Huilen katten tranen als ze verdrietig zijn of pijn hebben?

De meeste katteneigenaren zullen hun kat op een gegeven moment hebben betrapt met ogen gevuld met tranen. Als je je afvraagt of katten huilen als ze van streek zijn , dan is dit het artikel voor jou. Het korte antwoord op deze vraag is ja!

De anatomie van de traankanalen van katten is precies hetzelfde als die van mensen, en de afscheidingen van de kanalen zijn ook hetzelfde. Het verschil tussen mensen en katten is de reden waarom deze tranen verschijnen. Lees verder om erachter te komen wat ervoor zorgt dat katten opwelen.

Huilen katten als mensen?

Als je je kat met tranen in de ogen hebt betrapt, heb je misschien gedacht dat ze boos of verdrietig zijn, dit zijn tenslotte echte tranen.

Als je je kat met tranen in de ogen hebt betrapt, heb je misschien gedacht dat ze boos of verdrietig zijn, dit zijn tenslotte echte tranen. Als mensen, die zeer intelligente en emotionele wezens zijn, hebben we de neiging om te antropomorfiseren en emoties toe te wijzen aan dieren waartoe ze eigenlijk niet in staat zijn.

Het zou een natuurlijke reactie zijn om aan te nemen dat je kat verdrietig of overstuur is als hij tranen in zijn ogen heeft. Dat is tenslotte precies wat er met ons gebeurt als we verdrietig worden. Katten zijn gewoon niet op dezelfde manier bedraad als mensen, dus als ze sterke emoties of pijn voelen, laten ze geen tranen zoals wij.

Dit gezegd hebbende, zijn er veel redenen waarom uw kat van streek kan raken. Er zijn veel redenen waarom ze kunnen schreeuwen of vocaliseren om ons te laten weten dat ze verdrietig of gelukkig zijn of om met ons te communiceren. Ze produceren echter geen tranen vanwege deze emoties.

Lees ook: Hebben katten emoties?

Redenen waarom uw kat huilt

Als ze niet huilen van een gebroken hart of omdat ze hun teen hebben gestruikeld, waarom zijn er dan tranen in de ogen van onze kat? Laten we de redenen voor kattentranen onderzoeken.

1. Allergische reactie

Jonge kat met lekkend geïnfecteerd oog

Sommige katten zijn allergisch voor specifieke dingen in hun omgeving. Dit komt veel voor bij katten.

Sommige katten zijn allergisch voor specifieke dingen in hun omgeving. Dit komt veel voor bij katten. Dingen zoals vlooien, voedsel, stof, pollen of schimmels kunnen allergische reacties veroorzaken. Bepaalde chemicaliën, parfums, sigarettenrook of schoonmaakmiddelen kunnen ze ook afschrikken. Symptomen zijn tranende ogen, niezen en jeuk.

Lees ook: Voedselallergieën bij katten: symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling

2. Kattengriep

Katten kunnen net als mensen griep krijgen!

Katten kunnen net als mensen griep krijgen! Het manifesteert zich meestal als een loopneus en tranende ogen. Uw kat kan ook stiller zijn dan normaal of lusteloos. Ze kunnen van hun eten afgaan en koorts hebben. Veel voorkomende oorzaken van het griepvirus bij katten zijn feline herpesvirus of feline calicivirus.

Andere infecties van de bovenste luchtwegen kunnen ook tranende ogen veroorzaken. Er zijn ook andere virale ziekten bij katten die hun ogen doen tranen. Uw dierenarts zal in staat zijn om deze te diagnosticeren.

3. Ooginfecties /conjunctivitis

Sommige katten zijn erg vatbaar voor virale of bacteriële ooginfecties.

Sommige katten zijn erg vatbaar voor virale of bacteriële ooginfecties. Je ziet meestal groene of gele afscheiding uit het oog komen en wat roodheid van het bindvlies, ook wel roze oog genoemd. Hun ogen zullen zeker ook water geven!

Lees ook: Conjunctivitis bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

4. Bot trauma of vreemd lichaam

Als uw kat een verwonding aan zijn gezicht rond de ogen heeft, of als er een klein stukje vuil in zijn oog komt, zal dit het water geven. Uw kat kan ook met zijn ogen knipperen, proberen zijn oog te krabben of het oog volledig gesloten houden.

