Wat te doen als uw kat bloed niest

Een niezende kat wordt meestal niet beschouwd als een noodgeval of ernstig probleem, tenzij het vaak voorkomt of wordt geassocieerd met abnormale afscheiding zoals bloed. Een kat bloed zien niezen kan een heel enge ervaring zijn.

Hoewel een beetje bloed onschadelijk kan zijn, kan het consequent of vaak zien van bloed wijzen op een zorgwekkend probleem en moet het als een noodsituatie worden beschouwd. Er zijn veel oorzaken van niezen bloed, gewoonlijk aangeduid als epistaxis of een bloedneus.

Wat betekent het als een kat bloed niest?

Katten zullen om verschillende redenen niezen. Overmatige nasale afscheiding of vocht in de neusholte kan een kriebel veroorzaken die leidt tot niezen. Sterke of nieuwe geuren kunnen een kat doen niezen, net als allergieën, infecties van de bovenste luchtwegen of vreemd materiaal in de neus dat irritatie veroorzaakt. Maar wat betekent het als je kat bloed niest?

Een bloedneus, gewoonlijk “epistaxis” genoemd, wordt veroorzaakt door de bloedvaten in de neusholte die breken, bloeden en de neusgaten of neusgaten lekken. De bloeding zelf kan enige milde irritatie veroorzaken die leidt tot een aanval van niezen. Als er genoeg bloed is, kan het een beetje een puinhoop veroorzaken. Er zijn veel verschillende ziekten of aandoeningen die epistaxis kunnen veroorzaken die leiden tot niezend bloed, zoals infecties, ontstekingen, vreemde lichamen of allergieën.

Het is belangrijk dat, als het niezen aanhoudend is, als er een grote hoeveelheid bloed is of als de kat zich ziek gedraagt, u de kat meteen naar uw dierenarts brengt voor behandeling.

Oorzaken van een kat die bloed niest

Niezen van bloed, of epistaxis, kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen. Sommige zijn kritisch, terwijl andere mild zijn.

1. Infecties van de bovenste luchtwegen

Een infectie van de bovenste luchtwegen kan ervoor zorgen dat uw kat bloed niest.

Een infectie van de bovenste luchtwegen, of verkoudheid, kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan verschillende bacteriën of virussen. Deze komen vaak voor bij katten en kittens omdat ze nogal besmettelijk zijn tussen katten. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van niezen bij katten.

Omdat infecties van de bovenste luchtwegen gemakkelijk worden overgedragen tussen katten, worden ze meestal gevonden op plaatsen met een groot aantal katten, zoals asielen, reddingen, pensionfaciliteiten en catteries.

De meeste van de veel voorkomende bacteriën en virussen die infecties van de bovenste luchtwegen veroorzaken, kunnen worden voorkomen met een geschikte en volledige vaccinatie, omdat veel van de opruiende virussen zijn opgenomen in de vaccinreeks van het kitten en jaarlijks of om de paar jaar gedurende het hele leven van de kat worden gegeven.

De meest voorkomende virussen die infecties van de bovenste luchtwegen veroorzaken, zijn Feline Herpesvirus en Feline Calicivirus.

Lees meer: Kattenkou: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Het Feline Herpesvirus is besmettelijk tussen katten, maar niet tussen mensen. Symptomen worden meestal veroorzaakt door stress en omvatten niezen, nasale afscheiding, loopogen, ooginfectie (conjunctivitis), hoesten of congestie.

Feline Calicivirus heeft vergelijkbare symptomen, maar veroorzaakt ook vaak zweren in de mond of neus.

Beide virussen kunnen variëren van milde symptomen die thuis te behandelen zijn, maar kunnen ook ernstig worden en in het ziekenhuis moeten worden behandeld. Vaak kan een bacteriële infectie antibiotica nodig hebben naast de behandeling van de andere symptomen.

Als een rauwe neus, zweren of overmatig niezen optreedt, kan bloed worden gezien in de nasale afscheiding.

Het Feline Leukemia Virus (FELV) en Feline Immunodeficiency Virus (FIV) zijn andere virussen die het immuunsysteem van een kat beïnvloeden en een onderliggende oorzaak kunnen zijn van frequente infecties van de bovenste luchtwegen.

2. Schimmelinfecties

Katten kunnen bloed gaan niezen als gevolg van schimmelinfecties, meestal Cryptococcus neoformans, een schimmel die het neusweefsel aantast.

Katten krijgen schimmelinfecties als ze een overmatige hoeveelheid van een pathogene schimmel inademen of als ze een gecompromitteerd immuunsysteem hebben.

