Urticaria bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

In dit artikel zullen we de details van urticaria bij katten bekijken. Urticaria is in wezen netelroos en huiduitslag. Lees verder voor een eenvoudige, duidelijke uitleg over waarom deze aandoening zich bij uw kat kan ontwikkelen en wat u moet doen als uw kat wordt getroffen.

Snel overzicht: Urticaria (netelroos en huiduitslag) bij katten

klok Urgentie: Als uw kat een milde uitslag ontwikkelt en hier niet van streek door is, dan is het over het algemeen veilig om gewoon thuis te controleren, en dit zal vaak verdwijnen. Als de uitslag echter erger wordt en als de kat op enigerlei wijze geagiteerd is, moet u onmiddellijk naar uw dierenarts gaan
thuis Huismiddeltjes: Huismiddeltjes zijn niet geschikt of nodig voor deze aandoening
injectiespuit Vaccin beschikbaar: Er is geen vaccin beschikbaar, hoewel immunotherapie (zie hoofdartikel) door sommigen kan worden gezien als een soort vaccin tegen allergieën
jam-medisch Behandelingsopties: Veel milde gevallen van urticaria verdwijnen vanzelf na 12 – 24 uur, maar in ernstige of terugkerende gevallen moet u naar uw dierenarts gaan. De oorzaak zal worden onderzocht en behandeling (zoals ontstekingsremmende medicatie) kan worden voorgeschreven
schakel-ketting Kan worden gekoppeld aan: Andere allergische aandoeningen (bijv. luchtwegen, spijsverteringskanaal) kunnen tegelijkertijd optreden.
medische dossiers Diagnose: De diagnose wordt meestal gesteld door een lichamelijk onderzoek, hoewel extra tests zoals huidbiopten nodig kunnen zijn om een definitieve diagnose te stellen.
pil Vereist voortdurende medicatie: De meeste gevallen hebben geen doorlopende medicatie nodig, hoewel ernstige of terugkerende gevallen reguliere ontstekingsremmende medicatie nodig hebben, of misschien immunotherapie om te proberen episodes te voorkomen.
zoeken Veel voorkomende symptomen: Het belangrijkste teken van urticaria is verhoogde, rode wheals veroorzaakt door de reactie van de huid van de kat op de allergische of irriterende belediging. Deze wheals lijken op brandnetelsteken van verschillende grootte (van 0,5 cm tot 3 cm diameter). Ze kunnen verschijnen als slechts rode delen van de huid, of ze kunnen enigszins uitsteken van het oppervlak van de huid. Als dat zo is, kunnen ze “pit” op druk (d.w.z. als ze met het topje van de vinger worden ingedrukt, blijft er een klein deukje achter, dat geleidelijk wordt ingevuld).
tekstgrootte Andere namen: Netelroos, huiduitslag, piepende, striemen, allergische of irriterende huidreactie
kat Gediagnosticeerd bij katten: Urticaria is zeldzaam bij katten

Wat is Urticaria?

Hoewel huiduitslag en netelroos zich onder de vacht van een kat kunnen verbergen, komt urticaria soms zo vaak voor dat je de geïrriteerde plek ondanks de vacht zult zien.

Het woord “urticaria” is afgeleid van het Latijnse woord “urtica”, wat “brandnetel” betekent. De eenvoudigste manier om uit te leggen hoe urticaria bij katten eruit ziet, is door te zeggen dat het lijkt op een reeks brandnetelsteken. Urticaria is beter bekend als netelroos of huiduitslag.

Technisch gezien wordt urticaria gedefinieerd als “gelokaliseerde zwelling in de dermis” (de belangrijkste actieve laag van de huid). Het is een vorm van dermatitis of ontsteking van de huid. De uitslag is te wijten aan gelokaliseerde histamineafgifte in de huid waardoor bloedvaten verwijden. Dit gebeurt vanwege een ontsteking die op basis van allergie of irritatie kan zijn gebaseerd.

Katten hebben een bonte huid, waardoor het moeilijker is om de verhoogde, rode striemen van urticaria te zien. Urticaria kan een jeukende aandoening zijn, dus zelfs als rode gebieden niet worden gezien, kunnen katteneigenaren merken dat hun katten aan zichzelf krabben, hun hoofd schudden, zichzelf tegen voorwerpen wrijven of overmatig verzorgen.

