5 Beste kattenontwormers

Ons beoordelingsproces

Onze beoordelingen zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en, indien mogelijk, hands-on testen. Elke keer dat u een aankoop doet via een van onze onafhankelijk gekozen links, ontvangen we een percentage van de opbrengst. Lees hier meer over hoe we worden ondersteund.

Opmerking: Veterinaire beoordeling van dit artikel bevat alleen de medische informatie in dit artikel. De dierenarts die dit artikel beoordeelt, onderschrijft, beveelt of garandeert niet persoonlijk de werkzaamheid of claims van producten die in dit artikel worden genoemd.

Of uw kat nu lintwormen, rondwormen, haakwormen of iets anders heeft, de beste kattenontwormer richt zich op de plaag van uw kat en roeit deze uit. Grote ontwormers zijn veilig, betaalbaar en effectief.

Omdat het een betaalbare breedspectrumontwormer is die alle meest voorkomende darmwormen doodt, raden we Bayer Drontal Broad-Spectrum Dewormer aan als de beste op de markt.

In één oogopslag: Top 5 beste kattenontwormers om te kopen

Wilt u snel de producten bekijken die in dit artikel worden besproken? In de onderstaande vergelijkingstabel hebben we enkele van de belangrijkste kenmerken van elk product gemarkeerd. Meer gedetailleerde informatie over elk product vindt u verderop in het artikel.

Het beste voor lintwormen

aac-table__image

9.7

Geplukt door 31 mensen vandaag!

Bayer Lintworm Kat De-Wormer

 • Veilig voor katten en kittens van 6 weken en ouder
 • Veilig in te nemen met voedsel
 • Bekend product van een vertrouwd merk

Beste natuurlijke kattenontwormer

Beste recept ontwormer

aac-table__image

9.2

Geplukt door 18 mensen vandaag!

Revolution Topische Oplossing voor Katten

 • Doodt rondwormen en haakwormen
 • Uitstekende reputatie voor effectiviteit en veiligheid
 • Ideaal voor katten die niet van orale medicijnen houden

Voordat we Drontal en de rest van onze top 5-aanbevelingen bekijken, laten we het hebben over hoe ontwormers werken en de kunst van het kiezen van een goede.

Heeft uw kat een ontwormer nodig?

Heeft uw kat een ontwormer nodig

Volgens het Cornell College of Veterinary Medicine treffen darmparasieten maar liefst 45% van de katten. Alle katten zijn gevoelig voor parasietbesmettingen, maar katten die veel tijd buitenshuis doorbrengen, hebben een hoger risico op besmetting dan binnenkatten.

Darmwormen veroorzaken zelden levensbedreigende problemen bij volwassen katten, maar kittens en katten met zware wormbelastingen kunnen ernstige gevolgen ondervinden omdat de parasieten bloedingen veroorzaken, de darmen verwonden en de benodigde voedingsstoffen stelen.

Een zware wormbesmetting kan de volgende symptomen veroorzaken:

 • Braken
 • Constipatie
 • Droge, doffe vacht
 • Bleek tandvlees
 • Hoesten
 • Opgeblazen buik
 • Donkere, teerachtige ontlasting
 • Gewichtsverlies
 • Diarree
 • Bijten/likken aan de anus

Veel van deze symptomen zijn gerelateerd aan ondervoeding die zich kan ontwikkelen als een darmparasietinfectie lange tijd onbehandeld blijft.

Hoewel de meeste wormbesmettingen niet levensbedreigend zijn, kunnen ze behoorlijk gevaarlijk zijn voor kittens als ze bloedarmoede ontwikkelen door bloedverlies. Darmblokkades veroorzaakt door te veel lintwormen kunnen ook dodelijk zijn.

Voordat u een ontwormer kiest, moet u bepalen welk type wormen uw kat heeft.

Lintwormen

Deze platte, lange wormen zijn vernoemd naar hun gelijkenis met een strook tape. Ze zijn gesegmenteerd en kunnen verschijnen als wiebelende rijstkorrels in de vacht van je kat.

