Kat heeft veel jeuk en krabt zich ?

Katten zijn geliefde huisdieren, maar soms kunnen ze last hebben van jeuk en zichzelf veel krabben en likken. Jeuk kan erg vervelend zijn voor katten en kan leiden tot kale plekken en wondjes op hun huid. Het is belangrijk om te begrijpen wat de oorzaak van de jeuk kan zijn en hoe je je kat kunt helpen.

Soms hebben katten last van jeuk, zelfs als er geen vlooien aanwezig zijn. Jeuk zonder vlooien kan duiden op andere problemen, zoals allergieën of huidproblemen. Het is dus belangrijk om de oorzaak van de jeuk te achterhalen om je kat te kunnen helpen.

Overmatige jeuk en krabben houdt vaak verband met een ontsteking van de huid. Soms kan dit beginnen als eenvoudig overmatig borstelen, en naarmate de ontsteking zich ontwikkelt, kan de jeukende huid van de kat erger worden. Ontsteking wordt gedefinieerd als roodheid, pijn (jeuk), warmte, zwelling en verlies van de normale functie: al deze kenmerken worden gezien bij dermatitis.

krabbende kat met veel jeuk

Snel overzicht: Jeukende huid bij katten

 • Urgentie: Elke kat die jeuk heeft, moet onmiddellijk naar de dierenarts, maar dit is geen onmiddellijke noodsituatie.
 • Huismiddel tegen jeuk bij katten: Vlooienbehandelingen kunnen worden gegeven, in het geval dat vlooien de oorzaak zijn van de jeukende huid.
 • Behandelingsopties: De behandeling hangt af van de oorzaak van de jeuk. Elk geval is anders en je dierenarts zal je begeleiden.
 • Diagnose: je dierenarts zal de oorzaak van de jeuk diagnosticeren door met je te praten over de achtergrond van de kat, een lichamelijk onderzoek uit te voeren, soms monsters te nemen voor het laboratorium, misschien een dieettest te doen om voedselallergieën uit te sluiten en soms een proefbehandeling te geven.
 • Voortdurende medicatie nodig: Sommige katten met jeuk hebben langdurige ontstekingsremmende medicatie nodig.
 • Veel voorkomende symptomen: Jeuk, krabben, likken, knabbelen, rode plekken op de huid, korstjes, zweertjes, kale plekken.

De aanvankelijke jeuk zorgt ervoor dat de kat de aangetaste plekken wil krabben, likken en bijten, en hoe meer ze jeuken, hoe meer het gaat jeuken. Dit is een vicieuze cirkel. De kat die aan de jeukende plekken krabt en zichzelf overmatig likt, zorgt ervoor dat de huid nog meer ontstoken raakt en nog meer jeukt.

Lees verder voor feiten over jeuk bij katten en de redenen waarom katten jeuk hebben en zichzelf beginnen te krabben.

Wat zijn de oorzaken van jeuk bij katten en waarom krabben ze zich?

De aanvankelijke jeuk zorgt ervoor dat de kat de aangetaste plekken wil krabben, likken en bijten, en hoe meer ze jeuken, hoe meer het gaat jeuken. Dit is een vicieuze cirkel. De kat die aan de jeukende plekken krabt en zichzelf overmatig likt, zorgt ervoor dat de huid nog meer ontstoken raakt en nog meer jeukt.

Veel verschillende aandoeningen kunnen een jeukende huid bij katten veroorzaken. De meest voorkomende volgorde van gebeurtenissen begint met iets dat de huid irriteert (de zogenaamde primaire oorzaak), wat dermatitis (ontsteking van de huid) veroorzaakt. Jeuk wordt ook pruritus genoemd. Gebieden met een ontsteking jeuken of pruriteren.

