Cat intestinale parasieten: oorzaken, symptomen, &behandeling

Cat Worms Functie

Darmparasieten, waarvan sommige gewoonlijk “wormen” worden genoemd, komen helaas maar al te vaak voor bij huiskatten. Deze parasieten leven in het lichaam van uw kat, waar ze de gezondheid van uw kat kunnen verwoesten.

U weet misschien niet dat uw kat darmparasieten heeft, tenzij u veelbetekenende tekenen ziet (meer daarover hieronder) of als uw kat zwaar besmet is en fysieke symptomen van de besmetting begint te vertonen.

Dierenartsen aan de Cornell University schatten dat tot 45% van de katten besmet kan zijn met darmparasieten. De meest voorkomende darmparasieten die katten infecteren zijn rondwormen, haakwormen, lintwormen, coccidia en Giardia.

Hoe krijgen katten darmparasieten?

Kattenwormen in de buitenlucht

Katten van alle soorten en leeftijden kunnen wormen krijgen, maar buitenkatten die wilde dieren eten, zijn meer geneigd om ze op te pakken.

Katten kunnen op verschillende manieren besmet raken met darmparasieten, afhankelijk van de specifieke parasiet en de leeftijd van de kat. Katten die het meeste risico lopen, zijn kittens, katten die naar buiten gaan of katten die afkomstig zijn van plaatsen waar grote aantallen katten samen worden gehuisvest, zoals dierenasielen, dierenwinkels of fokkappers.

Kittens raken vaak besmet door hun moeder tijdens het zogen, omdat sommige wormen via de moedermelk van de moederkat aan de kittens kunnen worden doorgegeven. Het komt heel vaak voor dat kittens besmet zijn met wormen. Vanaf de leeftijd van twee weken worden kittens om de twee weken ontwormd totdat ze ongeveer drie maanden oud zijn. Van 3 tot 6 maanden oud worden kittens eenmaal per maand ontwormd.

Volwassen katten en kittens kunnen ook worden geïnfecteerd met darmparasieten door voedsel- en waterbakken of kattenbakken te delen met geïnfecteerde katten, knaagdieren (rondwormen of lintwormen) te eten, uitwerpselen of besmette grond of plantaardig materiaal in te nemen (rondwormen, haakwormen, coccidia, of Giardia), lopen over besmette uitwerpselen of grond (haakwormen), of een vlo inslikken (lintwormen).

Welke soorten darmparasieten krijgen katten?

Katten kunnen veel verschillende interne parasieten krijgen. Enkele van de meest voorkomende darmparasieten die bij huiskatten worden gezien, zijn:

Rondwormen

Rondwormen (Toxocara cati en Toxascaris leonine) zijn de meest voorkomende darmparasieten bij katten. Hoewel elke kat besmet kan raken met rondwormen, komen deze wormen zeer vaak voor bij kittens.

Kittens die besmet zijn met rondwormen hebben vaak een veelbetekenende hangbuik (opgezwollen buik). Spoelwormen leven in de darmen, waar ze zich voeden met het voedsel dat uw kat eet. Na verloop van tijd kan spoelwormbesmetting bijdragen aan ondervoeding. Spoelwormen kunnen worden overgedragen op mensen.

Haakwormen

Haakwormen

Haakwormen zijn kleine wormen die zich hechten aan de bekleding van de darmen, waar ze zich voeden met het bloed van uw kat. Ernstige haakwormbesmettingen kunnen bloedarmoede veroorzaken.

Katten raken besmet wanneer ze haakwormlarven binnenkrijgen of op besmette uitwerpselen, kattenbakvulling of grond lopen. Wanneer een kat op een oppervlak loopt dat besmet is met haakwormen, komen de larven het lichaam binnen door de huid te penetreren. Haakwormen kunnen worden overgedragen op mensen en andere huisdieren.

Lintwormen

Lintworm

Katten of kittens krijgen vaak lintwormen wanneer ze een geïnfecteerde vlo inslikken tijdens zelfverzorging. De vlo fungeert als een tussengastheer voor de lintworm. Wanneer de kat het inslikt, neemt de lintworm uiteindelijk zijn intrek in de darmen van de kat, waar hij zich met zijn haaktanden aan de bekleding van de darmen hecht.

Katten kunnen ook lintwormen krijgen als ze een muis, rat, konijn of ander klein dier eten dat besmet is met lintwormen. Eenmaal in een kat kunnen lintwormen tot enorme lengtes groeien: tot 11 inch (30 centimeter).

Lintwormen zijn gesegmenteerd. Kleine segmenten van de worm, proglottiden genaamd, kunnen afbreken en uit het lichaam van de kat in de ontlasting verdwijnen. Deze segmenten zijn zichtbaar voor de blote ogen en zien eruit als witte of gelige rijstkorrels.

Coccidia

Coccidia

Coccidiose wordt veroorzaakt door coccidia (Isospora felis, Isospora rivolta), microscopische eencellige parasieten die in de darmwand van een kat leven. Katten raken besmet wanneer ze de uitwerpselen van een geïnfecteerde kat of grond binnenkrijgen die is besmet met uitwerpselen. Coccidia veroorzaakt ernstige diarree, die levensbedreigend kan zijn bij jonge kittens.

Giardia

Giardia

Giardia infectie, giardiasis genaamd, wordt veroorzaakt door kleine eencellige protozoaire parasieten (Giardia duodenalis) die leven in de darmen en cause diarree. Kittens lopen het grootste risico, samen met oudere katten, immuungecompromitteerde katten en katten die ziek zijn. Katten raken besmet met Giardia als ze de uitwerpselen van een andere geïnfecteerde kat binnenkrijgen. Het is mogelijk dat katten kunnen passeren Giardia infectie met mensen.

