Cat Eye Infecties: Oorzaken, Symptomen, &Behandeling

cat eye infectie uitgelichte afbeelding

Wat is een kattenooginfectie?

Een infectie wordt gedefinieerd als “de invasie en vermenigvuldiging van micro-organismen zoals bacteriën en virussen die normaal niet in het lichaam aanwezig zijn”. Een kattenooginfectie treedt op wanneer het oog van een kat wordt aangetast door bacteriële en virale infecties.

Soorten kattenooginfecties

Het oog zelf is bedekt met een membraan dat een beschermende laag transparant weefsel is, vergelijkbaar met vershoudfolie, en wordt het “bindvlies” genoemd.

Dit is de eerste verdedigingslinie voor het oog. Als de infectie in het ooggebied aankomt, is het dit membraan dat geïnfecteerd en ontstoken raakt. De juiste technische term hiervoor is “conjunctivitis“.

Als de voorkant van het oog zelf betrokken is, staat dit bekend als “hoornvliesontsteking“. Vaak gebeuren beide aandoeningen samen, en de aandoening wordt dan “keratoconjunctivitis“.

Wanneer mensen het hebben over “ooginfecties”, bedoelen ze normaal gesproken conjunctivitis. Natuurlijk kunnen andere soorten ooginfecties voorkomen, maar ze zijn zeldzaam.

Een voorbeeld kan zijn als een kat een diepe kras in het oog heeft gekregen, waardoor bacteriën de oogbol zelf kunnen binnendringen en het bindvlies kunnen omzeilen. In dat soort situaties zou het oog uiteraard zeer ernstig beschadigd zijn en zou de dringende hulp van een dierenarts essentieel zijn.

Er zijn twee soorten conjunctivitis: primaire en secundaire.

 • Primaire infecties betekenen dat een infectieus agens het gebied van het oog binnendringt en vervolgens een probleem begint te veroorzaken.
 • Secundaire infecties betekenen dat een ander probleem initiële schade veroorzaakt (bijv. Ooglidafwijkingen, trauma, irriterende stoffen, enz.) en dit stelt vervolgens bacteriën in staat die normaal buiten zouden worden gehouden om naar binnen te gaan, waardoor een infectie ontstaat. Primaire ziekten die het immuunsysteem beïnvloeden, zoals FIV (Feline AIDS) of kattenleukemie, kunnen ook bijdragen aan oogproblemen door het oog kwetsbaarder te maken voor secundaire infecties.

Hoe katten ooginfecties krijgen?

Er zijn vier infectieuze organismen die veel voorkomende oorzaken zijn van primaire conjunctivitis bij katten: twee bacteriën (Chlamydia en Mycoplasma soorten), en twee virussen: Feline Calicivirus (FCV) en Feline Herpes Virus (FHV).

Elk van deze organismen gaat over van kat op kat, zowel door direct contact als door aerosoloverdracht.

Secundaire ooginfecties beginnen met de initiële primaire oorzaak, die de natuurlijke afweer van het oog aansnijdt, en vervolgens begint de secundaire bacteriële infectie met besmetting met bacteriën die alomtegenwoordig zijn in de omgeving, maar het kan normaal gesproken geen infectie in een gezond oog veroorzaken zonder de primaire oorzaak die de initiële schade veroorzaakt.

Hoe weet je of je kat een ooginfectie heeft?

Jonge kat met lekkend geïnfecteerd oog

Katten met een geïnfecteerd oog zullen vaak scheel kijken en hebben een loopneus oogafscheiding.

Een of beide ogen van uw kat zien er abnormaal uit. De kat kan loensen met de ogen half (of volledig) gesloten. Het kan zijn dat u de oogbol niet goed kunt zien als gevolg van zwelling van het slijmvlies van het oog.

Er kan afscheiding uit de ogen zijn. De ogen kunnen vloeibaar zijn, met een oculaire afscheiding en nattigheid. Soms kan gele of groene materie rond het oog worden gezien, vaak langs de voorkant van het gezicht.

Symptomen van cat eye infectie

Conjunctivitis wordt gedefinieerd als ontsteking van het bindvlies. De universele tekenen van ontsteking zijn roodheid, warmte, functieverlies, zwelling en pijn / ongemak.

Dus wanneer het bindvlies ontstoken is, weerspiegelen de symptomen deze veranderingen:

 • Rode ogen of roze ogen van het oog (soms roze oog genoemd)
 • Warmte rond het oog
 • Functieverlies (de kat kan het oog half gesloten hebben)
 • Zwelling van het bindvlies (het slijmvlies kan zichtbaarder zijn dan normaal en verschijnen als een rode, vlezige voering van het oog)
 • Pijn/ongemak die kan worden gezien als jeuk, waarbij de kat met zijn poot tegen het oog wrijft of met zijn hoofd over de grond wrijft
 • Waterige ogen, soms met gele of groene afscheiding, kunnen worden opgemerkt

Als de oorzaak van de ooginfectie een virus is zoals Calicivirus of Herpes-virus, kunnen er andere tekenen van een infectie van de bovenste luchtwegen zijn, zoals niezen en / of nasale afscheiding. Soms kan de oogbol zelf abnormaal lijken, met troebelheid of verhoogd pigment op het oppervlak van het oog.

Hoe een kattenooginfectie te behandelen?

Eerste hulp bij een ooginfectie houdt in dat een eigenaar van een huisdier het oog twee keer per dag in mild zout water baadt. Voeg een theelepelfu toel zout tot een pint (450ml) gekookt water. Laat het water afkoelen tot een aangename temperatuur. Bevochtig een bolletje watten met de zoutwateroplossing en breng dit voorzichtig aan op het oog van de kat, waarbij u de afscheiding weekt om het gemakkelijker af te vegen. Herhaal dit elke twee uur.