De meest voorkomende schimmel die een neusinfectie bij katten veroorzaakt, is Cryptococcus neoformans. Dit veroorzaakt zwelling van de neus, vernietiging van neusweefsel, nasale afscheiding, niezen met of zonder bloed en andere symptomen van infecties van de bovenste luchtwegen.

3. Stollingsstoornissen

Katten niezen

Katten kunnen bloed gaan niezen als gevolg van bloedstollingsstoornissen, veroorzaakt door vergiftiging of andere problemen.

Bloedplaatjes zijn belangrijke bloedcellen die het bloed helpen stollen wanneer er een verwonding is geweest. Als het proces van stolling wordt verstoord, of als er iets mis is met de bloedplaatjes, wordt het moeilijker voor het bloeden om te stoppen.

Rattengif is een veel voorkomende oorzaak van dergelijke stollingsstoornissen. Toxische inname van rattengif of inname van een klein dier (muis) dat het rattengif heeft gegeten, kan dodelijk zijn. Als een kat een antistollingsmiddel rodenticide eet, zijn er tegengif als de behandeling onmiddellijk wordt gezocht.

Andere oorzaken van stollingsstoornissen en lage bloedplaatjes bij katten zijn leverfalen, erfelijke stollingsziekten zoals hemofilie, virussen zoals Feline Leukemie en Feline Immunodeficiency virussen, immuungemedieerde trombocytopenie, kanker, beenmergziekten en zeldzame medicijnreacties.

De snelste manier om erachter te komen of er een probleem is met de bloedplaatjes of andere stollings- en bloedaandoeningen, is door bloedonderzoek uit te voeren om het aantal bloedplaatjes en rode bloedcellen te controleren.

4. Verwondingen

Als het gezicht van een kat gewond raakt – misschien tijdens een gevecht of als gevolg van een ongeluk – kunnen ze bloed gaan niezen.

Een kat kan bloed niezen als er een ongeluk of letsel aan het gezicht is geweest. Dit kan zijn van een gevecht met een ander dier, een auto-ongeluk of een ander trauma waarbij het hoofd of gezicht gewond is geraakt.

5. Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk bij katten kan niesbloed veroorzaken

Hoge bloeddruk kan ervoor zorgen dat katten bloed niezen of neusbloedingen hebben.

Katten met hoge bloeddruk kunnen neusbloedingen en niezend bloed vertonen. Hoge bloeddruk, of hypertensie, treedt op wanneer de druk van het bloed dat door een ader stroomt eenvoudigweg te hoog is voor de ader om te weerstaan, dit kan overmatige bloedingen of stolsels veroorzaken. Dit probleem kan erger worden wanneer een kat gestrest is.

6. Kanker

Kat die buiten in bladeren zit

Kanker die de neusholtes, het gezicht of de sinussen beïnvloedt, kan ervoor zorgen dat een kat bloed niest.

Er zijn verschillende kankers die kunnen worden gevonden in de neusholtes, het gezicht of de sinussen bij katten. Deze kunnen zwelling, vernietiging van het neusweefsel, bloedingen, infecties, niezen en een bloedneus veroorzaken.

Om erachter te komen of kanker de oorzaak is van niezen of massa, wordt een monster, bekend als een biopsie, door de dierenarts genomen en naar een laboratorium gestuurd. Zodra er een diagnose is, kan worden vastgesteld of de kanker behandelbaar is.

7. Vreemd materiaal en geïnhaleerde irriterende stoffen

Kitten niest

Als een kat een vreemd materiaal of irriterend materiaal inademt, kan zijn neuskanaal ernstig geïrriteerd raken, wat leidt tot bloederige niezen.

Irriterende stoffen of kleine voorwerpen die door de neus worden ingeademd en de neusholte binnendringen, kunnen niezen en zelfs trauma veroorzaken aan het gevoelige weefsel binnenin. Het overmatig niezen en trauma kan bloedingen veroorzaken.

Sommige veel voorkomende vreemde materialen die kunnen worden ingeademd, zijn stof, stuifmeel, kleine stukjes gras of andere planten, insecten of ander puin. Deze vreemde voorwerpen moeten worden opgehaald door middel van rhinoscopie of video-scoping van de neusholte.

Irriterende stoffen waar katten gevoelig voor kunnen zijn bij het inademen ervan zijn sigarettenrook, parfums, sprays, reinigingsmiddelen, stof, schimmel, geurkaarsen en rook uit andere bronnen.

Wees voorzichtig bij het gebruik van een van deze materialen rond uw kat.

