De complete gids voor gebitsreiniging voor katten

Dierenarts die de tanden van een kat inspecteert - gebitsreiniging van de kat uitgelichte afbeelding

Als mens zijn we ons al lang bewust van het belang van mondhygiëne. Bij onze katachtige bont-riends wordt dit echter vaak over het hoofd gezien. Je ziet nooit een leeuw in het wild flossen na een hapje!

Ondanks dit toezicht is de mondgezondheid van onze katachtige huisdieren intrinsiek verbonden met hun algehele gezondheid en welzijn. Dieren kunnen ons niet vertellen wanneer ze zich onwel voelen of kiespijn hebben.

Het is dus onze verantwoordelijkheid als huisdierpootverhuurders om preventieve gezondheidsroutines voor onze katten te handhaven.

Waarom zou u de tanden van uw kat moeten reinigen?

Persoon die in de mond van een kat kijkt

Het reinigen van het gebit van uw kat is een van de, zo niet de krachtigste manieren om parodontitis te voorkomen.

We zien geen van de wilde katachtigen regelmatig hun tanden poetsen. Ze behouden eigenlijk hun goede mondhygiëne door te kauwen op botten of taaie grassen.

Geen van beide zijn echt opties die beschikbaar zijn voor veel huisdieren. Als dierenarts heb ik veel patiënten gezien met een tandheelkundige aandoening of gingivitis. Het verbaast eigenaren vaak al snel dat deze zich kunnen ontwikkelen in het leven van een jonge kat.

In feite kan parodontitis tot 70% van de huiskatten treffen op driejarige leeftijd. Dit in vergelijking met minder dan 20% van wilde katten in één onderzoek (Whyte, et al., 2018). Tekenen dat uw huisdier mogelijk lijdt aan tandziekte of orale pijn zijn slechte adem, kwijlen, zwelling van het gezicht of wrijven over hun gezicht.

U traint uw kitten om de kattenbak te gebruiken en verzorgd te worden. Kittens kunnen ook worden getraind om te accepteren dat hun tanden worden gepoetst. Sommige oudere katten zullen het toestaan met geduld en wat smakelijke traktaties. Het poetsen helpt om de mondhygiëne van je kat te behouden.

U krijgt het extra voordeel van het kijken in de mond van uw kat om hun tandheelkundige en tandvlees (tandvlees) gezondheid te beoordelen. Zo zult u waarschijnlijk potentiële problemen vroeg herkennen en, indien nodig, zo snel mogelijk met de behandeling beginnen. Dit is gunstig voor zowel uw kat als uw portemonnee.

Manieren om de tanden van een kat schoon te maken

Persoon die de tanden van de kat poetst met een vingerborstel

Een eenvoudige vingerborstel is een veilige en kat-geschikte optie. Combineer het met kattenveilige tandpasta; idealiter een goedgekeurd door de VOHC (Veterinaire Mondgezondheidsraad).

Er zijn veel gadgets en gadgets op de markt om de hoektanden van je kat te helpen schoonmaken. Zoveel zelfs, dat je misschien moeite hebt om te beslissen wat het beste werkt voor je kat.

Vergeet niet dat, zoals bij de meeste dierenbenodigdheden, de menselijke versie niet noodzakelijkerwijs geschikt is. Dit is zeker waar als het gaat om menselijke tandheelkundige producten zoals tandpasta.

Menselijke tandpasta bevat over het algemeen toegevoegde fluoride en kan kunstmatige smaakstoffen of zoetstoffen bevatten, zoals xylitol, dat zeer giftig is voor onze huisdieren. Plus mintachtige frisse tintelingen zijn misschien niet het gevoel waar je kat naar verlangt na hun ontbijt van tonijnsmaak, kitty crunchies met jus.

Hoe maak je de tanden van je kat thuis schoon?

Kattentanden poetsen met een roze vingerborstel

Het schoonmaken van het gebit van uw kat thuis begint met een regelmatige, consistente routine.

Thuis gebitsreiniging is een belangrijk onderdeel van het behoud van de tandheelkundige gezondheid van uw kat. Het reinigen van de tanden van uw huisdier hoeft geen intensief proces te zijn en het steeds groter wordende scala aan producten betekent dat u zeker de beste methode voor uw situatie en levensstijl zult vinden.

Hier zijn de essentiële tandheelkundige verzorgingsbehoeften van elke kattenouder:

1. Tandgels en tandpasta

Persoon die de mond van een kat opent om te poetsen met een tandenborstel

Terwijl een goede tandenborstel voedsel en opbouw zal afsnoepen, helpt de juiste tandpasta om echt vastzittende tandplak te verwijderen. Een goede tandpasta kan werken zonder te poetsen, waardoor het gemakkelijker is om de tanden van uw kat schoon te houden.

