Conjunctivitis bij katten – Oorzaken, Tekenen & Verzorging Tips

Conjunctivitis is een veel voorkomende ziekte die de ogen van een kat kan beïnvloeden. Het heeft een aantal gemakkelijk herkenbare tekenen en is gelukkig behandelbaar, maar het is van vitaal belang voor eigenaren om bekend te zijn met de aandoening. Als conjunctivitis wordt vermoed, moeten eigenaren hun kat naar de dierenarts brengen om snel te worden behandeld; de aandoening kan besmettelijk zijn en zich verspreiden naar andere katten (of zelfs mensen). Dit artikel onderzoekt conjunctivitis bij katten, inclusief op welke tekenen u moet letten en wat mogelijk de irriterende en pijnlijke oogaandoening kan veroorzaken.

3 katten gezichtsverdeler

Wat is conjunctivitis?

Kat met ooginfectie die naar de camera kijkt
Afbeelding Credit: sophiecat, Shutterstock

Conjunctivitis (of roze oog) is een aandoening die het weefsel rond het oog beïnvloedt, het conjunctiva genaamd. Conjunctivitis kan een of beide ogen beïnvloeden en het veroorzaakt tekenen die meestal vrij duidelijk zijn voor de meeste eigenaren. Er zijn twee soorten conjunctivitis met verschillende oorzaken: infectieus en niet-infectieus. Zowel infectieuze als niet-infectieuze conjunctivitis kan fysieke en gedragsmatige tekenen veroorzaken, maar het is belangrijk om uw kat nauwlettend te observeren, omdat ze vaak goed zijn in het verbergen van ziekten.

Conjunctivitis is een ontsteking die de slijmvliesbekleding van het ooglid aantast en zich uitstrekt tot aan de rand van het hoornvlies. Deze voering is vergelijkbaar met de voering in de mond en neus van uw kat. Het is de meest voorkomende oogaandoening bij katten; de meeste katten zullen minstens één keer in hun leven conjunctivitis krijgen. Conjunctivitis kan ook een secundair teken zijn bij andere katachtige oogaandoeningen.

Wat zijn de tekenen van conjunctivitis?

Kat met ooginfectie
Afbeelding Credit: Al.geba, Shutterstock

Er zijn verschillende veelbetekenende tekenen van conjunctivitis bij katten, zowel fysiek als gedragsmatig. Tekenen dat uw kat conjunctivitis kan hebben, zijn onder meer:

 • Rode oogleden en randen van de ogen
 • Poten aan het oog en hoofdschudden, prikkelbaarheid
 • Tranende ogen of tranen uit een of beide ogen, normale heldere tranen of verkleurde
 • Een afscheiding die troebel, geel of groen kan zijn en waterig of dik kan zijn
 • Loensen of de ogen dichthouden
 • Ernstige gevallen kunnen ervoor zorgen dat het derde ooglid of bindvliesweefsel van een kat opzwelt en het oog gedeeltelijk of volledig bedekt

Wat zijn de oorzaken van conjunctivitis?

Conjunctivitis heeft een paar oorzaken, die kunnen worden gegroepeerd in infectieuze en niet-infectieuze oorzaken:

Infectieuze oorzaken

reinigen van perzische chinchilla kattenogen met wattenschijfje
Afbeelding Credit: catinsyrup, Shutterstock

Pathogenen veroorzaken infectieuze conjunctivitis. Pathogenen zijn micro-organismen die ziekte veroorzaken en zijn de meest voorkomende oorzaak van feline conjunctivitis. Pathogenen omvatten virussen, bacteriën en schimmels, die allemaal conjunctivitis kunnen veroorzaken. Veel voorkomende virale oorzaken van de ziekte zijn feline Herpesvirus en feline Calicivirus, die de ontsteking bij conjunctivitis kunnen veroorzaken. Chlamydophila en Mycoplasma zijn veel voorkomende oorzaken van primaire bacteriële conjunctivitis bij katten. Andere pathogenen, zoals de bacterie Streptococcus, kunnen het overnemen en een infectie veroorzaken, vooral als een kat immuungecompromitteerd is, zoals bij katten met FIV (feline immunodeficiëntievirus).

