Kattenhaarballen: Oorzaken, Symptomen & Behandeling

Kattenhaarballen uitgelichte afbeelding

Opmerking: Medische beoordeling van dit artikel bevat alleen de onderliggende medische informatie in dit artikel. De dierenarts die dit artikel beoordeelt, onderschrijft, beveelt of garandeert niet persoonlijk de werkzaamheid of claims van producten die in dit artikel worden genoemd.

Talloze kattenliefhebbers hebben het minder dan aangename gevoel ervaren om blootsvoets op een natte, harige en soms nog warme haarbal op de grond te stappen. Of je kat nu haar eerste haarbal heeft opgehoest of slechts een van de vele, het is goed om te weten wat wel en niet normaal is aan kattenhaarballen.

Snel overzicht: Haarballen bij katten

Wat zijn kattenhaarballen?

Huidschilfers van katten versus roos

Huidschilfers van katten zijn niet hetzelfde als roos, die verschijnt als witte schilfers van de huid in de vacht van uw kat.

Een kattenhaarbal is een van die dingen die precies is hoe het klinkt: een bal haar, afkomstig van een kat. De wetenschappelijke naam voor haarballen is trichobezoar.

Haarballen ontstaan wanneer katten hun eigen haar binnenkrijgen tijdens het verzorgen van zichzelf. Hoewel haar normaal gesproken door het spijsverteringskanaal van de kat moet gaan (waar het uiteindelijk wordt uitgepoept), blijft er soms haar in de maag.

Dit komt door een overmatige inname van haar of een verminderd vermogen van de maag en darmen om materiaal door te stuwen naar de dikke darm. Gezonde katten braken niet regelmatig haarballen.

Omdat haar niet kan worden verteerd, komt elk haar dat niet uit de maag en in de darmen terechtkomt in de maag, waar het blijft totdat het wordt overgegeven. Als de kat een grote haarbal niet verdrijft (hetzij door het over te geven of door het spijsverteringsstelsel en uit het lichaam te laten gaan door te poepen), kan het een potentieel levensbedreigende obstructie van het darmkanaal veroorzaken.

Wat zijn de oorzaken Kattenhaarballen?

Katten krijgen tijdens het verzorgen haar binnen dat zonder problemen door hun maag en darmen moet gaan. Sommige katten kunnen terugkerende of frequente haarballen ontwikkelen om een van de weinige redenen.

  • Terugkerende haarballen worden vaker gezien bij bepaalde langharige kattenrassen zoals Himalayans, Maine Coons, Norwegian Forest Cats, Persians, Ragdolls en Siberians, of bij katten van een ras of gemengd ras met veel haar.
  • Haarballen kunnen ook een probleem zijn bij katten die zichzelf obsessief overbezorgen, wat een symptoom kan zijn van angst, jeuk, pijn of een parasitaire besmetting (zoals vlooien).
  • Ten slotte kunnen sommige katten terugkerende haarballen ontwikkelen als ze problemen hebben met gastro-intestinale motiliteit (het vermogen van de spieren van de maag en darmen om voedsel en in dit geval haar door het spijsverteringskanaal te verplaatsen).

Hoe zien kattenhaarballen eruit?

Haarballen hebben meestal een cilindrische, uitwerpselenachtige vorm en komen meestal met een heldere of gele vloeistof. Als uw kat onlangs gras heeft gegeten, kan gras of stukjes onverteerd voedsel ook bij de haarbal komen.

Haarballen hebben meestal een cilindrische, uitwerpselenachtige vorm en komen meestal met een heldere of gele vloeistof. U kunt al dan niet ook voedsel of gras zien in de braakgelegde haarbalmassa.

Kattenhaarballen zien er allemaal anders uit, maar het zijn over het algemeen natte haarklaaien, verzadigd met een heldere of gele vloeistof die er schuimig of slijmerig uit kan zien. Hoewel ze haarballen worden genoemd, zijn ze niet altijd bolvormig wanneer uw kat ze braakt.

Het haar (dat er misschien uitzag als een bal in de maag) wordt uitgerekt en samengedrukt terwijl het door de slokdarm gaat. Om deze reden zien kattenhaarballen er meestal uit als lange, dunne buisjes samengeperst haar. Als er veel vloeistof of voedsel in het braaksel zit, kan het soms moeilijk zijn om het haar te zien.

