Kattensnurken: oorzaken en behandeling

Snurken katten? Wat blijkt, dat doen ze! In dit artikel krijg je alle details over het snurken van katten, ontdek je waarom katten snurken, of het normaal is of niet en wat je moet doen als je je kat hoort snurken.

Hoewel snurken vaker voorkomt bij honden dan bij katten, snurken sommige katten (zoals sommige mensen) als ze slapen. Als je je kat hoort snurken terwijl ze slaapt, vraag je je misschien af of het iets is om je zorgen over te maken. Katten snurken om een aantal redenen. Sommige katten snurken is normaal, maar soms is snurken een teken dat er iets mis kan zijn met je kat.

Lees verder om de feiten te krijgen.

Oorzaken van snurken van katten

Het snurkgeluid dat u van uw kat hoort komen, wordt gecreëerd wanneer de weefsels van de bovenste luchtwegen (de neus, achterkant van de mond en keel) trillen terwijl de kat ademt. Soms is snurken bij katten willekeurig, iets dat af en toe gebeurt vanwege de slaaphouding van de kat. Snurken bij katten kan ook een gevolg zijn van de anatomie van de kat, of het kan worden veroorzaakt door een gezondheidsprobleem.

Het gewicht van een kat kan van invloed zijn op het snurken. Zoals het geval is met mensen, hebben katten met overgewicht of obesitas meer kans om te snurken dan katten die mager zijn. Wanneer een kat overgewicht of obesitas heeft, kan zich extra vet rond de nek ophopen, wat de luchtweg kan samendrukken en compromitteren, waardoor de kat snurkt.

Bovendien hebben bepaalde kattenrassen met platte gezichten (brachycefale katten) een kortere botstructuur en smalle luchtwegen. Brachycefale katten kunnen ook kleine neusgaten en andere eigenzinnige kenmerken van hun gezichtsanatomie hebben. Katten van deze rassen kunnen meer snurken dan katten van andere rassen en katten van gemengde rassen. Enkele veel voorkomende brachycefale rassen zijn Birmese, Exotische Kortharen, Himalayanen, Perzen en Schotse Plooien.

Katten die lijden aan bepaalde gezondheidsproblemen kunnen ook beginnen met snurken. Elk probleem dat de luchtwegen of ademhalingspassages van de kat beïnvloedt, kan snurken veroorzaken, inclusief infecties van de bovenste luchtwegen (viraal, bacterieel of schimmel), massa’s of gezwellen die de neusholtes blokkeren, of een vreemd voorwerp dat vast is komen te zitten in de neusholte (zoals een grasspriet).

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van het snurken van katten zijn:

 • Allergieën
 • Brachycefale katten (in het gezicht geduwd)
 • Chronische neusontsteking
 • Langwerpig zacht gehemelte
 • Vreemd voorwerp dat zich in het neuskanaal bevindt
 • Zwaarlijvige of overgewicht kat
 • Poliepen of tumoren die het neuskanaal blokkeren
 • Rhinitis (ontsteking en zwelling van de neusslijmvliezen)
 • Slaaphouding
 • Kleine neusgaten
 • Infectie van de bovenste luchtwegen

Is kattensnurken normaal?

Kat snurkend Perzisch kattengezicht

Katten met platte gezichten zoals deze Perzische hebben meer kans om te snurken vanwege hun kleinere luchtwegen en neusgaten.

Sommige redenen voor het snurken van katten zijn onschadelijk, maar andere dingen die snurken veroorzaken, kunnen reden tot bezorgdheid zijn. Als je kat snurkt en je je afvraagt of je haar naar de dierenarts moet brengen, bedenk dan hoe lang het snurken van je kat al aan de gang is.

Heeft je kat altijd een beetje gesnurkt, of is het snurken iets dat van de ene op de andere dag leek op te duiken?

Sommige katten zijn van nature snurkers en het veroorzaakt geen schade. Als u niet zeker weet hoe lang uw kat al snurkt, kan het nooit kwaad om uw kat te laten controleren voor het geval dat.

Denk ook aan het geluid van het snurken.