Infectieuze conjunctivitis is ook besmettelijk; het kan zich verspreiden tussen de ogen van een enkele kat en kan ook worden verspreid naar andere dieren.

Niet-infectieuze oorzaken

Alles wat de ogen kan irriteren, kan conjunctivitis bij katten veroorzaken. Veel voorkomende niet-infectieuze oorzaken van feline conjunctivitis zijn:

 • Ectropion: Een aandoening waarbij de wimpers naar binnen groeien en over de oogbol wrijven als gevolg van ingeleverde oogleden. Vaker voorkomend bij langharige rassen zoals Perzen.
 • Allergieën: Allergische conjunctivitis kan moeilijk te behandelen zijn, omdat de sleutel tot de behandeling het identificeren van de trigger is.
 • Vreemde voorwerpen: Voorwerpen die niet in het lichaam mogen zijn, komen in het oog, zoals zand, gruis of vuil.
 • Tumoren: Tumoren of gezwellen kunnen de ogen irriteren en leiden tot conjunctivitis.
 • Zweren van het hoornvlies: Ze worden vaak veroorzaakt door letsel aan het oog, zoals een kattenkrab.
Vrouw reinigt de ogen van een kat
Afbeelding Credit: Dora Zett, Shutterstock

Hoe zorg ik voor een kat met conjunctivitis?

De belangrijkste doelen van de behandeling en verzorging van een kat met conjunctivitis zijn het verlichten van pijn en het verminderen van ontstekingen. In ieder geval moet conjunctivitis worden behandeld op het kantoor van een dierenarts, dus het is uw eerste prioriteit om ze naar de dierenarts te brengen. De dierenarts zal de ogen van de kat onderzoeken en ze vaak medica geventions om pijn te helpen verminderen en eventuele irritatie of zwelling te verzachten.

Medicijnen kunnen op het oog worden aangebracht, inclusief antibiotica als uw dierenarts infectieuze conjunctivitis en smeerzalf vermoedt. Ontstekingsremmers kunnen ook worden voorgeschreven om pijn en zwelling te verminderen. Medicatie voor conjunctivitis kan in de vorm van oogdruppels of zalven in het oog worden geperst.

De belangrijkste dingen die eigenaren thuis kunnen doen, is kalm blijven en hun kat veel TLC geven. Het aanbieden van behandelingen die uw dierenarts voor uw kat voorschrijft, is een integraal onderdeel van hun zorg, omdat medicatietoepassingen zo frequent kunnen zijn als drie tot zes keer per dag. Uw dierenarts zal u zorgvuldig door alle medicijnen en hun toepassing praten.

We raden niet aan om een andere behandeling te gebruiken dan die welke uw dierenarts voorschrijft. Mogelijk heeft u wat hulp nodig van een vriend die uw kat vertrouwt of een familielid om u te helpen oogmedicatie toe te dienen. Vergeet niet om alle kuren altijd precies volgens de instructies van uw dierenarts af te ronden. Als er een onderliggend probleem is, moet u met uw dierenarts samenwerken om de onderliggende oorzaak zo snel mogelijk te behandelen.3 katten gezichtsverdeler

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Is conjunctivitis besmettelijk?

Ja, Conjunctivitis is vaak besmettelijk en kan in bepaalde situaties zeer besmettelijk zijn. Conjunctivitis veroorzaakt door feline Herpesvirus wordt bijvoorbeeld heel gemakkelijk verspreid naar andere katten in nauwe contactsituaties, zoals in dierenasielen of huishoudens met meerdere katten. Conjunctivitis kan worden verspreid door hoesten, niezen, speeksel en ander lichaamsvocht dat in contact komt met de ogen van een kat. Het wordt vaak verspreid tussen katten omdat ze elkaar vaak verzorgen en fysiek dicht bij elkaar zijn wanneer ze worden gebonden. Oorzaken van conjunctivitis die niet besmettelijk zijn, kunnen echter niet worden verspreid.

