Pica bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

Pica bij katten functie

Vertoont uw kat eigenaardig gedrag zoals het likken of kauwen van stof, zakken, kabels, rubber, planten, rietjes, karton en huishoudelijke voorwerpen?

Wees gerust, je bent niet de enige, sommige dagen lijkt onze lounge op een papierversnipperfabriek, terwijl andere periodes onze jaloezieën bijtsporen hebben. En dan hebben we het nog niet eens over plastic tasjes, ze zijn de smaak van deze maand.

Katten die obsessief likken, knabbelen en/of eten, vertonen een vorm van pica.

Snel overzicht: Pica In Cats

Wat is Pica in Katten?

Pica omvat inname van non-food items. Vaak gemelde items waarop katten kunnen kauwen, zijn wol, stof, hout, plastic, papier en planten (Case, 2003, Horwitz & Mills 2009). Vaak worden de kiezen gebruikt om gaten in dergelijke materialen te kauwen.

Pica moet niet worden verward met kittengedrag van zogen dat tot in de volwassenheid kan aanhouden. Wanneer volwassen moggies zooggedrag vertonen, wordt materiaal niet geconsumeerd, eenvoudigweg herhaaldelijk gezogen en vaak vergezeld van voorpoot kneden.

Evenzo zullen veel jonge moggies kauwen en scheuren op objecten wanneer ze roofzuchtig gedrag vertonen tijdens het spelen, stukken worden afgescheurd maar NIET geconsumeerd.

Inname van bizarre voorwerpen kan leiden tot levensbedreigende interne blokkades die dringende veterinaire medische aandacht vereisen.

Waarom hebben katten Pica? Hypothetische oorzaken van Pica uitgelegd

Katten weten dat miauwen je naar hen zal laten kijken, en het maken van kreukelende geluiden kan hetzelfde doel bereiken.

Omdat er geen test is om pica te diagnosticeren, zijn veterinaire professionals afhankelijk van de huisobservaties van de eigenaar en het maken van notities. Theorieën van pica omvatten:

Genetica

Pica wordt over het algemeen gezien bij rassen zoals Siamezen, Tonkinezen en Birmezen die aanleg hebben voor het eten van wol of wolzuigen. Andere binnenlandse kitties zonder bekende Oosterse afkomst zoals DSH en Ragdolls kunnen ook pica verdragen.

Voedingstekorten

Katten met langdurige voedingstekorten die onvoldoende vet, mineralen en/of vitamines in hun voedsel hebben, kunnen niet-eetbaar materiaal binnenkrijgen, terwijl andere gevallen ook te wijten kunnen zijn aan onbalans in de voeding door gebrek aan ruwvoer, hoewel een duidelijke voedingsinsufficiëntie nog moet worden gedocumenteerd.

Medische redenen

Likken of absorptie van vreemde stoffen is gecorreleerd aan endocriene en gastro-intestinale aandoeningen zoals Hyperthyreoïdie, Diabetes, Inflammatoire Darmziekte (IBD), Maagmotiliteit en haakwormbesmetting.

Twee studies onthulden een hoge prevalentie van pica gediagnosticeerd bij katten met immuungemedieerde hemolytische anemie, Pyruvaatkinase tekortkomingen en feline infectieuze peritonitis (FIP), maar met lagere voorkomens (Isabelle Demontigny-Bédard, 2015). Zelden kan het eten van ongepaste dingen ook gebeuren met medische problemen zoals leververvetting.

Bovendien kunnen neurologische aandoeningen en kanker (d.w.z. hersentumoren) de eetlust onder controle houden en bijdragen aan ongewone verlangens die resulteren in pica.

Gedragshypothese

De prevalentie van pica is aanzienlijk groter bij katachtigen die uitsluitend binnenshuis worden gehuisvest. Mogelijke bijdragende factoren zijn verveling, angst, frustratie en gebrek aan sociaal contact.

Een hoge verstevigingsgeschiedenis van dingen kan een accentuerende component hebben, waardoor de kans groter wordt dat het gedrag wordt herhaald, onbedoeld versterkt door de eigenaar wanneer de kat voedselartikelen steelt met plastic verpakking.

Obsessief-compulsieve stoornis

Volgens bepaalde literatuur kan pica worden beschouwd als een obsessief-compulsieve stoornis bij angstige moggies. Knagen of zuigen op voorwerpen maakt endorfines vrij en dient als troost.

Nood kan reeds bestaande pica verergeren en het kauwen van dingen wordt ook gebruikt als een copingmechanisme.

Stressvolle levensgebeurtenissen zoals verhuizing, adoptie van nieuwe huisdieren en de dood van de eigenaar kunnen dwangmatige inname van non-food items bij individuele katten veroorzaken.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Symptomen van Pica bij katten

Als uw kat last heeft van pica, moet deze nauwlettend in de gaten worden gehouden. Pas op voor de daaropvolgende gastro-intestinale symptomen alleen in het geval van blokkades:

 • Braken
 • Constipatie
 • Diarree
 • Lethargie
 • Veranderingen in eetpatronen (verminderde eetlust)

Pica Behandeling

Behandeling voor pica

Pica kan worden veroorzaakt door zowel gedrags- als fysieke problemen, dus u moet gezondheidsproblemen uitsluiten voordat u een gedragsgerichte behandeling nastreeft.

