Bacteriële infecties bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

Bacteriën zijn overal!

De meeste bacteriën zijn onschadelijk voor zowel ons als onze katten, en veel zijn zelfs gunstig. Sommige soorten bacteriën (pathogene bacteriën genoemd) kunnen onze katten echter onwel maken als hun immuunsysteem niet in staat is om ze te bestrijden.

Bacteriële infecties zijn een veel voorkomende oorzaak van ziekte bij katten, maar gelukkig kunnen de meeste bacteriële infecties worden behandeld.

Wat is een bacteriële infectie?

Bacteriën, of ziektekiemen, zijn microscopische organismen die zo groot zijn als slechts één cel. Bacteriën spelen een vitale rol, zowel in ons lichaam als in de wereld om ons heen.

Net als wij worden onze katten elke dag blootgesteld aan duizenden bacteriën, en de meeste hiervan maken ze niet ziek. Als uw kat echter een schadelijke of pathogene bacterie tegenkomt, kunnen ze zich in het lichaam van uw kat vermenigvuldigen, wat resulteert in een bacteriële infectie.

Wat zijn de symptomen van bacteriële infecties bij katten?

Bacteriële infecties kunnen elk deel van het lichaam van uw kat beïnvloeden en de symptomen die ze veroorzaken, zijn afhankelijk van het type bacteriën en het gebied van het lichaam van uw kat dat wordt aangetast.

Veel voorkomende klinische symptomen van een bacteriële infectie zijn:

Andere tekenen hebben de neiging om specifieker te zijn voor het gebied van het lichaam dat wordt beïnvloed. Veel voorkomende bacteriële infecties bij katten zijn:

Luchtweginfecties

Luchtweginfecties bij katten veroorzaken vaak niezen, loopogen (conjunctivitis) en neus, veranderingen in de ademhaling of hoesten.

Gastro-intestinale infecties

Plaatsen van lymfoom bij katten

Infecties van het gastro-intestinale systeem bij katten veroorzaken vaak braken en diarree, evenals verminderde eetlust en gewichtsverlies.

Oor- en huidinfecties

Huidziekte en oorinfecties zijn een andere veel voorkomende bacteriële infectie die bij katten wordt gezien. Tekenen zijn roodheid van de huid, schilferige huid, een slechte geur, jeuk, haaruitval, pus en laesies zoals korstjes, vlekken, abcessen of wonden.

Tandheelkundige infecties

Katten lijden vaak aan infecties in hun mond, vooral als ze al enige tijd onbehandelde tandheelkundige aandoeningen hebben. Tekenen van een tandinfectie zijn onder meer het afgaan van hun voedsel, pijn bij het eten of openen van hun mond, slechte adem of pus die uit de mond komt.

Urineweginfecties

Lagere urineweginfecties zoals blaasontstekingen (ook wel cystitis genoemd) bij katten kunnen frequent urineren op ongebruikelijke plaatsen, bloed in de urine en pijn bij het urineren veroorzaken, waardoor uw kat kan huilen.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenarts aanbevolen opties

Het is echter belangrijk op te merken dat bij katten jonger dan 10 jaar de meeste gevallen van cystitis niet worden veroorzaakt door infectie en daarom geen behandeling met antibiotica nodig hebben.

Soms voorkomende bacteriële infecties bij katten

Waarom niest mijn kat

Niezen bij katten gebeurt om een breed scala aan redenen, waaronder virussen, infectie, irritatie en meer. Maar hoe weet je waarom je kat niest?

Alle organen van uw kat kunnen worden aangetast door bacteriële infecties. We hebben de symptomen van de meest voorkomende soorten bacteriële infecties bij katten hierboven vermeld. Uw kat kan echter ook last hebben van bacteriële infecties van het bloed, het immuunsysteem, botten en gewrichten en andere organen zoals het hart en de hersenen. Deze infecties kunnen zeer ernstig zijn, maar komen soms voor.

