Hoe te zien of een kat zwanger is: weeëntekens, gedrag en tijdlijn

Als uw kat er iets ronder uitziet dan normaal of nestgedrag begint te vertonen, staat u misschien een verrassing te wachten.

Niets is schattiger dan een nest pasgeboren kittens, maar hoe schattig ze ook zijn, de zorg voor kittens kan veel werk zijn. Hoe meer je weet over kattenzwangerschappen, hoe beter je kunt voorspellen wanneer je kat zal bevallen, zodat je volledig voorbereid kunt zijn op de grote dag.

Als je kat zwanger is, heb je wat planning te doen. De meeste ouders van huisdieren zijn niet van plan dat hun kat zwanger wordt, dus het kan nodig zijn om de planning in een oogwenk te doen.

Uw zwangere kat heeft speciale aandacht nodig, waaronder een gezond en uitgebalanceerd dieet, een goede plek om te bevallen en voortdurende veterinaire zorg om haar en haar nest veilig te houden.

Een goed geformuleerd kattenvoerdieet is uiterst belangrijk voor een zwangere kat. Een zwangere kat heeft goede voeding nodig om een gezonde zwangerschap vol te houden en voedingsstoffen te leveren voor haar kittens voor en na de geboorte. Ze heeft ook uitgebalanceerde voeding nodig om ervoor te zorgen dat ze gezond genoeg is voor de bevalling.

Inzicht in de warmtecyclus

Als een poes niet wordt gesteriliseerd, wordt ze meerdere keren per jaar loops. Katten zijn seizoensgebonden polyestrische dieren, wat betekent dat ze tijdens elk broedseizoen meerdere cycli hebben.

Op het noordelijk halfrond duurt het broedseizoen voor katten over het algemeen van januari tot de late herfst, hoewel het kan variëren afhankelijk van omgevings- en geografische factoren. Katten die binnen of in tropische gebieden leven, kunnen het hele jaar door loops worden.

De oestruscyclus bij katten duurt meestal tussen de één en zes weken, waarbij elke cyclus ongeveer drie weken lang is. De periode waarin een poes loops is duurt gemiddeld zes dagen. Als de paring optreedt wanneer de vrouwelijke kat loops is, kan ze zwanger worden.

Hoe lang blijft een kat zwanger?

Dus, hoe lang moet je wachten om je pasgeboren, schattige en donzige kittens te zien?

Kattenzwangerschap (bekend als de draagtijd) is over het algemeen 63 tot 65 dagen lang – ongeveer negen weken – maar het is niet ongebruikelijk dat kittens na slechts 58 dagen of zo laat als 70 dagen zwangerschap worden geboren.

Tekenen van zwangerschap bij katten

Het meest voorkomende teken van zwangerschap bij katten is een gedragsverandering. Uw kat kan bijvoorbeeld liefdevoller en aanhankelijker worden, of integendeel – agressiever.

Bovendien zal ze tekenen van plotselinge opwinding beginnen te vertonen. Dit gedrag staat bekend als “versnellen” en het is een kritieke fase van de zwangerschap van een kat waarin de foetus begint te bewegen.
Net als zwangere vrouwen kunnen zwangere katten ook last hebben van ochtendmisselijkheid.

Tijdens de derde tot vierde week van de zwangerschap begint de buik van uw kat op te zwellen. De zwelling zal ook duidelijker zijn in haar roze tepels. De eetlust van uw kat zal ook beginnen toe te nemen, dus een hoogwaardige groeiformule kan nodig zijn. Praat met uw dierenarts over formules voor zwangere en zogende vrouwen.

De zwangerschap van uw kat wordt duidelijk rond de zesde week. De symptomen van een zwangere kat zullen nu veel veranderingen in haar gedrag omvatten.

Een zwangere kat zal met grote zorg beginnen te bewegen. Ze zal proberen om draaiende en rekoefeningen te vermijden. Als ze zich meestal buiten waagt, zal ze de neiging hebben om liever binnen te blijven. De eetlust van de kat zal ook gedurende de zesde week blijven toenemen.

Naast dit gedrag zal ze zich uitrekken, rollen en beginnen te zoeken naar een veilige plek om te bevallen. Daarom is het raadzaam om uw kat binnen te houden om ervoor te zorgen dat ze haar nest niet buiten maakt.