Katten krijgen ze door contact met een besmet dier, dus buitenkatten die wilde prooien eten, lopen een bijzonder hoog risico. Vlooien zijn ook veel voorkomende lintwormdragers.

Haakwormen

Dit zijn kleine wormpjes die aan de darmwanden van je kat haken en zich voeden met de bloedtoevoer. Omdat bloedverlies bloedarmoede kan veroorzaken, zijn haakwormen een bijzonder bedreigende parasiet voor kittens en katten met een verzwakt immuunsysteem.

Katten kunnen besmet raken wanneer ze een haakwormgastheer eten, verpleegster van een koningin of wanneer de wormen door hun huid graven.

Rondwormen

Spoelwormen worden doorgegeven via de uitwerpselen van een geïnfecteerd dier en kunnen jarenlang in hun gastheer overleven. Uw kat kan ze op verschillende manieren krijgen – door een besmet dier te eten, rondwormeieren of larven te eten, of (vooral in het geval van kittens) via de moedermelk.

Omdat kittens kunnen worden geïnfecteerd lang nadat de rondwormbesmetting van de moeder is verdwenen, is het veilig om aan te nemen dat alle kittens Rondwormen.

Ringworm

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is ringworm eigenlijk geen wormbesmetting – het is een schimmelinfectie.

Veel voorkomende tekenen zijn cirkelvormige plekken van haaruitval, schilfering of korstige huid, veranderingen in haar- of huidskleur, ontsteking, overmatige verzorging of krabben en roos. De beste manier om ringworm te behandelen is met een antischimmelmedicijn, niet met een ontwormer.

Laten we eens kijken naar de soorten ontwormers op de markt en welke soorten plagen ze behandelen.

Ontwormingsmiddelen zijn zowel vrij verkrijgbaar als op recept en kunnen oraal of actueel zijn.
Orale ontwormingsmedicijnen komen in tabletten, vloeistoffen en pasta’s, zodat u de medicatie gemakkelijk kunt toedienen op de manier die het meest comfortabel is voor uw kat. Topische medicijnen worden meestal toegepast aan de basis van het hoofd, net als actuele vlooienmedicijnen.

Het belangrijkste dat u moet doen bij het winkelen voor ontwormers, is ervoor zorgen dat het product dat u kiest, is gemaakt om het type wormen dat uw kat heeft te doden.

Praziquantel – Voor Lintwormen

Dit medicijn verlamt de lintwormen door ervoor te zorgen dat hun cellen calcium niet kunnen vasthouden. Hierdoor kunnen de wormen worden gedood door de natuurlijke afweer van het lichaam en worden verteerd.

Zodra de wormen dood zijn, zullen ze uiteindelijk desintegreren en worden doorgegeven in de uitwerpselen van uw kat, maar ze worden vaak zo goed afgebroken dat ze niet te zien zijn. Praziquantel veroorzaakt zelden bijwerkingen, maar sommige katten ervaren overmatige speekselvloed, braken of diarree na gebruik ervan.

Pyrantel Pamoate – Voor rondwormen en haakwormen

Deze chemische stof verlamt wormen. Omdat rondwormen en haakwormen zich vastgrijpen aan de darmwand om te overleven, is deze verlamming een doodvonnis. Ze vallen van de darmwand van uw kat en vallen in ontlasting door het spijsverteringskanaal. Pyrantel pamoaat is veilig voor katten en veroorzaakt zelden bijwerkingen. Sommige katten ervaren braken, maar deze reactie is zeldzaam.

Piperazine – Voor rondwormen

Net als pyrantelpamoaat verlamt piperazine rondwormen, maar het is niet effectief tegen haakwormen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kat de juiste dosis van dit medicijn krijgt.

Een te kleine dosis zal niet effectief zijn, maar een overdosis kan misselijkheid, braken, verlies van evenwicht en spiertrillingen veroorzaken.

