Voorkom dat uw kat meubels vernietigt in 7 eenvoudige stappen

Agressieve kat die bovenop gescheurde schuimkruk zit

Lijkt je kat van plan om je meubels te vernietigen? Maken ze je gek met hun destructieve manieren? Je bent misschien wanhopig en vraagt je af of dit iets is dat je zult moeten verdragen zolang je een kat hebt. Vrees niet, er zijn manieren om ongepast krabben te voorkomen en te stoppen.

Snel overzicht

01

Krabben is normaal kattengedrag, dus het kan niet volledig worden gestopt.

02

Ontmoedig katten van ongepaste oppervlakken zoals meubels en leid ze om naar krabpalen en matten.

03

Katten belonen voor het gebruik van geschikte kraboppervlakken is vriendelijker en effectiever dan ze straffen voor ongepast krabgedrag.

Een snelle oplossing is niet gegarandeerd, maar met wat geduld en doorzettingsvermogen kunt u proberen te voorkomen dat uw meubels aan flarden worden gescheurd door de klauwen van uw kat. Lees verder voor meer informatie over de stappen die u moet nemen.

Waarom krabben katten?

het vernietigen van de bekleding op het meubilair

Katten krabben instinctief om hun territorium te markeren en hun klauwen gezond te houden.

Een kat die krabt, vertoont gewoon normaal kattengedrag. Krabben is een vorm van territoriaal markeren. Wanneer katten krabben, wordt hun geur afgezet door geurklieren tussen hun tenen en op hun voetzolen. Hun nagels laten een duidelijk visueel merkteken achter. Krabben houdt ook de nagels van katten in topconditie.

Katten begrijpen niet altijd wat van hen is om te krabben of niet. Dus als je kat de neiging heeft om je meubels te vernietigen, probeert hij je niet opzettelijk te irriteren (ook al voelt het soms zo!).

Omdat u krabben niet volledig kunt beperken, kunt u in plaats daarvan uw kat omleiden naar geschikte kraboppervlakken. Op deze manier kan uw kat nog steeds handelen naar zijn instincten en kunt u uw bezittingen en bezittingen intact houden.

Lees ook: Hoe te voorkomen dat katten meubels krabben

#1 Zorg voor geschikte krasoppervlakken

Oranje Tabby Cat krabbende kat krabpaal

Sommige katten krabben graag horizontaal en er zijn krabbers beschikbaar die aan deze voorkeur voldoen.

Als uw kat aan uw bank blijft krabben, is het eerste dat u moet overwegen of ze geschikte krabalternatieven hebben. Zonder hen zullen katten zich wenden tot alles wat ze in huis kunnen vinden. Als ze al geschikte krasoppervlakken hebben, zijn ze dan voldoende in aantal en variëteit?

Kattenkrabbers zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Er is ook een assortiment aan materialen, zoals sisaltouw en stof, golfkarton en hout. Het zal wat vallen en opstaan vergen om erachter te komen welke uw kat verkiest. Geef ze dus in eerste instantie een goede variëteit om uit te kiezen.

Het is ook beter om ze meer te bieden dan je denkt dat ze nodig hebben als je kunt. Als je meerdere katten hebt, zorg er dan voor dat er voldoende kattenkrabbers zijn om ze te delen om concurrentie te voorkomen (ten minste één per kat).

Verticale kattenkrabpalen zijn het populairst. Veel mensen maken de gemakkelijke fout om te kleine te kopen. De ideale krabpaal moet hoog genoeg zijn om uw kat te huisvesten die zijn benen en lichaam volledig strekt tijdens het krabben. Hierdoor kunnen ze ook hun spieren strekken. De basis van de paal moet zwaar en veilig zijn.

Een wiebelige, onstabiele paal kan genoeg zijn om je kat ervan te weerhouden het te gebruiken. En als er een risico is dat het volledig omvalt, wordt het een veiligheidsprobleem en is het zeer onwaarschijnlijk dat uw kat het als een aantrekkelijk kraboppervlak zal zien.