8. Poliepen

Zieke kat met een Edwardiaanse halsband

Niet te verwarren met kankerachtige knobbels, poliepen zijn kleine goedaardige massa’s die in de neusholtes kunnen groeien. Als deze poliepen geïrriteerd raken, kunnen ze bloeden en leiden tot een kat die bloed niest.

Poliepen zijn kleine goedaardige massa’s, of gezwellen, die te vinden zijn in de neusholtes, oren, zacht gehemelte of keel. Deze kunnen geïrriteerd raken en bloeden.

9. Auto-immuunziekte

Kattenimmuunziekte bij dierenarts

Sommige immuunstoornissen kunnen leiden tot niezen van bloed. Deze omvatten aandoeningen die de bloedcellen of de huid aantasten.

Katten kunnen ziekten krijgen die hun immuunsysteem op verschillende manieren beïnvloeden. Dit kunnen systemische of interne aandoeningen zijn, ziekten die de bloedcellen aantasten of aandoeningen die de huid aantasten.

10. Allergieën

Allergisch niezen bij katten

Als ze allergisch zijn voor iets in de omgeving, kan een kat bloed gaan niezen.

Veel voorkomende allergieën zoals pollen, onkruid en stof kunnen neusirritatie, niezen en een droge neus veroorzaken die leidt tot een bloedneus.

Wat te doen als uw kat bloed niest?

Als u merkt dat uw kat bloed niest, is het eerste en belangrijkste wat u moet doen kalm blijven. Katten pikken stress snel op en zijn waarschijnlijk al gestrest vanwege hun overmatige niezen en hun neusbloedingen. Kalm blijven terwijl je nog steeds snel handelt, zal helpen om het stressniveau en de bloeddruk van je kat laag te houden.

  • Vang de kat. Katten die bang of gestrest zijn, zullen vaak wegrennen of zich verstoppen. Zoek de kat en houd hem vast of sluit hem zo snel mogelijk op in een kleine, rustige omgeving.
  • Katten tolereren meestal geen huismiddeltjes of oplossingen, dus als het bloeden niet stopt of als er een overmatige hoeveelheid bloed is, is het het beste om uw kat snel naar uw dierenarts te brengen. Zelfs als er slechts een klein probleem is, is het beter om het meteen aan te pakken voordat het een groter probleem wordt. Als er iets zorgwekkends wordt ontdekt, is het van cruciaal belang om het meteen te behandelen.
  • Als de kat het toestaat, kan het aanbrengen van een koud kompres, zoals een ijspak, op de bovenkant of zijkanten van de neus van de kat helpen het bloeden te vertragen of te stoppen. Het reinigen van het gezicht of de neus met een koele vochtige doek kan ook nuttig zijn. Vermijd deze stappen als het meer stress veroorzaakt en zorg er altijd voor dat u de luchtwegen en het vermogen om vrij te ademen van uw kat niet belemmert.
  • Het is belangrijk dat je niets in de neus steekt. Dit kan meer schade veroorzaken en kan de kat te veel stress bezorgen.
  • Noteer van wanneer uw kat bloed begon te niezen, hoe lang het duurde, of het uit een of beide neusgaten komt, eventuele medicijnen die de kat gebruikt en eventuele ongelukken of verwondingen die zijn opgetreden.

Conclusie

kat en dierenarts-gecomprimeerd

Hoewel er veel redenen zijn waarom een kat bloed kan niezen, zijn de belangrijkste dingen om te onthouden om te onthouden blijf kalm en veterinaire zorg zoeken om het probleem tot op de bodem uit te zoeken.

Veelgestelde vragen

Waarom bloedt mijn kat uit zijn neus?

Er zijn veel oorzaken voor de bloedneus van een kat, variërend van mild tot ernstig. Uw kat kan een virale of schimmelinfectie, een verwonding, kanker, allergieën of een stollingsstoornis hebben. Om erachter te komen waarom uw kat bloedt uit zijn neus of bloed niest, neemt u uw kat mee naar uw dierenarts. Uw dierenarts zal de nodige tests uitvoeren en onderzoeken om de oorzaak van de bloedneus te achterhalen en de meest geschikte behandeling te starten.

Wat betekent het als een kat overmatig niest?

Katten niezen vaak af en toe van een lichte irritatie. Als u echter merkt dat uw kat overmatig niest, betekent dit dat iets zijn neusholte irriteert. Overmatig niezen kan een teken zijn van allergieën, een infectie van de bovenste luchtwegen of chronische irritatie, naast andere minder vaak voorkomende oorzaken.