Kattenogen tranen: oorzaken, symptomen, &behandeling

Cat Eyes Watering Functie

Er zijn veel redenen om kattenogen te tranen. Een kleine hoeveelheid afscheiding of ‘korst’ is normaal in de hoek van de ogen van een kat, maar als u constante huilende afscheiding of een kleverige, gele goop begint op te merken, kunnen deze een reden tot bezorgdheid zijn.

Waterige ogen zijn ook bekend als epiphora en kunnen optreden als gevolg van een reeks factoren, van de overproductie van tranen of allergieën tot infecties of iets dat vastzit in het oog van uw huisdier.

Snel overzicht: Kattenogen tranen

klok
Urgentie:Gematigd
jam-medisch
Vereist dierenartsbezoek:Ja
kat
Gezien in Cats:Vaak
schakel-ketting
Kan worden gekoppeld aan: Bovenste luchtweginfectie, traankanaalstoornis, allergieën, kras of zweer op het hoornvlies, conjunctivitis, vreemd materiaal in het oog, droge ogen (keratoconjunctivitis sicca), structurele aandoeningen van het ooglid.
pil
Behandelingsopties: Oogdruppels van de een of andere soort worden vaak gebruikt, waaronder een antibioticum, een steroïde, antihistaminicum of andere geneesmiddelen. Structurele problemen van het ooglid kunnen worden aangepakt met een operatie. Verstopte traankanalen kunnen worden gespoeld, meestal onder sedatie of algemene anesthesie.

Wat betekent het als de ogen van een kat tranen?

Er zijn veel redenen waarom de ogen van je kat kunnen huilen, en hoewel sommige redenen onschadelijk zijn, is het altijd belangrijk om erachter te komen waarom dit met de ogen van je huisdier gebeurt voor het geval er een meer sinistere onderliggende oorzaak is.

De ogen van een kat moeten helder en helder zijn. Je zou hun pupil (zwart) en iris (gekleurd) delen duidelijk moeten kunnen zien.

Als u af en toe een heldergekleurde, waterige afscheiding uit het oog van uw huisdier opmerkt, is het misschien niets om u zorgen over te maken, maar als het regelmatig terugkeert, aanhoudt of als de afscheiding geel of plakkerig wordt, kan er een reden tot bezorgdheid zijn. Andere tekenen dat de ogen van uw kat hen kunnen storen, zijn troebelheid aan hun oog, poten aan hun gezicht of overmatig knipperen of turen.

Oorzaken van waterige ogen bij katten

Oorzaken van tranende ogen bij katten

Katten ontwikkelen waterige ogen om een breed scala aan redenen, waaronder infecties van de bovenste luchtwegen, hoornvliesletsels, geblokkeerde traanbuizen en meer.

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van tranende ogen bij onze katachtige vrienden zijn:

Bovenste luchtweginfecties

Infecties van de bovenste luchtwegen bij katten, waaronder kattengriep, veroorzaken snotterige neuzen en huilerige ogen naast algemene gevoelens van lethargie en malaise bij huisdieren. Infecties hebben de neiging om viraal te zijn, maar kunnen ook bacterieel zijn, wat kan leiden tot levensbedreigende longontsteking als ze niet worden behandeld.

Hoornvliesletsels

Deze omvatten krassen of zweren op het oppervlak van het oog van een kat. Deze zijn ongelooflijk pijnlijk en moeten onmiddellijk worden behandeld om verdere schade aan het oog te voorkomen die mogelijk een operatie vereist.

Geblokkeerde traanbuizen

Er zijn veel dingen die ervoor kunnen zorgen dat de traankanalen van je kat verstopt raken, maar de meest voorkomende zijn meestal stof of slijm. Tranen kunnen niet goed uit de ogen van uw huisdier lopen wanneer deze kanalen worden geblokkeerd en leiden tot wat lijkt op huilerige, natte ogen en gezicht.

Vreemde voorwerpen

Het meest voorkomende vreemde lichaam in de ogen zijn meestal graszaden, vooral in de late zomer en herfst. Deze hebben de neiging om bekneld te raken onder het derde ooglid en irritatie te veroorzaken, wat leidt tot een verhoogde traanproductie. Entropion (ingeleverde wimpers) kan ook fungeren als vreemde lichamen en de ogen van een huisdier irriteren.

Conjunctivitis (bacterieel of viraal)

Conjunctivitis is een ontsteking van het roze slijmvlies rond de ogen van een kat en heeft de neiging om de ogen gezwollen en rood te laten lijken. De afscheiding die hiermee gepaard gaat, kan helder en waterig zijn of dik en geel als er een bacteriële infectie is.

Allergieën

Net als bij mensen kunnen huiskatten allergisch zijn voor een reeks dingen, waaronder stof en pollen en huilende ogen kunnen een teken zijn van een dergelijke allergie. Sommige katachtigen met deze allergieën kunnen ook jeuken of overmatig verzorgen.

Keratoconjunctivitis sicca

Gewoonlijk beschreven als “droge ogen”, wordt deze aandoening geassocieerd met onderproductie van de natuurlijke traanfilm op de ogen. Dit betekent dat de ogen van uw kat niet op de juiste manier worden gesmeerd en dat stof niet in tranen wordt “weggespoeld”. Indien onbehandeld, kunnen droge ogen leiden tot blindheid en huisdieren die aan deze aandoening lijden, hebben de neiging om overmatig te knipperen en een dikke, gele afscheiding uit hun ogen te hebben.

