Koorts bij katten: symptomen, oorzaken, diagnose & behandeling

Koorts bij katten heeft snelle veterinaire zorg en veel TLC van u nodig. Blijf lezen om erachter te komen waarom koorts optreedt, waar u op moet letten (en vermijden) en hoe u uw kat het beste kunt helpen herstellen.

Wanneer het immuunsysteem van een kat een bedreiging detecteert, zoals infectie, ontsteking, kanker of bepaalde medicijnen, geeft het chemicaliën vrij die een beschermende stijging van de lichaamstemperatuur veroorzaken, meestal boven 39,5 ° C (103,1 ° F).

Deze koorts, zoals het wordt genoemd, is ontworpen om te voorkomen dat het lichaam wordt overweldigd door ziekte. Een zeer hoge koorts (zoals meer dan 41 ° C of 106 ° F) kan inwendige organen beschadigen en kan fataal zijn, dus het is belangrijk om de tekenen van hoge koorts te herkennen en vroeg te handelen door contact op te nemen met uw dierenarts.

Wat is een normale lichaamstemperatuur voor een kat?

Normaal gesproken moet de interne lichaamstemperatuur van katten ergens tussen 36,7 ° C en 39,2 ° C (98,1 ° F tot 102,5 ° F) liggen. C

Tekenen dat uw kat koorts kan hebben

 • Minder energie en activiteit
 • Gebrek aan eetlust
 • Spier rillen
 • Sneller ademhalen, hijgen
 • Delirium, collaps of convulsies (toevallen of toevallen) in ernstige gevallen

Veel voorkomende aanvullende symptomen die meer specifiek zijn voor de verschillende onderliggende oorzaken van de koorts zijn:

Katten met enige vorm van pijn of slechte gezondheid nemen een Gloria Gaynor “I Will Survive” -benadering van het leven aan – ze gaan in principe zo normaal mogelijk door. Het is een katachtige instinctieve manier om te voorkomen dat ze de aandacht op zichzelf vestigen in deze kwetsbare tijd.

Oorzaken van koorts bij katten

Als de koorts van uw kat wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, kan uw dierenarts antibiotica voorschrijven.

Koorts wordt veroorzaakt door veel verschillende dingen, waaronder virale en bacteriële infecties en kanker en andere ziekten.

Virale infecties

Bacteriële infecties

 • Abcessen en wonden
 • Urine- en voortplantingsinfecties (bijv. Bacteriële cystitis, pyometra bij niet-gesteriliseerde vrouwtjes)
 • Bloedvergiftiging (bloedinfectie)
 • Lichaamsholte infecties van gemigreerde vreemde voorwerpen (bijv. ingeademde graszaden, ingenomen botten), stomp trauma (bijv. gescheurde darmen) of diepe prikwonden (bijv. Aanvallen van roofdieren)
 • Door voedsel overgedragen bacteriën (van besmet voedsel of prooi)
 • Teken en vlooien geïnfecteerd met Mycoplasma, Bartonella of Borrelia

Protozoaire en schimmelinfecties

Ontstekingsziekten en kankers van het immuunsysteem

Medicijnen

Hoe de temperatuur van uw kat te meten

Het is lastig om de temperatuur van een kat te nemen met een rectale thermometer. Als uw kat onwel genoeg is om koorts te vermoeden, moet hij door uw dierenarts worden onderzocht.

Als u toch een dierenartsbezoek boekt, is het beter voor een getrainde professional om dit in plaats daarvan aan te pakken. Uw dierenarts vragen om aan te tonen hoe u de temperatuur van uw kat kunt meten, kan nuttig zijn voor thuismonitoring.

Diagnose bij de dierenarts

Als u uw dierenarts uw kat laat onderzoeken, onthult u vaak subtiele tekenen die u hebt gemist en helpt u te beperken wat de piek in lichaamstemperatuur veroorzaakt en de juiste behandeling te krijgen. Klinische symptomen waar dierenartsen naar zoeken, zijn onder meer:

 • Pijn
 • Roodheid
 • Zwelling
 • Vloeistof
 • Korsten
 • Open wonden
 • Pusy afscheiding
 • Geelzucht (een gele tint voor het wit van hun ogen en huid)
 • Gewichtsverlies

Uw dierenarts heeft mogelijk een beter intern beeld nodig van de oorzaak van de koorts, dus ze moeten diagnostische tests uitvoeren zoals:

Algemene bloedprofielen: Bloedpatronen kunnen aangeven hoe lang een ziekte er al is, hoe het lichaam van een kat ermee omgaat en specifieke orgaanbetrokkenheid (bijv. Nieren, lever, enz.).

Screening van infectieuze agentia: Bloedantilichaam / antigeenniveaus en PCR-tests helpen identificeren of een virale, bacteriële of protozoale infectie een aanhoudende koorts kan veroorzaken.

