Giardia bij katten: oorzaken, tekenen & verzorging

Een van de meest verontrustende ervaringen als kattenouder is het vermoeden of leren dat uw kat op de een of andere manier onwel is. Om aan je ellende toe te voegen, kan medische terminologie soms heel moeilijk te verwerken zijn, vooral als je onder dwang bent.

Als u vermoedt dat uw kat giardiasis heeft, wat een soort infectie in de darmen is, of als uw kat is gediagnosticeerd met deze aandoening en u nog steeds vragen heeft, proberen we u te helpen een beter idee te krijgen van wat giardiasis precies is en eventuele zorgen aan te pakken.

3 kattenverdeler

Wat is Giardia?

Katten kunnen lijden aan verschillende darminfecties en giardiasis is er een van. In tegenstelling tot sommige andere infecties wordt giardiasis echter niet veroorzaakt door een virus of bacterie. Integendeel, het wordt veroorzaakt door iets dat Giardia duodenalis |, een eencellige parasiet (hoewel geen worm) die in de protozoacategorie valt.1

Giardia kan zowel mensen als andere dieren treffen, kan overal ter wereld voorkomen en is een zeer besmettelijke aandoening. Het komt in twee vormen – trofozoiet, dat in de darm van een dier leeft en zich daar voedt, en een cystische vorm die het lichaam verlaat in de uitwerpselen van het dier. De cystische vorm van Giardia kan overleven voor een lange periode buiten het lichaam. Het heeft de neiging om het beste te gedijen in vochtige omstandigheden en in water.

In totaal zijn er zeven Giardia genotypen variërend van type A tot type G. Type F is het genotype dat meestal katten treft, terwijl typen C en D vaker voorkomen bij honden en A en B het meest voorkomen bij mensen.

Een voorbeeld van hoe Giardia kan van invloed zijn op de diarree van de reiziger, die gastro-intestinale problemen zoals diarree en buikkrampen veroorzaakt wanneer voedsel of water besmet is met Giardia wordt geconsumeerd.2

Zieke kat in dierenziekenhuis
Afbeelding Credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock

Wat zijn de tekenen van Giardia?

Zachte of waterige diarree is een van de meest voorkomende tekenen van een Giardia infectie – vooral diarree met een sterke, vieze geur. Diarree veroorzaakt door giardiasis is meestal ernstig en komt plotseling op, zonder waarschuwing, en kan een groene tint en / of, in sommige gevallen, bloed en / of slijm hebben. Chronische infecties veroorzaken intermitterende diarree.

Andere tekenen zijn meer gasachtig dan normaal, een afname of verlies van eetlust, gewichtsverlies, braken, vette uitwerpselen, overmatige verzorging rond het perineum en lagere activiteitsniveaus. Je kunt ook zien dat je kat meer naar de badkamer gaat dan normaal.

Als tekenen van een Giardia infectie worden weergegeven, ze kunnen een aantal weken duren, hoewel er in sommige gevallen helemaal geen tekenen zijn. Je hebt meer kans om tekenen van Giardia bij jongere katten dan bij oudere katten.

Stinkende kattenpoep
Afbeelding Credit: catinsyrup, Shutterstock

Wat zijn de oorzaken van Giardia?

Giardiasis treedt op wanneer een kat inneemt Giardia. De Giardia wordt eerst geconsumeerd in zijn cystische vorm – de vorm die wordt aangetroffen in uitwerpselen, grond of verontreinigd water. Het consumeren van voedsel besmet met Giardia is een andere mogelijkheid, hoewel dit meestal alleen gebeurt als een kat tijd buitenshuis doorbrengt. Zodra de Giardia cyste is gegeten, twee trofozoïeten worden vrijgegeven in de darm en beginnen zich te voeden en te reproduceren door in tweeën te splitsen in een proces dat binaire splijting wordt genoemd.

Na 5 tot 16 dagen zal de kat verharen Giardia cysten in de ontlasting en de cyclus gaat verder. Infectie bij andere dieren is mogelijk onmiddellijk nadat de kat geïnfecteerde uitwerpselen heeft doorgegeven. Giardiasis komt vaker voor bij immuungecompromitteerde katten die lijden aan andere infecties, bij kittens en bij katten die in dichtbevolkte asielen of dierenwinkels leven. Dit kan een dierenasiel zijn, een dierenpension of vrijwel overal waar een kat wordt omringd door vele andere katten.

Gelukkig kan giardiasis worden behandeld met medicatie en zijn de vooruitzichten vaak positief als een kat een behandeling heeft ondergaan. Als een kat geen geschikte behandeling krijgt, kan hij sterven aan de uitdroging die giardiasis veroorzaakt. Dit is waarschijnlijker bij kittens. Bovendien is de behandeling cruciaal om te voorkomen dat uw kat lijdt aan de pijn die giardiasis kan veroorzaken.

droevige eenzame kat die op bed ligt
Image Credit: medveda, Shutterstock

Hoe zorg ik voor een kat met Giardia?

