Zal mijn kat stikken als ze onder een deken slapen?

Zodra je een kat mee naar huis neemt, duurt het niet lang voordat hij een deken, een dekbed, een sjaal of een ander type hoes vindt om onder te graven. Hoewel het er schattig uitziet, kunt u zich ook zorgen maken over de veiligheid van uw huisdier. Het goede nieuws is dat een kat veilig onder een deken kan slapen ALS de deken is gemaakt van ademend materiaal.

Als je je afvraagt hoe katten ademen onder een deken, of dat ze oververhit raken, ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel beantwoorden we enkele van de meest voorkomende vragen als het gaat om de knuffelige slaapgewoonten van je kat!

divider-catclaw1Is het goed voor katten om onder de dekens te slapen?

Het korte antwoord is ja! Het is prima dat je kat onder de dekens slaapt.

Het kan gemakkelijk zijn om te vergeten dat katten onder al die pluisjes en schattigheid zeer bekwame roofdieren zijn die in de loop van duizenden jaren zijn geëvolueerd – voor het eerst gedomesticeerd ongeveer 12.000 jaar geleden!1Samen met hun roofzuchtige instincten komen sterke instincten voor zelfbehoud.

In feite wordt dit “zelfbehoudende” gedrag vaak aangezien voor katten die afstandelijk of onvriendelijk zijn – echt, ze zijn gewoon heel goed in het zorgen voor zichzelf. Je zult blij zijn om te horen dat dezelfde instincten zich uitstrekken tot de regulatie van hun ademhaling tijdens de slaap.

Een kat slaapt alleen onder een deken zolang het comfortabel is. Als ze zich ongemakkelijk beginnen te voelen, vanwege een laag zuurstofgehalte of iets anders, zullen ze naar buiten komen.

kat met deken
Afbeelding Credit: ajcespedes, Pixabay

Hoe lang kunnen katten ademen onder dekens?

Dekens, dekbedden en hoezen zijn gemaakt van ademende materialen. Hoewel je ze misschien niet kunt zien, zijn er kleine gaatjes die de lucht doorlaten.

Maar de luchttoevoer moet toch na een tijdje kort worden? Dit gevoel beïnvloedt ons mensen meer dan onze katachtige metgezellen. Hoewel ademende dekens zorgen voor enige luchtstroom, zijn er enkele beperkingen. Als je je hoofd onder een deken steekt, zal de lucht om je heen vrij snel opwarmen, waardoor je je ongemakkelijk voelt – een gevoel dat katten niet zo veel lijkt te storen. Bovendien hebben katten in vergelijking met mensen een veel kleinere longcapaciteit. Dit betekent dat het langer zou duren voordat de uitgeademde koolstofdioxide zich ophoopt onder een deken, waardoor ze langer onder dekens kunnen blijven dan mensen.

Dat gezegd hebbende, hoe lang een kat zich comfortabel voelt onder een deken, hangt af van de dikte van de deken, de temperatuur in de kamer en de voorkeuren van uw kat!

Zolang je kat niet vastzit onder de deken – en niets de deken verzwaart – wanneer hij zich ongemakkelijk begint te voelen, zal hij vanzelf naar buiten komen.

Is het goed voor een kitten om onder een deken te slapen?

Het komt vrij vaak voor dat kittens zich onder een deken of zelfs onder de dekens bij u ingraven. Sterker nog, het helpt hen waarschijnlijk om zich veilig te voelen.

Gedurende de eerste paar maanden van zijn leven bracht uw kitten een groot deel van zijn tijd door tegen de warmte van zijn moeder en broers en zussen – opkrullen onder een warme deken kan hetzelfde soort comfort bieden.

Zorg er wel voor dat de deken niet zo zwaar is dat uw kitten vast komt te zitten. Het wordt aanbevolen om uw kitten regelmatig te controleren, vooral als ze nog vrij klein zijn. Probeer ook een opening te laten om een betere circulatie mogelijk te maken.

kat met wollen deken
Afbeelding Credit: Dimhou, Pixabay

Waarom graven katten onder dekens?