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van jeuk bij katten zijn:

 • Vlooienbeten: vlooienplagen zijn de meest voorkomende oorzaak van een jeukende huid. Ongeveer 70% van de jeukende katten die doorverwezen worden naar huidspecialisten, worden volledig genezen door simpelweg een grondig vlooienbestrijdingsprogramma op te zetten, zelfs als er geen vlooien te zien zijn. Dit vertelt ons dat de afwezigheid van zichtbare vlooien niet genoeg is om te zeggen dat vlooien de jeuk niet veroorzaken. Een kat kan vlooien op zijn lichaam hebben zonder jeuk te hebben, maar katten beginnen te jeuken als ze een vlooienallergie hebben, waardoor hun immuunsysteem overreageert op vlooienspeeksel, wat intense jeuk veroorzaakt.
 • Voedselallergie, ook bekend als cutane adverse food reaction (CAFR), veroorzaakt volgens een onderzoek tussen 12% en 21% van de jeukende huid bij katten. Soms zijn er andere aanwijzingen voor verschillende manifestaties van voedselallergie, zoals braken of voedsel uitbraken (wat soms ten onrechte wordt toegeschreven aan haarballen).
 • Atopie (omgevingsallergieën), waaronder huisstofmijt- en pollenallergie, veroorzaakte 12,5% van de gevallen van jeukende katten in één onderzoek.
 • Insectenbeten (zoals oogstmijten) veroorzaken soms jeuk, vooral in de zomermaanden.
 • Oormijten en andere mijten. Huidparasieten, vooral oormijten, veroorzaken vaak jeukende oren en soms ook andere lichaamsdelen, vooral bij kittens.
 • Bacteriële infecties, waaronder acne en abcessen bij katten, veroorzaken soms jeuk, evenals duidelijke veranderingen in de structuur van de huid. Ook gistinfecties komen soms voor.
 • Schimmelinfecties (ringworm). Dit is meestal geen jeukende aandoening en veroorzaakt eerder haaruitval en kale plekken op de huid (ook wel alopecia genoemd), maar in ernstige gevallen kan jeuk een kenmerk zijn.

Herkennen van jeuk bij katten

Als katteneigenaar is het belangrijk om de tekenen van jeuk bij katten te herkennen, zodat je gepaste maatregelen kunt nemen om het ongemak te verminderen. Overmatig wassen is vaak een duidelijk teken dat je kat jeuk heeft. Als je merkt dat je kat zichzelf constant likt en krabt, kan dit wijzen op jeukklachten.

Overmatig wassen als teken van jeuk

Als je kat zichzelf overmatig wast, kan dit leiden tot haarverlies, kale plekken en mogelijk zelfs wondjes op de huid. Het constant likken en krabben kan de huid beschadigen en ontstekingen veroorzaken. Het is belangrijk om dit gedrag op te merken en te erkennen als een indicatie van jeuk bij je kat.

Aanwijzingen voor jeuk: kale plekken en wondjes

Bij katten met jeuk kun je vaak kale plekken en wondjes op de huid waarnemen als gevolg van het krabben en likken. Deze plekken zijn opvallend omdat ze haarloos en geïrriteerd zijn. Het is belangrijk om deze aanwijzingen voor jeuk te herkennen en te begrijpen dat ze een teken kunnen zijn van een onderliggend probleem dat moet worden aangepakt.

De impact van jeuk op het welzijn van uw kat

Jeuk kan niet alleen fysiek ongemak veroorzaken bij je kat, maar het kan ook een negatieve invloed hebben op het algehele welzijn. Constante jeuk kan leiden tot stress, prikkelbaarheid en slaapproblemen bij katten. Bovendien kan het ervoor zorgen dat je kat zich terugtrekt en minder sociaal gedrag vertoont. Het is dus van groot belang om jeukklachten bij katten te verminderen om hun welzijn te waarborgen.

Door alert te zijn op overmatig wassen, aanwijzingen zoals kale plekken en wondjes, en de mogelijke impact op het welzijn van je kat, kun je de jeukklachten herkennen en stappen ondernemen om ze te verminderen. Raadpleeg altijd een dierenarts voor een juiste diagnose en behandeling van jeuk bij katten.

Diagnose stellen van jeuk bij katten

Het stellen van een diagnose bij jeuk bij katten vereist een grondige evaluatie van de symptomen, medische geschiedenis en mogelijk aanvullend onderzoek. Het is belangrijk om te achterhalen wat de specifieke oorzaak van de jeuk is, zodat de juiste behandeling kan worden voorgeschreven.

De symptomen van jeuk bij katten kunnen variëren, maar kunnen onder andere het volgende omvatten:

 • Krabben en likken: Katten met jeuk zullen vaak overmatig krabben en likken, waardoor kaalheid en wondjes kunnen ontstaan.
 • Huidveranderingen: Jeuk kan leiden tot veranderingen in de huid, zoals roodheid, irritatie, schilfering of korstvorming.
 • Veranderd gedrag: Katten kunnen rusteloos, geïrriteerd of gestrest zijn als gevolg van de jeuk.