5. Glaucoom

Dit is een aandoening van het oog waarbij de vloeistof aan de voorkant van het oog (waterige humor genoemd) niet goed afvoert. Dit resulteert in de ophoping van vocht die overmatige druk op de oogzenuw veroorzaakt. Waterige afscheiding is onder andere een teken van glaucoom.

Lees ook: Uveïtis bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

6. Oogzweren

Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van de ogen van uw kat, kunt u het beste een afspraak maken met uw dierenarts om u te laten controleren.

Als er schade is aan het oppervlak van de ogen – het hoornvlies, kan dit resulteren in een maagzweer. Dit is een zeer pijnlijke aandoening en het kan overmatige traanproductie veroorzaken.

Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van de ogen van uw kat, kunt u het beste een afspraak maken met uw dierenarts om u te laten controleren. Er zijn veel medische aandoeningen die de ogen van uw kat beïnvloeden en sommige zijn ernstig.

Lees ook: 10 gevaarlijkste ziekten bij katten

Hoe vertellen katten ons dat ze verdrietig zijn?

We weten dat cats laten geen tranen als ze verdrietig zijn, maar ze hebben wel andere manieren om met ons te communiceren dat ze boos zijn.

We weten dat katten geen tranen vergieten als ze verdrietig zijn, maar ze hebben wel andere manieren om met ons te communiceren dat ze van streek zijn. Ze zijn meer dan in staat om pijn en verdriet fysiek uit te drukken. Katten ervaren fysieke en emotionele pijn net als wij mensen. Wanneer dit hen overkomt, veranderen ze hun gedrag om weer te geven wat ze voelen. Dit omvat niet het vergieten van tranen, maar het omvat wel enkele van de onderstaande dingen:

Houd er rekening mee dat elke gedragsverandering kan wijzen op fysieke pijn of emotionele nood. Het is erg belangrijk om uw kat door uw dierenarts te laten controleren als u zich zorgen maakt.

Wat betekent het als je kat het uitschreeuwt?

Als je kat begint te miauwen, uit te huilen of op welke manier dan ook te vocaliseren, proberen ze je meestal iets te vertellen. Redenen waarom ze het uitschreeuwen zijn onder meer:

1. Feline Cognitieve Ziekte

Dit is een aandoening vergelijkbaar met dementie bij mensen.

Dit is een aandoening vergelijkbaar met dementie bij mensen. Bij katten beïnvloedt het bewustzijn, geheugen, zicht en gehoor, inclusief de perceptie van deze zintuigen door uw kat. Uw kat kan erg verward en gedesoriënteerd raken. Dit kan ertoe leiden dat ze schreeuwend door het huis dwalen, wat zo triest is om te zien.

Lees ook: Alzheimer bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

2. Verlatingsangst

Dit kan leiden tot verhoogde vocalisatie of voor hen om uit te huilen.

Uw kat kan last hebben van verlatingsangst. Dit is waar ze tekenen van nood vertonen wanneer ze alleen worden gelaten. Ze voelen zich vaak eenzaam als ze niet in het gezelschap zijn van hun primaire verzorger. Dit kan leiden tot verhoogde vocalisatie of voor hen om uit te huilen.

3. Pinnen voor een verloren metgezel

Katten doen pijn voor hun familieleden als ze overlijden of het huis verlaten.

Katten doen pijn voor hun familieleden als ze overlijden of het huis verlaten. Ze kunnen verdrietig worden als ze ernaar zoeken, omdat ze niet begrijpen waarom ze plotseling zijn verdwenen. Het verlies van een geliefde beïnvloedt hen net als wij, mensen.

Lees ook: Kunnen katten geesten, geesten en engelen zien?

4. Reageren op anderen in huis

herinneren katten zich dat ze in de steek zijn gelaten?

Katten kunnen hun gedrag veranderen als ze reageren op andere mensen in huis.

Katten kunnen hun gedrag veranderen als ze reageren op andere mensen in huis. Als er een sterke band is tussen jou en je kat en je voelt je verdrietig of boos , zal je kat dit oppikken. Katten reageren op onze lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen. Ze zien ons niet graag verdrietig of overstuur, omdat het hen onzeker maakt in hun thuisomgeving.

