Tortitude: Definitie, gedrag &hoe ermee om te gaan

Als dierenarts en trotse eigenaar van een mooie kleine schildpadkat, heb ik waarschijnlijk elke waarschuwing, grap, aanname en feit over torties gehoord die bestaat. Sterker nog, toen mijn collega’s de vachtkleur van mijn nieuwste kleine redding zagen, lachten ze me allemaal uit!

Snel overzicht

01

Schildpadkatten zijn geen apart ras, maar zijn vernoemd naar de kenmerkende gemengde zwarte en gemberkleur en het patroon van hun vacht.

02

“Tortitude” is een woord dat is bedacht om de geruchten sterke persoonlijkheid van deze kleurrijke katten te beschrijven, een stereotype dat nu wordt ondersteund door een onderzoek naar agressie bij katten.

03

Torties en calicos kunnen liefdevolle, loyale huisdieren zijn, maar een goed begrip van kattengedrag en communicatie kan nuttig zijn om harmonieus met hen te leven.

Schildpadkatten staan bekend als de “diva’s van de kattenwereld”, vanwege hun pittige aard, volledige karakters en meerdere vermeldingen in de folklore. Maar is deze “tortitude” slechts een mythe onder kattenmensen, of hebben deze kleurrijke katachtigen echt opvallende persoonlijkheden?

We hebben nu eigenlijk onderzoek om deze beweringen te ondersteunen, dus lees verder om meer te weten te komen over de genetica en persoonlijkheid van schildpadkatten, en hoe je ze het beste kunt behandelen!

Wat is een tortie?

Dr. Youens' schildpad-witte kat, Pi.

Afgebeeld: Dr. Lizzie Youens’ schildpadkat, Pi. Schildpadkatten worden gedefinieerd door hun gemarmerde mix van zwarte en gemberbont, maar sommige hebben naast zwart en rood crème-, witte en oranje tinten.

Een schildpadkat is geen kattenras, maar eerder een verwijzing naar de kleur van hun vacht. De naam verwijst naar meerdere kleuren gemengd in een schildpadpatroon. Schildpadjassen zijn meestal een gemarmerde mix van zwart en een gemberrood, maar kan dit kleurenpatroon ook crèmes, wit en oranje bevatten.

Het schildpadpatroon is te vinden in veel verschillende rassen of katten van gemengd ras, hoewel het een veel voorkomende kleur is in Maine Coons, Perzen en Amerikaanse kortharen. Ze kunnen kortharig of langharig zijn.

Het traditionele schildpadpatroon kent meerdere variaties. Verdunde torties hebben een vergelijkbaar kleurenpatroon, maar bevatten blekere grijze en crèmekleuren. Een “torbie” is een kruising van het schildpadpatroon vermengd met tabby strepen. Calico-katten hebben een driekleurige vacht, met wit toegevoegd aan het zwart en amber, en meestal in grotere kleurvlekken of blokken in plaats van de meer gemengde, gestroomde look die te zien is in het traditionele schildpadpatroon.

Het kenmerkende schildpadpatroon wordt gedragen in de genetica van de kat, met het verantwoordelijke gen dat op een X-chromosoom wordt aangetroffen. Het is een recessieve code, wat betekent dat er twee X-chromosomen nodig zijn om te coderen voor het schildpadpatroon, en daarom zijn deze onderscheidende katten bijna altijd vrouwtjes. Mannelijke schildpadkatten zijn ongelooflijk zeldzaam en worden alleen gevonden als gevolg van genetische mutaties. De genetische complexiteit van kattenkleuren betekent dat schildpadkittens kunnen worden geboren uit ouders van verschillende kleuren.

Lees ook: Schildpadkatten: feiten, persoonlijkheid, levensduur en foto’s

De geschiedenis van schildpadkatten

Veel culturen beschouwen schildpadkatten om geluk, fortuin of bescherming te brengen.

Torties en calicos verschijnen in folklore van verschillende culturen, vermoedelijk omdat hun onderscheidende jassen en persoonlijkheden hen onderscheidden maken van de massa.