Breed spectrum ontwormers

Omdat het moeilijk kan zijn om te bepalen welk type worm uw kat treft, kan een breedspectrumontworm de beste optie zijn. Breedspectrumontwormers bevatten een mix van zowel praziquantel als pyrantelpamoaat, waardoor ze de meest voorkomende darmparasieten van katten kunnen vernietigen.

U moet zich er echter van bewust zijn dat deze ontwormers een hogere incidentie van bijwerkingen hebben in vergelijking met wormspecifieke producten.

Hoe zit het met zogenaamde natuurlijke ontwormers?

Elke vrij verkrijgbare of voorgeschreven medicatie komt met een risico op bijwerkingen, dus u vraagt zich misschien af over natuurlijke ontwormers.

Hoewel er verschillende natuurlijke of kruidenremedies zijn, is geen enkele zo betrouwbaar als traditionele medicijnen, maar ze kunnen het onderzoeken waard zijn.

Diatomeeënaarde

Dit fijne natuurlijke poeder is een veilig organisch insecticide, vaak gebruikt in tuinen om mieren en ander ongedierte te doden. Het is ook nuttig voor het doden van vlooien in de omgeving. De effectiviteit als insecticide heeft ertoe geleid dat sommigen het aanbevelen voor de behandeling van interne parasitaire plagen.

Als diatomeeënaarde net zo goed in je kat zou werken als om insecten extern te doden, zouden we een fantastische natuurlijke ontwormer in handen hebben. Helaas zijn er geen aanwijzingen dat diatomeeënaarde een effectieve ontwormer is. De weinige studies naar de effecten van DE op inwendige parasieten hebben geen consistent ontwormingseffect aangetoond.

Je hoeft niet eens een studie te lezen om het probleem met diatomeeënaarde voor interne parasieten te begrijpen. Diatomeeënaarde werkt als kleine glasscherven om de beschermende buitenschaal van een insect fysiek te beschadigen, waardoor vochtverlies mogelijk wordt. In de vochtige omgeving van het maagdarmkanaal van uw kat kan diatomeeënaarde eenvoudigweg zijn werk niet doen.

Kruidenmengsels

Sommige natuurlijke ontwormers combineren kruiden en andere ingrediënten waarvan wordt beweerd dat ze een darmomgeving creëren die onvriendelijk is voor parasieten. Deze ontwormers bevatten vaak ingrediënten zoals alsem, zwarte walnoot en kruidnagel.

Een studie over de ontwormingseffecten van natuurlijke remedies, waaronder pompoenpitten, knoflook, gember en papajazaden op kleine herkauwers, concludeerde dat:

“De meest veelbelovende natuurlijke / plantenontwormer lijkt pompoenpitten te zijn, vooral wanneer toegediend als een drench. Hoewel er geen significante reducties werden waargenomen, hadden de pompoenpittengroepen numeriek de laagste fecale eicellen tellen en hadden in de meeste gevallen minder ontwormingen nodig.”

Cucurbitine is een aminozuur dat van nature voorkomt in pompoenpitten en kan reproductieve veranderingen veroorzaken bij bepaalde parasieten. Hoewel deze studie enkele minimale effecten bij geiten vond, is de veiligheid en werkzaamheid van het gebruik van pompoenpitten voor de behandeling van darmparasieten bij katten niet vastgesteld.

Top 5 beste ontwormers voor katten beoordeeld

Beste kattenontwormers

Blijf lezen om meer te weten te komen over Bayer Drontal Broad Spectrum Dewormer en nog zes van de beste ontwormers voor katten die geld kan kopen.

