Kat Trilling: Wat is het en wat betekent het?

kat gezicht uitdrukkingen trillen

Katten zijn niet verlegen om hun gevoelens te delen. Ze tonen niet altijd dezelfde loyaliteit en genegenheid als honden, maar veel huishoudens zijn niet compleet zonder katten. Misschien is de reden dat we zo aan hen gebonden zijn, vanwege hun verlangen om met ons te communiceren.

Waarom trillen katten?

Katten delen hun gevoelens op vele manieren, met behulp van hun oren, ogen, staart, lichaamshouding en door middel van geluiden. Huiskatten zijn in staat om eenentwintig verschillende vocalisaties te produceren. De triller is een favoriet van veel kattenliefhebbers.

Wat is een triller?

Zoals de naam al aangeeft, is een triller een muzikaal, hoog geluid. Om een triller te produceren, houdt een kat zijn mond gesloten en duwt lucht door de stembanden.

Het resultaat is een korte en aangename vocalisatie. De triller kan bijna als een vogel klinken en wordt soms een tjilp genoemd. Sommige mensen beschrijven een triller als een geluid tussen een miauw en een spinnen.

Kittens leren op jonge leeftijd trillen. De koningin (moederkitten) gebruikt een triller om met haar kittens te communiceren, in eerste instantie wanneer ze ze borstvoeding geeft als een manier om genegenheid te tonen en troost te bieden. Als ze gespeend zijn, gebruikt ze een triller of een tjilp om hun aandacht te trekken, zodat ze haar zullen volgen. Kittens leren op jonge leeftijd de koningin na te bootsen en naar elkaar te trillen.

Wat betekent het als je kat trilt?

In tegenstelling tot een miauw, die een positieve of negatieve betekenis kan hebben, afhankelijk van de stemming van de kat, trillen katten meestal alleen om een positieve emotie over te brengen, zoals genegenheid of geluk. Je kat kan trillen om je te vertellen dat je haar moet blijven aaien.

Lees ook: 6 subtiele tekenen dat je kat van je houdt

Trilling is een beleefde manier om je aandacht te trekken. Het kan de manier van je kat zijn om hallo te zeggen of om je eraan te herinneren dat het tijd is om de voerbak te vullen.

Een van mijn favoriete patiënten Ralphie is meestal een zeer rustige en stoïcijnse kat. Maar wanneer zijn moeder haar telefoon tevoorschijn haalt en YouTube-video’s van vogels bij een vogelvoederbak begint af te spelen, komt Ralphie’s stem tot leven!

Zijn pupillen verwijden zich, zijn oren springen naar voren en hij begint te tsjilpen en te trillen. Zijn schattige kleine geluidjes fleuren onze dag altijd op. In het geval van Ralphie uit hij zijn opwinding over het zien van zijn potentiële prooi. Veel katten maken wel een tjilpend geluid gevolgd door een triller als ze uit het raam kijken. Net als Ralphie kijken ze reikhalzend uit naar een jacht.

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen manier om zijn emoties te uiten en met ons te communiceren. Niet elke kat zal trillen. Maar als je geluk hebt en je kat tegen je trillen, betekent dit meestal dat ze gelukkig zijn en dat ze van je houden (of je in ieder geval veel leuk vinden), dus je doet iets goed.

Veelgestelde vragen

Welke kat fokt die triller?

Trilling is niet uniek voor bepaalde kattenrassen.

Waarom trilt mijn kat als ik haar aanraak?

Katten trillen meestal alleen om een positieve emotie over te brengen, zoals genegenheid of geluk. Je kat kan trillen om je te vertellen dat je haar moet blijven aaien.