Kunnen mensen conjunctivitis krijgen van katten?

Ja, mensen kunnen conjunctivitis krijgen van katten, maar het is zeer zeldzaam. Een paar oorzaken van conjunctivitis kunnen de soortbarrière passeren, zoals Chlamydophila felis |. Conjunctivitis komt echter meestal alleen op deze manier voor bij immuungecompromitteerde mensen, zoals mensen met auto-immuunziekten.

Andere infectieuze gevallen van conjunctivitis kunnen via parasieten aan mensen worden doorgegeven. Deze gevallen zijn ook zeldzaam en zouden andere tekenen en conjunctivitis veroorzaken. Frequent handen wassen en schoonmaken van de kommen, kattenbakken, beddengoed en al het andere waarmee een besmettelijke kat in contact komt, zal de verspreiding verminderen. Zorg ervoor dat uw kat geen van zijn middelen deelt met andere katten in huis als ze conjunctivitis hebben.

dierenarts die kattenogen controleert
Afbeelding Credit: santypan, Shutterstock

Hoe wordt conjunctivitis gediagnosticeerd bij katten?

Veterinaire diagnose is essentieel bij conjunctivitis, omdat er verschillende oogaandoeningen zijn die vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken. Uw dierenarts zal waarschijnlijk een volledig oogheelkundig onderzoek doen en alle aspecten van het oog van uw kat onderzoeken wanneer u ze naar de kliniek brengt. Andere diagnostische hulpmiddelen kunnen zijn:


 • Met behulp van een Schirmer-scheurtest die de traanproductie van uw kat test

 • Kijken naar je kattenoog onder een lampje

 • Fluoresceïnekleuring gebruiken om te zoeken naar zweren op het hoornvlies

 • Oogdruktesten

Een verwonding of zweer aan het oog zal groen gloeien onder zwart licht. Soms kan een dierenarts verdere tests bestellen, zoals bloedonderzoek, om te controleren op onderliggende oorzaken van de ziekte. Bovendien kunnen ze proberen de bacteriën of het infectietype te isoleren dat conjunctivitis veroorzaakt, wat betekent dat specifieke tests voor bepaalde bacteriën en virussen kunnen worden besteld.

Kat met ooginfectie
Afbeelding Credit: KAY4YK, Shutterstock

Hoe lang is de herstelperiode?

Hersteltijden voor conjunctivitis zijn afhankelijk van de oorzaak. In typische gevallen van conjunctivitis kunt u verwachten dat een kat binnen een week tot 10 dagen herstelt. Soms zal conjunctivitis niet gemakkelijk te behandelen zijn, dus extra antibioticakuren of behandeling kunnen nodig zijn, waardoor de hersteltijd toeneemt.

Sommige gevallen van conjunctivitis bij katten kunnen terugkeren, zoals bij katten met feline Herpesvirus. Katten kunnen in extreme gevallen een operatie nodig hebben of als de conjunctivitis werd veroorzaakt door een oogletsel, wat betekent dat de genezingstijd van de operatie en de hersteltijden langer zullen zijn.3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Conjunctivitis bij katten heeft specifieke tekenen waar eigenaren op kunnen letten, waaronder ontsteking en zwelling van het oog. Conjunctivitis kan besmettelijk zijn en kan zich verspreiden naar andere katten. Verschillende soorten conjunctivitis, zoals vreemde lichamen in het oog of tumoren, zijn niet besmettelijk en kunnen niet worden gevangen door andere katten of mensen. Diergeneeskundige behandeling is altijd nodig in gevallen van conjunctivitis, omdat de ogen delicate organen zijn die snel beschadigd kunnen raken. Indien niet behandeld, kan conjunctivitis langdurige oogproblemen veroorzaken, maar de meeste problemen worden binnen 10 dagen opgelost. Breng bij twijfel altijd je kat naar de dierenarts. We hopen dat dit artikel u heeft geïnformeerd over de veel voorkomende tekenen van conjunctivitis, zodat u alert kunt zijn en indien nodig voor uw kat kunt zorgen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Sheila Fitzgerald, Shutterstock