Houd er rekening mee dat, naarmate haar buik groeit, ze waarschijnlijk kleinere en frequentere maaltijden nodig heeft; haar een dieet blijven geven dat speciaal is samengesteld voor zwangere katten.

Zwangerschapsfasen

Katten doorlopen vijf stadia van de zwangerschap, elk met specifieke symptomen die u kunnen begeleiden om te vertellen wanneer de bevalling van uw kat dichtbij is.

1. Bemesting

Kittens bereiken meestal volwassenheid na een periode van 6 maanden groei, hoewel sommige wel 12 maanden kunnen duren. Wanneer uw kitten geslachtsrijp is, zal ze door loopsheidscycli gaan en is ze in staat om zwanger te worden.

2. Vroege fase

Na de bevruchting zal een zwangere vrouwelijke kat een periode van 4 weken van zwangerschap in een vroeg stadium doormaken. Tijdens deze vroege stadia kunt u veranderingen in het lichaam en gedrag van uw kat opmerken, waaronder gewichtsverlies, ochtendmisselijkheid en gebrek aan eetlust als gevolg van misselijkheid.

In de tweede week ontwikkelen katten roze tepels die gezwollen en gevoelig zijn voor aanraking. Tegen de derde week kun je misschien knobbels voelen de buik van uw kat terwijl de kittens zich ontwikkelen. Een dierenarts kan de kittens mogelijk detecteren via echografie of buikkloppingen tussen 3 en 4 weken na de bevruchting.

3. Middenfase

Nadat uw kat door de vroege stadia van de zwangerschap is gegaan, zal ze duidelijk beginnen aan te komen. Een abdominale röntgenfoto zal een duidelijke aanwezigheid van kittens laten zien en hoeveel er zijn.

4. Voorarbeid

Ook wel de nestfase genoemd, dit is wanneer uw kat op zoek gaat naar warme plaatsen om te bevallen. De pre-labor fase begint meestal 1 week voor de bevalling, en u kunt verschillende tekenen waarnemen, waaronder druppels melk in het tepelgebied, verlies van eetlust en rectale temperatuurdaling.

5. Arbeid

Dit is de laatste fase van de kattenzwangerschap. Het wordt gekenmerkt door de kat die haar buik en geslachtsdelen likt, wat de geboorte zal stimuleren.

Pas op voor deze tekenen

Verschillende verklikkertekens zullen u helpen te weten wanneer uw kat bijna bevallen is:

  • Haar eetlust is de afgelopen weken bijna verdubbeld.
  • Haar kittens bewegen heel duidelijk rond in haar buik.
  • Ze zal ‘nestgedrag’ vertonen, zoals het zoeken naar een warme, rustige veilige plek om te bevallen. Om deze reden is het aan te raden om een geschikte ‘nestkast’ voor je zwangere kat te voorzien.
  • Een drastisch of volledig verlies van eetlust wanneer haar weeënpijn moet beginnen.
  • ‘Aanhankelijk’ gedrag waarbij je kat de behoefte voelt om bij je te zijn, altijd op zoek naar je genegenheid en aandacht. Naarmate de tijd haar dichter bij de werkelijke geboorte brengt, kan ze beginnen te pacen en bijzonder nerveus of opgewonden lijken.
  • Uw kat mag voor u ‘bellen’. Ongeacht of je ooit in de buurt bent geweest toen je kat in het verleden beviel, je zult dit specifieke geluid niet kunnen verwarren.
    • Ze zal beginnen met het schoonmaken van haar achterste als ze haar lichaam voelt veranderen ter voorbereiding op de bevalling van haar kittens.
    • Ze voelt zich ongemakkelijk en zal in en uit haar nestkast beginnen te bewegen.

Naarmate uw kat vordert in de richting van de geboorte, moet u moeite doen om in de buurt te blijven, maar onderbreek de voorbereidingen van uw kat niet. In veel gevallen zullen katten ’s nachts bevallen wanneer ze niet geobserveerd kunnen worden, dus heb niet het gevoel dat je je kat altijd in de gaten moet houden.