Symptomen van kattenwormen

Kattenwormen symptomen

De symptomen van kattenwormen kunnen subtiel zijn en worden soms pas duidelijk tijdens een routinematig fecaal onderzoek. Andere symptomen zijn bloedarmoede, een opgeblazen gevoel, spijsverteringssymptomen en tekenen van ondervoeding.

U ziet mogelijk geen symptomen dat uw kat darmparasieten heeft, zelfs als ze problemen veroorzaken met de gezondheid van uw kat.

Dit is de reden waarom dierenartsen routinematige fecale onderzoeken (fecale flotatietests genoemd) een of twee keer per jaar aanbevelen om de ontlasting te controleren op wormeieren of cysten van protozoa (eencellige organismen). Als u kunt, geef uw dierenarts dan een vers ontlastingsmonster van uw kat wanneer het tijd is voor een fecaal onderzoek.

Als uw kat zwaar besmet is, kunt u tekenen opmerken dat uw kat darmparasieten heeft.

Symptomen van wormen zijn onder meer:

 • Bloedarmoede
 • Opgeblazen buik (hangbuik)
 • Constipatie
 • Diarree
 • Gas
 • Lethargie (gebrek aan energie)
 • Likken of bijten onder de staart
 • Verlies van eetlust
 • Ondervoeding
 • Beperkte groei
 • Scooting (de achterkant op de grond slepen)
 • Braken
 • Gewichtsverlies

Behandeling &Herstel

Behandeling voor darmparasieten is met medicijnen die anthelmintica worden genoemd, die darmwormen en andere darmparasieten doden. Hoewel sommige anthelmintica zonder recept verkrijgbaar zijn, doden verschillende anthelmintica verschillende darmparasieten, dus het is belangrijk om eerst uit te zoeken welk type parasieten uw kat heeft. Bovendien vereisen sommige parasieten voorgeschreven medicijnen die alleen verkrijgbaar zijn bij uw dierenarts.

Om erachter te komen welk type darmparasieten uw kat heeft, zal uw dierenarts een fecaal onderzoek uitvoeren.

Na het verzamelen van een monster van de ontlasting van uw kat (of u geeft een vers ontlastingsmonster), zal de dierenarts het onder een microscoop onderzoeken. De dierenarts is niet op zoek naar volwassen wormen, maar zoekt in plaats daarvan naar de aanwezigheid van wormeieren, Giardia cysten, of oöcysten (onrijpe coccidia). Zodra deze zijn gevonden, kan de dierenarts identificeren welke darmparasieten uw kat infecteren.

Katten kunnen tegelijkertijd worden geïnfecteerd met meer dan één type darmparasiet. Soms zal hetzelfde medicijn alle parasieten doden; andere keren heeft uw kat misschien meer dan één anthelminticum nodig.

Als u andere katten in huis heeft, kan uw dierenarts aanbevelen dat u alle katten in huis behandelt voor darmparasieten.

Als uw kat lintwormen heeft, is de behandeling tweedelig. Ten eerste zal uw dierenarts een medicijn voorschrijven om de lintwormen die uw kat heeft te doden. Ten tweede moeten uw kat en uw huis worden behandeld voor vlooien. Vlooienplaag en lintwormen gaan hand in hand omdat katten lintwormen krijgen door een vlo binnen te krijgen.

Als de kat vlooien heeft of als u vlooien of vlooieneieren in uw huis heeft, zal de kat opnieuw geïnfecteerd raken met lintwormen.

Uw dierenarts kan een oraal of actueel vlooienbestrijdingsproduct aanbevelen om de vlooien op de kat te doden. Bovendien moet u uw huis en tuin behandelen voor vlooien, hetzij met behulp van een in de handel verkrijgbaar vlooienproduct of door een professionele verdelger te raadplegen.

Lees ook: Beste kattenontwormers

Voorkomen van cat darmparasieten

Als het gaat om darmparasieten, is preventie het beste medicijn. Bepaalde maandelijkse vlooien-, teken- en hartwormpreventiemiddelen beschermen uw kat ook tegen bepaalde darmparasieten (meestal rondwormen en haakwormen). Praat met uw dierenarts over de beste parasietpreventie voor uw kat.

Welk preventief middel u ook kiest, gebruik het het hele jaar door en volg de instructies zorgvuldig op.

Veelgestelde vragen

Kan ik wormen van mijn kat krijgen?

Katten kunnen bepaalde darmparasieten doorgeven aan mensen, waaronder rondwormen, haakwormen en Giardia. Hoewel mensen technisch gezien lintwormen kunnen krijgen, is het ongebruikelijk omdat de persoon een vlo zou moeten innemen die besmet is met lintworm. Vanwege het risico van overdracht op mensen, is het belangrijk om uw kat een of twee keer per jaar op wormen te laten testen en het hele jaar door een parasietpreventief product te gebruiken.

Hoe krijgt een binnenkat wormen?

Hoewel binnenkatten een lager risico lopen om darmparasieten op te lopen, kunnen katten nog steeds besmet raken als ze knaagdieren (muizen en ratten) tegenkomen die de parasieten herbergen, of als de kat een vlo inslikt tijdens zelfverzorging (die lintwormen kan overbrengen).

Kan ik de wormen van mijn kat thuis behandelen?

Hoewel sommige anthelmintica zonder recept over de toonbank worden verkocht, doden verschillende medicijnen verschillende soorten wormen. Omdat je eerst moet uitzoeken wat voor soort darmparasieten je kat heeft, breng dan een bezoek aan je dierenarts voor een fecale test. Uw dierenarts kan dan het juiste anthelminticum aanbevelen.