Urticaria kan overal op het lichaam voorkomen, maar wordt vaker opgemerkt in relatief haarloze gebieden zoals de buik. Delen van het lichaam van een kat die vaker in contact komen met de omgeving, zoals de keel, worden ook vaak aangetast.

Lees ook: Systemische schimmelinfecties bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Hoe vaak komt Urticaria voor?

kattenhuidziekte

Sommige huidziekten bij katten worden veroorzaakt door irriterende stoffen in de omgeving en andere worden veroorzaakt door een allergische reactie.

Urticaria bij katten is een van de manieren waarop kattenhuid kan reageren op allergieën en irritaties. Er wordt gedacht dat het zeldzaam is bij katten, maar het kan vaker voorkomen dan we ons realiseren. Dit komt simpelweg omdat het moeilijk kan zijn om op te merken op een met bont bedekte huid.

Lees ook: Veel voorkomende huidproblemen bij katten: oorzaken en behandelingen

Hoe katten Urticaria krijgen

Tekenen van urticaria bij katten zijn krabben, vaak schudden van het hoofd, frequente verzorging en duidelijke tekenen van ongemak.

Er is eenre twee brede soorten urticaria:

 • Immunologische urticaria is gebaseerd op allergie. Dit type is een overgevoelige allergische reactie die wordt beheerst door het adaptieve immuunsysteem (antilichamen en T-cellen). Dit type reactie kan zich ontwikkelen na blootstelling aan antigenen (soorten eiwitten) in voedsel, stoffen, pollen, schimmels, huidschilfers van katten, medicijnen en vaccins. Allergieën voor huisdieren komen steeds vaker voor.
 • Niet-immunologische urticaria is gebaseerd op irritatie. Wanneer het aangeboren immuunsysteem ontstekingen veroorzaakt als reactie op fysieke irritatie zoals hitte, kou, fysiek trauma, bacteriële infectie, steken (insect of plant), parasieten en chemicaliën, ontwikkelt dit type urticaria bij katten zich.

Lees ook: Bacteriële infecties bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Symptomen van Urticaria bij katten

Het belangrijkste teken van urticaria bij katten is verhoogde, rode wheals veroorzaakt door de reactie van de huid van de kat op de allergische of irriterende belediging. Deze wheals verschijnen als brandnetelsteken van verschillende grootte, variërend van 0,5 cm tot 3 cm in diameter.

Urticaria kan verschijnen als slechts rode delen van de huid, of de piepende stoffen kunnen enigszins uit het oppervlak van de huid steken. Als dat zo is, kunnen ze “pit” op druk, wat betekent dat als ze met het topje van de vinger worden ingedrukt, er een klein deukje overblijft, dat geleidelijk wordt ingevuld.

Lees ook: Huidknobbels bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Oorzaken van urticaria bij katten

Er zijn veel mogelijke oorzaken van urticaria bij katten. Een gedetailleerde geschiedenis van de toestand van uw kat kan door een dierenarts worden genomen om de oorzaak van geval tot geval te vinden.

Mogelijke oorzaken of triggers van urticaria bij katten zijn:

 • Insectenbeten of steken zoals wespen, bijen, mieren, enz.
 • Parasieten zoals vlooien, als gevolg van een allergische reactie op vlooienspeeksel.
 • Contactirritatie met stoffen, vloerbedekking, wasmiddelen, vloerreinigers of zelfs menselijke kleding.
 • Geneesmiddelreactie op antibiotica, medicijnen, vaccinaties
 • Voedselallergie
 • Geïnhaleerde allergenen
 • Immuungemedieerde ziekten
 • Huidinfecties
 • Idiopathisch (soms gebeurt urticaria zonder aanwijsbare oorzaak)

Lees ook: Allergieën bij katten: oorzaken, symptomen en behandelingen

Diagnose van de oorzaak van Urticaria

Als u urticaria bij uw kat vermoedt, is het altijd een goed idee om ze naar een dierenarts te brengen.

Wanneer u een kat die lijdt aan urticaria naar uw dierenarts brengt, kunnen de volgende stappen worden genomen.