Lees ook: Voelen katten verdriet?

5. Pijn

Elke vorm van pijn kan ervoor zorgen dat onze katten vocaliseren.

Elke vorm van pijn kan ervoor zorgen dat onze katten vocaliseren. Helaas, naarmate onze katten ouder worden, zijn er meer redenen voor hen om chronische pijn te ervaren met aandoeningen zoals artritis. Dit kan ervoor zorgen dat ze uithuilen of vocaliseren wanneer ze pijnlijke activiteiten uitvoeren, zoals van werkbladen of banken naar beneden springen.

Ze kunnen echter ook pijnlijk zijn als u zich door het huis verplaatst, dus het is erg belangrijk om een controle met uw dierenarts te regelen als u zich zorgen maakt.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenarts aanbevolen opties

Hoe kan ik mijn kat helpen als hij verdrietig is of pijn heeft?

Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak van de gedragsveranderingen die u ziet te identificeren.

Zoals eerder vermeld, is het eerste wat u moet doen als u zich zorgen maakt over uw kat, een afspraak maken met uw dierenarts, zodat zij uw kat kunnen onderzoeken en eventuele gezondheidsproblemen kunnen uitsluiten.

Dus wat als uw kat een schone gezondheidsverklaring krijgt, maar u nog steeds in het duister tast over wat hem van streek maakt? Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak van de gedragsveranderingen die u ziet te identificeren. Als je denkt dat je kat op zoek is naar een geliefde, zou de volgende stap zijn om tijd vrij te maken om met hem door te brengen om er voor hem te zijn en hem te troosten.

Speel met hun favoriete speelgoed of geef ze een buikwrijving in hun favoriete fauteuil. Als ze vooral dol zijn op een knuffeldeken of kussen, breng het dan naar hen toe als ze liggen of slapen. Sommige katten reageren goed op verschillende soorten muziek.

Je kunt proberen ze wat kalmerende muziek te spelen als ze ervan lijken te genieten. Als u denkt dat uw kat verlatingsangst heeft, kunt u hier lezen over manieren om hem te helpen.

Conclusie

Er zijn veel redenen waarom onze katten tranen vergieten. Hoewel wij als mensen huilen associëren met verdrietige emoties in de eerste plaats, bij katten is het normaal gesproken een medische reden.

Er zijn veel redenen waarom onze katten tranen vergieten. Hoewel wij als mensen huilen vooral associëren met verdrietige emoties, is het bij katten normaal gesproken een medische reden. Als het gedrag van uw kat plotseling verandert in huis, kan hij verdrietige emoties ervaren of pijn hebben.

Er zijn veel manieren waarop we hen kunnen helpen als ze verdrietig of gekwetst zijn. Als u de ogen van uw kat ziet tranen, kunt u ze het beste laten controleren door uw dierenarts.

Lees ook: A-Z van Kattenfeiten en Statistieken

Veelgestelde vragen

Huilen katten tranen van de pijn?

Kattenogen laten om veel verschillende redenen tranen los. Ze huilen echter geen emotionele tranen van pijn. Uw kat kan huilen of joggen als ze pijn ervaren, maar ze lekken geen tranen wanneer ze een verwonding of pijnlijke stimulus hebben.

Huilen katten tranen als ze verdrietig zijn?

Katten huilen geen tranen als ze verdrietig zijn. Ze zijn niet in staat tot zulke complexe emotionele reacties. Katten reageren wel op dingen in hun omgeving en ze kunnen op positieve of negatieve manieren reageren, maar ze hebben niet het vermogen om op dezelfde manier met emoties te scheuren als mensen.

Hoe kun je zien of een kat huilt van de pijn?

Als je kat pijn heeft, kun je dat meestal zien aan zijn gedrag. Ze zullen vaak teruggetrokken raken en minder met hun familie omgaan. Ze kunnen onverwacht uithalen wanneer ze op bepaalde plaatsen worden aangeraakt.

Ze kunnen minder van hun eten afgaan en drinken. Ze jodelen of sissen misschien meer. Als u veranderingen in het gedrag van uw kat opmerkt, aarzel dan niet om ze bij uw dierenarts te boeken.