Katten graven zich in onder dekens omdat het hen helpt zich comfortabel en veilig te voelen. Bovendien, als je er bent, dan doen ze het misschien voor genegenheid.

Misschien merk je dat je kat zich tijdens de wintermaanden meer onder de dekens nestelt dan in de zomer, net zoals we waarschijnlijk de dekens omhoog trekken als we het koud hebben.

Katten zijn ook constant op zoek naar gevaar. Het is normaal dat ze op zoek gaan naar de veiligste plek om te slapen. Een deken helpt hen zich verborgen te voelen en daardoor minder kwetsbaar voor een aanval.

Krijgen katten het te warm onder dekens?

De lichaamstemperatuur van een kat loopt van nature hoger dan die van ons. Daarom kan knuffelen tegen je kat aanvoelen als het van dichtbij vasthouden van een warmwaterkruik. Terwijl onze normale lichaamstemperatuur tussen de 97 ligt°F t/m 99°F, de temperatuur van een kat kan tussen de 100,5 liggen°F en 102,5°F!2

Maar zelfs met hun warme lichaamstemperaturen worden katten vaak gevonden op de zonnigste plek in ons huis of ineengedoken onder een deken. Dit komt omdat katten descenda zijnnts van woestijndieren! Ze zijn erg goed in het reguleren van hun lichaamstemperatuur en als ze het te warm beginnen te krijgen, zullen ze weggaan.

BoxCat abonnement sisal deken
Afbeelding credit: Met dank aan BoxCat

Waar moet ik mijn kat ’s nachts laten slapen?

Katten hebben vaak verschillende plekken waar ze graag in slaap vallen, waaronder hun bed, je bed, de bank, een stoel, een zacht tapijt, de vensterbank, het schuurdak of ergens anders.

Probeer een comfortabel kattenbed in een warm, beschut deel van de woonkamer of uw slaapkamer te plaatsen, bij voorkeur uit de buurt van luidruchtige apparaten. Katten houden van hoeken en verhoogde plekken omdat deze gebieden hen een gevoel van voordeel geven ten opzichte van mogelijke roofdieren die de kamer kunnen binnenkomen, zelfs als die er niet zijn!

Is het goed om mijn kat bij mij te laten slapen?

Of je wilt dat je kat in je bed slaapt of niet, komt neer op persoonlijke voorkeur. Hoewel het uw kat niet schaadt, zijn er verschillende redenen waarom u misschien niet wilt dat ze onder uw deken slapen.

Katten zullen de hele nacht niet op dezelfde plek slapen en hun bewegingen kunnen je slaap verstoren. Als u waarde hecht aan een goede nachtrust, is het misschien beter om uw kat aan te moedigen om in een kattenmand te slapen.

Een andere factor om te overwegen is hygiëne. Hoe schoon katten ook zijn, ze werpen nog steeds vacht af en kunnen mogelijk parasieten dragen en zelfs vuil dat in hun poten gevangen zit. Als je ze bij je laat slapen, zullen deze items in je bed worden geïntroduceerd. Als u last heeft van allergieën of astma, is het zeker het veiligst voor u om uw kat niet in uw bed te laten.

Dat gezegd hebbende, als geen van de bovenstaande je stoort, dan zul je blij zijn om te weten dat het goed is om je kat tegen je te laten knuffelen!

divider-catclaw1Inpakken

Je moet je kat niet bedekken met dekens als ze slapen. Laat het in plaats daarvan aan hen over om te beslissen of dat is wat ze willen doen. Als ze zich onder een deken graven, hoeft u zich geen zorgen te maken dat ze stikken – ze zullen naar buiten komen als ze zich ongemakkelijk voelen!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Irina Kozorog, Shutterstock