Hoe weet je of je kat haarballen heeft?

Het duidelijkste teken dat je kat haarballen heeft, is het vinden van een op de vloer. Voordat ze een haarbal ophoesten, buigen katten meestal op de grond en maken ze een dramatisch hack-, hoest- of kokhalzend geluid.

Soms hebben katten echter haarballen die ze niet kunnen overgeven. Haar dat vastzit in het darmkanaal kan ernstige problemen veroorzaken, dus het is van vitaal belang om uw kat door een dierenarts te laten zien als u denkt dat ze haarballen heeft.

Enkele tekenen dat een kat haarballen kan hebben, zijn:

  • Braken met of zonder zichtbaar haar
  • Niet of minder eten dan normaal
  • Lethargie (gebrek aan energie/rondslingeren)
  • Doen alsof je pijn hebt
  • Waden van haar zichtbaar in uitwerpselen

Andere gezondheidsproblemen die lijken op kattenhaarballen

Het kan soms moeilijk zijn om te zien of uw kat haarballen of een andere gezondheidstoestand heeft. Twee gezondheidsproblemen die vaak haarballen nabootsen, zijn astma en braken (om andere redenen dan haarballen).

U kunt echter op zoek gaan naar enkele aanwijzingen om erachter te komen wat er met uw kat aan de hand kan zijn.

Kattenhaarbal of kattenastma?

Lethargische kat die op de grond ligt katachtige AIDS

Katten die lijden aan een astma-aanval zullen piepen, wat erg lijkt op de hoest- en kokhalzende geluiden die een kat maakt wanneer hij probeert een haarbal op te halen. De diagnose van astma wordt vaak uitgesteld door een katteneigenaar die denkt dat een astmatische hoest “slechts een haarbal” is.

Het kan moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen een kat die hoest en een kat die een haarbal braakt. Tijdens een astma-aanval zal een kat vaak heel laag op de grond bukken en haar hoofd en nek strekken terwijl ze probeert meer lucht aan te zuigen.

Als uw kat regelmatig hoest of braken heeft, is het beste plan om haar door uw dierenarts te laten controleren. Het vinden van de onderliggende oorzaak voor deze symptomen (meestal met röntgenfoto’s van de borst of buik) zal uw dierenarts helpen de beste strategie te vinden om uw kat zo comfortabel mogelijk te houden.

Kattenhaarbal of braaksel?

Wanneer een kat een haarbal “ophoest”, moet ze in feite overgeven. Katten kunnen echter om andere redenen braken waarbij geen haarballen betrokken zijn. Veel katten die regelmatig haarballen opvoeden, hebben een onderliggend darmmotiliteitsprobleem zoals Inflammatory Bowel Disease (IBD).

Zelfs als u haar in het braaksel van uw kat ziet, is dit mogelijk niet te wijten aan een haarbal. Gemiddeld besteden katten ongeveer 3,5 uur per dag aan het verzorgen, dus er zal vaak wat voorbijgaand haar in hun maag zijn. Als uw kat braakt en zich ziek gedraagt (niet eten, lusteloos en/of ook diarree ervaren) is het misschien geen eenvoudige haarbal.

Het is ook mogelijk dat een kat die een haarbal in haar maag heeft, moet braken zonder haar te produceren, dus een gebrek aan haar in het braaksel is niet altijd een indicatie van wat het braken veroorzaakt. Als uw kat herhaaldelijk moet braken, is het altijd gerechtvaardigd om naar de dierenarts te gaan om de oorzaak te onderzoeken.

Cat Hairball Behandeling

Ontspannen kat die wordt geborsteld om haarballen te voorkomen

Het regelmatig borstelen van uw kat kan helpen om de hoeveelheid vacht die hij binnenkrijgt en dus de incidentie van haarballen te verminderen.

Het regelmatig borstelen van uw kat kan helpen om de hoeveelheid vacht die ze binnenkrijgt en dus de incidentie van haarballen te verminderen. Langharige katten die het borstelen door hun eigenaren niet verdragen of er baat bij hebben, kunnen baat hebben bij regelmatig knippen om de inname van het haar te verminderen.