Sluit medische aandoeningen uit met een thorough. onderzoek van de dierenarts voordat een gedragsevaluatie wordt aangevraagd. Therapie-opties voor milde gevallen:

Blootstelling aan voorkeursstof tot een minimum beperken

 • Het verwijderen van het item uit het zicht kan in eenvoudige gevallen een voldoende maatregel zijn om het probleem te beheren.
 • Minimaliseer de toegang tot planten door ze buiten te plaatsen, verberg plastic zakken in kasten, bewaar kleding samen met sokken in laden en beheer het milieu om verleiding tot voorkeursstoffen te verminderen.

Stressvermindering

 • Creëer een toevluchtsoord met ontsnappingsroutes naast comfortabele heiligdommen voor retraite.
 • Zorg voor consistente dagelijkse sociale interactie zodat je harige metgezel volledige controle heeft om te ontsnappen wanneer je je bedreigd voelt.
 • Gebruik verschillende copingstrategieën en rotatie in situaties met meerdere katten om niet-verwante volwassen katten te helpen succesvol met elkaar om te gaan.

Boost omgevingsstimulering

 • Geef de omgeving van uw kat een boost door verticale ruimte toe te voegen zoals een Catwalk, neem frequente speelsessies op om de omgevingsprikkel te verhogen, vooral voor junior kitties met een hoge verkennende drive.
 • Omleiden en motiveren van ongewenst gedrag met behulp van interactief prooispeelgoed plus clickertraining.
 • Bouw een catio of een vogelvoerstation voor de kijktevredenheid van uw kat en voor de zelfverzekerde buitenmagnaat neem tuinavonturen op om verveling inclusief frustratie te verlichten.

Alternatieve voedingsmethoden

 • Vervang eetactiviteiten door het gebruik van puzzelvoeders en moedig vervolgens foerageren met verborgen voedsel aan.
 • Orale stimulatie met behulp van kattengras, tandheelkundige kauwen en duurzaam kauwspeelgoed kan helpen hun instinctieve prooidrift om te buigen.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Dieetaanpassing en suppletie

Katten met pica hebben baat bij een dieetaanpassing naar een vezelrijk inhoud dieet bovendien introductie van probiotica, spijsverteringsenzymen en half-theelepel-gedrenkt psyllium schillen in nat voedsel.

Zachte huidsticks met een druppel visolie samen met masticatiestoffen zoals kippenvleugel of kleine rauwe vlezige botten (menselijke kwaliteit na een vriesperiode van een week) kunnen ook waardevol zijn.

Andere katachtigen kunnen graag overstappen op een natuurlijker rauw dieet met vezelig spier- en orgaanweefsel. Praat altijd met uw dierenarts over een geschikt dieet, vooral voor katten met GI-problemen.

Dwangmatig gedrag

Als pica een dwangmatig gedrag is, raadpleeg dan een gecertificeerde gedragsspecialist, omdat medicatie mogelijk moet worden overwogen.

Conclusie

Persoon die een pil tegen de mond van een kat houdt

Voedingssuppletie en andere wijzigingen kunnen helpen om eventuele tekortkomingen op te lossen die tot pica kunnen leiden.

Pica kan de eigenaar emotioneel leed, dure dierenartschirurgie veroorzaken en zelfs het opgeven van huisdieren veroorzaken. Absorptie van oneetbaar materiaal vereist veterinaire interventie samen met gedragstherapie.

Hoewel pica een levenslange aandoening kan zijn, kan het worden beheerd of opgelost met de juiste kauwen, samen met omgevings- en dieetaanpassingen.

Veelgestelde vragen:

Waarom kauwt mijn kat ineens op alles?

Een plotseling begin van het kauwen kan te wijten zijn aan stress, angst, dieetverandering, acuut probleem van darmparasieten of een medische oorzaak.
Katten die om medische redenen stoffen consumeren, zullen verdere symptomen vertonen die erop wijzen dat ze onwel zijn en veterinair onderzoek vereisen.

Zal mijn kat het kauwen ontgroeien?

Pica kan al na 12 weken beginnen of misschien op een vroegere leeftijd wanneer kittens in hun nieuwe huis aankomen.

Bepaalde katachtigen kunnen zelfs op hun beddengoed kauwen, maar zullen er tegen 1 – 2 jaar oud uit groeien, terwijl voor anderen de gewoonte zal voortduren tot in de volwassenheid die gedragsbemiddeling vereist.

Wat moet ik mijn kat voeren met pica?

Katten met pica hebben baat bij een dieetaanpassing naar een vezelrijk dieet en bovendien introductie van probiotica en kauwstoffen. Raadpleeg uw dierenarts om ervoor te zorgen dat uw huisdier de best mogelijke voedingszorg krijgt.

Bronnen weergeven

Care, I. C. (2018, 26 september). Pica in Katten. Geraadpleegd op 12 maart 2021 van ICatCare:

Isabelle Demontigny-Bédard, G. B.-C. (2015). Karakterisering van pica en kauwgedrag bij particuliere katten: een case-control studie. Journal of Feline Geneeskunde en Chirurgie, 1-6. Geraadpleegd op 11 maart 2021

Isabelle Demontigny-Bédard, M.-C. B. (2019, oktober). Medische en gedragsevaluatie van 8 katten die zich presenteren met stofinname: een verkennende pilot study. Cvj, 1080-1088. Geraadpleegd op 10 maart 2021