Kattenluizen: oorzaken, symptomen en behandeling

Afbeelding kattenluizen

Kattenluizen treffen zeer weinig katten in de Verenigde Staten. Naast het feit dat luizen ongewone externe parasieten zijn, heeft het toegenomen gebruik van actuele preventieve antiparasitaire producten geholpen om te voorkomen dat katten ze krijgen. Als uw kat echter luizen krijgt, kan het vervelend zijn om zich te ontdoen van, irritant voor uw kat en eerlijk gezegd behoorlijk walgelijk!

In dit artikel leer je de details over kattenluizen, inclusief hoe katten ze krijgen, wat ze doen en hoe je kunt helpen.

Snel overzicht: Kattenluizen

Wat zijn de oorzaken kattenluizen?

jeukende kat

De kattenluis, Felicola onderhuids, is een bijtende of kauwende luis. Het is een klein kruipend insect zonder vleugels dat in de vacht van de kat leeft en op de huid bijt of kauwt.

De kattenluis is een kauwend type luizen en voedt zich met de roos van de kat, oliehuidafscheidingen, huidresten, gedroogd bloed en vacht. De volwassen luis is een plat, vleugelloos, zespotig kruipend insect dat bruin of lichtbruin van kleur is.

Deze kleine externe parasieten hebben kleine klauwen waarmee ze in bont kunnen kruipen en zich aan de haarschacht kunnen hechten. De vrouwtjes leggen hun eieren, neten genaamd, in de vacht in een lijmsubstantie die ze stevig aan het haar houdt en moeilijk te verwijderen.

Neten zien eruit als kleine witte of doorschijnende ovaalvormige eieren of vlokken. Het duurt ongeveer 21 dagen voordat een luisei uitkomt en uitgroeit tot een volwassen luis. Luizen zijn kleine insecten, maar nog steeds zichtbaar voor het blote oog. De neten zijn ook zichtbaar voor het blote oog. Hierdoor zijn ze relatief goed te zien in de vacht.

Luizen zijn gastheerspecifieke parasieten. Dit betekent dat kattenluizen alleen katten treffen, hondenluizen honden en menselijke luizen mensen. Luizen van de ene soort kunnen op een andere soort terechtkomen, maar het blijft daar niet en het veroorzaakt meestal geen jeuk of andere symptomen zoals op zijn eigen gastheer.

Wat zijn de symptomen van kattenluizen?

Het meest voorkomende symptoom van kattenluizen is extreme jeuk of pruritus. De luizen bijten en kauwen op de huid van de kat, wat irriterend is en ervoor zorgt dat de kat jeukt, wrijft, bijt en zichzelf krabt.

De jeuk kan op zijn beurt haaruitval, een smerige of onverzorgde haarvacht, dun haar, gematteerd haar, gebroken haren en soms zelfs huidirritatie veroorzaken, zoals krassen, korstjes en algemene dermatitis, evenals een secundaire huidinfectie. Soms gedraagt de besmette kat zich angstig of geagiteerd omdat ze zich ongemakkelijk en jeukend voelen.

Bij ernstige luizenbesmettingen kan een geïnfecteerde kat of kitten bloedarmoede krijgen. Wanneer bloedarmoede optreedt, wordt deze meestal gevonden bij een klein kitten met een grote plaag van luizen. De luizen bijten en kauwen en kunnen bloedverlies veroorzaken dat meer uitgesproken is bij een klein jong kitten.

Hoe diagnosticeer je kattenluizen?

Dierenarts diagnose van kattenluizen

Om kattenluizen te diagnosticeren, zal een dierenarts meestal de luizen observeren die op de huid van de kat bewegen, een luis verzamelen en deze vervolgens onderzoeken onder een vergrootglas of microscoop.

Een luizenplaag wordt pediculosis genoemd en wordt meestal gediagnosticeerd door een dierenarts bij een lichamelijk onderzoek. Omdat luizen klein maar nog steeds zichtbaar zijn, kunnen de volwassenen vaak op de huid worden gezien wanneer de vacht wordt gescheiden.