Snurkt je kat licht of is het snurken erg luid? Als je kat snurkt, klinkt ze dan alsof ze ademhalingsproblemen heeft, zoals een moeilijke ademhaling? Snurken dat luid is of geluiden die moeizaam zijn, kan iets abnormaals signaleren dat door een dierenarts moet worden gecontroleerd.

Is het geluid en de intensiteit van het snurken in de loop van de tijd stabiel gebleven, of steeds erger geworden?

Als u een toename van het volume of de intensiteit van het snurken van uw kat opmerkt, of als uw kat moeite lijkt te hebben om te ademen (of hij nu slaapt of wakker is), moet u zeker een afspraak maken met een dierenarts.

Een andere manier om erachter te komen of u zich zorgen moet maken over het snurken van uw kat, is door te zoeken naar andere tekenen van een gezondheidsprobleem wanneer uw kat wakker is.

Vertoont uw kat hijgen, snelle ademhaling, piepende ademhaling, niezen, hoesten of nasale afscheiding wanneer hij wakker is? Elk type ademhalingsprobleem bij een kat heeft veterinaire aandacht en zorg nodig.

Naast snurken, gedraagt uw kat zich anderszins ziek of ongemakkelijk, of heeft u ongewone gedragsveranderingen opgemerkt? Neem uw kat dan mee voor een veterinair onderzoek.

Als je je kat hoort snurken en het is de eerste keer, heeft je kat zichzelf misschien net in een vreemde slaaphouding gebracht.

Soms is de slaappositie van een katn kan dingen zo kantelen dat de kat een beetje snurkt. Als dit het geval was en u geen andere tekenen van ziekte of ademhalingsmoeilijkheden ziet, hoort u uw katachtige vriend misschien nooit meer snurken, of het snurken kan zeer zelden gebeuren.

Hoe wordt snurken van katten behandeld?

Kat die ondersteboven slaapt

Bepaalde slaaphoudingen kunnen snurken veroorzaken als het hoofd en de nek van de kat in een vreemde hoek zijn geplaatst.

Als het snurken van uw kat wordt veroorzaakt door een medisch probleem zoals een luchtwegaandoening of neuspoliepen, kan de behandeling van het onderliggende probleem het snurken oplossen. De behandeling kan medicijnen of zelfs een operatie omvatten, afhankelijk van het probleem.

Katten met overgewicht of obesitas moeten afvallen, niet alleen om snurken te voorkomen, maar ook voor hun algehele gezondheid. Katteneigenaren moeten samenwerken met een dierenarts om een veilig programma voor gewichtsverlies te ontwikkelen dat dieetveranderingen en lichaamsbeweging omvat.

Voor katten met aanhoudend snurken dat niet medisch kan worden aangepakt, kan uw dierenarts aanbevelen om een luchtbevochtiger in de buurt van het slaapgedeelte van uw kat te gebruiken om de luchtwegen te bevochtigen en snurken te verminderen.

Veelgestelde vragen

Waarom klinkt mijn kat alsof ze snurkt?

Net als mensen (en honden) snurken katten af en toe terwijl ze slapen. Licht snurken of af en toe snurken bij katten is niet noodzakelijkerwijs een reden tot bezorgdheid, maar snurken dat plotseling begint op te treden, erg luid is of gepaard gaat met ademhalingsmoeilijkheden, moet door een dierenarts worden gecontroleerd.

Waarom maakt mijn kat geluiden als ze slaapt?

Sommige katten snurken licht tijdens het slapen, wat normaal kan zijn voor de kat. Als een kat echter zeer luid snurken, intens snurken of geluiden ervaart alsof ze moeite heeft met ademhalen, moet ze door een dierenarts worden onderzocht.

Kan een kat slaapapneu hebben?

Obstructieve slaapapneu kan optreden wanneer iets het neuskanaal blokkeert. Enkele veel voorkomende redenen voor obstructie van het neuskanaal zijn poliepen of tumoren in de neusholtes, vreemde voorwerpen die zich in de neusholte bevinden en overgewicht veroorzaakt door overgewicht of obesitas.