Sommige katten krabben ook graag horizontaal. Misschien heb je je kat wel eens aan je tapijt zien knabbelen. Het is een goed idee om je kat wat krabkussens of matten te geven, zodat hij de mogelijkheid heeft om vanuit een andere richting te krabben. Het plaatsen van krabkussens onder verschillende hoeken voegt ook een extra laag variatie toe.

Kattenbomen (of kattentorens) kunnen erg leuk zijn en zorgen voor krabben en oefenen, met kraboppervlakken en verschillende platforms voor zitten en springen op en neer.

Lees ook: De 5 beste kattenkrabafschrikmiddelen

#2 Plaats strategisch geschikte krasoppervlakken

kitten krabt nagels op kartonnen kattenkrabber

Plaats je krabbers dicht bij de dingen die je kat heeft gekrabd.

Nu je gewapend bent met krabpalen en matten, is het tijd om erachter te komen waar je ze het beste kunt plaatsen. Welke meubels krabt je kat graag? Identificeer die en plaats uw kattenkrabbers vervolgens strategisch naast or dicht bij hen.

Het is ook een goed idee om wat op de favoriete plekken van je kat in huis te plaatsen. Katten genieten ook van een stretch en een kras nadat ze wakker zijn geworden, zodat je niet fout kunt gaan met het plaatsen van een krabpaal of mat naast hun slaapgedeelte.

Lees ook: Waarom krabt mijn kat aan de zijkanten van de kattenbak

#3 Maak de juiste krasoppervlakken aantrekkelijk om te gebruiken

Wanneer u een nieuwe krabber mee naar huis neemt, bestrooi deze dan met kattenkruid om de aandacht van uw kat te trekken.

Probeer te besprenkelen kattenkruid of gebruik kattenkruidspray op en rond de krabpalen en matten van je kat. Sommige katten zullen in de ban raken en gedwongen worden om hun geschikte kraboppervlakken te verkennen en te gebruiken.

Lees ook: De 5 beste kattenkruidproducten voor katten (spray en speelgoed en meer verrassingen)

#4 Maak je meubels minder aantrekkelijk om te gebruiken

kattenklauwen op het meubilair

Voorkom dat je kat aan je meubels krabt door het te bedekken met iets dat ze onaantrekkelijk vinden, zoals dubbelzijdige tape.

Het is onwaarschijnlijk dat u de toegang van uw kat tot uw meubels volledig kunt blokkeren. Zodra je een geschikte kattenkrabber in huis hebt opgesteld, kun je echter overwegen om je meubels minder aantrekkelijk te maken om te krabben door ze te bedekken met aluminiumfolie, vershoudfolie, dubbelzijdige tape of een speciaal gemaakt product genaamd Sticky Paws. De textuur hiervan zal als een afschrikmiddel werken, omdat katten ze ongemakkelijk vinden.

Lees ook: Ongewenst krabgedrag corrigeren

#5 Gebruik op beloning gebaseerde trainingsmethoden

smoking katten eten traktaties

Gooi traktaties naar je kat wanneer ze hun krabber gebruiken om te benadrukken dat dit een goede plek is om te krabben.

Katten reageren goed op positieve bekrachtiging, waarbij ze beloond worden als ze correct gedrag vertonen. Na verloop van tijd zullen ze leren om dit gedrag te herhalen. Dus, wanneer uw kat nadert en zijn krabpaal of pads gebruikt, zorg er dan voor dat u hem prijst en iets positiefs aanbiedt. Het type beloning dat u kunt gebruiken, kan gebaseerd zijn op de voorkeuren van uw kat.

Als ze erg voedselgericht zijn, bied ze dan enkele van hun favoriete lekkernijen aan. Als ze genieten van menselijke interactie en geaaid worden, geef ze dan een beroerte rond de zijkant van hun gezicht of een bruidegom. Met consequent gebruik van hun geschikte krasoppervlakken kan de frequentie van de beloning geleidelijk worden verminderd.

Lees ook: De 7 beste kattentraktaties voor training

#6 Gebruik geen straf

Meubelschade door kat

Je kat straffen voor het krabben aan het meubilair werkt over het algemeen niet en kan zelfs je band beschadigen.