In de Verenigde Staten worden schildpadkatten soms ‘geldkatten’ genoemd, omdat ze worden beschouwd als financieel geluk als een van hun prestaties. In de Keltische geschiedenis werd gedacht dat torties goede tijdingen brachten in tijden van ongeluk of een moeilijke situatie.

In meer oosterse culturen waren torties populair bij Japanse vissers, die ze aan boord van hun boten namen om te beschermen tegen zowel scheepswrakken als geesten!

Lees ook: Schildpad versus Calico-katten: wat is het verschil tussen hen?

Wat is Tortitude?

Schildpadkatten hebben de reputatie pittig, onverschrokken en extreem loyaal te zijn.

De meeste kattenliefhebbers zullen geruchten over de schildpadpersoonlijkheid hebben gehoord – of het uit de eerste hand hebben ervaren! Deze kleurrijke katten staan bekend als pittige, onafhankelijke en wilskrachtige vrouwelijke katten, met een zitplaats om een veeg of krab te geven aan alles wat ze onaanvaardbaar vinden.

Als dierenarts benader ik mijn tortiepatiënten altijd met een zekere mate van zorg en heb ik veel gesis (en zelfs een beet!) van deze sassy katachtigen ontvangen.

Ze zijn echter ook verbonden met integriteit en loyaliteit aan hun eigenaren. Schildpadkatten zijn populair, niet alleen vanwege hun prachtige uiterlijk, maar ook vanwege hun loyale, bonded naturen, en eigenzinnige persoonlijkheden.

Lees ook: Welk persoonlijkheidstype heeft jouw kat?

Is Tortitude een echt ding?

Hoewel de wetenschap niet definitief is, heeft enig onderzoek het idee van ’tortitude’ ondersteund.

Het kan soms gemakkelijk zijn om je te laten meeslepen door verschillende mythen en legendes in de dierenwereld. Zijn torties echt anders dan andere gekleurde katten, of is het allemaal gewoon een stereotype?

Een studie in 2016, geleid door het UC Davis Veterinary Medical Teaching Hospital aan de Universiteit van Californië, keek naar mogelijke verbanden tussen de kleur van de kattenvacht en agressief gedrag1. Ze analyseerden reacties van meer dan 1.200 katteneigenaren, kijkend naar de dagelijkse agressie van huiskatten.

Het bleek dat geslachtsgebonden oranje vrouwtjes (torties, calicos en torbies) meer kans hadden om negatief gedrag te vertonen, zoals sissen, swatting, bijten en achtervolgen, waarbij zwart-witte en grijs-witte katten ook iets meer kans hadden om agressie aan te gaan.

Het is belangrijk om te onthouden dat er bepaalde beperkingen zijn aan deze studie. De populatie van eigenaren was zelfgekozen, in plaats van willekeurig, wat zou kunnen leiden tot vooringenomenheid. De vragenlijsten waren ook gebaseerd op de eigen subjectieve meningen van de kattenbeschermers, zonder dat objectieve metingen van agressie werden gebruikt.

Ten slotte erkennen de auteurs dat de verschillen klein waren: agressieniveaus bij huiskatten waren over het algemeen erg laag, dus zelfs subtiele verschillen tussen verschillende gekleurde katten werden als significant gemarkeerd.

Over het algemeen lijkt het erop dat er enig bewijs is dat het concept van tortitude ondersteunt. Deze mooie kitties kunnen pittig zijn, maar er moet worden opgemerkt dat de verschillen klein zijn.

Agressie is ook geen persoonlijkheidskenmerk en kan een zeer complex probleem zijn, beïnvloed door vele andere variabelen dan alleen bontkleur. De persoonlijkheid, het gedrag en de sociale interacties van uw kat worden bepaald door verschillende factoren, waaronder genetica, socialisatie en menselijke interacties2.

Lees ook: Hoe om te gaan met voedselagressie bij katten

Hoe om te gaan met de Tortie-persoonlijkheid

De extra pittigheid die wordt gezien bij torties is slechts een deel van het plezier van het bezitten van deze unieke katten.

