Waarom sissen katten en wat u moet weten

Net als het lage gegrom van een hond of het gezoem van de staart van een ratelslang, is het sissende geluid van een kat onmiskenbaar. Maar waarom sissen katten? Is sissen een teken van woede of kattenagressie, of is het iets anders?

Lees verder om erachter te komen.

Wat is een kat sissen &welke soes het betekent?

Een kat sissen is een plotselinge, explosieve uitademing van lucht over de gebogen tong van een kat en door de mond. Wanneer katten sissen, vertonen ze ook andere gerelateerde lichaamstaal, waaronder het ontbloten van hun tanden, het terugtrekken van hun lippen uit de mond en het platdrukken van hun oren tegen het hoofd.

Veel katten buigen ook hun rug en hun haar kan opvallen van de huid (een fenomeen dat bekend staat als piloerection). De gebogen rug en opgeblazen vacht (hackles die rechtop staan) zijn bedoeld om de kat groter te laten lijken dan hij in werkelijkheid is om roofdieren ervan te weerhouden te naderen. Wanneer katten echt van streek zijn, kunnen ze grommen en spugen (sissen zo krachtig dat speeksel uit de mond komt).

Veel voorkomende redenen waarom katten sissen

Kat sissend op een beige achtergrond

Katten sissen als ze zich bedreigd, angstig of extreem overstuur voelen.

Wanneer een kat sist, is dit een teken dat ze zich bedreigd, angstig of extreem overstuur voelt. Sissen is een waarschuwing: Stay back! Benader me niet! Een sissende kat voelt dat ze in gevaar is. Een kat kan sissen naar een andere kat, naar een hond of ander dier, of naar mensen.

Hier is een voorbeeld van hoe een sissende kat klinkt.

Hier zijn enkele veelvoorkomende scenario’s wanneer een kat zou kunnen sissen:

Mijn kat sist naar mij en andere mensen

Het is gebruikelijk dat katten sissen bij de dierenarts, vooral wanneer ze op de koude onderzoekstafel worden geplaatst of wanneer veterinair personeel de kat komt porren en prikken. Als eerdere bezoeken beangstigend waren, herinnert de kat zich de bezienswaardigheden, geluiden en geuren van de dierenkliniek. Ze mag sissen zodra je aankomt, ook al is ze nog niet aangeraakt.

Katten kunnen ook sissen als je ze naar een andere onbekende plek brengt, zoals een pension of trimmer. Het is normaal dat katten die meestal thuis blijven, bang zijn voor bezienswaardigheden, geluiden en geuren die ze niet gewend zijn.

Katten sissen vaak wanneer nieuwe gasten of werknemers het huis binnenkomen, of als ze in de buurt zijn van onbekende kinderen die luid en luidruchtig zijn.

Een kat kan naar u of een ander familielid sissen als u haar een bad probeert te geven, haar borstelt, haar nagels trimt of medicijnen geeft.

Katten kunnen ook sissen als iemand ze aait of vasthoudt en ze zich om welke reden dan ook niet op hun gemak voelen. Als uw kat sist wanneer u haar benadert of probeert aan te raken, kan dit een teken zijn dat ze pijn heeft. Het is niet ongebruikelijk voor katten met artritis of een verwonding aan het sissen zonder schijnbaar geen reden. In feite communiceren ze met je om weg te blijven omdat ze pijn hebben.

Katten sissen naar elkaar

kat die buiten sist

Katten zullen naar andere katten of dieren sissen wanneer ze hun jongen beschermen of zich bedreigd voelen.

Moederkatten kunnen sissen als een andere kat of mens haar nest kittens probeert te benaderen. Het is haar instinct om haar baby’s te beschermen tegen mogelijke schade, of ze nu echt of ingebeeld is.

Katten die in huishoudens met meerdere katten leven, kunnen ruzie krijgen die resulteren in veel luid gesis. Soms kunnen twee of meer katten samen op een andere kat botsen, ze stalken of in een hinderlaag lokken in de kattenbak of bij de voerbakken. Evenzo, als een kat zich bedreigd of nerveus voelt rond de gezinshond, kan ze sissen als een waarschuwing om weg te blijven.

