Oorinfecties bij katten — Oorzaken, Tekenen & Verzorgingstips

Het is altijd verschrikkelijk als onze katten met iets naar beneden komen. Of het nu een verkoudheid of een blessure is, we willen dat ze zich zo snel mogelijk weer beter voelen. Een van de meer zeldzame dingen waarmee een kat naar beneden kan komen, is een oorontsteking; omdat deze zo ongewoon zijn bij katachtigen, hebben mensen vaak veel vragen over wat ze precies inhouden en hoe ze kunnen worden behandeld.

We zijn hier om die vragen te beantwoorden, dus blijf lezen! We hebben de meest essentiële informatie verzameld die u nodig hebt, zodat u de tekenen van een oorontsteking kunt herkennen en weet wat u moet doen als u ze bij uw kat ziet. Met deze kennis zult u geen problemen hebben om uw kat weer beter te laten worden als er een oorontsteking overkomt.

3 katten gezichtsverdeler

Wat is een oorontsteking bij katten?

eigenaar controleer kattenoren, inspecteer kattenoren
Afbeelding credit: Simxa, Shutterstock

Oorinfecties, of otitis externa, treden op wanneer de buitenste gehoorgang ontstoken raakt als gevolg van infectie met bacteriën of parasieten. Deze ontsteking kan het gevolg zijn van iets acuuts of chronischs. Katten zijn echter niet erg vatbaar voor oorinfecties, dus ze komen minder vaak voor bij hen dan bij honden.

Wat en waar is de buitenste gehoorgang? Het oor van een kat is verdeeld in drie secties: het binnenoor, het middenoor en het buitenoor. Het kanaal in het buitenoor wordt gescheiden van de andere twee secties door het trommelvlies; dit betekent dat een kat die langdurige of chronische oorinfecties in de buitenste gehoorgang ervaart, ook infecties in het binnen- of middenoor kan krijgen.

Katten met allergische huidziekten zijn meer vatbaar voor oorinfecties. Net als die met andere onderliggende problemen zoals poliepgroei in het oor.

Wat zijn de tekenen van oorinfecties bij katten?

Als je favoriete kat te maken heeft met een oorontsteking, zijn er verschillende tekenen die je zult opmerken. Omdat oorinfecties ongemak en pijn kunnen veroorzaken, is het meest zichtbare teken dat u zult zien, uw kat die schudt of zijn kop kantelt of zijn poot aan zijn oren kantelt terwijl hij probeert vocht en vuil los te maken. Andere tekenen van oorinfecties bij katten zijn:

  • Rode, ontstoken oren
  • Gele of zwarte afscheiding
  • Afscheiding die lijkt op koffiedik
  • Onaangename geur afkomstig uit het oor
  • Wasachtige opbouw in of rond de gehoorgang
  • Verlies van evenwicht
  • Gehoorverlies

Wat zijn de oorzaken van oorinfecties bij katten?

oorreiniger aanbrengen op het oor van de kat
Afbeelding Credit: Nick Alias, Shutterstock

Er zijn veel oorzaken van kattenoorontstekingen, maar de meest voorkomende is oormijt. Als de oorontsteking van uw kat echter niet het gevolg is van oormijt, wordt deze hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een onderliggende aandoening. Katachtigen die te maken hebben met allergieën of een zwakker immuunsysteem hebben of een ziekte zoals diabetes hebben, kunnen bijvoorbeeld vatbaarder zijn voor het krijgen van oorinfecties dan perfect gezonde katten. Vooral allergische reacties kunnen ontstekingen en infecties in de gehoorgang veroorzaken.

Die ontsteking van het oor kan resulteren in een teveel aan oorsmeer, waardoor een uitstekende omgeving is voor gisten en bacteriën om te gedijen. Gezonde oren zijn in staat om deze gist en bacteriën onder controle te houden, maar oren die al ontstoken of verzwakt zijn, kunnen dat niet, wat resulteert in wat bekend staat als een secundaire infectie.

Dan zijn er de gepredisponeerde factoren die een kat kan hebben die hem vatbaarder maken voor het krijgen van oorinfecties. Deze factoren kunnen van alles zijn, van een oorvorm die abnormaal is (zoals bij het ras), kleiner dan normale gehoorgangen of zelfs gewoon veel haar in het oor.

Het bovenstaande zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van oorinfecties bij katachtigen. Andere zijn:

Hoe zorg ik voor een kat met een oorontsteking?

