De 7 beste kalmerende kattentraktaties

Ons beoordelingsproces

Onze beoordelingen zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en, indien mogelijk, hands-on testen. Elke keer dat u een aankoop doet via een van onze onafhankelijk gekozen links, ontvangen we een percentage van de opbrengst. Lees hier meer over hoe we worden ondersteund.

Uitstapjes naar de dierenarts kunnen stressvol zijn. Onweersbuien zijn luid en onvoorspelbaar. Veranderingen in routine kunnen verontrustend zijn. Dit zijn slechts enkele van de situaties die angst bij uw kat kunnen veroorzaken.

Katten kunnen gestrest en angstig worden over veel van dezelfde dingen als mensen, hoewel de tekenen van kattenangst zich op verschillende manieren kunnen manifesteren. Veranderingen in activiteitsniveau, overmatig miauwen, onkarakteristieke agressie en veranderingen in gewicht of eetlust kunnen allemaal wijzen op een toename van stress.

Hoewel chronische angst iets is dat u met uw dierenarts moet bespreken, kunnen incidentele symptomen soms worden beheerd met thuisoplossingen zoals kalmerende hulpmiddelen voor katten.

In deze gids zullen we het onderwerp van katten kalmerende traktaties verkennen om te ontdekken hoe ze werken (en of ze werken) en wat de beste opties op de markt zijn.

In één oogopslag: de beste kalmerende kattentraktaties om te kopen

We raden ten zeerste aan om naar de vergelijkingstabel te kijken die we hieronder hebben, waar we de kenmerken van elk product hebben benadrukt. U vindt ook meer gedetailleerde informatie over elk product verderop in het artikel.

Tweede plaats

aac-table__image

9.8

Geplukt door 31 mensen vandaag!

Pet Naturals Kalmerende Kat Kauwen

 • Bevat drie kalmerende actieve ingrediënten
 • Lekkere kippenleversmaak
 • Veilig om de dosis indien nodig te verdubbelen of te verdrievoudigen

Beste voor gevoelige maag

Beste Paw Gel

aac-table__image

9.0

Geplukt door 18 mensen vandaag!

ThunderWunders Kalmerende Kat Poot Gel

 • Sommige katten geven er de voorkeur aan boven kalmerende kauwen
 • Kan goed werken voor katten met gebitsproblemen
 • Bevat zalmolie, een rijke bron van omega-3 vetzuren

Hoe werken kalmerende kattentraktaties?

Kalmerende hulpmiddelen voor katten nemen verschillende vormen aan.

Het Thundershirt levert zachte maar constante druk om angst in stressvolle situaties te verlichten. Plug-in feromoonverspreiders zoals Feliway zijn klinisch bewezen om stressgerelateerd gedrag te verminderen en kunnen zelfs spanning in huishoudens met meerdere katten verlichten. Dezelfde feromonen kunnen zelfs worden opgenomen in kattenhalsbanden voor continue kalmerende verlichting.

Een ander populair product voor het verlichten van incidentele angst is het kalmeren van kattentraktaties.

Kalmerende kattentraktaties worden meestal gemaakt met ontspannende kruiden zoals kamille. Ze werken op een vergelijkbare manier als kalmerende theeën voor mensen.

De beste kalmerende kattentraktaties bevatten echter klinisch bewezen actieve ingrediënten zoals L-theanine, L-tryptofaan en thiamine (vitamine B1) om het centrale zenuwstelsel te ontspannen. Een bioactief peptide afgeleid van de caseïne in koemelk genaamd α-casozepine is ook gemeld om een anxiolytisch effect te bieden vergelijkbaar met benzodiazepines.

De therapeutische effecten van α-casozepine en L-tryptofaan worden ondersteund door de resultaten van een studie uit 2017 gepubliceerd in de Journal of Feline Geneeskunde en Chirurgie.

Hoewel klinisch onderzoek met kalmerende kattentraktaties beperkt is, zijn er studies die het gebruik van deze actieve ingrediënten ondersteunen.