Rasgerelateerde aandoeningen

Sommige kattenrassen zijn vatbaar voor oogproblemen met brachycefale (flat-faced) rassen zijn enkele van de meest getroffen. Perzen en Britse korthaarkatten hebben vaak huilende ogen en met tranen bevlekte gezichten, deels vanwege hun schedelvorm en bolvormige uiterlijk voor hun ogen.

Wat te doen als de ogen van uw kat tranen?

Behandeling van tranende ogen bij katten

Als de ogen van je kat er huilerig uitzien, kijk dan eens goed naar hun gedrag en uiterlijk. Als uw kat andere tekenen van ziekte vertoont, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts.

Dus je hebt net gemerkt dat de ogen van je kat er een beetje huilerig uitzien, het volgende dat je moet doen, is zoeken naar tekenen van pijn (turen of poten op hun gezicht), roodheid of troebelheid voor het oog en het is omliggende weefsels.

Als u denkt dat er uitpuiling of zwelling is in het oog van uw huisdier of als er andere symptomen zijn, waaronder niezen of koorts, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts.

Als uw huisdier zich volledig normaal gedraagt en slechts een milde afscheiding heeft die net is begonnen, kunt u ze een paar uur volgen. Je kunt de tranen ook voorzichtig wegvegen met een wattenschijfje om te bepalen of de afscheiding aanhoudt, omdat sommige huisdieren huilerige ogen kunnen ontwikkelen als ze een vlekje vuil in hun oog hebben gekregen dat is weggespoeld en binnen korte tijd in orde is.

Behandeling voor tranende ogen bij katten

Behandeling van tranende ogen van katten

De behandeling van de tranende ogen van uw kat hangt af van de onderliggende oorzaak.

Behandeling voor oculaire afscheiding bij katten zal afhangen van de onderliggende oorzaak van het huilerige oog. Als uw kat pijn heeft en een bacteriële infectie heeft, zal uw dierenarts antibiotische oogmedicijnen en wat pijnverlichting voorschrijven. Als uw kat ook ziek is met koorts of luchtweginfectie, kunnen vloeistoftherapie en decongestiva ook nodig zijn.

Conjunctivitis kan worden behandeld met zalf of druppels die steroïden bevatten om ontstekingen te verminderen. Als uw huisdier echter een hoornvlieszweer heeft, kunnen deze zalven hun oog zelfs erger maken, dus uw dierenarts zal altijd eerst het oog van uw huisdier onderzoeken voordat u medicijnen voorschrijft. Bij sommige hoornvliesletsels kan uw huisdier een operatie nodig hebben om dood weefsel te verwijderen, hoewel dit gelukkig ongebruikelijk is.

Geblokkeerde traankanalen worden meestal behandeld onder sedatie of een algemene verdoving, omdat uw dierenarts een katheter in het kanaal moet inbrengen en steriele zoutoplossing moet doorspoelen om de verstopping te verwijderen. Andere problemen zoals droge ogen of allergieën kunnen dagelijkse, langdurige therapie met kunstmatige tranen, steroïde of immuunonderdrukkende medicijnen vereisen.

Conclusie

De belangrijkste informatie is dat ogen ongelooflijk delicaat zijn, gemakkelijk beschadigd en als ze zonder behandeling worden achtergelaten, kunnen veel van de oorzaken van tranende ogen uiteindelijk leiden tot blindheid of chirurgische verwijdering van het aangetaste oog vereisen (enucleatie). Als u zich ooit zorgen maakt over het oog van uw huisdier, neem dan contact op met uw dierenarts voor advies om verdere schade aan hun oog te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Wat betekent het als het oog van je kat water geeft?

Ogen hebben de neiging om te ‘water geven’ wanneer er een vorm van ontsteking is. Dit kan een klein stofdeeltje zijn dat het oog binnendringt en dat snel wordt weggespoeld door de natuurlijke traanproductie van uw kat of kan wijzen op iets ernstigers zoals een infectie of trauma aan het oppervlak van het oog.

Hoe behandel je tranende ogen bij katten?

Behandeling voor tranende ogen hangt af van de onderliggende oorzaak van de afscheiding. Uw dierenarts zal uw kat een volledig onderzoek geven om het probleem vast te stellen voordat u met een behandeling begint. Dit komt omdat sommige behandelingen bepaalde aandoeningen zelfs erger kunnen maken als ze ongepast worden gebruikt.

Is het erg als het oog van mijn kat water geeft?

Dit is afhankelijk van hoe lang en wat voor soort afscheiding uw kat heeft. Als het tijdelijk is en niet geassocieerd met pijn of andere tekenen, dan is het waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken. Als u echter merkt dat uw kat een gele, dikke afscheiding ontwikkelt, pijnlijk lijkt, andere tekenen heeft of de afscheiding aanhoudt, moet u een afspraak maken met uw dierenarts om uw kat te laten controleren.

Zal cat conjunctivitis vanzelf verdwijnen?

Helaas niet. Conjunctivitis is een ontsteking van de delicate roze weefsels rond de ogen van uw katachtige vriend en kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder allergieën, infecties of een vreemd lichaam dat eronder vastzit. Al deze vereisen een behandeling om de irritatie van uw huisdier te verlichten en te voorkomen dat permanente schade wordt toegebracht aan het oog van uw kat.