Om de oorzaak van de jeuk vast te stellen, kan de dierenarts verschillende diagnostische methoden gebruiken, zoals:

 1. Huidtesten: Dit kan bestaan uit het nemen van huidmonsters voor microscopisch onderzoek, allergietesten of schimmelkweek.
 2. Bloedonderzoek: Bloedonderzoek kan helpen bij het identificeren van onderliggende allergieën, infecties of andere gezondheidsproblemen.
 3. Dieeteliminatie: In sommige gevallen kan het elimineren van bepaalde voedingsstoffen uit het dieet van de kat helpen bij het vaststellen of voedselallergieën de oorzaak zijn van de jeuk.

Door de juiste diagnose te stellen, kan de dierenarts de specifieke oorzaak van de jeuk identificeren en een geschikte behandeling voorschrijven om de jeuk te verlichten.

dierenarts die kat onderzoekt

Behandelopties voor jeukende huid bij katten

De behandeling van jeukende huid bij katten hangt af van de oorzaak van het probleem. Enkele van de meest voorkomende oorzaken en behandelingen zijn de volgende:

 • Vlooien: De kat, eventuele contactdieren en de omgeving van de kat moeten worden behandeld tegen vlooien en vlooieneitjes.
 • Voedselallergie of -intolerantie. De kat moet een speciaal dieet krijgen dat geen allergische reactie uitlokt.
 • Atopie (huisstofmijt en pollenallergie). In deze gevallen van overgevoeligheid voor allergenen is vaak langdurige ontstekingsremmende medicatie nodig (zie hieronder). Dit moet misschien alleen gedurende een bepaalde periode van het jaar worden gegeven (in seizoensgebonden gevallen met pollen) of het hele jaar door (in gevallen waar er een voortdurende aanwezigheid van allergeen is, zoals huisstofmijt).
 • Insectenbeten (zoals oogstmijten). Naast het voorkomen van contact met de insecten is ontstekingsremmende medicatie vaak nodig.
 • Oormijten en andere mijten. Behandeling van de specifieke parasiet; mogelijk moet ontstekingsremmende medicatie worden gegeven totdat de jeuk volledig is verdwenen.
 • Bacteriële huidinfecties (zoals kattenacne) kunnen antibioticakuren en lokale behandelingen nodig hebben.
 • Schimmelinfecties (ringworm). Topische (aangebracht op de huid) en systemische (oraal toegediend) antischimmelmedicatie kan worden aanbevolen.

Speciale diëten en eliminatiedieet

Speciale diëten en eliminatiediëten kunnen helpen bij het uitsluiten van voedselallergieën als mogelijke oorzaak van jeuk. Deze diëten bevatten ingrediënten die uw kat niet eerder heeft gegeten om te bepalen of er sprake is van een voedselallergie. Een dierenarts kan u begeleiden bij het kiezen van het juiste dieet voor uw kat.

Medicatie en jeukonderdrukkende therapie

Medicatie zoals corticosteroïden kan helpen bij het onderdrukken van de jeuk bij uw kat. Deze medicijnen verminderen ontstekingen en allergische reacties die jeuk kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om de medicatie alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een dierenarts en de aanbevolen dosering te volgen.

Suppletie met essentiële vetzuren en Chinese kruiden

Suppletie met essentiële vetzuren kan de huidgezondheid verbeteren en jeuk verminderen. Deze vetzuren, zoals omega-3 en omega-6, hebben ontstekingsremmende eigenschappen en helpen bij het herstellen van de huidbarrière. Daarnaast kunnen sommige Chinese kruiden ook worden gebruikt om jeuk bij katten te verminderen. Het is belangrijk om de juiste dosering en formulering te gebruiken, die moeten worden voorgeschreven door een dierenarts met ervaring in kruidengeneeskunde.

kat zonder vlooien met jeuk

Dieetproef

Het meest effectieve diagnostische middel om voedselallergie te testen is om de kat op dieet te zetten. Gedurende een proefperiode van zes tot acht weken mag het dieet van de kat niets anders bevatten dan een dieet dat hij nog nooit heeft gehad.

