Waarom likt mijn kat mijn haar? Een dierenarts legt uit

Als je je leven met katten deelt, weet je dat de meesten veel tijd besteden aan het verzorgen van zichzelf, maar je hebt misschien ook gemerkt dat je kat andere voorwerpen, dieren of zelfs jij likt!

Snel overzicht

01

Katten verzorgen elkaar als een methode om sociale banden te verbeteren en geuren uit te wisselen.

02

Wanneer je kat je haar likt, is dat meestal omdat ze de speciale band tussen jullie twee proberen te versterken.

03

In de meeste gevallen kan het geen kwaad om katten mensenhaar te laten likken, zolang ze het maar niet doorslikken.

Niet tevreden met het likken van de huid van hun menselijke metgezellen, ontwikkelen sommige katten de gewoonte om ook ons haar te likken. Hoewel dit likgedrag een beetje vreemd kan lijken, is het in de overgrote meerderheid van de gevallen een teken van genegenheid en moet het als een compliment worden opgevat.

In dit artikel zullen we het verzorgen van katten bespreken, waarom ze kunnen beginnen met het likken van menselijk haar, hoe deze gewoonte indien nodig te ontmoedigen en of er gezondheidsproblemen zijn om rekening mee te houden.

Geweldige tongen

Kat drinken met tong

De tong van een kat voelt ruw aan omdat deze bedekt is met honderden kleine naar achteren gerichte weerhaken (stekels).

Als uw kat uw haar begint te likken, zult u merken dat dit niet de meest aangename sensatie is omdat de tongen van katten ruw en schurend zijn (waardoor ze aanvoelen als schuurpapier). Het is ook waarschijnlijk dat je haar (vooral als het lang is) op de tong van je kat lijkt te vangen.

Dit komt omdat een kattentong is bedekt met honderden kleine papillen – kleine, naar achteren gerichte weerhaken (stekels) gemaakt van keratine. Keratine is dezelfde taaie substantie waar klauwen en bont van gemaakt zijn.

Deze papillen helpen katten losse haren, vuil, muffe olie en parasieten te verwijderen terwijl ze zichzelf verzorgen. Een fascinerende studeren heeft aangetoond dat de tongpapillen van katten de vorm van schepjes hebben en holle uiteinden hebben; deze absorberen speeksel en verdelen het over de haarvacht en tot aan het huidoppervlak tijdens het verzorgen. Dit helpt niet alleen de huid te reinigen en klitten in de vacht te verwijderen, maar het helpt ook om de temperatuur van de kat onder controle te houden.

Lees ook: Waarom zijn kattentongen ruw?

Normaal kattenverzorgingsgedrag

waarom likt mijn kat mijn haar?

Verzorging door te likken – jezelf en anderen – is een normaal kattengedrag.

Zelfzorg is erg belangrijk in de kattenwereld. Sommige bronnen schatten dat katten tot 50% van hun wakkere uren besteden aan het verzorgen van zichzelf! Veel katten verzorgen ook andere katten in hun huishouden. Dus, waar komt dit gedrag vandaan en kan het verklaren waarom ze ook ons haar kunnen gaan likken?

Moederkatten likken hun kittens onmiddellijk na de geboorte, een instinctgestuurd gedrag om de geuren en weefsels te verwijderen die roofdieren kunnen aantrekken. Moederkatten blijven hun kittens de komende weken likken, wat hen stimuleert om naar het toilet te gaan, ze schoon houdt en vervelende parasieten zoals vlooien verwijdert. Op de leeftijd van 4 weken beginnen kittens het werk over te nemen en beginnen ze zichzelf te verzorgen.

Lees ook: De complete voedingsgids van kittens tot senioren

Waarom likken katten elkaar?

waarom likt mijn kat mij?

Sociale verzorging, allogrooming genaamd, is een belangrijk onderdeel van binding.

Veel diersoorten nemen deel aan sociale Grooming; allogrooming is een specifieke term om twee individuen van dezelfde soort te beschrijven die elkaar verzorgen. Allogrooming bij katten richt zich meestal op het hoofd- en nekgebied en wordt verondersteld sociale banden te verbeteren.

Ondanks de verbazingwekkende flexibiliteit van katten, zijn het hoofd en de nek de moeilijkste gebieden voor hen om zichzelf te verzorgen, dus een theorie is dat allogrooming eenvoudigweg hun vrienden helpt om de moeilijk bereikbare plaatsen schoon te maken.

Het hoofd- en nekgebied bij katten bevat echter ook meerdere geurklieren die feromonen afscheiden. Door deze gebieden te likken en te wrijven, kunnen katten geuren verspreiden, die helpen om leden van hun “roedel” te markeren en opnieuw te bevestigen en vriendelijke personen te identificeren.

