Zweepwormen bij katten — Oorzaken, Tekenen &Care Tips

Spoelwormen, haakwormen, lintwormen en hartwormen zijn allemaal veel voorkomende interne parasieten die veel gezondheidsproblemen voor katten kunnen veroorzaken. Hun aanwezigheid in het lichaam van uw kat kan gevaarlijk zijn voor hun gezondheid en uw omgeving besmetten. Maar er is nog een ander type worm dat minder vaak voorkomt bij katten in Noord-Amerika: zweepwormen.

Laten we leren wat dierenartsen en andere wetenschappers weten over deze microscopische zweepvormige worm en de oorzaken, tekenen en verzorging ervan bij katten.3 kattenverdeler

Wat zijn zweepwormen?

Zweepwormen (Trichuris spp.) zijn nematoden die de dikke darm van zoogdieren infecteren. Ze worden “zweepwormen” genoemd omdat ze een slank, zweepachtig uiterlijk hebben. Deze kleine parasieten kunnen verschillende gezondheidsproblemen bij huisdieren veroorzaken en meestal honden treffen. In het bijzonder bewoont de soort Trichuris vulpis vaak de blindedarm en dikke darm van een hond. Katten zijn meestal besmet met een zweepwormsoort genaamd Trichuris serrata (in Noord-Amerika) en Trichuris campanula (in Europa).

Deze parasieten worden echter zelden gezien bij katten en leiden meestal niet tot ernstige ziekte, hoewel zware plagen diarree kunnen veroorzaken. Infecties komen vaker voor in tropische en subtropische gebieden, zoals het Caribisch gebied en Zuid-Amerika, en kunnen worden geassocieerd met klinische symptomen zoals beschreven voor honden.

Wat zijn de tekenen van zweepwormen bij katten?

droevig uitziende kat die op een tafel ligt
Afbeelding Credit: avi_acl, Pixabay

Tekenen van zweepworminfectie bij katten zijn bloederige diarree, gewichtsverlies, gebrek aan eetlust, uitdroging en bloedarmoede. In ernstige gevallen kan de infectie ontsteking van de dikke darm veroorzaken en leiden tot andere ernstige gezondheidsproblemen.

Volgens de Tropical Council for Companion Animal Parasites worden zweepworminfecties echter over het algemeen goed verdragen door katten en blijven ze meestal asymptomatisch.

Hoe dan ook, als u vermoedt dat uw kat darmparasieten kan hebben, moet u uw dierenarts raadplegen. Ze zullen in staat zijn om de infectie te diagnosticeren via een lichamelijk onderzoek en door laboratoriumtests uit te voeren op een ontlastingsmonster.

Wat zijn de oorzaken van zweepwormen bij katten?

gele droevige zieke kat
Afbeelding credit: Nikolay Bassov, Shutterstock

De meest voorkomende oorzaak van zweepworminfectie bij katten is de inname van besmette materialen, zoals grond, voedsel en uitwerpselen.

Katten kunnen ook besmet raken met de parasieten door zichzelf te verzorgen nadat ze in contact zijn gekomen met geïnfecteerde grond of uitwerpselen of door kleine geïnfecteerde prooien te eten.

In tegenstelling tot sommige andere soorten gastro-intestinale wormen die meestal kittens treffen, kunnen zweepwormen katten van alle leeftijden infecteren.

Hoe zorg ik voor een kat met zweepwormen?

droevige eenzame kat die op bed ligt
Image Credit: medveda, Shutterstock

Als u wormen in de ontlasting van uw kat vindt of als ze tekenen van parasitaire plagen vertonen, zoals diarree en verlies van eetlust, moet u uw veterinaire team onmiddellijk raadplegen.

Als ze vinden dat uw kat zweepwormen heeft, zullen ze de juiste behandeling toedienen om zowel de wormen als de larven in het lichaam van uw huisdier te vernietigen. Het gaat meestal om ontwormingsmedicijnen, die via de mond of topisch kunnen worden toegediend. Herhaalde behandelingen kunnen nodig zijn gedurende meerdere maanden.

Daarna moet u de aanbevelingen van uw dierenarts volgen om thuis voor uw kat te zorgen. U moet herinfectie voorkomen door de omgeving van uw kat brandschoon te houden en hun kattenbak regelmatig schoon te maken.

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Hoe worden zweepwormen gediagnosticeerd bij katten?

Uw dierenarts kan bepalen of uw kat besmet is met zweepwormen door een fecale flotatietest uit te voeren op een ontlastingsmonster. Deze test kan parasieteieren detecteren omdat deze in een speciale oplossing en op het oppervlak van een glazen glijbaan drijven voor onderzoek.

vermoeide zieke kat die op bed ligt
Afbeelding Credit: Natata, Shutterstock

Hoe voorkom ik dat mijn kat zweepwormen krijgt?


  • Ontworm je kat regelmatig.

  • Desinfecteer alle gebieden die door uw kat worden gebruikt.

  • Maak de kattenbak grondig schoon en schep dagelijks alle uitwerpselen eruit.

  • Laat je kat indien mogelijk niet naar buiten gaan.

Kunnen zweepwormen mensen besmetten?

Ja, maar het zijn niet dezelfde die huisdieren treffen. Zweepwormen die mensen infecteren zijn Trichuris trichiura. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention zijn wereldwijd ongeveer 604 tot 795 miljoen mensen besmet met zweepwormen.

Houd er echter rekening mee dat andere soorten darmparasieten kunnen worden overgedragen van huisdieren op mensen, zoals rondwormen.

Are zweepwormen hetzelfde als rondwormen?

Hoewel beide dieren en mensen kunnen infecteren, zijn dit twee verschillende soorten. Rondwormen zijn darmparasieten zoals zweepwormen, maar ze leven in de dunne darm (terwijl zweepwormen alleen in de dikke darm leven).

3 kattenverdeler

Conclusie

Katten zijn niet immuun voor darmparasieten. Gelukkig komen zweepwormen niet vaak voor bij huiskatten die in Noord-Amerika en Europa wonen, en ernstige complicaties van dit type parasiet komen niet vaak voor.

Je moet je katachtige vriend echter nog steeds regelmatig ontwormen en hun omgeving schoon houden. Hoewel zweepwormen meestal een incidentele bevinding zijn bij katten tijdens een routinematige fecale controle, kunnen andere soorten interne parasieten ernstiger gezondheidsproblemen veroorzaken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: één foto, Shutterstock