Soms wordt een zelfbereid dieet gebruikt, maar je kunt ook de voorkeur geven aan hypoallergeen kattenvoer op recept van je dierenarts. Je moet ervoor zorgen dat je kat gedurende deze periode niets anders eet, wat een uitdaging kan zijn als je een huishouden hebt met meerdere katten, of als je buurman je kat soms eten geeft.

Als je kat stopt met jeuken wanneer hij het speciale dieet krijgt, dan is dit een sterke aanwijzing dat de kat allergisch moet zijn geweest voor iets dat hij eerder at. De kat moet dan op lange termijn op het speciale hypoallergene dieet worden gehouden, of er kunnen verschillende diëten met beperkte ingrediënten worden uitgeprobeerd om te proberen uit te zoeken welk ingrediënt de jeukende huid veroorzaakt.

Medicijnen tegen jeukende huid bij katten

shampoo tegen jeuk bij katten
Zoals hierboven vermeld, kunnen verschillende oorzaken van jeukende huid bij katten (vooral huidallergieën) het gebruik van medicijnen vereisen. De meest voorkomende behandelingen zijn:

 • Ontstekingsremmende medicijnen. Dit kan worden gegeven in de vorm van tabletten (bijvoorbeeld prednisolon), orale vloeistoffen (bijvoorbeeld cyclosporines) of depotinjecties (die drie tot vier weken duren). Dit zijn medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn, dus ze moeten onder zorgvuldig toezicht van je dierenarts worden gebruikt.
 • Schimmelwerende en/of antibacteriële medicijnen, plaatselijk of oraal toegediend.
 • Soms worden antihistaminica voorgesteld, maar deze zijn niet erg effectief.
 • Shampoos kunnen worden aanbevolen als topische behandeling voor een aantal verschillende huidaandoeningen.
 • Voedingssupplementen zoals omega-3 en -6 essentiële vetzuren worden vaak aanbevolen om de gezondheid van de huid te verbeteren en de huidbarrière te versterken.

Natuurlijk of homeopathisch middel tegen jeuk bij katten

Jeuk bij katten kan erg vervelend zijn en het welzijn van je geliefde huisdier ernstig beïnvloeden. Gelukkig zijn er natuurlijke en homeopathische middelen beschikbaar die kunnen helpen om de jeuk bij katten te verzachten en hun huidgezondheid te ondersteunen.

Een effectieve manier om jeuk bij katten op natuurlijke wijze te verminderen, is het gebruik van supplementen die kruidenextracten en essentiële vetzuren bevatten. Deze supplementen kunnen de huidgezondheid verbeteren en ontstekingen verminderen, wat op zijn beurt jeuk kan verminderen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je supplementen van goede kwaliteit kiest en altijd de dosering volgt die wordt aanbevolen door een dierenarts of een ervaren professional.

Daarnaast zijn er ook topische preparaten beschikbaar die natuurlijke ingrediënten bevatten en jeuk bij katten kunnen verminderen. Deze preparaten kunnen direct op de aangedane plekken op de huid worden aangebracht en kunnen helpen om de jeuk te verzachten en de huidirritatie te verminderen.

Het is echter belangrijk op te merken dat elke kat uniek is en dat niet alle natuurlijke of homeopathische middelen geschikt zijn voor elke kat. Raadpleeg altijd eerst een dierenarts voordat je natuurlijke of homeopathische middelen gebruikt om ervoor te zorgen dat het veilig en geschikt is voor jouw kat. Een dierenarts kan je ook adviseren over de juiste dosering en de beste aanpak voor het verzachten van jeuk bij je kat.

Preventie en onderhoud van een gezonde kattenhuid

Om te zorgen voor een gezonde kattenhuid is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen en regelmatig onderhoud uit te voeren. Dit kan helpen om jeuk bij katten te voorkomen en de algehele huidgezondheid te bevorderen. Hier zijn enkele belangrijke tips en adviezen:

Belang van vlooienspreventie

Vlooien zijn een veelvoorkomende oorzaak van jeuk bij katten. Het is essentieel om regelmatig vlooienspreventie toe te passen om vlooienbeten te voorkomen en te zorgen voor een gezonde huid. Gebruik vlooienpreventiemiddelen die geschikt zijn voor katten en volg de instructies van de fabrikant zorgvuldig op.

