacht elke week borstelen om het verharen tot een minimum te beperken en af en toe een bad te nemen.

Hoewel ze zichzelf behoorlijk goed verzorgen, moet je misschien op de oren van je Oosters Korthaar blijven. Hun oren zijn groot en kunnen oorsmeer heel gemakkelijk vasthouden. U zult regelmatig willen controleren op wasopbouw. Eén methode voor kattenoren reinigen is een paar druppels water op een zacht watje. Houd er rekening mee dat het gebruik van wattenstaafjes schadelijk kan zijn voor de oren (voor zowel katten als mensen).

Oosterse kortharen zijn bijzonder over hun badkamerruimte en geven, net als de meeste katten, de voorkeur aan een schone kattenbak. En als je één Oosters Korthaar hebt, is het waarschijnlijk dat je eenhier (want eenzaam zijn is niet leuk).

Om de kattenbak bij te houden, probeer dan een zelfreinigende kattenbak zoals Nest-Robot. Deze automatische kattenbak zorgt ervoor dat uw kat elke keer een schone plek heeft om naartoe te gaan en u hoeft zich geen zorgen te maken over ongelukken in huis (of constant scheppen).

Mogelijke gezondheidsproblemen

De Oosterse Korthaar, zoals Siamese, Abessijnse en Balinese rassen, is meer vatbaar voor ontwikkeling renale amyloïdose. Dit is een ernstige aandoening die optreedt wanneer het abnormale eiwit amyloïde zich afzet in verder gezond nierweefsel.

Deze opbouw zorgt ervoor dat gezond nierweefsel wordt vervangen door eiwitten en de nier begint goed te functioneren. Helaas kunt u geen genetische tests uitvoeren om te zien of uw Oosters Korthaar kitten hiermee is geboren.

Bovendien kunnen oosterse kortharen zich ontwikkelen progressieve retinale atrofie, wat een geleidelijke vorm van verlies van het gezichtsvermogen is die pas volledig aanwezig is tussen de leeftijd van 3-5 jaar. Je kunt hier genetisch op testen, maar er is geen behandeling voor verlies van het gezichtsvermogen.

Een Oosters korthaar cat adopteren

De Oosters Korthaar kat is een liefdevol en intelligent ras dat vastbesloten is om je trouwe metgezel te zijn. Je moet net zo graag de persoon van deze kat willen zijn als dat ze je favoriete kat willen zijn.

En als je slechts één Oosters Korthaar adopteert, ben je waarschijnlijk klaar om in de nabije toekomst een andere te adopteren. Je zult enorm van ze houden, en ze zullen van je houden omdat je ze een vriend hebt gegeven!