Wat zijn de oorzaken van bacteriële infecties bij katten?

Oorinfecties veroorzaakt door bacteriën vereisen behandeling met antibiotica.

Bacteriële infecties kunnen voorkomen bij gezonde katten van elke leeftijd, omdat uw kat elke dag duizenden bacteriën tegenkomt. De meeste van deze bacteriën zijn onschadelijk en het immuunsysteem van uw kat zal hen beschermen tegen veel van degenen die ziekte kunnen veroorzaken. Soms breekt een schadelijke bacterie echter door de immuunafweer van uw kat en veroorzaakt een infectie.

Veel voorkomende bronnen van infectie zijn besmet voedsel (met name rauw vlees) of water, of contact met een andere geïnfecteerde kat.

Bacteriële infecties hebben meer kans om katten met een verzwakt immuunsysteem te treffen. Dit omvat oudere katten en degenen die al andere ziekten hebben, met name het kattenleukemievirus (FeLV) of het feline immunodeficiëntievirus (FIV). Deze katten zijn minder goed in staat om infecties te bestrijden en dus kwetsbaarder om ziek te worden.

Wat zijn de soorten bacteriële infecties bij katten?

Diagnose van toxoplasmose bij katten

Als u vermoedt dat uw kat toxoplasmose heeft, kan uw dierenarts u helpen met een diagnose.

Enkele van de meest voorkomende soorten bacteriën die ziekte bij katten kunnen veroorzaken, zijn onder meer:

Echter, niet alle strains van deze bacteriën veroorzaken altijd ziekte bij gezonde volwassen katten.

Hoe diagnosticeer je bacteriële infecties bij katten?

Sommige katten met bacteriële infecties moeten mogelijk orale antibiotica nemen om de infectie te bestrijden.

Als u vermoedt dat uw kat een infectie heeft, is het belangrijk om hem mee te nemen naar uw dierenarts. Soms kan uw dierenarts een bacteriële infectie vermoeden op basis van hun lichamelijk onderzoek of geschiedenis.

Een bacteriële infectie kan echter over het algemeen niet worden bevestigd zonder een monster te nemen en het onder de microscoop te onderzoeken, waar de bacteriën zelf te zien zijn. Uw dierenarts kan een wattenstaafje van de huid of het oor nemen, een monster van gewrichtsvloeistof van een vermoedelijk geïnfecteerd gewricht of een monster van de ontlasting als uw kat tekenen van een gastro-intestinale infectie vertoont.

Om het type aanwezige bacteriën en het juiste type antibioticum om het te behandelen te bepalen, moet dit monster naar een laboratorium worden gestuurd voor kweek- en gevoeligheidstests. Dit is waar het monster wordt bewaard in omstandigheden die de bacteriën in staat stellen om te groeien en het type te identificeren, en verschillende antibiotica worden geprobeerd om te zien of ze effectief zijn in het doden van de bacteriën.

Hoe behandel je bacteriële infecties bij katten?

toxoplasmose en katten functie

Infecties met pathogene (schadelijke) bacteriën worden behandeld met antibacteriële behandelingen. Veel infecties vereisen behandeling met antibiotica, meestal tabletten. Lokale infecties, zoals huid-, oor- of ooginfecties, kunnen echter worden behandeld met lokale behandelingen, zoals antibiotica of antibacteriële zalven die alleen op het getroffen gebied worden aangebracht.

De laatste jaren zien we dat bacteriën resistenter worden tegen antibiotica, wat betekent dat sommige soorten infecties moeilijk te behandelen zijn. Antibioticaresistentie is zeer gevaarlijk voor mens en dier, en daarom is het van vitaal belang dat antibiotica alleen worden gebruikt wanneer dat absoluut noodzakelijk is, en dat we de juiste antibiotica gebruiken wanneer we ze gebruiken.