Een studie uit 2018 gepubliceerd in de Iers Veterinair Tijdschrift meldde dat een oraal kalmerend supplement genaamd Anxitane®, het actieve ingrediënt waarin L-theanine zit, de ongewenste manifestaties van stress bij katten in slechts 15 dagen hielp verbeteren.

Het kalmerende effect van thiamine is uitgebreid bestudeerd bij mensen, hoewel het moeilijk te zeggen is of dezelfde voordelen bij katten kunnen worden verwacht.  Een artikel uit 2008 gepubliceerd in Inzichten in integratieve geneeskunde wijst op het gebruik van thiamine en essentiële vetzuren zoals sleutelbloemolie.

De werkzaamheid van kalmerende traktaties voor katten hangt af van de gebruikte actieve ingrediënten en hun concentratie. We hebben de markt afgezocht naar de beste kattentraktaties voor stress en angst op basis van hun actieve ingrediënten, aanbevelingen van dierenartsen en positieve klantrecensies.

Onze topkeuzes voor de beste kalmerende traktaties voor katten

Nu je een beter begrip hebt van hoe we tot onze topkeuzes zijn gekomen, ben je waarschijnlijk benieuwd om ze te zien!

Hier zijn onze top 7 keuzes voor de beste kalmerende kattentraktaties:

Bekijk op Chewy View op Amazon

Met meer dan 20.000 beoordelingen op Amazon en een 4-star rating, VetriScience Composure traktaties zijn enkele van de meest populaire kat kalmerende kauwen op de markt.

Deze formule bevat een drietal klinisch bewezen actieve ingrediënten, waaronder thiamine, colostrum en L-theanine. Het recept is door een dierenarts geformuleerd en goedgekeurd door de veterinaire beoordelingsraad van het merk om gedragsproblemen bij katten te ondersteunen.

Deze kalmerende kauwen komen in een smakelijke kippenleversmaak met 30 kauwen per container. Ze zijn betaalbaar geprijsd onder $ 0,30 per traktatie en kunnen worden gekocht in 1- of 2-packs.

Hoewel deze lekkernijen op de markt worden gebracht als zachte kauwen, melden sommige klanten dat de textuur een beetje moeilijk is voor hun katten. Anderen vonden echter dat de kauwen zacht genoeg waren om in stukken te worden gebroken.

Ingrediënten

Thiamine (vitamine B1), C3 (Colostrum Calming Complex), L-Theanine, Biergist, Koolzaadolie, Kippenleversmaak, Citroenzuur, Glycerine, Gemengde Tocoferolen, Propionzuur, Gepatenteerd mengsel (Maltodextrine, Natriumalginaat en Calciumsulfaat), Rozemarijnextract, Siliciumdioxide, Sojalecithine, Plantaardige olie.

Actieve ingrediënten (per 1 kauw)

 • Thiamine (Vitamine B1): 67 mg
 • C3 (Colostrum Kalmerend Complex): 11 mg
 • L-Theanine: 10,5 mg

Wat we leuk vonden

 • Trio van klinisch bewezen actieve ingrediënten
 • Betaalbaar geprijsd onder de $ 0,30 per kauw
 • Aantrekkelijke kipleversmaak

Wat we niet leuk vonden

 • Textuur kan te moeilijk zijn voor sommige katten

Bekijk op Chewy View op Amazon

Geformuleerd met dezelfde drie actieve ingrediënten als onze topkeuze. De concentratie van die actieve ingrediënten is iets lager, maar deze kalmerende formule van Pet Naturals is nog steeds een uitstekende keuze.

Deze traktaties bevatten thiamine, C3 Colostrum Calming Complex en L-theanine als de top drie ingrediënten. De rest van de ingrediëntenlijst lijkt erg op de vorige formule, inclusief de kipleversmaak.