Er zijn veel tandpasta’s en gels speciaal geformuleerd voor huisdieren. Sommige hiervan zijn vaak verkrijgbaar in onsmakelijke (voor ons mensen) smaken zoals worst en kaas of garnalen en zalm.

De meerderheid van de katten geeft eigenlijk de voorkeur aan deze smaken die helpen om een deel van de stress uit de poetstijd te halen. Veel van deze kunnen worden gebruikt met een reeks tandenborstels of vingermouwen en sommige zijn zelfs geschikt voor sologebruik.

Speciaal geformuleerde gels met enzymen die de insecten doden die bijdragen aan plaque en tandsteenopbouw zijn beschikbaar. Deze gels zijn meestal ontworpen voor dagelijkse toepassing, maar hoeven niet te worden “gepoetst” zoals bij andere tandpasta’s.

Lees meer: Beste kattentandpasta

2. Tandenborstels

Kat spelen met een tandenborstel

Een gewone volwassen toothbrush kan te groot zijn voor de mond van uw kat, dus overweeg een babytandenborstel of een vingerborstel. Sommige borstels zijn speciaal gemaakt voor katten en ze kunnen ook helpen.

Een stevige tandenborstel met een borstel van voldoende grootte is het beste voor de mond van je kat. Als uw kat nog steeds een groeiend kitten is, moet u overwegen een natuurlijke vezel te kiezen, omdat ze op de borstelharen kunnen kauwen wanneer u met het proces begint.

Er zijn ook enkele “vingermouw” borstels beschikbaar die zijn ontworpen voor het aanbrengen van tandheelkundige gels.

Lees meer: Beste kattentandenborstels

3. Tandheelkundige traktaties

Kat die een traktatiestokje eet

Veel traktaties worden op de markt gebracht om de tandheelkundige gezondheid te ondersteunen, maar ze zijn niet allemaal getest en goedgekeurd. Zorg er idealiter voor dat de traktaties van uw kat zijn goedgekeurd door de VOHC.

Als je kat onvermurwbaar is dat geen enkele borstel zijn delicate, parelwitte tinten zal aanraken, dan zijn er een enorm scala aan tandheelkundige traktaties waaruit je kunt kiezen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat veel van deze traktaties veel vet en calorieën kunnen bevatten, wat mogelijk niet geschikt is voor katten met overgewicht of gezondheidsproblemen.

Deze traktaties kunnen uw gezonde en actieve kat belonen en tegelijkertijd helpen om de frisse adem en mondhygiëne van uw huisdier te behouden.

Lees meer: Beste tandheelkundige traktaties voor katten

4. Tandheelkundig speelgoed

Kat die met speelgoed speelt

Net zoals katten in het wild hun tanden schoon houden door aan botten te knagen en door vlees te scheuren, kan uw kat er baat bij hebben om met zijn tanden tegen een tandspeeltje te wrijven.

Tandheelkundig speelgoed is een andere geweldige optie om de tandheelkundige gezondheid van uw kat te behouden en tegelijkertijd lichaamsbeweging en mentale stimulatie te bieden. Sommige hiervan hebben een netachtig materiaal dat op dezelfde manier kan werken als tandzijde voor mensen.

Ander speelgoed kan huisdierveilige natuurlijke vezels bevatten om kauwgedrag aan te moedigen. Houd altijd het spel van uw huisdier in de gaten. Verwijder gebroken of beschadigd speelgoed om te voorkomen dat er iets ongewensts met uw huisdier gebeurt.

5. Tandheelkundige diëten

Kat die een kleine traktatie uit de hand van de eigenaar eet

Verschillende diëten zijn ontwikkeld om de gezondheid van het gebit te ondersteunen. Selecteer er een die is getest en goedgekeurd door de VOHC.

Nutritioneel uitgebalanceerde, voorgeschreven tandheelkundige diëten bevatten over het algemeen brokjes van verschillende vormen en maten om kauwen aan te moedigen, terwijl ze milde slijtage aan de tandoppervlakken bieden, waardoor tandplak die zich kan ophopen, wordt verwijderd. Deze diëten zijn een uitstekende opname in het tandheelkundige programma van uw kat.

Professionele kattentandverzorging

Professionele kattentandenreiniging

Professionele kattentandenreiniging is essentieel voor het verwijderen van tandsteen en het in goede conditie houden van de tanden en het tandvlees van uw kat.

Rigoureus en ijverig tandenpoetsen en preventieve zorg zijn niet voldoende voor katten. Professionele gebitsreiniging door uw dierenarts is een belangrijk onderdeel van hun zorg.