#1 Algemeen Beste: Bayer Drontal Broad Spectrum Dewormer

Bayer Drontal Breed Spectrum Ontwormer

View On Chewy View On Amazon

Belangrijkste kenmerken

 • Formatteren: Tablet
 • Actief ingrediënt: Praziquantel (Pyrantel Pamoate)
 • Parasieten gericht: Lintwormen, Rondwormen, Haakwormen
 • Typische prijs per dosis: 8,78 dollar
 • Doses per verpakking: 25
 • Ideaal voor: Degenen die een breedspectrumontwormer willen

Hoewel breedspectrumontwormers soms als minder dan ideaal worden beschouwd vanwege het verhoogde potentieel voor bijwerkingen, is Drontal een gerespecteerd medicijn dat regelmatig door dierenartsen wordt gebruikt.

Het medicijn combineert praziquantel en pyrantelpamoaat om de meest voorkomende darmwormen bij katten te behandelen: lintwormen, rondwormen en haakwormen.

In vergelijking met vloeibare medicijnen zijn deze tabletten een beetje uitdagend om toe te dienen. U moet de tablet in een pillenzak of direct in de mond van uw kat plaatsen. Elke tablet wordt in kwarten gescoord om het gemakkelijk te maken om de juiste dosis te geven.

Wat we leuk vonden:

 • Veilig en betrouwbaar – bijwerkingen zijn minimaal en zeldzaam
 • Gemakkelijk te doseren
 • Een breedspectrumbehandeling die drie verschillende soorten wormen kan elimineren
 • Gebruikt door dierenartsen

Wat we niet leuk vonden:

 • Sommigen geven de voorkeur aan een wormspecifieke behandeling
 • De tabletten kunnen een uitdaging zijn om toe te dienen

#2 Beste voor lintwormen: Bayer Lintworm Cat De-Wormer

Bayer Lintworm Kat De-Wormer

View On Chewy View On Amazon

Belangrijkste kenmerken

 • Formatteren: Tablet
 • Actief ingrediënt: Praziquantel
 • Parasieten gericht: Lintwormen
 • Typische prijs per dosis: 4,99 dollar
 • Doses per Container: 3
 • Ideaal voor: Mensen die een betaalbare lintworm-specifieke ontwormer willen

Deze vertrouwde tabletten zijn gemaakt met 23 mg praziquantel per tablet. Ze zijn ontworpen om lintwormen te doden. Je kunt ze in het voer van je kat verpletteren, of, als je kat de smaak niet lekker vindt, kun je ze liever heel toedienen.

Praziquantel is een veilige, bekende behandeling voor lintwormen en volgens klantrecensies zijn deze tabletten zeer effectief. Ze zijn ook goedkoop, waardoor ze toegankelijk zijn voor de meeste consumenten, waardoor dit product een van de beste lintwormmedicijnen voor katten is die momenteel op de markt zijn.

Wat we leuk vonden:

 • Effectief tegen lintwormen
 • Veilig voor katten en kittens van 6 weken en ouder
 • Veilig in te nemen met voedsel
 • Een bekend product van een vertrouwd merk

Wat we niet leuk vonden:

 • Sommige katten ervaren speekselvloed of diarree na de behandeling

#3 Budget pick: Hartz UltraGuard Rid Worm Ontwormer voor rondwormen voor katten

View On Chewy  View On Amazon

Belangrijkste kenmerken

 • Formatteren: Vloeistof
 • Actief ingrediënt: Piperazine citraat
 • Parasieten gericht: Rondwormen
 • Typische prijs per dosis: 0,14 dollar
 • Doses per Container: 30
 • Ideaal voor: Een betaalbare, effectieve en eenvoudige oplossing voor katten met rondwormen

Deze goedkope vloeibare ontwormer op basis van piperazinecitraat is gemakkelijk toe te dienen en effectief in het verwijderen van rondwormen. Elke theelepel bevat 275 mg piperazine, die spoelwormen verlamt en hen door het lichaam van uw kat laat gaan en in de kattenbak waar ze thuishoren.

Zoals met elke piperazinemedicatie, is het belangrijk om de juiste dosis te meten om ervoor te zorgen dat uw kat geen misselijkheid, braken en spiertrillingen ervaart.

