Wat betekent het als een kattenkop je stoot?

kat die over zijn hoofd wrijft over een meisje

Als je een kattenouder bent, zul je bekend zijn met de kopstoot, en we zijn al lang gefascineerd door wat deze lichaamstaal betekent. Katten genieten van fysiek contact als een vorm van communicatie en genegenheid. De meesten van ons beschouwen hoofdstoten als een blijk van genegenheid of vraag om aandacht, maar wat betekent het echt?

Snel overzicht

01

Wanneer katten hoofdstoten, laten ze feromonen achter die betrokken zijn bij geurmarkering.

02

Een kopstoot is een teken van genegenheid van je kat.

03

Niet alle katten stoten op hun hoofd, maar ze zullen andere manieren en lichaamstaal hebben om genegenheid te tonen of om aandacht te vragen.

Wat is een kopstoot?

meisje en haar Bengaalse kat drukken hun hoofden tegen elkaar

Hoofdstoten is een manier waarop katten hun liefde en genegenheid tonen terwijl ze je geuren vermengen.

Geurmarkering is een belangrijke vorm van communicatie voor katten, niet alleen om met elkaar te communiceren, maar ook met ons. Katten hebben geurklieren op hun hoofd in de wangen, kin en voorhoofd die feromonen produceren – geuren die mensen niet kunnen detecteren, maar andere katten wel. Een kopstoot, of “hoofdgors,” is een manier voor katten om hun geur op jou of elkaar achter te laten, om andere katten te laten weten dat ze er zijn geweest.

Elke kattenkop hobbelt een beetje anders. Soms is het gewoon een lichte bult, maar soms kan het wat krachtiger! Je moet gevleid zijn als het hoofd van je kat je stoot – het is een teken van genegenheid en je kat zal het waarderen als je hem terug stoot of hem wat liefde en genegenheid geeft. Het kan ook de manier van je kat zijn om je te laten weten dat hij honger heeft, of dat hij meer aandacht wil.

Lees ook: Waarom kopt mijn kat tegen mij?

Hoofdstoten of hoofd drukken?

kat wrijft tegen het been van de vrouw

Tegen je hoofd stoten is normaal, maar een kat die zijn hoofd tegen een muur drukt, is mogelijk een teken van een ernstig gezondheidsprobleem.

Het is erg belangrijk om het verschil te herkennen tussen hoofdstoten en hoofddrukken. Een kopstoot is een korte hobbel, vaak een eenmalige maar het kan worden gevolgd door extra hoofdstoten. Katten zijn meestal ontspannen wanneer ze mensen of voorwerpen stoten.

Hoofddrukken is wanneer een kat zijn hoofd dwangmatig of langdurig in een muur, hoek of andere vaste oppervlakken drukt. Katten kunnen ongelukkig of verdrietig lijken als ze dit doen.

Hoofddrukken is een zorgwekkend gedrag en een teken dat u uw kat zo snel mogelijk naar een dierenarts moet brengen. Het is meestal een teken van een neurologische aandoening, maar kan ook worden geassocieerd met leverfalen. Het wordt vaak gezien naast andere symptomen zoals:

  • Pacing
  • Ataxie (lopen alsof ze dronken zijn)
  • Desoriëntatie
  • Stoornissen in het gezichtsvermogen

Lees ook: Reisziekte bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Waarom stoten katten hoofd?

vrouw wrijft met haar hoofd over het hoofd van de kat

Katten houden van stoten met het hoofd, waardoor ze zich gelukkig en tevreden lijken te voelen.

We weten dat katten hoofdstoten als een teken van genegenheid en als een manier om anderen te parfumeren. Maar de feromonen die ze achterlaten na een kopstoot kunnen ook kalmerende effecten hebben, dus het kan ook gewoon een teken van tevredenheid zijn. Vaak spinnen katten en vertonen ze andere tekenen van ontspanning, zoals op hun rug rollen of genieten van wat knuffels.

