Wat is een normale hartslag voor een kat?

U kunt eenvoudig de hartslag van uw kat meten en dit kan belangrijke informatie geven over de gezondheidstoestand van uw kat. Hartslag is een van de belangrijkste vitale kenmerken van de gezondheid van een kat, naast de ademhalingsfrequentie en lichaamstemperatuur.

Over de hartslag van katten

De natuurlijke fysiologie van het lichaam van een kat zorgt ervoor dat het hart op elk moment een geschikte output produceert, die overeenkomt met de behoeften van het lichaam.

De hartslag wordt gemeten in slagen per minuut (bpm). Als je denkt aan de piepjes die een bewakingsmachine maakt in televisieziekenhuisdrama’s, is dat meestal de hartslag.

Wanneer een kat rust, is de basishartslag laag, omdat de eisen van het lichaam minimaal zijn.

Wanneer een kat actief of gestrest begint te worden, stijgt de hartslag, meestal samen met de ademhalingsfrequentie, om meer bloed sneller door het lichaam te kunnen pompen, energie en zuurstof aan de spieren te leveren en afvalproducten, waaronder koolstofdioxide uit de spieren, te verwijderen.

Naast deze fysiologische variatie, als een kat lijdt aan verschillende ziekten, waaronder hartaandoeningen, kan het hart aanzienlijk langzamer of sneller kloppen.

Het controleren van de hartslag van uw kat is een handige manier om de algemene gezondheid van uw kat te controleren. Als u de vitale functies van een kat regelmatig registreert, kan dit nuttig zijn voor uw dierenarts. In een noodsituatie kan het meten van de hartslag helpen om uw dierenarts in meer detail uit te leggen wat er met uw huisdier aan de hand is.

De verschillende bereiken van de hartslag van een kat

De normale hartslag van een kat is vrij variabel, afhankelijk van een aantal factoren.

Verschillende studies hebben de normale hartslag van gezonde katten onderzocht. Meestal varieerde de hartslag van 80 tot 160 (gemiddeld 120) bij ontspannen gezonde katten thuis tot 142 tot 222 bij normale katten die een dierenkliniek bezoeken (waar ze licht gestrest kunnen zijn).

Bij het meten van de hartslag wanneer uw kat thuis rustig en ontspannen is, gelden de volgende bereiken:

  • Laag – Minder dan 80 slagen per minuut
  • Normaal – Tussen de 80 en 160 slagen per minuut
  • Snel – Meer dan 160 slagen per minuut

Deze tarieven zijn niet absoluut, maar ze bieden een nuttige algemene gids.

Hoe de hartslag van een kat te controleren

De gemakkelijkste plaats om de polsslag van uw kat te controleren, is de dijbeenslagader, die zich aan de binnenkant van het bovenachterbeen bevindt, dicht bij de buikwand.

Er zijn twee manieren om de hartslag van uw kat te bepalen.

1. Plaats je hand op de zijkant van de borst van je kat, met je vingers op de ribbenkast, en voel het hart direct kloppen. Je zou de bult-bult van het kloppende hart moeten voelen, en als je kat een hartgeruis heeft, kun je tussen elke slag een beetje trilling voelen.

2. Leer de polsslag van je kat te nemen, die over het algemeen hetzelfde is als de hartslag, maar gemeten door een bloedvat met je vingertoppen te voelen. De gemakkelijkste plaats om dit te doen is om de dijbeenslagader te voelen, die zich aan de binnenkant van het bovenste achterbeen bevindt, dicht bij de buikwand.

Als u uw vingers in de spieren aan de binnenkant van het been drukt, zou u de zachte intermitterende trilling van de pols moeten voelen. Misschien moet je je vingers een paar keer bewegen om dit te vinden, en het is voor sommige katten gemakkelijker dan voor anderen.

Als u de pols niet kunt vinden, vraag dan uw dierenarts om u de volgende keer dat u uw kat naar de dierenkliniek brengt voor een controle te laten zien. Het voorpoot kan ook gebruikt worden, maar dit is lastiger.

Tel in een van de bovenstaande methoden het aantal slagen of pulsen in 15 seconden en vermenigvuldig dit vervolgens met vier om de pols / hartslag in slagen per minuut te verkrijgen.

Oorzaken van abnormale hartslag bij katten

Er zijn veel mogelijke oorzaken van afwijkingen in de hartslag, waaronder:

Hartslag te laag

Net zoals u uw beddengoed regelmatig wast, moet u er rekening mee houden dat de favoriete dekens / bedden van uw kat regelmatig worden schoongemaakt.

Als de hartslag van een kat minder dan 80 per minuut is, zijn mogelijke oorzaken hartaandoeningen, slopende ziekten en hormonale problemen. Als de hartslag van uw kat zo traag is, moet u de hartslag een paar keer registreren en vervolgens een afspraak maken met uw dierenarts voor een beoordeling.

Hartslag te hoog

Als de hartslag van uw huisdier thuis meer dan 160 is, is dit aan de hoge kant. Mogelijke oorzaken zijn hyperthyreoïdie (overactieve schildklier), hartaandoeningen (zoals congestief hartfalen), hoge bloeddruk en andere stofwisselingsziekten.

Nogmaals, noteer de hartslag bij verschillende gelegenheden en boek vervolgens een afspraak met uw veterinarian voor een beoordeling.

Als de hartslag te hoog of te laag is, is het de moeite waard om ook andere aspecten van de vitale functies van uw huisdier te beoordelen.

Tel de ademhalingsfrequentie. Meet het aantal ademhalingen in 15 seconden en vermenigvuldig met vier.

Neem de temperatuur van je kat op. Dit kan door de gesmeerde punt van een digitale thermometer (een rectale thermometer) in het rectum van de kat te plaatsen. Klik hier voor meer informatie over het meten van de lichaamstemperatuur van uw kat.

Behandeling van abnormale hartslag bij katten

Als uw kat een abnormale hartslag ervaart, zal uw dierenarts een volledig lichamelijk onderzoek doen, inclusief luisteren naar het hart van uw kat.

Het eerste wat uw dierenarts zal doen, is luisteren naar de hartslag van uw kat en een gedetailleerd lichamelijk onderzoek uitvoeren, waarbij wordt gecontroleerd op andere tekenen van slechte gezondheid, zoals gewichtsverlies. Als uw dierenarts zich zorgen maakt, kan hij of zij verschillende onderzoeken aanbevelen, zoals bloed- en urinemonsters, röntgenfoto’s (radiografie), echografie en een ECG.

Uw dierenarts kan overwegen om u een Holter-monitor voor uw kat te lenen, een apparaat dat de kat 24 uur draagt en dat continue metingen van de hartslag verkrijgt die kunnen worden gedownload en geanalyseerd.

Een nuttige vaardigheid

Het is gemakkelijk om te leren hoe u de hartslag van uw kat kunt meten, en dit kan fungeren als een nuttige extra gids voor de gezondheid van uw huisdier, evenals nuttige informatie die u aan uw dierenarts kunt doorgeven.

Veelgestelde vragen

Wat is een goede hartslag voor een kat?

De hartslag van een kat moet tussen de 80 en 160 liggen wanneer hij thuis rust, maar het kan hoger zijn dan dit als een kat gestrest of actief is.

Hoe vaak moet het hart van een kat per minuut kloppen?

Idealiter zou de hartslag tussen 80 en 160 moeten liggen wanneer een kat kalm en ontspannen is.

Hebben katten een snelle hartslag?

De normale hartslag van katten is sneller dan mensen en sneller dan de meeste honden. Over het algemeen geldt dat hoe groter een dier is, hoe langzamer hun hartslag is.