Deze formule kan direct in de bek van uw kat of in zijn voer worden aangebracht. Het kan worden gebruikt op zowel volwassen katten als kittens acht weeks van leeftijd of ouder

Wat we leuk vonden:

 • Eenvoudig toe te dienen vloeibare formule
 • Elimineert rondwormen
 • Veilig voor katten en kittens van 8 weken en ouder

Wat we niet leuk vonden:

 • Bevat karamelkleur en kunstmatige smaak

#4 Beste natuurlijke kattenontwormer: HomeoPet Feline WRM Clear Cat Supplement

View On Chewy View On Amazon

Belangrijkste kenmerken

 • Formatteren: Vloeistof
 • Actieve ingrediënten: Arsenicum Album, Chenopodium Anthelminticum, Cucurbito Pepo, Filix Mas, Kamala, Natrum Phosphoricum
 • Parasieten gericht: haakwormen, spoelwormen, lintwormen, zweepwormen
 • Typische prijs per dosis: 0,22 dollar
 • Doses Per Container: 45
 • Ideaal voor: Mensen die een natuurlijke remedie willen

Deze natuurlijke ontwormer is gemaakt met een homeopathisch recept met volledig natuurlijke, chemicaliënvrije ingrediënten. Deze snelwerkende druppels zijn geregistreerd bij de FDA en gemaakt in de VS en worden algemeen beschouwd als een van de beste kattenontwormers (zonder recept van de dierenarts) op de markt van vandaag.

Deze formulering beweert effectief te zijn tegen haakwormen, rondwormen, lintwormen en zweepwormen en heeft tot doel wormbesmettingen te behandelen en de kans op herinfestatie te verminderen door de eiproductie te onderdrukken.

HomeoPet WRM Clear is een vloeibaar ontwormingsproduct. Elke fles bevat ongeveer 450 druppels en wordt geleverd met een druppelaar die het gemakkelijk maakt om het product via de mond of in voedsel of vloeistof toe te dienen.

Vergeet niet dat dit product geen farmaceutische actieve ingrediënten bevat. Hoewel dit het verleidelijk maakt om te gebruiken, heeft het niet het veiligheidsrecord of de geschiedenis van werkzaamheid die u in traditionele ontwormers zult vinden. Gebruik natuurlijke ontwormers met voorzichtigheid en praat met uw dierenarts voordat u dat doet.

Wat we leuk vonden:

 • Beweert effectief te zijn tegen haakwormen, rondwormen, lintwormen en zweepwormen
 • Homeopathische formule vrij van chemische ingrediënten
 • Niet-sederende formule, gemakkelijk toe te dienen in voedsel of via de mond
 • Veilig voor volwassen katten en kittens

Wat we niet leuk vonden:

 • Kan minder effectief zijn dan standaard ontwormingsbehandelingen

#5 Beste receptontwormer: revolutie topische oplossing voor katten

Revolution Topische Oplossing voor Katten

View On Chewy View On Petco

Belangrijkste kenmerken

 • Formatteren: Actueel
 • Actief ingrediënt: Selamectine
 • Parasieten gericht: Vlooien, Hartworm, Haakwormen, Spoelwormen, Oormijt
 • Typische prijs per dosis: 23,14 dollar
 • Doses per Container: 6
 • Ideaal voor: Mensen die een breed scala aan parasieten willen voorkomen en behandelen

In de meeste gevallen werkt een goedkope vrij verkrijgbare ontwormer net zo goed als een receptproduct. Katten die vaak worden blootgesteld aan inwendige parasieten zijn de uitzondering op die regel.

Hoewel OTC-medicijnen de parasieten doden die uw kat nu besmetten, is er een voorgeschreven product nodig om te voorkomen dat ze uw kat opnieuw infecteren.

Als uw kat wilde dieren eet, veel tijd buiten doorbrengt of met honden leeft, kan een ontwormer op recept helpen om bestaande parasieten te doden en te voorkomen dat ze hun intrek nemen.