Deze traktaties van Pet Naturals of Vermont hebben een iets lagere algemene beoordeling dan VetriScience Composure, hoewel meer dan een derde van die beoordelingen 5-sterren zijn. Klanten melden vergelijkbare problemen met de consistentie van de lekkernijen en sommige katten lijken de smaak gewoon niet leuk te vinden.

Individuele voorkeuren terzijde, dit kalmerende supplement lijkt goed geformuleerd te zijn voor angstverlichting en ze zijn een beetje goedkoper dan onze topkeuze.

Ingrediënten

Brouwers gist, koolzaadolie, kippenleversmaak, citroenzuur, glycerine, gemengde tocoferolen, propionzuur, gepatenteerde mix (maltodextrine, natriumalginaat en calciumsulfaat), rozemarijnextract, siliciumdioxide, sojalecithine, plantaardige olie, wei.

Actieve ingrediënten (per 1 kauw)

 • Thiamine (Vitamine B1): 65 mg
 • C3 (Colostrum Kalmerend Complex): 9 mg
 • L-Theanine: 8,5 mg

Wat we leuk vonden

 • Bevat drie kalmerende actieve ingrediënten
 • Lekkere kippenleversmaak
 • Veilig om de dosis indien nodig te verdubbelen of te verdrievoudigen

Wat we niet leuk vonden

 • Lagere concentratie van actieve ingrediënten
 • Sommige klanten vinden de textuur te hard

Bekijk op Chewy View op Amazon

Verkocht in containers van 50 en 60 tellen, is deze kalmerende formule betaalbaar geprijsd onder $ 0,20 per kauw. Houd er echter rekening mee dat NaturVet een portiegrootte van twee kauwen aanbeveelt.

Deze kauwen zijn speciaal ontworpen voor gebruik tijdens stressvolle situaties zoals dierenartsbezoeken – ze kunnen ook effectief zijn voor verlatingsangst. Het is het beste om ze 30 minuten voor het evenement aan uw kat te geven om ervoor te zorgen dat de kalmerende effecten de tijd hebben om zich te ontwikkelen.

Geformuleerd met vijf actieve ingrediënten, bevatten deze kauwen L-tryptofaan en thiamine, evenals drie kruideningrediënten. Kamille is een bekend kalmerend hulpmiddel, terwijl melatonine helpt om rust en ontspanning te bevorderen. Gember wordt toegevoegd om gevoelige magen te ondersteunen, wat een voordeel kan zijn tijdens het reizen.

De klantervaring met dit product varieert sterk. Meer dan 40% van de klanten op Amazon beoordeelde het product als 5-sterren, waarbij velen meldden dat de traktaties bijzonder effectief zijn ’s nachts. Sommigen melden echter dat de effecten lijken af te nemen bij herhaald gebruik.

Ingrediënten

L-tryptofaan, kamille, thiamine, gember, melatonine, biergist, levertraan, lijnzaadmeel, glycerine, lecithine, natuurlijke smaakstoffen, haverg, rijstmeel, sorbinezuur, plantaardige olie, tarwekiemen.

Actieve ingrediënten (per 2 chews)

 • L-tryptofaan: 50 mg
 • Kamille: 6 mg
 • Thiamine (Vitamine B1): 6 mg
 • Gember: 1 mg
 • Melatonine:01 mg

Wat we leuk vonden

 • Bevat vijf actieve ingrediënten voor het kalmeren
 • Betaalbaar geprijsd onder de $ 0,20 per kauw
 • Geweldig voor stressvolle gebeurtenissen zoals reizen en harde geluiden

Wat we niet leuk vonden

 • Effecten kunnen in de loop van de tijd afnemen
 • Sommige katten houden niet van de smaak

Bekijk op Chewy View op Amazon Bekijk op ShamelessPets

Lees onze volledige merkbeoordeling

Terwijl kattenkruid bij sommige katten een geagiteerde reactie veroorzaakt, lijken anderen het rustgevend te vinden. Een lid van de muntfamilie, kattenkruid bevat een verbinding genaamd nepetalacton die in verband is gebracht met kalmerende effecten.