Een studeren in de functie van allogrooming bij huiskatten bleek dat hoger geplaatste (dominantere) katten meestal lager gerangschikte katten verzorgen en dat het niet ongebruikelijk was dat er agonistisch (onaangenaam) gedrag was dat verband hield met allogrooming. Dit toont mogelijk aan dat katten verzorging kunnen gebruiken als een manier om openlijk agressief gedrag en conflicten te vermijden (door hun dominantie op een andere manier te tonen).

Lees ook: Waarom likken katten je?

Dus waarom likt mijn kat mijn haar?

waarom likt mijn kat mijn haar?

Katten verzorgen de hoofden en nekken van hun favoriete medewerkers en vrienden – dat geldt ook voor jou!

Uit wat we tot nu toe hebben besproken, lijkt het erop dat de meest waarschijnlijke reden voor uw kat om uw haar te likken, is om genegenheid te tonen en hun sociale band met u te verbeteren door hun geur te delen.

Katten verzorgen de hoofden en nekken van hun favoriete medewerkers en vrienden. Het kan ook zijn dat ze genieten van de aandacht die je ze geeft als reactie op hun haarlikkende gedrag, vooral als je hun hoofd streelt en wrijft in ruil daarvoor.

Sommige mensen beschrijven dat hun kat hun haar likt net nadat ze hebben gedoucht. Deze katten willen misschien hun geur herstellen op hun vers gewassen familielid, of het kan zijn dat ze zich aangetrokken voelen tot de geur van alle gebruikte haarproducten.

De meesten van ons zullen de extreme reactie hebben gezien die sommige katten vertonen op kattenkruid. Het blijkt dat munt uit dezelfde plantenfamilie komt. Als uw shampoo of conditioner muntgeurend is, kan dit de reden zijn dat uw kat uw haar probeert te likken en te wrijven.

Soms beginnen katten zichzelf meer te verzorgen dan normaal (overgrooming). Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

Tekenen van overgrooming kunnen zijn: een pijnlijke huid, gebroken of ontbrekende haren en uw kat besteedt meer tijd dan normaal aan het likken, kauwen, bijten en krabben van zichzelf. Als uw kat zichzelf overkleedt, kan hij dit gedrag ook uitbreiden naar het verzorgen van u, vooral als het gedrag wordt veroorzaakt door stress. Uw dierenarts kan u meer hulp en advies geven in deze vaak complexe gevallen.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenarts aanbevolen opties

Moet je je kat je haar laten verzorgen?

waarom likt mijn kat mijn haar?

Het likken van mensenhaar brengt meestal geen gezondheidsproblemen met zich mee, zolang u geen haar- of huidproducten gebruikt die ingrediënten bevatten die gevaarlijk zijn voor katten.

Zolang geen van de producten die op uw haar of huid worden gebruikt giftig zijn voor katten, zijn er meestal geen gezondheidsproblemen van het likken van mensenhaar.

Het is echter een andere zaak als ze je haar opeten, omdat de verschillende lengte en structuur van menselijk haar kan leiden tot grote haarballen die zich in de darm van de kat vormen. Deze haarballen kunnen worden uitgedeeld in de ontlasting of worden overgegeven, maar kunnen leiden tot darmblokkades en resulteren in de noodzaak van een dringende operatie om ze te verwijderen.

Het eten van haar kan ook een zeldzame vorm van pica zijn bij katten, wat de inname is van non-food items (bijv. Wol, stof, hout, papier en kattenbakvulling). Er zijn veel oorzaken voor pica en u moet hulp zoeken bij uw dierenarts om de oorzaak en oplossing te vinden.

Lees ook: De 6 beste kattenvoer voor haarbalcontrole

Hoe te stoppen met het likken van je haar door je kat

Als je het niet leuk vindt als je kat je haar likt, probeer dan je kat af te leiden met iets anders zoals speeltijd.

Over het algemeen zal het likken van het haar uw kat waarschijnlijk geen problemen veroorzaken, maar veel mensen willen liever niet dat kattenspeeksel door hun haar wordt verspreid, ongeacht hoeveel ze van hun katachtige metgezellen houden! Dus hoe ontmoedig je je kat, terwijl je toch de speciale band behoudt die ze proberen te versterken?

Als u een naar munt geurend haarproduct gebruikt, ruil het dan in voor een ander product. Je zou een geur kunnen overwegen die katten niet lekker vinden, zoals citrus. Probeer je kat af te leiden met iets anders, zodat je nog steeds interactie en binding hebt, maar op een andere manier (bijvoorbeeld spelen met speelgoed).

Sommige mensen gebruiken voedsel als afleiding, maar zorg ervoor dat ze het ongewenste gedrag niet per ongeluk versterken. Katten zijn superslim, dus ze zullen het likken van je haar al snel associëren met het krijgen van een traktatie – waardoor ze het misschien nog meer doen!