1. Gedetailleerde geschiedenis

Dierenarts arts maakt een controle van een schattige mooie kat

Uw dierenarts zal elk aspect van de achtergrond en verzorging van uw kat bespreken. Er zijn veel mogelijke oorzaken van urticaria, en deze geschiedenis zal helpen om de verschillende mogelijke oorzaken te onderscheiden, zoals de hierboven genoemde.

Er zullen vragen worden gesteld over andere aspecten die verband kunnen houden met kattenallergieën, waaronder tranende ogen, loopneus, congestie, verstopte neus, niezen, hoesten, kortademigheid of astma.

U kunt worden gevraagd naar tekenen die andere delen van het lichaam beïnvloeden, zoals braken of diarree. Uw huis kan worden besproken, bijvoorbeeld als u hepa-filters op uw stofzuiger gebruikt of andere maatregelen neemt om huisstofmijt in uw huis te verminderen. De geschiedenis van parasietbestrijding van uw kat, zoals vlooien, zal ook worden besproken.

Lees ook: 8 beste vlooienbehandeling voor katten – Knock-Out Vlooien met deze veilige behandelingen

2. Lichamelijk onderzoek

Onderzoek van een witte Britse kat op huidziekten en schimmel onder een ultraviolette lamp

Een volledig onderzoek van uw kat zal vaak plaatsvinden bij de dierenarts om er zeker van te zijn dat uw kat de juiste behandeling krijgt voor zijn urticaria.

Uw dierenarts zal uw kat zorgvuldig controleren en de huid overal onderzoeken. De dierenarts kan in sommige gebieden ook wat vacht knippen om een duidelijker beeld van het huidoppervlak te krijgen.

Een dierenarts zal vaak de temperatuur van uw kat opnemen, het lichaam van uw kat overal voelen (inclusief het controleren op vergrote lymfeklieren), controleren op pijnlijke gebieden of zwellingen, uw kat zien bewegen en in het algemeen uw kat onderzoeken om te zoeken naar eventuele afwijkingen.

3. Routinematige laboratoriumtests

kattenbloedonderzoek

Bloedonderzoek is een veel voorkomend aspect van het geven van een volledig onderzoek aan uw kat bij de dierenarts, zodat ze de beste behandeling kunnen krijgen.

Hoewel urticaria een op de huid gebaseerde ziekte is, kan uw dierenarts al dan niet standaard laboratoriumwerk uitvoeren. Dit omvat hematologie (bloedbeeld) en biochemische profielen op bloedmonsters en routineonderzoek van een urinemonster. Deze tests worden meestal uitgevoerd om uw kat te screenen op systemische achtergronden van de huid reactie die gebeurt, en in de meeste gevallen zullen ze normaal zijn.

Lees ook: Kattenbloedonderzoek (verschillende soorten tests, gezondheidstoestanden en kosten)

4. Dieetproef

dieetproef voor katten

Als een dierenarts vermoedt dat uw kat een voedselallergie heeft, kan een eliminatiedieet helpen vaststellen wat urticaria bij uw kat veroorzaakt.

Als uw kat lijdt aan terugkerende urticaria, kan een voedselallergie als mogelijke oorzaak worden vermoed. In dit geval kan uw dierenarts een dieetproef of een zogenaamd “eliminatiedieet” aanbevelen, waarbij uw kat gedurende 6 – 8 weken niets anders krijgt dan een gespecialiseerd, niet-allergeen dieet. Als de urticaria-episodes stoppen, zou dit een sterke ondersteuning zijn van voedselallergie als oorzaak. Het zou dan mogelijk zijn om verschillende voedingsmiddelen te proberen om precies te bepalen welk voedingsmiddel de allergische reactie veroorzaakt.

Lees ook: De 6 beste kattenvoer voor gevoelige magen

5. Andere tests

 • Een plakbandafdruk of huidschrapen kan onder de microscoop worden onderzocht. Dit wordt ‘cytologie’ genoemd. Het is bedoeld om verschillende andere soorten huidziekten uit te sluiten.
 • Zelden een huidbiopsie monster kan worden genomen van een of meer van de urticariële wheals. Dit zal vervolgens door het laboratorium worden verwerkt en de resulterende histopathologie zal een zeer gedetailleerde beschrijving geven van het precieze type proces dat op cellulair niveau plaatsvindt.
 • Zeer zelden, in ernstige gevallen, huid- of bloedonderzoek kan worden uitgevoerd om de allergenen te bepalen die de boosdoener kunnen zijn die urticaria bij uw kat veroorzaken. De allergeenniveaus voor verschillende stoffen worden gemeten en de resultaten kunnen vervolgens worden gebruikt voor immunotherapie.