Als uw kat antibiotica krijgt voorgeschreven, zorg er dan voor dat u ze precies gebruikt zoals uw dierenarts heeft beschreven en zorg ervoor dat u vervolgafspraken bijwoont. Dit zal helpen de ontwikkeling van antibioticaresistentie te verminderen, wat van vitaal belang is voor de toekomstige gezondheid van katten.

Vergeet niet dat virale infecties niet kunnen worden behandeld met antibiotica.

Hoe herstellen katten van bacteriële infecties?

Kat met mogelijk herpesvirus dat conjunctivitis veroorzaakt

Hoe goed katten herstellen van bacteriële infecties hangt af van hun immuunsysteem, het type bacteriën, het gebied van het lichaam dat is geïnfecteerd en of de bacteriën resistent zijn tegen het type behandeling dat wordt gebruikt.

Het goede nieuws is dat de meest eenvoudige en veel voorkomende infecties bij gezonde volwassen katten momenteel gemakkelijk kunnen worden behandeld met antibacteriële behandelingen.

Veelgestelde vragen

Hoe zou een kat een bacteriële infectie krijgen?

Net als mensen komen katten dagelijks duizenden bacteriën tegen. De meeste hiervan zijn onschadelijk (en veel zijn zelfs gunstig) en het immuunsysteem van uw kat zal hen beschermen tegen infecties.

Als uw kat echter een pathogene bacterie tegenkomt (een bacterie die ziekte kan veroorzaken) en zijn immuunsysteem niet in staat is om het te bestrijden, kunnen ze een bacteriële infectie ontwikkelen. Veel voorkomende bronnen van bacteriële infectie zijn besmet voedsel en water, of in contact komen met een ander dier dat een besmettelijke bacteriële infectie heeft.

Hoe weet ik of mijn kat een bacteriële infectie heeft?

De tekenen van een bacteriële infectie bij katten variëren enorm. Het hangt af van het type bacteriën en waar de infectie zich bevindt. Katten met infecties zullen echter vaak vage symptomen vertonen, zoals koorts, lethargisch of off-color zijn en verminderde eetlust, en kunnen afvallen.

Als u denkt dat uw kat tekenen van een infectie vertoont, is het belangrijk dat u hem zo snel mogelijk naar uw dierenarts brengt, omdat onbehandelde infecties zeer ernstig kunnen worden.

Hoe lang duurt een bacteriële infectie bij katten?

Hoe lang een bacteriële infectie bij katten duurt, hangt af van het type infectie, hoe goed het immuunsysteem van uw kat werkt en of ze de juiste behandeling krijgen.

Veel eenvoudige en veel voorkomende infecties bij gezonde katten zullen binnen ongeveer een week na de juiste behandeling verdwijnen, maar ernstige gevallen of infecties die resistent zijn tegen antibiotica kunnen weken tot maanden duren om op te lossen.

Zijn bacteriële infecties bij katten besmettelijk voor de mens?

Sommige bacteriële infecties bij katten kunnen besmettelijk zijn voor mensen. Deze worden “zoönotisch” genoemd, wat betekent dat ziekten van dieren op mensen kunnen worden overgedragen.

Bartonella henselae | is een voorbeeld van een zoönotische bacteriale infectie. Het wordt verspreid naar katten door parasieten zoals vlooien of teken. Het veroorzaakt over het algemeen alleen milde tekenen van ziekte bij katten. Als een kat die besmet is met Bartonella henselae een persoon likt, bijt of krabt, kan dit kattenkrabkoorts (ook wel kattenkrabziekte of Bartonellose genoemd) bij die persoon veroorzaken.

Daarom is het belangrijk om altijd een goede hygiëne te betrachten bij het hanteren van katten (en met name de kattenbak) en om eventuele beten of krassen op de juiste manier te behandelen. Als u zich zorgen maakt dat u mogelijk een infectie van uw kat heeft opgelopen, moet u contact opnemen met uw arts.