Lees ook: 10 manieren om hyperactiviteit bij katten te kalmeren

Gebied markeren

calico kat wrijven hoofd

Als je kat stoot en zijn hoofd en gezicht tegen je aan wrijft, claimt hij je als ‘van hen’.

Vaak zullen katten met hun hoofd stoten of hun hoofd wrijven rond een gebied met bepaalde items om hun territorium te markeren. Het achterlaten van hun geur laat andere katten weten dat ze er zijn geweest en markeert een plaats of een item als de hunne. Meestal is dit de manier van een kat om zijn eigen ruimte te creëren en veilig te maken, en wordt meestal niet geassocieerd met het afschrikken van andere katten.

Lees ook: Hoe markeren katten hun territorium?

Genegenheid communiceren

meisjes- en kattengorzenkoppen

Katten stoten alleen maar tegen mensen die ze vertrouwen en leuk vinden.

Hoofdstoten is de manier van een kat om genegenheid te tonen en je te laten weten dat ze van je houden en je accepteren. Het is ook een teken van vertrouwen en binding tussen jou en je kat.

Binding met mensen

Een kat wrijft hoofd in de hand

Hoofdstoten brengt geur over en laat je toe tot de binnenste sociale kring van je kat.

Wanneer je kattenkop je stoot en zijn geur achterlaat, betekent dit dat je bent geaccepteerd als onderdeel van hun sociale groep. Het is een teken van familieariteit en vertrouwen. Het helpt ook om de band die je met je kat hebt te creëren en te versterken, en als je er eenmaal naar ruikt, kan het helpen om ze gerust te stellen en te troosten en kalmerende effecten te hebben.

Lees ook: Hebben katten een goed reukvermogen?

Kalmerende effecten

Gestreepte grijze kat wrijft met zijn hoofd over de hand van een man

Hoofdstoten en het vermengen van geur met hun favoriete mensen kan de manier van een kat zijn om zichzelf te kalmeren.

Meestal zijn katten spinnend en blij als ze een kopstoot geven en lijken ze veel plezier te beleven aan de activiteit. Het kan zijn dat katten het gebruiken als een manier om hun eigen emoties te reguleren en zichzelf te kalmeren. Wanneer ze hun geur op je achterlaten, helpt het hen om zich veilig, ontspannen en kalm te voelen.

Lees ook: De 7 beste kalmerende kattentraktaties

Een koloniegeur creëren

  katten die hun hoofd tegen elkaar wrijven

Katten koppen ook met andere katten in hun sociale groep, als een manier om banden te verstevigen.

Katten zijn extreem sociaal ondanks dat ze ook genieten van eenzame tijd. Katten communiceren met elkaar met behulp van lichaamstaal en geur, dus hoofdstoten en het mengen van hun geuren binnen een groep katten kan een geur creëren die specifiek is voor hun kolonie.

Lees ook: Waarom verzorgen katten elkaar? Redenen waarom katten sociaal trimmen

Hiërarchie

vrouw en kat die op de bank liggen

Katten die veel stoten – vooral bij andere katten – hebben de neiging om zelfverzekerde leiders te zijn.

Hoofdstoten is vaak een hiërarchisch gedrag in kattenkolonies. Een meer dominante of zelfverzekerde kat zal meestal beginnen met stoten met het hoofd. De zelfverzekerde of dominante katten zullen de kopstoten om de koloniegeur of hun eigen geuren over te brengen op andere katten binnen de groep.

Lees ook: Hoe help je katten om met elkaar om te gaan?

Aandacht zoeken

huisdier tabby kat zit in de armen van een man

Katten gebruiken vaak kopstoten om je aandacht te trekken, bijvoorbeeld om eten te vragen.

We weten allemaal dat katten veeleisend kunnen zijn als het gaat om aandacht en voedsel, en ze weten zeker wanneer het etenstijd is. Hoofdstoten kan een manier zijn om je aandacht trekken om je te laten weten dat ze honger hebben, dat ze naar buiten willen of dat ze iets anders van je willen. Vaak zijn deze kopstoten wat krachtiger en repetitiever totdat je aan hun eisen voldoet.