Zelfs sommige jongere katten hebben van tijd tot tijd professionele gebitsreiniging nodig. We kunnen niet simpelweg onze katachtige side-kicks vragen om wijd open te gaan terwijl we aan het werk gaan. Daarom hebben katten een algemene verdoving nodig voor een volledig oraal onderzoek en grondige reiniging.

Daar zijn een paar redenen voor:

  • Uw dierenarts moet de mond van uw kat volledig kunnen visualiseren. Dit maakt een grondige inspectie van eventuele gaatjes of tekenen van tandvleesaandoeningen mogelijk.
  • De vele hoekjes en gaatjes in de tanden van katten hebben tijd nodig om goed schoon te maken. Geduld is geen bekende eigenschap bij de meeste katten.
  • De verdoving zorgt ook voor de bescherming van de luchtwegen van uw kat. Een speciale buis wordt in de luchtweg van uw huisdier geplaatst wanneer het onder narcose is. Deze buis levert verdovingsgas en zuurstof. De buis voorkomt ook dat vuil tijdens het reinigingsproces in de longen van uw kat wordt geaspireerd. Het inademen van puin verhoogt het risico dat uw huisdier longontsteking ontwikkelt. Sedatie is zelden genoeg voor een grondige reiniging, tenzij uw kat om gezondheidsredenen geen anesthesie kan ondergaan. Dit komt omdat, in tegenstelling tot anesthesie, sedatie niet dezelfde luchtwegbescherming biedt.

Conclusie

Vrolijke oranje tabby die hun mond laat zien

Tandheelkundige gezondheid is een hoeksteen van het welzijn van uw kat en mag niet worden verwaarloosd.

Tandheelkundige zorg is een essentieel onderdeel van het thuisgezondheidsbeheerplan van uw kat. Tandheelkundige gezondheid is belangrijk, niet alleen om gaatjes te voorkomen, maar ook om andere gezondheidsproblemen te voorkomen.

Wist u dat een slechte tandheelkundige gezondheid of tandvleesaandoeningen daadwerkelijk kunnen bijdragen aan levensbedreigende ziekten? Deze omvatten orgaanfalen en hartaandoeningen.

Het nemen van een multimodale benadering van de tandheelkundige zorg van uw kat zal de voordelen voor uw huisdier maximaliseren. Gebruik een selectie van tandheelkundige traktaties, speelgoed en poetsen thuis. Koppeling hiervan aan periodieke reiniging onder narcose will uw huisdier te helpen een gezonde mond te behouden.

Veelgestelde vragen

Hebben katten echt een gebitsreiniging nodig?

Ja, zelfs wilde katten behouden hun mondhygiëne door te kauwen op botten en vezelige grassen. Dit helpt om de opbouw van tandplak en tandsteen op hun tanden te minimaliseren. Moderne diëten voor onze huiskatten bieden niet dezelfde kansen. Huisdierpootverhuurders moeten extra hulp bieden aan onze huisdieren om hun gezonde beet te behouden.

Hoeveel kost het om de tanden van katten te laten reinigen?

De kosten van professionele gebitsreiniging variëren afhankelijk van waar u woont. U moet verwachten dat u in de meeste steden minstens $ 180 betaalt voor een grondige reiniging onder narcose. Deze kosten zullen stijgen als uw huisdier bloedonderzoek, tandvullingen, röntgenfoto’s (röntgenfoto’s) of extracties nodig heeft. Uw dierenarts kan u een gepersonaliseerde schatting voor uw kat geven.

Hoe vaak moeten de tanden van een kat professioneel worden schoongemaakt?

Jaarlijkse controles en een gebitsreiniging worden als algemene regel geadviseerd. Hierdoor kan uw dierenarts de tanden van uw huisdier grondig beoordelen en eventuele behandelingen of agressievere preventieve methoden starten om het tandvlees en de tanden van uw kat te beschermen.

Wat te verwachten na het tandenpoetsen van katten?

Uw huisdier zal een verdovingsmiddel hebben ondergaan voor zijn procedure. Je kunt verwachten dat ze de volgende 24 uur slaperig en lusteloos kunnen zijn. Sommige huisdieren kunnen de volgende dag ook verminderde eetlust hebben. Het aanbieden van kleine hoeveelheden van hun favoriete, zachte voedsel helpt om eten aan te moedigen. Als deze tekenen aanhouden of als u zich zorgen maakt, moet u contact opnemen met uw dierenarts.

Bronnen weergeven

Whyte Een Een. Gracia, C. Bonastre, M.T. Tejedor, J. Whyte, L.V. Monteagudo & C. Simón (2017). Mondziekte en microbiota bij vrij rondlopende katten. Boven. Metgezel Anim. Med. 32, lid 3, blz.