Hoe gefrustreerd je ook bent met je kat omdat je je meubels bedekt met krabsporen, het is belangrijk om ze niet te straffen voor hun gedrag. Vanuit hun oogpunt voeren ze gewoon een instinctief gedrag uit en realiseren ze zich niet dat ze destructief zijn. Ze zullen niet koppelen wat ze hebben gedaan met geschreeuwd of ruw bewogen worden.

Sommige mensen stellen voor om katten met water te besproeien of ze weg te jagen met harde geluiden als ze ongepast krabben. Vermijd dit, omdat je het risico loopt je kat bang te maken en de band die je met hem hebt te verzwakken. Ze kunnen gestrest en angstig worden, wat vervolgens kan resulteren in nog meer ongepast krabben en ander ongewenst gedrag. Blijf bij positieve bekrachtiging, zoals hierboven beschreven.

Lees ook: 8 redenen waarom je je kat nooit moet straffen

#7 Milieuverrijking

Grijze Kat krabnagels op kartonnen kattenkrabber

Betrek je kat overdag bij het spelen en aandacht, zodat hij niet aan meubels krabt als gevolg van verveling.

Stress, angst en verveling kan allemaal leiden tot overmatig krabben. Als u de bovenstaande stappen hebt uitgevoerd en uw kat nog steeds aan uw meubels krabt, overweeg dan of er allemaal aan de mentale en fysieke behoeften van uw kat wordt voldaan. Probeer eventuele stressoren te identificeren. In een huishouden met meerdere katten kan concurrentie om middelen, zoals voedsel, water en kattenbakken, een bron van veel stress zijn, dus zorg ervoor dat je ten minste één van elk item per kat in huis hebt.

Lees ook: Waarom sissen sommige katten als ze spelen?

Laatste gedachten

kat bekrast beschadigde witte lederen bank

Het aanbieden van veel acceptabele kraboppervlakken kan voorkomen dat uw kat aan het meubilair krabt.

Het vinden van krasplekken over je hele meubels kan frustrerend zijn. Maar dit kan worden voorkomen door een verscheidenheid aan strategisch geplaatste, geschikte alternatieven te bieden en tegelijkertijd uw kat te ontmoedigen uw bezittingen te gebruiken. Belonen uw kat met lof, traktaties en aandacht wanneer hij correct krabgedrag vertoont. Op deze manier kunnen zowel u als uw kat harmonieus samenleven.

Lees ook: Hoe je je kat een krabpaal laat gebruiken

Veelgestelde vragen

Hoe voorkom ik dat mijn kitten mijn bank verpest?

Het is het beste om uw kitten niet de gewoonte te laten krijgen om aan uw meubels te krabben, omdat ze dit zullen blijven doen naarmate ze ouder worden als u ze niet stopt. Straf ze niet, want dit zal ze alleen maar bang maken. Leid ze in plaats daarvan om naar een krabpaal.

Beloon ze met traktaties en aandacht wanneer ze ze gebruiken. Je kunt ook met ze spelen rond de krabpaal, met behulp van een toverstokspeelgoed, zodat ze de paal vastgrijpen terwijl ze het speelgoed proberen te bereiken.

Hoe maak ik de bank katproof?

Als er bepaalde delen van de bank zijn die uw kat graag krabt, kunt u ze bedekken met een materiaal dat uw kat onaangenaam zal vinden, zoals aluminiumfolie, huishoudfolie of plakband. Als een groter gebied moet worden bedekt, overweeg dan om een plastic plaat te gebruiken. Dekens en plaids zijn ook handig omdat ze krabben moeilijker maken.

Moet ik mijn kat met water besproeien als hij mijn meubels krabt?

Nee, het wordt niet aanbevolen omdat dit een vorm van straf is. Of je kat zal niet worden beïnvloed en blijven krabben aan je meubels, of ze zullen dit doen als je er niet bent. Het ergste scenario is dat je je kat zo bang maakt dat hij gestrest en angstig wordt. Dit kan dan hun krabgedrag verergeren. Overweeg het gebruik van op beloning gebaseerde trainingsmethoden als alternatief.

Bronnen weergeven

Atkinson, T. (2018). Praktisch kattengedrag: kattengedrag begrijpen en welzijn verbeteren. CAB Internationaal.