Kat hijgen: oorzaken, symptomen, &behandeling

Maine Coon Hijgend

Hoewel honden de hele tijd hijgen, wordt hijgen (snelle ademhaling met de mond open) veel minder vaak gezien bij katten. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende oorzaken van hijgen bij katten en problemen onderzoeken die reden tot bezorgdheid kunnen zijn.

Wat zijn de oorzaken katten hijgen?

zwaar ademende kat uitgelichte afbeelding

Onregelmatig, kortstondig hijgen bij katten kan normaal zijn, maar sommige oorzaken van hijgen bij katten kunnen zeer ernstig zijn, zelfs levensbedreigend. Dit zijn enkele van de meest typische redenen waarom je een kat zou kunnen zien hijgen:

 • Bloedarmoede (laag aantal rode bloedcellen)
 • Astma
 • Ademhalingsmoeilijkheden (moeizame ademhaling)
 • Bronchitis
 • Congestief hartfalen
 • Oefening (overbelasting)
 • Hartwormziekte
 • Oververhitting of zonnesteek
 • Longontsteking
 • Luchtweginfectie
 • Overtollig vocht in de longen of buik

Normale oorzaken van katten hijgen

Kitten hijgend

Sommige kittens kunnen kort hijgen na periodes van bijzonder inspannende oefeningen.

Hoewel niet zo vaak als honden, hijgen sommige katten een beetje nadat ze zich enorm hebben ingespannen. Als uw kat bijvoorbeeld 10 of 15 minuten door de woonkamer racete, kan ze pauzeren en zwaar ademen met haar mond open. Dit is niet per se reden tot bezorgdheid, vooral als ze enigszins snel stopt met hijgen en zich anders normaal gedraagt. Dit type hijgen, inspanningsbroek genoemd, komt vaker voor bij jonge kittens.

Katten kunnen ook hijgen als ze oververhit raken. Als je kat op een heel warme plek is, kan ze een beetje hijgen om af te koelen. Dit hijgen zou vrij snel moeten verdwijnen, zolang de kat zich maar kan terugtrekken op een koelere plek. Als uw kat binnen is, zet dan de airconditioning of een ventilator aan of zet een koude, natte handdoek voor haar klaar om op te liggen.

Als ze buiten is en het is een warme dag, breng haar dan naar binnen waar het koeler is. Als ze langer dan een paar minuten blijft hijgen en zich op een zeer warme plaats bevindt en niet kan afkoelen, loopt ze het risico op een zonnesteek, een levensbedreigende aandoening die onmiddellijke veterinaire aandacht vereist.

Sommige katten hijgen als ze gestrest of angstig zijn. Stressvolle of angstopwekkende situaties voor katten zijn dierenartsbezoeken, rijden in de auto, bewegen of reizen, of worden gevolgd door een andere kat die hen stalkt of probeert een gevecht te beginnen. Dit type hijgen moet verdwijnen zodra de kat niet langer gestrest of bang is.

Soms kunnen katten een open mond ademhalen wanneer ze worden opgewonden door een bijzonder intrigerende geur. Ademen met de mond open zorgt ervoor dat de geur het Jacobson-orgaan of vomeronasale orgaan van de kat bereikt, een extra geurorgaan in het dak van de mond dat via kanalen is verbonden met de mond en neus. Dit gedrag lijkt misschien op hijgen, maar dat is het echt niet en zou het moeten passeren zodra de kat haar heeft gevuld met de geur.

Abnormale oorzaken van katten hijgen

Oorzaken van slechte adem bij katten

Slechte adem bij katten is

Als het hijgen van een kat routinematig gebeurt, of als het lang duurt, kan dit een teken zijn van een medisch probleem. Katten hijgen dat optreedt zonder een duidelijke trigger, zoals krachtig spel, signaleert ook een ernstiger gezondheidsprobleem.

Soms hijgen katten omdat ze moeite hebben met ademhalen (kortademigheid). Een kat in ademnood kan ook piepen, hoesten, weigeren op te staan of staan met haar hoofd laag bij de grond hangend terwijl ze broek.

Veel gezondheidsproblemen kunnen ademhalingsmoeilijkheden bij katten veroorzaken, waaronder bloedarmoede, astma, bronchitis, een bacteriële luchtweginfectie of longontsteking. Als u denkt dat uw kat moeite heeft met ademhalen, is dit een noodgeval. Breng haar meteen naar uw dierenarts of een nooddierenartsenziekenhuis.