Uw kat zou geen hulp nodig moeten hebben bij de bevalling, hoewel het geen kwaad kan om het telefoonnummer van een dierenarts bij de hand te hebben, voor het geval dat.

Wat te verwachten tijdens de geboorte?

Je poes wil zich misschien verstoppen bij de bevalling, maar je kunt dit helpen voorkomen door haar een geschikte nestkast te geven. Het kan zo eenvoudig zijn als een kartonnen doos of wasmand bekleed met handdoeken en dekens.

Het kan geen kwaad als je er ter voorbereiding wat absorberende pads onder legt – het geboorteproces kan een rommelig proces zijn.

Terwijl de zwangere koningin zich voorbereidt om te bevallen, kan ze overmatig gaan hijgen, tempo maken en verzorgen. Als u de lichaamstemperatuur van uw kat in de gaten houdt, zult u een daling tot ongeveer 100 graden Fahrenheit opmerken en ziet u mogelijk de spenen van de kat groter, rozer of donkerder worden. In de uren voorafgaand aan de geboorte kunt u ook een vaginale afscheiding van bloed of andere vloeistof zien.

Zodra het geboorteproces begint, moet het eerste kitten in 5 tot 30 minuten worden geboren.

Kittens worden geboren met hun vruchtzak, die de moederkat zal verwijderen, en ze zal het nieuwe kitten stimuleren om zelfstandig te gaan ademen door het te likken. De moeder zal ook zelf de navelstreng doorknippen en kan de placenta opeten om de voedingsstoffen te verkrijgen.

Het aantal kittens bepaalt hoe lang het geboorteproces zal duren.

Er kan een pauze van 30 tot 60 minuten zijn – soms meer – tussen de geboorten, maar als u zeker weet dat er kittens overblijven en er een vertraging van 2 uur of langer is, bel dan uw dierenarts. Zelfs met een soepele bevalling moet u uw kat en haar nest kittens binnen 24 uur door een dierenarts laten zien.

Laatste gedachten

De enige trefzekere manier om te voorkomen dat uw kat zwanger wordt, is door haar te laten steriliseren. Zelfs als u uw kat binnen houdt, kunnen hormonale veranderingen tijdens de hitte een krachtige motiverende factor zijn voor zelfs een normaal volgzame kat om manieren te zoeken om uit het huis te ontsnappen, dus castreren en steriliseren is de beste optie.

Als uw kat zwanger wordt, wordt het uw verantwoordelijkheid om goed voor haar en voor haar opgroeiende kittens te zorgen. Praat met uw dierenarts over de veranderende voedingsbehoeften van uw kat en pas indien nodig haar dieet aan om ervoor te zorgen dat ze de calorieën en voedingsstoffen krijgt die ze nodig heeft.

Houd het proces van uw kat in de gaten tijdens de stadia van de bevalling en probeer te bepalen wanneer ze zwanger werd, als u dat kunt, zodat u de uitgerekende datum kunt schatten.

In afwachting van de zwangerschap van uw kat, zal een goede voorbereiding ervoor zorgen dat de geboorte van de kittens zorgeloos zal zijn. Bekijk voor meer informatie deze schattige infographic van onze vrienden op kobipets.com.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn kat zwanger is?

Je kunt misschien niet meteen zien wanneer een vrouwelijke kat zwanger is, maar je zult na een paar weken (over het algemeen 2 tot 4 pond in totaal) een verhoogde eetlust en gewichtstoename opmerken, samen met gezwollen tepels, een opgezwollen buik en nestgedrag.

Hoeveel kittens heeft een kat?

De grootte van het nest kan van ras tot ras variëren van 1 tot 12 kittens. De gemiddelde nestgrootte is ongeveer vier kittens. Rasrassen zoals Siamese, Birmese en Oosterse katten hebben meer kans op grote nesten.

Hoe vaak kan een kat zwanger worden?

De draagtijd voor katten is ongeveer 2 maanden (9 weken), dus het is mogelijk voor een kat om maar liefst 5 nesten per jaar te hebben. Een poes kan na de bevalling heel snel weer zwanger worden – haar volgende loopsheidscyclus kan binnen enkele weken na de geboorte van de kittens plaatsvinden.