De neten zijn ook klein maar zichtbaar voor het blote oog en kunnen worden gezien als kleine witte stippen aan de basis van de haarschacht wanneer het haar wordt gescheiden. Onderzoeken met een vergrootglas en goede verlichting kan ze duidelijker maken.

Om een luis nauwkeurig te identificeren, kan een stuk doorzichtige tape worden gebruikt om het te verzamelen en vervolgens kan het onder een microscoop worden onderzocht. Een andere manier om de luizen en neten te verzamelen, is door een fijne kam te gebruiken om ze te verzamelen en ze vervolgens op de doorzichtige tape te plakken voor nader onderzoek.

Een huidschraping kan ook luizen onthullen. Cytologie is het proces dat wordt gebruikt om de kattenluis te diagnosticeren door middel van microscopisch onderzoek.

Luizenbesmettingen worden meestal gevonden bij katten die in een ongunstige omgeving leven. Het wordt meer gezien bij katten en kittens die zwerfkatten, verwilderd, verwaarloosd, ondervoed, verzwakt, ziek, vies en die in onreine overbevolkte omgevingen worden gehouden.

Hoe worden kattenluizen behandeld?

De vacht van een kat borstelen

Zodra u hebt bevestigd dat uw kat luizen heeft, is de eerste stap het verwijderen van de luizen uit de vacht van uw kat met behulp van een fijne kam.

Als u vermoedt dat uw kat besmet is met kattenluizen, zorg er dan voor dat u ze meeneemt naar uw dierenarts om te bevestigen dat luizen de oorzaak van het probleem zijn.

Andere externe parasieten zoals vlooien, mijten en andere huidaandoeningen zoals ringworm kunnen vergelijkbare symptomen veroorzaken.

Uw dierenarts zal ook bepalen of er een secundaire huidinfectie of wonden zijn veroorzaakt door de jeuk en krabben van de kat van de luizen, die ook moeten worden behandeld.

De eerste stap bij het behandelen en wegwerken van een luizenplaag is proberen de luizen en neten te verwijderen.

Dit kan worden gedaan met behulp van een fijne kam om zoveel mogelijk neten en luizen te verzamelen.

Kammen alleen is niet genoeg om de luizen en neten te verzamelen, omdat deze methode ze niet allemaal verwijdert en het een extreem vermoeiend en vervelend proces is, vooral bij een geagiteerde kat. Baden in een veterinair goedgekeurde antiparasitaire shampoo kan ook helpen bij het verwijderen van een deel van de luizen.

Soms kan een dierenarts aanbevelen om alle of sommige delen van de kat te scheren om te helpen bij het verwijderen van de luizen. Scheren is ook gunstig als de vacht van de kat gematteerd is.

De volgende stap is het toepassen van een behandeling om de luizen te doden en te voorkomen dat de neten uitkomen.

De beste behandeling is een door de dierenarts aanbevolen actueel antiparasitair product dat is geëtiketteerd en bedoeld is voor de behandeling van kattenluizen.

Kat wordt in bad

Na het kammen van de vacht van uw kat, moet u een antiparasitaire behandeling toepassen.

Dit soort producten omvatten spot-on behandelingen, sprays, shampoos, dips en kragen. Het meest effectieve actuele product is meestal een spot-on behandeling met parasitaire middelen zoals Selamectine, gevonden in Revolution of Revolution Plus, en Fipronil, gevonden in Frontline Plus en Frontline Gold.

De behandeling moet worden voortgezet op basis van de aanbevelingen van uw dierenarts en is meestal enkele weken tot maanden om ervoor te zorgen dat de hele levenscyclus van de luizen wordt behandeld.

Het is uiterst belangrijk dat u uw dierenarts raadpleegt over welke producten u moet gebruiken om de kattenluizen te behandelen. Sommige antiparasitaire producten zijn giftig voor katten tot het punt dat ze dodelijk zijn.

