Katten en COVID-19: alles wat u moet weten

Inmiddels heb je waarschijnlijk het nieuws gehoord dat een klein aantal katten COVID-19 heeft opgelopen. Andere katachtigen, waaronder leeuwen en tijgers in de Bronx Zoo, kregen dit nieuwe coronavirus ook te pakken, vermoedelijk van asymptomatische verzorgers.

Er is veel dat we niet weten over dit virus. En naarmate de situatie vordert, zal nieuwe kennis aan het licht komen. Wat we wel weten is dat katten kwetsbaar zijn voor COVID-19.

Je kunt een kat wel het coronavirus geven, maar kunnen katten covid-19 verspreiden?

We beginnen hier als een manier om eventuele angsten weg te nemen: voorlopig is er geen bewijs dat katten COVID-19 naar mensen kunnen verspreiden.

‘S Werelds toonaangevende gezondheidsautoriteiten, waaronder Centers for Disease Control (CDC) en De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), sluiten zich aan bij de American Veterinary Medical Association (AVMA) om ouders van huisdieren overal gerust te stellen dat we ons geen zorgen hoeven te maken over huisdieren die COVID-19 naar mensen verspreiden.

In feite kan uw huisdier een aardende, vreugdevolle aanwezigheid in uw leven zijn, vooral nu.

Mensen kunnen COVID-19 aan katten geven. Een kat in New York kreeg het coronavirus van een eigenaar die positief was getest. Een ander zou buitenshuis het coronavirus hebben opgelopen, omdat niemand in het gezin het virus had.

Katten kunnen COVID-19 naar elkaar verspreiden. De New England Tijdschrift voor Geneeskunde onlangs een rapport gepubliceerd waarin wordt beschreven hoe katten met COVID-19 het virus kunnen overdragen op andere katachtigen. Dit rapport riep vragen op over de vraag of katten al dan niet kunnen fungeren als stille tussengastheer en dit coronavirus van de ene mens naar de andere kunnen dragen. Het meest waarschijnlijke scenario is echter dat een kat met COVID-19 het virus gemakkelijk kan overdragen aan een andere kat in hetzelfde huis, of aan een andere kat in de buurt.

covid en katten

Het is belangrijk om uw kat veilig te houden.

Omdat katten COVID-19 kunnen oplopen, moeten ze sociale afstand houden van mensen en huisdieren die geen lid zijn van uw huishouden. U kunt beginnen door uw kat te allen tijde binnen te houden als dat mogelijk is.

Dit kan moeilijk zijn als je een van die lastige binnen/ buiten katten hebt die echt, echt door de buurt wil zwerven, maar hun gezondheid moet op de eerste plaats komen.

Probeer die kat op te sluiten in een binnenkamer als je weet dat er een buitendeur wordt geopend. Uw kat zal niet begrijpen waarom hij in lockdown is geplaatst, maar zijn risico om COVID-19 op te lopen van een andere buitenkat zal worden geminimaliseerd.

Hier zijn meer manieren om uw kat veilig te houden tijdens de Covid-19-pandemie:

Maak een noodplan voor hun zorg voor het geval hulp van buitenaf nodig is. Zoek iemand die bereid is om de eerste hulp van uw kat te zijn en geef hem van tevoren informatie over de routine van uw kat. Houd hun contactgegevens bij u in geval van nood en vraag hen om u te laten weten of hun beschikbaarheid verandert.

Stel een noodpakket samen met alle benodigdheden die je kat minstens 30 dagen nodig heeft. Kattenvoer, beddengoed, speelgoed, kattenbakvulling en kopieën van de medische dossiers van uw huisdier zijn enkele dingen die u moet opnemen.

Ontsmet nieuw speelgoed wanneer het aankomt en laat het volledig drogen voordat u het aan uw huisdier geeft.

Zorg voor je kat als je Covid-19 hebt

Als u vermoedt dat u COVID-19 heeft, of als u positief test en zichzelf isoleert, probeer dan geen nauw contact met uw kat te hebben.

Als u de enige verzorger van uw kat bent, overweeg dan om uw kat in een aparte kamer te houden. Denk aan het dragen van een masker en handschoenen tijdens de zorg voor je kat. Ontsmet alle oppervlakken die u aanraakt in de kamer waar ze verblijven.

Als u COVID-19 heeft en anderen in uw huishouden voor uw kat zorgen, zijn de cdc-aanbevelingen om te proberen in quarantaine te blijven, weg van uw kat. Dit is niet alleen nog een manier om uw huisdier te beschermen, het is ook een manier om mogelijke overdracht van virale deeltjes te minimaliseren die mogelijk aan uw huisdier kunnen kleven en naar andere leden van uw huishouden kunnen reizen.

In het geval dat uw kat gewond of ziek is en u COVID-19 heeft, moet iemand anders uw kat voor u naar de dierenarts vervoeren, anders kunt u de situatie misschien via telegeneeskunde afhandelen.

Uw dierenarts kan open zijn, maar met beperkingen.

Dierenartsen en hun personeelsleden zijn aangewezen als essentieel personeel en veel klinieken blijven open voor dringende zorg, noodzakelijke vaccinaties en chirurgie.

Als uw kat een niet-spoedeisende procedure nodig heeft, moet deze mogelijk worden uitgesteld. Praat met uw dierenarts over de volgende stappen, aangezien patiëntenzorg van geval tot geval zal plaatsvinden. Eventuele protocollen voor sociale afstand voor persoonlijke bezoeken worden besproken wanneer u via telefoon of videogesprek praat.

Je routine is belangrijk.

Hoewel sommige dingen misschien schaars zijn bij uw plaatselijke dierenwinkel, kunt u waarschijnlijk online winkelen voor het favoriete voedsel van uw kat en het nest dat ze leuk vinden. Nieuw speelgoed, medicijnen, vlooienbestrijding en andere benodigdheden kunnen ook online worden gekocht.

Als je thuisblijft, is dit een goed moment om een band met je kat op te bouwen, extra tijd door te brengen met spelen en natuurlijk die dutjes in te halen. Als je erover hebt nagedacht om een ander huisdier te adopteren, is dit misschien het ideale moment om ze deel uit te laten maken van je gezin.

Als je een essentiële werknemer bent, bedankt! Uw kat heeft misschien een beetje extra aandacht nodig tijdens de beperkte hoeveelheid tijd die u thuis kunt doorbrengen.

Laatste gedachten

Het zijn interessante tijden, zeker. Het is van vitaal belang om op de hoogte te blijven als nieuwe informatie zich ontwikkelt en het is net zo belangrijk om onze geliefden zo dicht mogelijk bij ons te houden. Als metgezellen en vertrouwelingen kunnen onze huisdieren ons helpen er doorheen te komen; en op hun beurt kunnen wij hen helpen veilig en gelukkig te blijven.