Als een kat broek na lichte inspanning, zoals na het lopen van de trap, kan dit erop wijzen dat er iets mis is met haar hart, zoals congestief hartfalen. Katten die besmet zijn met hartwormen kunnen ook hijgen of hoesten. Andere tekenen van hartaandoeningen bij katten zijn lethargie (vermoeidheid), slechte eetlust en gewichtsverlies.

Wanneer moet je een dierenarts zien voor katten hijgen?

Kat hijgend in reismand

Katten kunnen hijgen als ze gestrest zijn, bijvoorbeeld wanneer je ze in de reismand legt om naar de dierenarts te gaan.

Als uw kat een jong kitten is en af en toe een broek heeft na inspannende oefeningen, of als uw kat maar een beetje broek en anders in orde lijkt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Elk hijgen dat routinematig gebeurt of niet meteen verdwijnt, moet echter door een dierenarts worden onderzocht.

Maak ook meteen een afspraak als je kat hijgt en ook andere tekenen dat er iets mis kan zijn (niet eten, rondslingeren, braken of diarree ervaren, kwijlen of iets anders abnormaals). Als je kat moeite heeft om te ademen, is het een noodgeval. Stel ademhalingsproblemen niet uit door een dierenarts, zelfs als het midden in de nacht is.

Houd uw kat zo kalm mogelijk (bijvoorbeeld rustgevende muziek afspelen) tijdens de autorit naar het kantoor van de dierenarts. Je wilt niet dat de ademhalingsproblemen van je kat erger worden omdat ze gestrest of angstig is in de auto.

Het zou helpen om het kantoor van uw dierenarts of het noodziekenhuis te bellen wanneer u het huis verlaat. Op die manier kunnen uw dierenarts en zijn personeel voorbereid zijn met een spoedbehandeling, voor het geval dat.

Uw dierenarts zal een volledig lichamelijk onderzoek uitvoeren, waaronder het opnemen van de lichaamstemperatuur van uw kat, het controleren van de ademhalingsfrequentie en het luisteren naar het hart en de longen. Afhankelijk van de bevindingen kan uw dierenarts bloedonderzoek, röntgenfoto’s van de borst of andere tests aanbevelen om te bepalen of het hijgen van uw kat wordt veroorzaakt door een ernstiger medisch probleem.

Katten met extreme ademhalingsproblemen moeten worden gestabiliseerd voordat ze volledig worden onderzocht. Stabiliserende behandelingen omvatten zuurstoftherapie, intraveneuze vloeistoffen en medicijnen.

Wat is de behandeling voor katten hijgen?

Behandeling voor katten hijgen hangt af van wat de oorzaak is. Een bacteriële luchtweginfectie zou bijvoorbeeld worden behandeld met antibiotica. Steroïden zouden worden voorgeschreven voor bronchitis om ontstekingen in de longen te verminderen.

Uw dierenarts zal een behandelplan aanbevelen na het bekijken van de diagnostische testresultaten en het bepalen van de oorzaak van het hijgen van uw kat.

Veelgestelde vragen

Waarom hijgt mijn kat met open mond?

Mild, kortstondig hijgen of ademhalen met open mond kan een normale reactie zijn op extreme lichaamsbeweging, oververhitting of stress of angst. Hijgen met de mond open kan ook een teken zijn van een medisch probleem, waaronder ademhalingsproblemen (ademhalingsmoeilijkheden) of een hartprobleem. Als het hijgen of de ademhaling met open mond doorgaat, zoek dan onmiddellijk veterinaire zorg.

Is hijgen een teken van stress bij katten?

Katten kunnen hijgen wanneer ze extreem gestrest, angstig of angstig zijn. Sommige katten hijgen wanneer ze de dierenarts bezoeken, reizen of worden lastiggevallen door andere huisdieren.  Het hijgen moet stoppen nadat de stressvolle gebeurtenis voorbij is.

Is het normaal dat katten hijgen na het spelen?

Sommige katten, vooral jonge kittens, hijgen af en toe kort na extreem actief spelen. Dergelijk hijgen zou niet vaak moeten voorkomen en het zou snel moeten verdwijnen zodra de kat stopt met spelen. Als uw kat vaak een broek heeft na krachtig spelen of sporten, een broek tijdens matige lichaamsbeweging (bijvoorbeeld de trap op lopen) of een broek voor een lange tijd na het spelen, maak dan een afspraak om uw dierenarts te raadplegen om er zeker van te zijn dat ze niet lijdt aan een medisch probleem.