De eerste stap in het verzorgen van een kat met een oorontsteking is om uw dierenarts te bezoeken. Uw dierenarts moet een goede diagnose stellen van wat er aan de hand is als een oorontsteking en uitzoeken wat de oorontsteking veroorzaakt, omdat de oorzaak het type behandeling zal bepalen dat nodig is. Oorinfecties kunnen meestal alleen worden gediagnosticeerd door een lichamelijk onderzoek, maar in sommige gevallen kan testen nodig zijn om de oorzaak van de infectie te achterhalen. Enkele mogelijke tests die uw dierenarts kan doen, zijn:


  • Een cultuur van het oor, die bestaat uit het afvegen van het oor om een monster van de bacteriën binnenin te krijgen en vervolgens dat monster te testen tegen antibiotica op gevoeligheid.

  • Cytologie, die ook bestaat uit het afvegen van het oor; in plaats van bacteriën uit het verzamelde materiaal te laten groeien, wordt dit wattenstaafje echter onder een microscoop bekeken.

  • Beeldvorming, die vaak wordt gebruikt in gevallen van chronische oorinfecties.
persoon die kat controleert's oor voor het reinigen
Afbeelding Credit: NONGASIMO, Shutterstock

Zodra een oorontsteking is gediagnosticeerd en de onderliggende oorzaak is gevonden, kan de behandeling worden besloten.

Als de oorzaak een vreemd voorwerp in het oor is, kan uw dierenarts het verwijderen. Als oormijt de oorzaak is, kan uw kat worden behandeld met een actueel antiparasitair middel (zoals Revolution) of een antiparasitair middel in de vorm van oordruppels. Als allergieën de oorontsteking veroorzaken, moet uw dierenarts bepalen waar uw kat allergisch voor is en vervolgens beslissen hoe u deze moet behandelen. En in het geval van oorinfecties veroorzaakt door gist of bacteriën, kijk je waarschijnlijk naar een soort medicijn dat bestaat uit een ontstekingsremmend, antibioticum en antischimmelmiddel dat op de gehoorgang kan worden aangebracht.

Aan uw kant moet u de oren van uw kat controleren terwijl ze genezen om ervoor te zorgen dat alles goed gaat. U moet de instructies voor het aanbrengen van medicijnen volgen en de cursus voltooien. Zorg ervoor dat u uw vervolgafspraken nakomt om ervoor te zorgen dat de infectie wordt gewist. Misschien wilt u ook met uw dierenarts bespreken hoe u de oren van uw huisdier goed kunt reinigen om het risico op oorinfecties in de toekomst te verminderen.

3 katten gezichtsverdelerVeelgestelde vragen (FAQ’s)

Mensen hebben vaak veel vragen als het gaat om hun katten met oorontstekingen. Hier zijn een paar van de meest gestelde!

Het oor van mijn kat lijkt dicht te zijn. Wat moet ik doen?

Soms zijn oorontstekingen erg genoeg (en chronisch genoeg) dat de ontsteking in de gehoorgang ervoor zorgt dat deze voldoende opzwelt dat de gehoorgang wordt gestopt. Meestal kan uw dierenarts medicijnen voorschrijven die deze zwelling helpen verminderen, waardoor het probleem wordt opgelost. In zeldzame gevallen is echter een operatie nodig om het probleem op te lossen.

orang kattenoren reinigen met oorsmeer
Afbeelding Credit: NONGASIMO, Shutterstock

Kan ik niet gewoon een huismiddeltje gebruiken om mijn kat te behandelen?

Het oor is vrij gevoelig en het gebruik van vrij verkrijgbare medicijnen, oordruppels of andere huismiddeltjes kan het oor verder beschadigen. Sommige producten kunnen zelfs giftig zijn en leiden tot gehoorverlies, pijn en neurologische problemen. Het is altijd raadzaam om uw dierenarts oorproblemen met uw kat te laten diagnosticeren en een behandeling aan te bevelen.

Hoe lang duurt het voordat mijn kat zich beter voelt nadat de behandeling is gestart?

De meeste katachtigen zullen zich binnen een paar dagen beter gaan voelen. Maar dit betekent niet dat u de voorgeschreven behandeling niet moet afmaken! Het niet afmaken van alle medicatie van uw huisdier of het overslaan van een vervolgafspraak kan ertoe leiden dat de oorontsteking terugkeert.

3 katten gezichtsverdelerConclusie

Oorontstekingen zijn zeker geen pretje voor onze harige kattenvrienden! Het goede nieuws is dat oorinfecties niet vaak voorkomen bij katten en voor het grootste deel gemakkelijk te behandelen zijn. Oormijt is de meest voorkomende oorzaak van oorinfecties bij katachtigen, maar er zijn andere mogelijke oorzaken, zoals allergieën, tumoren of bacteriële infecties. Daarom is het belangrijk dat u uw huisdier naar de dierenarts brengt om een goede diagnose en behandelingsregime te krijgen. Zodra de behandeling begint, zou het slechts een paar dagen moeten duren voordat uw kat zich weer zichzelf voelt!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: bombermoon, Shutterstock