Heb je een brutale tortie of een onafhankelijke calico? Of denk je eraan om je huishouden aan te vullen met een kleurrijk meisje? De bovenstaande studie naar agressief gedrag zou niemand moeten afschrikken om een tortie te krijgen – de verschillen in agressie waren zeer mild en vele andere factoren zullen hebben bijgedragen.

De belangrijkste consensus over tortie-persoonlijkheid is dat ze onafhankelijk, zelfverzekerd en graag dingen op hun eigen manier doen. Ze waarderen het misschien niet om opgepakt en geknuffeld te worden wanneer je maar wilt – laat ze je op hun eigen voorwaarden benaderen.

Houd hun routine eenvoudig en voorspelbaar, breng veel tijd met hen door om een sterke band te vormen en geef ze de ruimte wanneer ze aangeven dat ze het nodig hebben. Mijn eigen schildpadmeisje is liefdevol, aanhankelijk en loyaal, maar ze houdt er wel van dat dingen op haar eigen voorwaarden worden gedaan!

Het begrijpen van kattengedrag, lichaamstaal en kattencommunicatie is waardevol voor alle katteneigenaren, ongeacht hun kleur. Als je een nieuwe kat aanneemt, zorg er dan voor dat je volledig voorbereid bent met deze handige checklist, om een veilige en ontspannen overgang te bieden.

Als je het gevoel hebt dat je moeite hebt om een band op te bouwen met je onafhankelijke schildpad, zijn er hier enkele goede suggesties. Leren lezen van “kat” is een echt nuttige vaardigheid om misverstanden, confrontaties en gespannen relaties te voorkomen.

Lees ook: De vijf kattenpersoonlijkheidstypen

Tortitude: Laatste gedachten

Schildpadkatten zijn sassy, onafhankelijk en wilskrachtig, dus ze kunnen je scherp houden.

Schildpadkatten zijn geen specifiek ras, maar worden genoemd naar het kenmerkende gemengde patroon en de kleur van hun vacht. Het is bekend dat ze sterke karakters hebben en onderzoek toont aan dat ze meer pittig gedrag kunnen vertonen tegenover hun eigenaren! Leven met een tortie is vaak een leuke en lonende ervaring, maar het begrijpen van kattencommunicatie kan nuttig zijn om hun wilskrachtige persoonlijkheid te beheren.

Lees ook: Hoe te vertellen welke kat dominant is

Veelgestelde vragen

Wat is de persoonlijkheid van een tortie?

Schildpadkatten staan bekend als onafhankelijk, wilskrachtig en enigszins pittig. Ze houden van dingen op hun eigen voorwaarden, maar ze kunnen ook liefdevol, aanhankelijk en zeer loyaal zijn.

Wat zijn de oorzaken tortitude?

Schildpadkatten staan bekend om hun brutale persoonlijkheden, ook wel bekend als ’tortitude’. De schildpadkleur is sterk genetisch en wordt gedragen in het X-chromosoom, en de persoonlijkheid van de kat is ook sterk gengebonden, wat mverklaar het onderscheidende karakter van deze kleurrijke katten.

Zijn torties sassy?

Van schildpadkatten wordt gedacht dat ze sterke persoonlijkheden hebben, vol sass, kracht en onafhankelijkheid. Ze hebben ook de neiging om pittiger te zijn met eigenaren en vertonen hogere niveaus van swatting- en krabgedrag.

Houden schildpadkatten van hun baasjes?

De band van een kat met zijn eigenaar hangt af van meerdere factoren. Torties staan bekend om hun sterke, onafhankelijke persoonlijkheden, maar kunnen extreem liefdevol en loyaal zijn aan hun gebonden menselijke metgezellen.

Bronnen weergeven

Stelow, E., Bain, M., & Kass, P. (2016). De relatie tussen vachtkleur en agressief gedrag bij de huiskat. Tijdschrift voor Toegepaste Dierenwelzijnswetenschap 19, lid 1, blz.1-15.

Turner, D. (2021). De mechanica van sociale interacties tussen katten en hun eigenaren. Grenzen in de diergeneeskunde 8