We belonen onze katten meestal met genegenheid wanneer ze ons hoofdstoten, dus hoe meer we dit doen, zullen sommige katten je nog meer stoten om meer van je tijd en aandacht te krijgen.

Lees ook: Hoeveel aandacht hebben katten nodig? Een dierenarts legt uit

Een nieuwe persoon uitchecken

kat tegen vrouwengezicht gedrukt

Het stoten van een vreemde is een vorm van begroeting en verkenning.

Katten zijn nieuwsgierig en voorzichtig in de buurt van nieuwe mensen, en ze zullen vaak een kopstoot geven als een manier om je te controleren wanneer ze je voor de eerste keer ontmoeten. Wanneer je een kat voor de eerste keer ontmoet, moet je ze altijd naar je toe laten komen en langzaam bewegen. Als een kat je kopstoot, toon hem dan wat genegenheid in ruil daarvoor om een band te vormen en vertrouwen op te bouwen.

Lees ook: Kunnen katten voelen of je ze niet leuk vindt?

Wat als mijn kat me niet tegen het hoofd stoot?

blauwe ogen seal-point oosterse kat likkende hand

Niet alle katten stoten op het hoofd, en een gebrek aan dit gedrag betekent niet dat je kat niet van je houdt.

Elke kat is uniek en ze hebben allemaal verschillende voorkeuren voor communicatie en genegenheid. Dus als je kat je niet met je hoofd stoot, is dat niet omdat hij niet van je houdt of je niet accepteert. Hoofdstoten kan vaak een gedrag zijn dat verband houdt met hiërarchie in katachtige sociale groepen, dus vaak zullen alleen de meest zelfverzekerde katten dit gedrag vertonen. Als je kat geen kopstoot geeft, is hij misschien niet erg zelfverzekerd.

Andere tekenen dat uw kat liefde en genegenheid voor u toont, zijn:

Je leert je kennen eigen kattenlichaamstaal, en hun manieren om je te laten weten dat ze iets nodig hebben of dat ze gelukkig en ontspannen zijn, of wanneer ze dat niet zijn.

Lees ook: 7 tekenen dat je kat niet genoeg liefde krijgt

Head Bumping: laatste gedachten

man in de tuin knuffelen en kussen van een kat

Wanneer je kattenkop je stoot, kun je de genegenheid teruggeven met wat aaien en knuffelen.

Hoofdstoten is een veel voorkomend en fascinerend kattengedrag dat een plezierige ervaring is voor zowel onze katten als ons. Stoten van het hoofd is een teken van genegenheid en de manier van je kat om te laten zien dat hij je accepteert als onderdeel van zijn sociale groep door zijn geur achter te laten.

Interactie met katten op deze manier kan helpen om onze band met hen te versterken, met behulp van de basis van kattencommunicatie. Het kan ook de manier van uw kat zijn om u te eisenr let op!

Dus de volgende keer dat je kat je een kleine kopstoot geeft, zorg er dan voor dat je hem beloont met een kinwrijving en wat genegenheid in ruil daarvoor, zodat hij meer kans heeft om je weer te stoten.

Lees ook: 10 bewezen manieren om je kat te laten zien dat je van haar houdt

Veelgestelde vragen

Waarom stoot en bijt mijn kattenkop me?

Katten stoten en knabbelen om genegenheid te tonen en om te laten zien dat ze je accepteren als onderdeel van hun sociale groep. Het kan ook hun manier zijn om je aandacht te trekken.

Waarom stoot mijn kat me niet met het hoofd?

Niet alle katten koppen hobbelen. Het is een gedrag dat geassocieerd wordt met zelfvertrouwen en hiërarchie, dus sommige meer nerveuze katten zullen misschien geen kopstoot geven. Als je kat geen kopstoot geeft, zal hij andere manieren hebben om zijn genegenheid te tonen.

Slaan katten de kopstoot om genegenheid te tonen?

Ja, stoten met het hoofd is een sterk teken van genegenheid van een kat en een teken dat ze je accepteren als onderdeel van hun sociale groep.