Als u vermoedt dat uw kat een GIardia infectie, het eerste wat u moet doen is contact opnemen met uw dierenarts. Giardiasis wordt vaak behandeld met metronidazol en fenbendazol, die antibiotica zijn, hoewel uw dierenarts indien nodig andere medicijnen kan voorschrijven. U moet dan zorgvuldig de instructies van uw dierenarts volgen voor het toedienen van deze medicijnen terwijl uw kat thuis herstelt. Uw kat moet ook worden gewassen om eventuele verontreinigingen te verwijderen die mogelijk aan zijn vacht zijn blijven kleven, net als alle andere huisdieren in uw huishouden.

Het verloop van de behandeling duurt meestal maximaal een week en de medicijnen zijn notoir onaangenaam om te proeven, dus u kunt het een uitdaging vinden om uw kat ze te laten nemen. Metronidazol kan bijvoorbeeld worden samengesteld in speciale formules die het aantrekkelijker maken voor katten – vraag uw dierenarts om meer informatie hierover.

Zorg ervoor dat uw kat de hele behandelingskuur krijgt zoals voorgeschreven door uw dierenarts, zelfs als hij zich beter begint te voelen. Wanneer ze volledig zijn behandeld, moeten ze opnieuw worden getest om er zeker van te zijn dat de Giardia infectie is verdwenen.

Dierenarts arts houdt kat vast
Afbeelding credit: H_Ko, Shutterstock

Hoe Giardia uit het huis te elimineren

Terwijl uw kat thuis herstelt, moet u hem comfortabel en in een rustige, stressvrije omgeving binnenshuis houden. Ondertussen moet u overal desinfecteren waar uw kat toegang toe heeft in uw huis om herinfectie te voorkomen. Dit omvat het verwijderen van uitwerpselen uit uw tuin en / of kattenbakken, het grondig schoonmaken van kattenbakken en het slaapgedeelte van uw kat, het wassen van kleding en het wassen van voorwerpen zoals voerbakken waarmee uw kat in contact komt.

Veel voorkomende producten die worden gebruikt om te elimineren Giardia omvatten quaternaire ammoniak en bleekmiddel verdund met water. Stoomreiniging na het verwijderen van fecale resten is de beste manier van handelen voor zachte oppervlakken. Voor verontreinigingen in de buitenlucht, zoals grond of stilstaand water, zullen deze producten gewoon niet werken. Indien mogelijk moeten verontreinigingen buiten worden verwijderd. Zo niet, dan moet je een manier vinden om ervoor te zorgen dat je kat ze vermijdt.3 kattenverdeler

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Kan mijn kat een Giardia-infectie aan mij doorgeven?

Ja, het is mogelijk voor katten om giardiasis door te geven aan mensen. Om het risico te verminderen, is het verstandig om uw huis te desinfecteren en de persoonlijke hygiëne bij te houden (d.w.z. regelmatig handen wassen) als uw kat is gediagnosticeerd met giardiasis.

bengaalse kat geeft een high-five poot aan de eigenaar
Afbeelding Credit: Svetlana Rey, Shutterstock

Kan Giardia een kat doden?

Zonder de juiste behandeling, uitdroging gerelateerd aan Giardia kan fataal zijn. Het risico is hoger bij kittens.

Kunnen katten Giardia weer krijgen?

Ja, herinfectie is mogelijk omdat katten niet immuun worden voor Giardia na een golf ervan. Daarom is het desinfecteren van je omgeving zo cruciaal om te voorkomen dat de cyclus doorgaat.

Kan Giardia vanzelf weggaan?

Absoluut niet. Giardiasis moet worden behandeld met medicatie. Het niet zoeken van medische hulp voor een kat met giardiasis betekent dat het cysten zal blijven afstoten en dat u het risico loopt dat uw kat ernstig onwel wordt.

droevig uitziende kat liggend
Afbeelding Credit: pasja1000, Pixabay

Wanneer zal mijn kat zich beter voelen?

Met de behandeling stoppen de meeste katten met het vertonen van tekenen van een Giardia infectie binnen 5 tot 7 dagen.3 kattenverdeler

Conclusie

Om samen te vatten, giardiasis is een besmettelijke darminfectie veroorzaakt door Giardia duodenalis |—een infectie die mensen ook kunnen oplopen. Medische behandeling en milieubeheer en -onderhoud zijn de belangrijkste factoren bij het elimineren van een Giardia infectie van zowel uw kat als uw huis.

We hopen dat we een aantal van uw zorgen over Giardia en de infectie die het veroorzaakt. Als u nog steeds vragen of opmerkingen heeft, neem dan contact op met uw dierenarts.

thematische pauze

Uitgelichte magiër Credit: Vladimir Gudvin, Shutterstock