Revolution is een actueel medicijn dat uw kat beschermt tegen de meest voorkomende parasieten. Het beschermt uw kat tegen hartworm en vlooien tijdens de behandeling van haakwormen, rondwormen en oormijt. Het behandelt geen lintwormen. Door eenmaal per maand toe te dienen, biedt dit medicijn de klok rond parasietpreventie, iets dat geen goedkope OTC-medicatie kan doen.

Revolution is gemaakt van selamectine, een insecticide dat veilig lijkt te zijn voor katten van zes weken en ouder. Als uw kat per ongeluk deze kleine hoeveelheid selamectine consumeert, kan hij speekselvloed en braken ervaren, maar er zijn geen meldingen van ernstigere reacties.

Als breedspectrum ontwormer en parasietpreventief is Revolution een van de beste. Maar die effectiviteit heeft een prijs. Revolution kost meer dan $ 115 voor een voorraad van 6 maanden en is alleen verkrijgbaar met een recept van een dierenarts.

Wat we leuk vonden:

 • Doodt rondwormen en haakwormen, twee van de meest voorkomende soorten darmwormen
 • Heeft een uitstekende reputatie voor effectiviteit en veiligheid
 • Behandelt en voorkomt vlooien en hartwormen naast darmwormen
 • Een actueel medicijn dat ideaal is voor katten die niet graag orale medicijnen gebruiken

Wat we niet leuk vonden:

 • Duur
 • Behandelt c nietats met lintwormen
 • Alleen verkrijgbaar op doktersvoorschrift

De juiste ontwormer kan het leven van uw kat redden

Als de parasieten lang genoeg blijven hangen, kan een darmplaag leiden tot bloedarmoede en ondervoeding. Vooral bij kleine, zwakke kittens kan het zelfs eindigen in de dood.

Bovendien hebben wormen niet alleen invloed op katten en honden. Verschillende van de parasieten die de neiging hebben om katten aan te vallen, zijn zoönotisch, wat betekent dat ze op mensen kunnen worden overgedragen.

De meeste ontwormers zijn vrij van ernstige bijwerkingen, relatief eenvoudig toe te dienen en effectief tegen parasieten. Maar je moet er een kiezen die geschikt is voor de situatie van je kat.

Op zoek gaan naar de beste kattenontwormer zonder dierenartsrecept is geen gemakkelijke taak. Of u nu een breedspectrumontwormer gebruikt of de goedkeuring van een dierenarts krijgt voor een wormspecifiek medicijn, het is van vitaal belang dat u een ontwormer kiest die bedoeld is voor het type wormen waarmee u te maken heeft. Als u een ontwormingsproduct kiest dat is gemaakt om rondwormen te doden, zal dit niet veel doen voor de lintwormplaag van uw kat.

Om alle bovenstaande redenen is het cruciaal om een wormbesmetting zo snel mogelijk te identificeren en te behandelen.

Door de juiste ontwormer te kiezen en de instructies op het etiket te volgen, kunt u de plaag van uw kat veilig uitroeien en hem weer gezond maken.

Beste cat ontwormers vergelijkingstabel:

Productnaam Formatteren Actief ingrediënt Parasieten gericht
Bayer Drontal Breedspectrumontwormer Tablet Praziquantel (Pyrantel Pamoate) Lintwormen, Rondwormen, Haakwormen
Bayer Lintworm Ontwormer Tablet Praziquantel Lintwormen
Hartz UltraGuard Rid Worm Ontwormer voor Rondwormen voor Katten Vloeistof Piperazine citraat Rondwormen
HomeoPet Feline WRM Clear Cat Supplement Vloeistof Volledig natuurlijk (vrij van chemicaliën) Lintwormen, Rondwormen, Haakwormen, Zweepwormen
Revolution Topische Oplossing voor Katten Actueel Selamectine Vlooien, Hartworm, Haakwormen, Spoelwormen, Oormijt

Gerelateerde artikelen: