Kunnen katten tonijn eten?

Kunnen katten tonijn eten Functie

Als eigenaren weten we allemaal dat katten dol zijn op vis! Maar kunnen katten tonijn eten?

Tonijn is een bekende kattentraktatie. Nog niet zo lang geleden hadden we een breed scala aan kattenvoer tot onze beschikking en eigenaren voerden hun katten tonijn in blik. Er zijn echter geavanceerde onderzoeken geweest en we weten nu dat onze katten veel meer voedingsbehoeften hebben dan we ooit dachten te voorzien.

Dus, is het veilig om onze katten tonijn te voeren? Dat is wat we gaan ontdekken.

Kort overzicht: Kunnen katten tonijn eten?

Wat zijn de voordelen van tonijn?

Kat die tonijn uit een kom eet

Wanneer tonijn met mate wordt gegeten, heeft het verschillende gezondheidsvoordelen voor katten, waaronder een gezondere huid en vacht, eliminatie van vrije radicalen en meer.

Als u tonijn met mate geeft, kan het voor de meeste katten een gezonde traktatie zijn.

Tonijn is rijk aan eiwitten en weinig koolhydraten en omdat tonijn een vis is, voorziet het onze katten van omega-3 essentiële vetzuren (EFA’s) die goed zijn voor de gezondheid van huid en vacht.

Tonijn heeft veel andere gezondheidsvoordelen, als het deel uitmaakt van een uitgebalanceerd dieet en wordt gegeven in porties die naast hun andere kattenvoer werken. Deze voordelen omvatten:

  • Groei – Tonijn is rijk aan eiwitten en aminozuren die katten kunnen helpen groeien. De voedingsstoffen in tonijn kunnen helpen de spiergroei te stimuleren.
  • Verbeter het immuunsysteem – Tonijn bevat essentiële vitamines die de immuniteit van een kat kunnen verbeteren.
  • Verhoogd energieniveau Omega 3-vetzuren kunnen helpen het energieniveau bij uw kat te verhogen.
  • Elimineert vrije radicalen – Tonijn bevat ook veel antioxidanten, die kunnen helpen bij het verwijderen van vrije radicalen. Deze verbindingen kunnen ook helpen bij het verlagen van de bloeddruk.

Is tonijn slecht voor katten?

Wat zijn de nadelen van tonijn?  Hieronder staan enkele van de mogelijke risico’s van het voeren van uw kattentonijn.

Obesitas

Obesitas is wanneer onze katten een overmatige toename van vet hebben in de vetopslaggebieden van het lichaam. Het gaat om een verhoogde massa lichaamsvet geproduceerd door een vergroting van de grootte van de vetcel alleen (hypertrofische obesitas) of door een toename van zowel de grootte van de vetcel als het aantal vetcellen (hyperplastische obesitas). Obesitas bij katten draagt bij aan gezondheidsproblemen zoals diabetes, urinewegaandoeningen, artritis.

Lees meer: Obesitas bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Om obesitas te voorkomen is het geven van minder traktaties en menselijk voedsel een goed uitgangspunt. Als katteneigenaren is het fijn om je kat te behandelen. Maar als je traktaties gaat delen, zorg er dan voor dat ze een traktatie blijven, geen regelmatige bron van extra calorieën.

Allergieën

Geloof het of niet, sommige katten kunnen allergisch zijn voor vis. Als u merkt dat uw kat tekenen van huidziekte heeft of spijsverteringsstoornissen heeft, kan uw kat een voedselallergie hebben. Als u symptomen opmerkt of als uw kat onwel is, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts.

Lees ook: Allergieën bij katten: oorzaken, symptomen en behandelingen

Tonijn is rijk aan kwik

Tonijn is rijk aan kwik, een giftig metaal. Te veel tonijn kan mogelijk leiden tot een opeenhoping van kwik in het lichaam. Dit is zeldzaam, maar tekenen die je zou kunnen zien zijn coördinatie, verlies van evenwicht en problemen met lopen. Als u deze tekenen opmerkt, raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts, omdat andere gezondheidsproblemen duidelijk kunnen zijn.

Thiaminase

Als uw kat te veel tonijn krijgt, kan dit de productie van Thiaminase verhogen. Bij katten kan dit enzym een essentiële B-vitamine genaamd thiamine afbreken, wat mogelijk leidt tot een gevaarlijke aandoening die thiaminedeficiëntie wordt genoemd.

Kieskeurige Eters

Sommige katten kunnen, wanneer ze regelmatig tonijn krijgen, goed uitgebalanceerd kattenvoer weigeren en hopen dat ze in plaats daarvan iets lekkerders krijgen (zoals tonijn!) Dit kan veranderen in voedingsproblemen.

Aan de andere kant kan tonijn worden gebruikt om zieke katten aan te moedigen om te eten, gegeven in kleine hoeveelheden.

Dus, is het veilig voor katten om tonijn te eten?

Als je tonijn als traktatie gaat geven naast een compleet en uitgebalanceerd dieet, dan is dit prima maar te veel kan schadelijk zijn.

Door je kat alleen tonijn te geven, krijgen ze niet de juiste balans van voedingsstoffen die ze nodig hebben om gezond te blijven. Het is altijd een goed idee om met uw dierenarts te praten voordat u nieuw voedsel aan het dieet van uw kat toevoegt.

Wat voor soort tonijn moet ik mijn kat voeren?

Devon Rex eet tonijn

Het type tonijn dat je je kat geeft, bepaalt of het een goede keuze is of niet. Katten moeten ongekruide tonijn eten die in water is verpakt.

Het is het beste om uw kat tonijn in blik te geven die zit vol met water, idealiter niet in olie of tonijn met toegevoegd zout of andere smaakstoffen, die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Hoeveel tonijn is veilig voor katten?

Tonijn is geen compleet dieet op zichzelf. Door je kat alleen tonijn te geven, krijgen ze niet de juiste balans van voedingsstoffen die ze nodig hebben om gezond te blijven. Het is altijd een goed idee om met uw dierenarts te praten voordat u nieuw voedsel aan het dieet van uw kat toevoegt.

Toptips om uw kat een uitgebalanceerd dieet te geven

  • Geef uw kat een compleet en uitgebalanceerd voer dat correct is voor zijn levensfase (zoals kitten, volwassene en senior), omdat deze de juiste voedingsstoffen bevatten die uw kat nodig heeft. Katten kunnen niet vegetarisch zijn vanwege de aminozuren die ze uit vlees halen om ze gezond te houden. Geef uw kat geen voer omdat het niet geschikt is voor hun spijsverteringsstelsel.
  • Elk kattenvoer en elke kat is anders, dus volg de instructies op de verpakking om u te begeleiden bij hoeveel voedsel u moet voeren en hoe vaak.
  • Gebruik voederspeelgoed om je kat bezig te houden en het voeren leuker te maken.
  • Neem contact op met uw dierenarts als u vragen heeft over de gezondheid of het dieet van uw kat.

Lees ook: Hoeveel moet je een kat voeren?

Veelgestelde vragen

Kunnen katten elke dag tonijn eten?

Het wordt niet aanbevolen om uw kat tonijn elke dag te voeren, omdat tonijn rijk is aan kwik, een giftig metaal. Te veel tonijn kan mogelijk leiden tot een opeenhoping van kwik in het lichaam. Neem contact op met uw dierenarts om de juiste hoeveelheid tonijn voor uw kat te bepalen.

Kunnen katten ingeblikte Starkist tonijn eten?

Ja, op voorwaarde dat je Starkist tonijn als traktatie gaat geven naast een compleet en uitgebalanceerd dieet.

Hoeveel tonijn is veilig voor katten

Door je kat alleen tonijn te geven, krijgen ze niet de juiste balans van voedingsstoffen die ze nodig hebben om gezond te blijven. Het is altijd een goed idee om met uw dierenarts te praten voordat u nieuw voedsel aan het dieet van uw kat toevoegt.

Is tonijn goed voor katten?

Tonijn is rijk aan eiwitten en weinig koolhydraten en omdat tonijn een vis is, voorziet het onze katten van omega-3 essentiële vetzuren (EFA’s) die goed zijn voor de gezondheid van huid en vacht. Tonijn is echter ook rijk aan kwik, een giftig metaal. Te veel tonijn kan mogelijk leiden tot een opeenhoping van kwik in het lichaam