Het behandelen van haarballen bestaat uit het eerst aanpakken van de huidige haarbal die uw kat heeft, vervolgens enkele veranderingen in levensstijl en toevoegingen aan het dieet van uw kat om toekomstige haarballen te voorkomen. Een bezoek aan uw dierenarts kan medische oorzaken voor de haarbal uitsluiten, zoals problemen met gastro-intestinale motiliteit of een mogelijke darmblokkade.

Bij een verstopping gaat de haarbal door de maag maar komt vast te zitten in de darmen. Dit kan een levensbedreigende situatie zijn, dus het is belangrijk om de obstructie zo snel mogelijk te verlichten. In sommige gevallen bestaat de behandeling uit vloeistoffen en laxeermiddelen om de haarbal te helpen bewegen. In meer ernstige gevallen kan het nodig zijn om de haarbal operatief te verwijderen door uw dierenarts.

Aangezien over-grooming of kappering (kauwend haar kort) ook zal bijdragen aan de vorming van haarballen, moeten oorzaken van dit gedrag worden aangepakt als er geen problemen met gastro-intestinale motiliteit worden gevonden. Uw dierenarts kan zoeken naar vlooien, bewijs van huidallergieën, pijngebieden of een urineweginfectie.

Nadat de huidige oorzaak voor haarballen is aangepakt, kan uw dierenarts enkele van de volgende veranderingen in levensstijl aanbevelen om herhaling van de haarbal te helpen voorkomen:

Orale remedie voor kattenhaarballen

Vaseline haarbal remedies zoals Laxatone kunnen helpen om het haar te smeren, zodat het gemakkelijker door het maagdarmkanaal van de kat beweegt. Sommige katteneigenaren geven de voorkeur aan niet-petroleum haarbalremedies, die op dezelfde manier werken als op aardolie gebaseerde producten, maar zijn gemaakt met verschillende soorten smeermiddelen. Raadpleeg uw dierenarts voordat u deze producten gebruikt, omdat de toevoeging van een niet-oplosbaar vet aan het dieet van een kat de absorptie van bepaalde vitamines kan beïnvloeden.

Lees meer: Beste Kattenhaarbal Remedies

Natuurlijke remedies voor kattenhaarballen

Een van de meest natuurlijke en eenvoudige manieren om haarballen te kappen, is door je kat vaak te borstelen. Hoe meer los haar je uit de vacht van je kat kunt borstelen, hoe minder ze zal binnenkrijgen tijdens het zelf verzorgen.

Een ontharingsgereedschap gemaakt voor katten, zoals dee FURminator, kan zeer nuttig zijn voor katten met overvloedige ondervacht. Na het borstelen kan een snelle veeg met een vochtige doek helpen om losgemaakt haar te verwijderen voordat uw kat zichzelf verzorgt om uw haarstyling wandaden op te lossen.

Lees meer: Beste kattenborstels en ontsmettingsgereedschappen

Kattenvoer voor haarballen

Sommige kattenvoer is speciaal samengesteld om haarballen te helpen voorkomen. Dergelijke haarbalpreventiediëten bevatten extra vezels en bepaalde ingrediënten die bedoeld zijn om het darmkanaal te smeren.

Praat altijd met uw dierenarts voordat u het voer van uw kat verwisselt en breng geleidelijk veranderingen in het dieet aan om maagklachten te voorkomen.

Kattentraktaties voor haarballen

Net als kattenvoer voor haarbalpreventie, bevatten speciale kattentraktaties voor haarbalpreventie ook toegevoegde vezels en smeeringrediënten. Haarbalpreventie kattentraktaties moeten worden gegeven volgens de aanwijzingen op de verpakking en mogen, zoals alle traktaties, niet meer dan 10% van het totale dieet van uw kat uitmaken.

Negeer kattenhaarballen niet

Iets om in gedachten te houden: kattenhaarballen zijn niet ‘normaal’.

Hoewel het normaal is dat een kat wat haar binnenkrijgt tijdens het zelf verzorgen, moet bij een gezonde kat het haar door het spijsverteringskanaal gaan en in de ontlasting uit het lichaam worden verdreven. Katten die meer dan een of twee keer per jaar haarballen naar boven brengen, moeten door uw dierenarts worden onderzocht.

Katten die terugkerende haarballen ervaren, vereisen enkele veranderingen in levensstijl om de incidentie van haarballen te verminderen of diagnostiek om de oorzaak van de haarballen te vinden.