Uw dierenarts zal u adviseren over welke gedetailleerde onderzoeken nodig zijn.

Lees ook: Huidschilfers van katten: allergieën, verwijdering en behandeling

Kosten om een kat te behandelen met Urticaria

kat tijdens onderzoek door een dierenarts

De kosten van de behandeling van urticaria variëren sterk, afhankelijk van het individuele geval van uw kat.

Het is onmogelijk om de kosten van de behandeling van urticaria bij katten te schatten. Dit komt omdat er zoveel mogelijke factoren spelen op de achtergrond van individuele gevallen. Kosten kunnen variëren van $ 100 voor een eenvoudige onderliggende oorzaak (zoals een eenmalige reactie op insectenbeten) tot $ 4000 of meer voor een uitzonderlijk geval van terugkerende urticaria wanneer een zeer gedetailleerd onderzoek nodig is.

Behandeling voor Urticaria

 • De beste aanpak voor de behandeling van urticaria is het ontdekken van de onderliggende trigger voor de reactie. Als de trigger kan worden geïdentificeerd, kan deze vervolgens worden vermeden, hopelijk wordt herhaling van de urticaria voorkomen.
 • Op korte termijn verdwijnen de meeste gevallen van urticaria vanzelf. Op dezelfde manier als een brandnetel of een bijensteek zich bij mensen zal vestigen, kan de urticaria zichzelf oplossen zonder dat behandeling nodig is.
 • Als een kat geagiteerd is, jeukt aan zichzelf of in ongemak van welke aard dan ook, ontstekingsremmende medicatie (bijv. prednisolon) kan worden voorgeschreven door uw dierenarts.
 • Antihistaminica kan in sommige gevallen ook worden aanbevolen.
 • Zelden, in ernstige of terugkerende gevallen, allergie-opnamen (of immunotherapie) met behulp van de kattenallergenen die het meest geschikt zijn voor uw kat, moet mogelijk worden toegediend. Dit wordt vastgesteld via bloed- of huidonderzoek.

Lees ook: De 5 beste medicatie voor kattenallergieën

Monitoring en prognose

kat slapen met kussen

Sommige gevallen van urticaria zijn mild en een eenmalige situatie en zullen met de tijd vanzelf verdwijnen.

Het is waarschijnlijk dat uw dierenarts u zal vragen om de huid van uw kat nauwlettend te observeren en terug te brengen voor een beoordeling als de urticaria na twee dagen niet is verdwenen of als de aandoening terugkeert.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Conclusie

Urticaria is een ongewone huidreactie bij katten die meestal klein en van voorbijgaande aard is. In deze gevallen lost het vanzelf op binnen 1 – 2 dagen. In gevallen waarin urticaria langdurig of terugkerend is, is het belangrijk om stappen te ondernemen om de triggers te identificeren, zodat dit kan worden voorkomen.

Lees ook: Waarom likt mijn kat mijn haar? Een dierenarts legt uit

Veelgestelde vragen

Wat kan urticaria bij katten veroorzaken?

Urticaria bij katten kan door veel verschillende oorzaken worden veroorzaakt. Dit omvat insectenbeten of -steken, contactirritatie, voedselallergie, medicijn- of vaccinreacties, ingeademde allergenen en zelden immuungemedieerde ziekten. Soms wordt gezegd dat urticaria “idiopathisch” is, wat betekent dat de oorzaak niet kan worden geïdentificeerd.

Hoe weet ik of mijn kat urticar heeftIa?

De belangrijkste tekenen, zoals hierboven vermeld, zijn een huiduitslag die lijkt op brandnetel- of insectensteken.

Hoe ernstig is urticaria bij katten?

Urticaria is over het algemeen slechts een tijdelijk, klein probleem. Als het op een terugkerende basis gebeurt, of als er tegelijkertijd andere tekenen van ziekte zijn, kan het deel uitmaken van een ernstiger onderliggende ziekte.