Als de oogaandoening na vierentwintig uur van deze behandeling niet weer normaal is, moet u uw kat onmiddellijk naar uw lokale DVM-dierenarts brengen.

Cat Eye Infectie Behandeling

Diergeneeskunde heeft veel geleerd over ooginfecties bij katten en een bezoek aan uw dierenarts is essentieel om effectief met alle oogproblemen om te gaan.

Hier is hoe uw dierenarts de ooginfectie van uw kat kan behandelen:

 • Uw dierenarts zal voer een volledig onderzoek van het oog uit, controleren op onderliggende oorzaken van de ooginfectie.
 • Cytologie (diagnostische celanalyse) kan worden uitgevoerd, waarbij de dierenarts een monster uit het oog verzamelt om onder de microscoop te onderzoeken.
 • Een Schirmer Traan Test kan worden uitgevoerd om de traanproductie van de kat te meten om droge ogen (of keratoconjunctivitis sicca) uit te sluiten, wat gebeurt wanneer een kat stopt met het produceren van de normale hoeveelheid tranen.
 • Swabs kunnen naar het laboratorium worden gestuurd om extra tests uit te voeren voor een veroorzaker zoals Chlamydia.
 • Fluorescinekleurstof kan op het oog worden aangebracht om te controleren op eventuele schade aan het hoornvlies (het oppervlak van het oog) zoals hoornvlieszweren of krassen. Met de kleurstof kan de dierenarts ook bevestigen dat de traankanalen van uw kat normaal functioneren.
 • Ten slotte kan de dierenarts lokale verdovingsdruppels toepassen naar het oog om het derde ooglid op te tillen, zodat de dierenarts kan controleren op vreemde voorwerpen die hieronder vastzitten, wat ongemak en schade veroorzaakt.
 • Zodra dit gedetailleerde onderzoek is uitgevoerd, moet de dierenarts een voorlopige diagnose kunnen stellen en vervolgens een passende behandeling kunnen geven.

Cat Eye Infectie Medicijnen

Oogmedicijnen kunnen in eerste instantie antibacteriële druppels of oogzalf omvatten, die drie of vier keer per dag voor de meeste druppels worden aangebracht, hoewel er één type antibiotische zalf (fusicidisch zuur) is dat slechts eenmaal per dag hoeft te worden aangebracht. De behandeling wordt meestal gedurende vijf dagen gegeven, maar kan in sommige gevallen langer zijn.

Als een bevestigde diagnose wordt gesteld van Chlamydia of Mycoplasma, kan systemische behandeling met een specifiek oraal antibioticum zoals doxycycline (als tabletten) worden aanbevolen. Als een diagnose van Feline Herpes Virus wordt gesteld, kan topische antivirale medicatie worden voorgesteld, evenals de mogelijkheid van systemische antivirale medicatie.

Vrij verkrijgbare behandeling

Over de toonbank actuele druppels kunnen beschikbaar zijn: phropamidine isethionaat (“Brolene”) is een antisepticum dat enig effect heeft tegen sommige bacteriën. Dit is echter niet vergund voor katten en het mag zeker niet worden gebruikt voor ernstige gevallen.

Cat Eye Infectie Home Remedies

Het beste huismiddeltje is om gewoon zoutoplossing (mild zout water) te gebruiken zoals hierboven beschreven. Gebruik een watje dat hiermee is bevochtigd om eventuele oogafscheiding weg te maken, vier keer per dag. Zorg ervoor dat u elke keer van het oog veegt en zorg ervoor dat u het oog niet opnieuw infecteert door puin naar binnen te verplaatsen in plaats van naar buiten.

Concluderend:

De gezondheid van het oog is belangrijk en pijnlijke ogen moeten altijd serieus worden genomen door kattenverzorgers, omdat de ogen delicate structuren zijn die gemakkelijk permanent kunnen worden beschadigd. Het advies van een dierenarts moet altijd worden ingewonnen om ervoor te zorgen dat de meest geschikte behandeling kan worden gegeven.

Veelgestelde vragen

Zal een cat eye-infectie vanzelf genezen?

Sommige primaire oorzaken van ooginfecties van katten (zoals herpesvirus) kunnen op natuurlijke wijze komen en gaan, vergelijkbaar met herpes koortsblaasjes bij mensen. Het is echter het beste om alle katten met pijnlijke ogen naar de dierenarts te brengen, zodat een goede professionele evaluatie kan worden uitgevoerd.

Zijn kattenooginfecties besmettelijk voor de mens?

In de meeste gevallen kunnen cat eye-infecties niet worden doorgegeven aan mensen, maar één infectieus agens dat katten treft, Chlamydia, is zelden geïdentificeerd als een oorzaak van conjunctivitis bij mensen. Om deze reden moeten hygiënische maatregelen worden genomen, waaronder het zorgvuldig wassen van uw handen na het hanteren van uw kat, en in het bijzonder na het behandelen van de ogen van uw kat.

Hoeveel kost de behandeling?

De belangrijkste kosten van de behandeling van een cat eye-infectie zijn de professionele onderzoeken en diagnostische tests die nodig zijn om een nauwkeurige diagnose van de oorzaak te stellen. De behandeling omvat over het algemeen oogdruppels en zalven die minder dan $ 20 kunnen kosten, plus soms orale medicatie die less dan $ 40 voor een cursus.