Het is heel normaal dat katten naar elkaar sissen als het introduceren van een nieuwe kat of kitten aan uw bestaande kat.

Wanneer de katten op de juiste manier worden geïntroduceerd en mogen wennen aan elkaars geur en aanwezigheid, neemt het sissen meestal af naarmate de katten aan elkaar wennen en zien dat de andere kat geen bedreiging vormt.

Wat te doen als uw kat sist en hoe u ze kunt laten stoppen?

Sissen of zelfs grommen is niet noodzakelijkerwijs een teken dat een kat boos is, noch is sissen een teken dat je een agressieve kat op je handen hebt. Sissen is een uiting van angst en een waarschuwing om weg te blijven.

Een sissende kat is bang en ongemakkelijk. Als de waarschuwing van een gesis niet wordt opgevolgd en de kat zich kwetsbaar of bedreigd blijft voelen, kan een sissende kat overgaan in agressief gedrag zoals krabben of bijten.

Als je kat sist, geef haar dan eerst en vooral de ruimte.

Sissen is een duidelijke communicatie: blijf terug! Laat uw kat zich terugtrekken op een veilige plek en kalmeer voordat hij probeert te approhaar weer pijn doen. Dit kan minuten of uren duren, afhankelijk van hoe bang uw kat was.

Katten moeten altijd een veilige, rustige plek hebben om zich terug te trekken als ze zich nerveus of bang voelen. Dit kan een hoge krabpaal zijn of een rustige kamer achterin het huis.

Probeer erachter te komen wat haar bang maakt.

Verwijder indien mogelijk de waargenomen dreiging of verplaats de kat naar haar veilige ruimte. Als de bezoekende hond van een vriend bijvoorbeeld je kat lastigvalt, leg de hond dan aan de lijn of in een bench. Als uw kat bang is omdat werknemers voorbij zijn, zet haar dan weg in een veilige kamer weg van lawaai totdat de werknemers weg zijn. Je kunt kalmerende muziek afspelen in de veilige kamer om eventuele enge geluiden te overstemmen.

Als je onlangs een nieuwe kat of kitten hebt geadopteerd en veel gesis opmerkt, geef elke kat dan een veilige plek om zich terug te trekken en geef hem de tijd.

Het kan enkele weken duren voordat nieuwe katten zich settelen en zich aan elkaar aanpassen. Forceer geen interacties en grijp niet in als de dingen te verhit raken. Feromoonverspreiders en sprays kunnen ook helpen in deze situatie. De meeste katten leren om op zijn minst lang te worden, zelfs als ze niet van elkaar houden.

Als u ruzies vermoedt tussen meerdere volwassen katten in uw huis, probeer dan de oorzaak van het probleem te achterhalen. Als de ene kat de andere lastigvalt, probeer dan meer kattenbakken en voedsel- en waterschalen toe te voegen. Zorg ervoor dat de kat die wordt lastiggevallen een veilige plek heeft om zich terug te trekken en probeer in te grijpen als de ene kat op de andere botst. Soms kunnen feromoonverspreiders, sprays en halsbanden katten helpen kalmeren.

Soms is het moeilijk om te identificeren waarom uw kat sist.

Sissen kan een uiterlijk teken zijn dat je kat ergens gestrest over is of zelfs pijn heeft. Als u er niet achter kunt komen wat uw kat triggert, is een bezoek aan de dierenarts om ervoor te zorgen dat uw kat gezond is.

Als uw dierenarts geen fysieke oorzaak vindt voor het sissen van uw kat, kan hij of zij u doorverwijzen naar een veterinaire gedragsdeskundige. Deze professionals zijn experts in het begrijpen van kattengedrag. Als u een gedragstherapeut wilt raadplegen, kan uw vaste dierenarts u een verwijzing geven.