Deze lekkernijen van Shameless Pets bevatten eiwitrijke kip als hoofdingrediënt met kippenvet als voedzame bron van essentiële vetten. Ze bevatten andere natuurlijke ingrediënten zoals geüpcyclede zoete aardappel en bruine rijst zonder kunstmatige toevoegingen zoals kleuren, smaken of conserveermiddelen.

Wat Shameless Pets uniek maakt, is dat ze buitenbeentjes en overtollige producten gebruiken in hun recepten. Hier komt de term “upcycled” vandaan. Elke 6 zakken met gekochte traktaties komt overeen met 1 pond gered voedsel dat helpt de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Dit recept bevat weinig calorieën en is rijk aan natuurlijke kipsmaak. De lekkernijen hebben een knapperige textuur waar katten van lijken te genieten en ze zijn gemaakt in de VS.

Ingrediënten

Kip, zoete aardappel, bruine rijst, tapioca, brouwers gedroogde gist, miscanthusgras, kippenvet, natuurlijke smaak, inuline, kattenkruid, fosforzuur, gemengde tocoferolen, gedroogd bacillus coagulans fermentatieproduct.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 18%

Ruw vet: 14.5%

Ruwe celstof: 8%

Vocht: 8%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 19.57%

Vet: 15.76%

Vezel: 8.7%

Koolhydraten: 55.98%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 17.19%

Vet: 33.63%

Koolhydraten: 49.18%

Wat we leuk vonden

 • Rijk aan eiwitten uit een dierlijke bron
 • Voedingsrijk kippenvet levert essentiële vetten
 • Nepetalacton in kattenkruid kan een kalmerend effect hebben

Wat we niet leuk vonden

 • Bevat wat onnodige plantaardige ingrediënten

Bekijk op Chewy View op Amazon

Deze zachte kauwen met kipsmaak van Tomlyn zijn een beetje anders dan onze top drie keuzes omdat L-tryptofaan het primaire actieve ingrediënt is. Zoals hierboven vermeld, worden de kalmerende effecten van L-tryptofaan ondersteund door klinisch bewijs.

Naast L-tryptofaan bevatten deze traktaties kamillebloem voor verlichting van kruidenangst. Elke kauw bevat 66 mg L-tryptofaan, 39,6 mg kamille en 6,6 mg gemberwortel.

Deze lekkernijen hebben een aantrekkelijke kippenleversmaak en ze zijn redelijk geprijsd rond $ 0,35 per kauw. Sommige klanten melden dat de traktaties groter zijn dan nodig en de harde textuur maakt ze moeilijk uit elkaar te halen.

Over het algemeen kunnen ze echter een goede keuze zijn voor angstige katten die niet reageren op andere actieve ingrediënten zoals L-theanine en thiamine.

Ingrediënten

L-tryptofaan, kamillebloem, gemberwortel, Arabische gom, biergist, calciumsulfaat, koolzaadolie, kippenleversmaak, citroenzuur, citruspectine, glycerine, maltodextrine, gemengde tocoferolen, haverbloem, propionzuur, rozemarijnextract, roggemeel, siliciumdioxide, natriumalginaat, sorbinezuur, sojalecithine, plantaardige olie, water.

Actieve ingrediënten (per 1 kauw)

 • L-tryptofaan: 66 mg
 • Kamille bloem: 6 mg
 • Gemberwortel:6 mg

Wat we leuk vonden

 • Bevat 66 mg L-tryptofaan per kauw
 • Redelijk geprijsd rond $ 0,35 per kauw
 • Kamille voor extra angstverlichting

Wat we niet leuk vonden

 • Sommige klanten vonden de traktaties te groot
 • Harde textuur maakt ze moeilijk uit elkaar te halen

Bekijk op Chewy View op Chewy

Lees onze volledige merkbeoordeling

Hoewel de kalmerende effecten van kruideningrediënten minder goed bestudeerd zijn dan actieve ingrediënten zoals L-theanine en thiamine in klinische omgevingen, vinden veel katteneigenaren dat ze helpen om de stress en angst van hun kat te verlichten.