Diagnostische beeldvorming: Radiografie (röntgenfoto’s), echografie (echografie) en MRI / CT-scans kunnen abnormale vloeistofafzettingen en structurele veranderingen in de botanatomie en inwendige organen van een kat detecteren.

Biopten: Biopsie van beenmerg en verdacht uitziende weefsels of vloeistoffen helpen bij het identificeren van celpatronen (cytologie) en leveren het infectieuze organisme verantwoordelijk (microbiologie). Veel geteste monsters zijn urine (urineonderzoek) en andere lichaamsvloeistoffen die ontstaan onder de huid, gezwollen gewrichten of lichaamsholten zoals de buik en borst.

Behandeling van koorts

Koorts wordt veroorzaakt door veel verschillende dingen omvatten virale en bacteriële infecties, en kanker en andere ziekten.

Afhankelijk van hun bevindingen kan uw dierenarts deze veel voorkomende behandelingen voorstellen:

Voorgeschreven medicijnen

 • Katveilige ontstekingsremmers: Deze verminderen hoge koorts en verlichten ontstekingen en pijn terwijl uw dierenarts op zoek is naar een oorzaak van de koorts. Geef uw kat nooit menselijke medicijnen zoals aspirine en paracetamol (paracetamol) omdat deze giftig zijn voor katten.
 • Antibacteriële of antivirale medicatie
 • Immunomodulerende geneesmiddelen en chemotherapiemiddelen: deze richten zich op ontstekingen en kanker.
 • Nutraceuticals: Deze voedingssupplementen stimuleren de eigen afweer van uw kat.

Rehydratatie en voedingstherapie

Sommige gedehydrateerde katten moeten mogelijk in het ziekenhuis worden opgenomen en opnieuw worden gehydrateerd met vloeistoffen via een intraveneus infuus of subcutaan (onder de huid). Meer ernstig getroffen katten kunnen sondevoeding rechtstreeks in hun maag nodig hebben.

Thuis ondersteunende zorg

Ongeacht de onderliggende aandoening, is er zoveel dat u thuis kunt doen, naast de behandelingen van uw dierenarts, om koortssymptomen te verlichten en uw kat gehydrateerd en gevoed te houden, zodat ze de oorzaak van de koorts kunnen bestrijden totdat de testresultaten beschikbaar zijn.

Hier zijn enkele belangrijke dingen om op te focussen:

 • Verleid zieke of oudere katten om te eten
 • Moedig katten aan om hun vochtinname te verbeteren
 • Koel ze af door hun oksels, liezen en slapen (dun behaard gebied voor de oren) voorzichtig af te vegen met een lauw vochtig flanel of washandje
 • Bied opties voor katten om hun eigen comfortniveaus te regelen door toegang te geven tot koelere delen van het huis en de tuin en de luchtstroom te verbeteren met een veilig geopend raam, airconditioning of ventilatoren

Conclusie

Bengaalse kat persoonlijkheid en temperament (1)

Wanneer de temperatuur van uw kat stijgt, kan zowel het erkennen van een probleem als het snel zoeken naar veterinaire aandacht een echt verschil maken voor hun comfortniveau en de snelheid van herstel. U kunt echt een essentiële ondersteuning voor uw kat zijn in zijn herstel door hem gehydrateerd, gevoed en comfortabel te houden terwijl eventuele testresultaten en behandelingen effect hebben.

Veelgestelde vragen

Hoe weet je of een kat koorts heeft?

De meeste katten met koorts zijn lusteloos en hebben minder zin om te eten en te drinken. Ze kunnen sneller ademen of rillen, en de meeste vertonen veranderingen in hun normale persoonlijkheid en dagelijkse activiteitspatronen.

Wat zou koorts bij een kat veroorzaken?

De meeste koorts bij katten wordt veroorzaakt door een infectie, meestal viraal, hoewel ziekten van het immuunsysteem en kanker de interne lichaamstemperatuur kunnen verhogen, net als sommige medicijnen.

Hoe weet je of je kat koorts heeft zonder thermometer?

Zelfs dierenartsen vinden het lastig om koorts te detecteren zonder de temperatuur van de kat rectaal op te nemen met een digitale thermometer. Dat komt omdat de symptomen van koorts erg lijken op de meeste oorzaken van ziekte bij katten. Soms kunt u tekenen van oververhitting opmerken, zoals zweetvoeten, snellere ademhaling of het zoeken naar koele plekken in huis.

Hoe lang duurt kattenkoorts?

Sommige koortsen duren een paar dagen, andere wassen en afnemen in de loop van weken. Aanhoudende koortsen zonder een duidelijke oorzaak worden “koorts van onbekende oorsprong” (FUO) genoemd. De duur van koorts hangt af van de onderliggende oorzaak, het individuele immuunsysteem van elke kat (d.w.z. hoe goed ze het kunnen bestrijden) en de dierenartsbehandeling en thuiszorg die ze krijgen.