Voedingsadvies en omgeving beheren

Een uitgebalanceerd dieet speelt een belangrijke rol in het behoud van een gezonde huid bij katten. Zorg ervoor dat uw kat hoogwaardige voeding krijgt die rijk is aan essentiële voedingsstoffen. Daarnaast is het belangrijk om de omgeving van uw kat schoon te houden om allergenen te vermijden die jeuk kunnen veroorzaken.

Supplementen en regelmatige controles

Aanvullende supplementen met essentiële vetzuren kunnen de huidgezondheid ondersteunen en jeuk verlichten bij katten. Raadpleeg een dierenarts voor geschikte supplementen en de juiste dosering. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig uw kat te laten controleren door een dierenarts om eventuele huidproblemen vroegtijdig op te sporen en passende maatregelen te nemen.

Let op: Raadpleeg altijd een dierenarts voor specifiek advies en behandelingen voor uw kat.

Conclusie

Een jeukende huid komt vaak voor bij katten, maar kan lastig te diagnosticeren en te behandelen zijn. Het is belangrijk om samen met je dierenarts de oorzaak van de jeuk te achterhalen, zodat de beste behandeling kan worden gegeven.

Lees ook: Urticaria Bij Katten: Oorzaken, symptomen en behandeling

Vaak gestelde vragen

Waarom krabt mijn kat zich open?

Een kat kan zichzelf openkrabben om verschillende redenen. Het kan zijn dat de kat last heeft van jeuk door bijvoorbeeld vlooien, allergieën of huidproblemen. Stress en angst kunnen ook bijdragen aan overmatig krabgedrag bij katten. Het is belangrijk om de oorzaak van de jeuk vast te stellen en indien nodig een dierenarts te raadplegen voor behandeling.

Waarom krabt mijn kat zichzelf zoveel?

Als een kat zichzelf veel krabt, kan dit wijzen op jeuk. Jeuk kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals vlooien, allergieën, parasieten of huidproblemen. Het is raadzaam om de kat grondig te onderzoeken op tekenen van vlooien of andere mogelijke oorzaken van jeuk. Als de jeuk aanhoudt, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen voor verder onderzoek en behandeling.

Waarom heeft mijn kat jeuk maar geen vlooien?

Jeuk bij katten zonder aanwezigheid van vlooien kan te maken hebben met andere oorzaken. Dit kunnen allergieën zijn, zowel voedselallergieën als omgevingsallergieën. Daarnaast kunnen huidproblemen, zoals schimmelinfecties of bacteriële infecties, jeuk veroorzaken. Het is belangrijk om de kat te laten onderzoeken door een dierenarts om de specifieke oorzaak van de jeuk vast te stellen en een passende behandeling te krijgen.

Hoe herken je schurft bij een kat?

Schurft bij katten kan worden herkend aan verschillende symptomen. Dit kan onder andere bestaan uit overmatig krabben en likken, korstvorming op de huid, haarverlies en ontstekingen. Schurft wordt veroorzaakt door mijten die zich in de huid van de kat nestelen. Als u vermoedt dat uw kat schurft heeft, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor de juiste diagnose en behandeling.

Kat blijft krabben na vlooienbehandeling, wat te doen?

Als uw kat blijft krabben na een vlooienbehandeling, kan dit erop wijzen dat er nog steeds vlooien aanwezig zijn of dat er andere oorzaken van jeuk zijn. Het is belangrijk om de kat te controleren op tekenen van vlooien en om contact op te nemen met uw dierenarts. De dierenarts kan de kat onderzoeken en indien nodig een passende behandeling voorschrijven om de jeuk te verminderen.

Kunnen katten leven met een jeukende huid als deze niet wordt behandeld?

Jeukziekte is ongemakkelijk en zelfs pijnlijk, dus het is belangrijk om een effectieve behandeling te vinden voor aangetaste katten.

Wat zijn de symptomen van een jeukende huid bij katten?

Tekenen van een jeukende huid zijn dat de kat aan zichzelf krabt, met zijn lichaam over oppervlakken wrijft en aan zichzelf likt of knabbelt. Ze kunnen ook kale plekken, roodheid, pijn, jeuk en soms korstjes hebben. Elk deel van het lichaam kan worden aangetast.

Is jeukende huid bij katten behandelbaar?

Ja, er zijn veel behandelingsmogelijkheden voor de meeste soorten jeukende huid bij katten

Hebben katten met jeuk pijn?

Een jeukende huid is over het algemeen niet specifiek pijnlijk, maar kan wel erg ongemakkelijk zijn.