Als de kat ook een huidinfectie, krassen of zweren heeft, kan uw dierenarts behandelen met aanvullende medicijnen of producten. Dit kunnen orale, injecteerbare of actuele behandelingen zijn.

Behandeling van de omgeving is een belangrijk onderdeel van het behandelen en voorkomen van een kattenluizenplaag.

Zorg ervoor dat al het beddengoed van uw kat regelmatig wordt gewassen in heet zeepsop en wordt behandeld met de juiste antiparasitaire sprays.

Andere items zoals halsbanden, kleding, borstels, handdoeken, krabpalen, kattenbomen en echt alles waarmee uw kat in contact is geweest, moeten worden schoongemaakt en ontsmet. Dit is inclusief uw eigen beddengoed en kleding. Stofzuig en behandel het tapijt en meubilair vaak totdat de plaag onder controle is.

Wees voorzichtig met het gebruik van omgevingsreinigings- en antiparasitaire producten rond uw kat, omdat deze irriterend kunnen zijn voor de ogen, mond en luchtwegen. Als uw huis een professionele of doe-het-zelfbehandeling ondergaat, houd uw kat dan weg totdat alle producten droog zijn en uw kat geen pijn kunnen doen.

Overleg met uw verdelger over de gebruikte producten en de veiligheid rond katten.

Zorg ervoor dat u alle katten in het huishouden of andere katten behandelt waarmee uw kat in contact komt. Kattenluizen zijn extreem besmettelijk tussen katten.

Kattenluizen voorkomen

Houd de omgeving van de kat schoon om een nieuwe besmetting te voorkomen. Het is ook belangrijk om uw kat regelmatig vlooien- en tekenpreventiemiddelen te houden, omdat de meeste van deze producten plagen van andere actuele parasieten, waaronder luizen en verschillende soorten mijten, zullen voorkomen.

Veelgestelde vragen

Kunnen mensen kattenluizen krijgen?

Nee, mensen kunnen niet besmet raken met kattenluizen. Luizen zijn soortspecifieke parasieten en infecteren meestal slechts één soort. Kattenluizen infecteren katten, hondenluizen infecteren honden en kinderen en mensen zijn alleen besmet met menselijke luizen.

Waar komen kattenluizen vandaan?

Kattenluizen worden veroorzaakt door de kattenluis, Felicola subrostrata. Het wordt meestal gevonden in ongunstige omgevingen zoals in vuile en overvolle omstandigheden en wordt meestal gezien bij ondervoede of anderszins zieke katten of kittens. Het wordt vaak gezien bij wilde of zwerfkatten die geen vlooien- of tekenpreventiemiddelen hebben gekregen en in dit soort ongunstige omgevingen leven.

Hoe wordt kattenluizen verspreid?

Kattenluizen zijn extreem besmettelijk en verspreiden zich van kat tot kat door nauw contact of het delen van besmette items zoals beddengoed of verzorgingsbenodigdheden.

Hoe weet je of je kat luizen heeft?

Kattenluizen zijn gemakkelijk te zien op de haarvacht en zien eruit als kleine witte stippen of schilfers. De volwassenen zijn te zien bewegen in de vacht en de neten zitten vast aan de basis van het haar. Een nauwkeurig onderzoek van de luis of eieren onder een microscoop kan de identiteit van de kattenluis bevestigen.

Hoe doe je dat? je raakt luizen kwijt bij katten?

Kattenluizen kunnen gemakkelijk worden voorkomen door regelmatige toepassing van kattenvlooien en tekenproducten. Om kattenluizen te behandelen, moeten deze actuele producten worden gebruikt onder leiding van uw dierenarts. Andere methoden van ondersteunende behandeling omvatten het baden van de kat, scheren indien nodig en het behandelen van de omgeving met insecticideproducten die veilig zijn voor gebruik rond katten.