Als deze tactieken niet werken, kun je proberen je kat volledig te negeren wanneer ze je likken: sta op en verlaat de kamer en aai ze niet of geef ze geen aandacht totdat ze de boodschap krijgen om te stoppen. Net als bij de traktaties, kan het krijgen van extra aandacht wanneer ze je haar likken, katten er alleen maar meer voor zorgen dat ze het meer doen.

Geef je kat voldoende andere uitlaatkleppen om zijn mond en tong te gebruiken. Puzzelvoeders, speelgoed en kattengras om op te kauwen zijn allemaal manieren om de omgeving van uw kat te verrijken en hun gedrag om te buigen.

Straf of schreeuw nooit tegen je kat voor het likken van je haar. Dit zal het probleem niet oplossen en zal hen stress en angst veroorzaken, wat mogelijk leidt tot gedragsproblemen en zelfs agressie.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Laatste gedachten

waarom likt mijn kat mijn haar?

Sommige katten verlengen dit gedrag aan hun menselijke metgezellen door delen van hun lichaam te likken, waaronder hun haar.

De meeste katten zijn kieskeurige trimmers en besteden veel tijd aan het zorgvuldig schoonhouden van hun huid en vacht. Verzorging is ook sociaal erg belangrijk voor katten, en allogrooming (twee katten die elkaar verzorgen) wordt vaak gezien in groepen met meerdere katten als een methode om sociale banden te verbeteren en geuren uit te wisselen.

Sommige katten breiden dit gedrag uit naar hun menselijke metgezellen door delen van hun lichaam te likken, waaronder hun haar. Het is meestal een teken dat je een belangrijk persoon in hun leven bent, maar in andere gevallen kan het gewoon zijn dat ze dol zijn op de geur van je haarproducten (vooral als ze op muntbasis zijn)!

Hoewel er meestal weinig is om je zorgen over te maken zolang de kat het haar niet echt eet, geven veel mensen er de voorkeur aan om de gewoonte voorzichtig te ontmoedigen door shampoo te veranderen, het gedrag te negeren of hun kat af te leiden met speelgoed of traktaties.

Lees ook: Hoe een kat een bad te geven

Veelgestelde vragen

Waarom likt mijn kat mijn haar na een douche?

Katten verzorgen en wrijven over elkaars hoofd- en nekgebieden om de banden te verbeteren en geuren te delen om vriendelijke individuen in hun sociale groep te identificeren. Nadat je hebt gewassen, kan het zijn dat je kat je haar likt en wrijft om te proberen zijn geur op je te herstellen.

Een andere reden kan zijn dat ze de geur van de producten die je hebt gebruikt lekker vinden. Als je shampoo of conditioner munt bevat, zul je merken dat je kat je haar likt, omdat de geur vergelijkbaar is met kattenkruid, waar veel katten dol op zijn!

Is het oké om mijn kat mijn haar te laten likken?

Als je het niet erg vindt dat je kat je haar likt, dan kan het in de meeste gevallen geen kwaad om het hem te laten doen. Zorg ervoor dat geen van de producten die u in uw haar of op de nabijgelegen huid gebruikt, giftig zijn voor katten (bijv. pure etherische oliën en crèmes die pijnstillers of hormonen bevatten).

Je moet je kat echter stoppen als ze je haar daadwerkelijk opeten, omdat dit kan leiden tot de vorming van haarballen in hun darm en in de meest ernstige gevallen een levensbedreigende darmblokkade.

Moet ik mijn kat likken?

U kunt zich gedwongen voelen om het teken van genegenheid van uw kat te beantwoorden door hem terug te likken, maar dit wordt niet aanbevolen. De vacht van katten kan insecten en infecties herbergen, zoals ringworm, toxoplasmose, wormen en bacteriën die ons schade kunnen berokkenen.

Onze tongen hebben een heel andere structuur dan katten, en je kat zou het verwarrend, onaangenaam en stressvol vinden als je ze likt. Zelfs tussen katten is wederzijdse verzorging een gecompliceerde zaak, die soms eindigt in agressief gedrag – dus er is een grote kans dat je wordt gekrabd of gebeten als je het probeert.

Dus als de drang om je kat te likken over je heen komt, aai ze dan in plaats daarvan – katten verzorgen elkaar meestal rond het hoofd en de nek, dus concentreer je op het aaien en wrijven van ze hier voor een vergelijkbare hechtingservaring.

Bronnen weergeven

Eckstein, R.A., Hart, B.L. De organisatie en controle van verzorging bij katten. Toegepaste Dier gedragswetenschap 68(2):131-140

Van den Bos, R. De functie van allogrooming bij huiskatten (Felis silvestris catus |); een onderzoek bij een groep katten die in opsluiting leven. J. Ethol. 16, 1-13 (1998)