Deze graanvrije kattentraktaties van I and Love and You zijn voorzien van kamille, passiebloem en lavendel. Ze zijn ook gemaakt met eiwitrijke kip en kippenlever met toegevoegde prebiotics ter ondersteuning van een gezonde spijsvertering bij katten.

Het koolhydraatgehalte van deze lekkernijen is vrij hoog, maar ze zijn veel hoger in vocht dan veel van de kattentraktaties op deze lijst. Dit maakt de textuur zachter en beter hanteerbaar voor katten met gebitsproblemen. Ze kunnen ook gemakkelijker in stukken te breken zijn voor kittens.

Ingrediënten

Kip, kippenlever, glycerine, gemalen lijnzaad, natuurlijke smaak, guargom, erwtenvezel, zout, inuline, pompoen, paardebloemgroenten, cranberrypoeder, broccoli, zoete aardappelen, gemengde tocoferolen (een conserveermiddel), kamille, lavendel, passiebloem.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 19%

Ruw vet: 9%

Ruwe celstof: 5%

Vocht: 24%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 25%

Vet: 11.84%

Vezel: 6.58%

Koolhydraten: 56.58%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 22.66%

Vet: 26.06%

Koolhydraten: 51.28%

Wat we leuk vonden

 • Eiwitrijke kip en kippenlever als top 2 ingrediënten
 • Alle natuurlijke ingrediënten, geen kunstmatige toevoegingen
 • Hoog in vocht, zachte textuur is gemakkelijk te kauwen en uit elkaar te halen

Wat we niet leuk vonden

 • Hoog koolhydraatgehalte
 • Geen klinisch bewezen actieve ingrediënten

Zicht op Chewy

Als uw katachtige vriend gebitsproblemen heeft die droog voedsel en traktaties moeilijk te kauwen maken, kan een zachte kalmerende traktatie een meer geschikte keuze zijn. Deze pootgel heeft een aantrekkelijke zalmsmaak en een geltextuur die voor de meeste katten gemakkelijk te consumeren en te verteren is. Je knijpt het gewoon op zijn poot en hij likt het af.

Deze pootgel van ThunderWunders bevat kruiden kalmerende extracten zoals passiebloem en kamille, evenals kattenkruid. Het bevat ook zalmolie als een dierlijke bron van omega-3-vetzuren.

Meer dan 50% van de klanten op Chewy geven dit product een 5-sterrenbeoordeling en verschillende melden dat het product aantrekkelijker is voor hun katten dan kalmerende lekkernijen. Het is echter vermeldenswaard dat het product een beetje rommelig kan zijn om te gebruiken en het bevat natriumbenzoaat, een kunstmatig conserveermiddel.

Ingrediënten

Haverextract, passiebloemextract, kamille-extract, kattenkruid, water, sojaolie, sojalecithine, natriumcarboxymethyl, cellulose, xanthaangom, zalmolie, zalmvissmaak, ascorbinezuur, kaliumsorbaat (conserveermiddel), natriumbenzoaat (conserveermiddel).

Actieve ingrediënten (per 6g)

 • Haver extract: 100 mg
 • Kamille Extract: 45 mg
 • Passiebloem Extract: 45 mg
 • Kattenkruid Extract: 20 mg

Wat we leuk vonden

 • Sommige katten geven er de voorkeur aan boven kalmerende kauwen
 • Kan goed werken voor katten met gebitsproblemen
 • Bevat zalmolie, een rijke bron van omega-3 vetzuren

Wat we niet leuk vonden

 • Kan een beetje rommelig zijn om te gebruiken
 • Bevat natriumbenzoaat, een kunstmatig conserveermiddel