Feline Aids: Oorzaken, Symptomen, &Behandeling

Wat is Feline Aids (FIV)?

Feline AIDS (Feline Acquired Immune Deficiency) Syndroom) is een ziekte veroorzaakt door FIV (Feline Immunodeficiency Virus). Zoals de naam al doet vermoeden, heeft het syndroom parallellen met humane AIDS, veroorzaakt door het Human Immunodeficiency Virus (HIV).

Snel overzicht: Kattenhulpmiddelen

tekstgrootte
Andere namen: Feline Immunodeficiency Virus, Feline Aids
zoeken
Veel voorkomende symptomenSymptomen zijn te wijten aan secundaire infectie door andere ziekten en kunnen zijn: Koorts, lethargie, lymfekliervergroting, slechte eetlust, tandvlees- en mondontsteking, gewichtsverlies, abcessen, toevallen, ademhalingsmoeilijkheden en anderen.
medische dossiers
Diagnose: FIV-bloedtesten die FIV-antilichamen detecteren.
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Soms
pil
Vereist voortdurende medicatie:Nee
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Ja. Maar hoewel een vaccin beschikbaar is, is het niet 100% effectief en zal het ervoor zorgen dat een kat positief is op FIV-bloedtesten. Preventie van FIV door het verminderen van het risico door een kat binnen te houden en de blootstelling aan zwerfkatten te beperken, heeft dus de voorkeur boven vaccinatie.
jam-medisch
Behandelingsopties: Er is geen behandeling voor FIV of kattenhulpmiddelen specifiek. Sommige antivirale medicijnen zijn geprobeerd, maar hebben variabele resultaten. Het management richt zich op regelmatige gezondheidscontroles en het vroegtijdig behandelen van secundaire infecties als ze zich ontwikkelen.
thuis
Huismiddeltjes:Geen

Hoe vaak komt kattenhulpen voor?

Kattenaid komt over de hele wereld veel voor, maar de prevalentie ervan varieert van locatie tot locatie. In een onderzoek uit 2017 onder katten in de VS en Canada was bijvoorbeeld 3,6% van de katten positief. Katten die zich presenteren als zieke dieren hebben een hogere kans om FIV-positief te zijn (in de studie van 2017 was bijvoorbeeld bijna 10% van de katten met een mondziekte FIV-positief).

Evenzo is in het Verenigd Koninkrijk tussen de drie en zes procent van de gezonde katten positief, terwijl zieke katten die worden getest tijdens het bezoeken van dierenklinieken een hogere prevalentie van 12 -18% hebben.

FIV-infectie komt vaker voor bij intacte (niet-gecastreerde) mannelijke katten met een voorgeschiedenis van diepe bijtwonden of abcessen, of die tijd buiten doorbrengen.

Wat zijn de oorzaken kattenhulpmiddelen?

Feline AIDS wordt veroorzaakt door Feline Immunodeficiency Virus (FIV). FIV is een retrovirus dat behoort tot het geslacht lentivirus. Het virus veroorzaakt gegeneraliseerde immunosuppressie, waardoor specifieke witte bloedcellen (T-helpercellen) worden uitgeput.

Deze uitputting van witte bloedcellen heeft een sterk negatief effect op het immuunsysteem van de kat, waardoor de kat vatbaarder wordt voor infecties en ziekten.

Hoe wordt kattenhulpmiddelen overgedragen?

Het FIV-virus dat feline aids veroorzaakt, wordt voornamelijk doorgegeven van kat op kat in het speeksel via bijtwonden.

Het virus kan ook worden overgedragen van zwangere vrouwtjes naar hun nakomelingen in de baarmoeder, of in het vroege leven via de melk. In zeldzame gevallen kan de infectie worden overgedragen tussen twee katten in hetzelfde huishouden die geen geschiedenis hebben van vechten of bijten van elkaar.

Is kattenhulp besmettelijk voor mensen?

Ziek, Kat, Medicijnen, Voor, Ziek, Pillen, Morsen, Uit, Van, Fles

Nee. FIV, die feline AIDS veroorzaakt, en HIV, die menselijke AIDS veroorzaakt, zijn beide lentivirussen, maar mensen kunnen niet worden geïnfecteerd door FIV, noch kunnen katten worden geïnfecteerd door HIV.

Wat zijn de symptomen van kattenhulpen?

Lethargische kat die op de grond ligt katachtige AIDS

Katten met feline AIDS vertonen symptomen die verband houden met immunosuppressie, waaronder lethargie, inappetentie en koorts.

De symptomen van feline AIDS zijn gekoppeld aan immunosuppressie, die secundaire infectie door andere ziekteverwekkende middelen mogelijk maakt.

Typische vroege tekenen zijn:

 • Lethargie
 • Inappetentie
 • Koorts
 • Lymfadenopathie (vergrote lymfeklieren)

In de latere stadia van de ziekte worden een reeks ernstige tekenen van ziekte gezien, waaronder:

 • Gingivitis en stomatitis met halitose, kwijlen en pijn bij het eten
 • Gewichtsverlies
 • Abcessen
 • Ademhalingssymptomen (zoals piepende ademhaling en kortademigheid)
 • Neurologische symptomen (zoals gedragsveranderingen en epileptische aanvallen)
 • Oculaire problemen
 • Spijsverteringsstoornissen

Naast deze problemen is kattenaids verbonden met een breed scala aan andere intercurrentinfecties.

Cat FIV-fasen

Drie fasen volgen op FIV-infectie.

1.De primaire fase. Deze fase omvat de eerste twee tot vier maanden na infectie met het virus. Some geïnfecteerde katten zijn asymptomatisch, terwijl andere FIV-katten op korte termijn tekenen van ziekte vertonen met malaise, pyrexie en mogelijk gegeneraliseerde lymfekliervergroting. De meeste FIV-positieve katten herstellen van deze vroege fase.

2. De tweede fase, ook wel bekend als het latente stadium. Tijdens deze fase vertonen katten geen tekenen van ziekte en leven ze maanden of jaren gezond.

3. De derde fase bekend als de Feline Acquired Immunodeficiency Disease stadium (FAIDS). De getoonde tekenen kunnen afhangen van waar in het lichaam van de kat het virus actief is.

Infectie van het zenuwstelsel kan leiden tot neurologische symptomen of gedragsverandering, infectie van het spijsverteringsstelsel kan leiden tot chronische diarree. De meest prominente symptomen zijn meestal gekoppeld aan de algehele immunodeficiëntie veroorzaakt door het virus, met tekenen zoals gewichtsverlies, inappetentie, koorts, lymfadenopathie (vergrote lymfeklieren) en gingivitis.

Andere typische problemen zijn tekenen van de bovenste luchtwegen zoals rhinitis (ontsteking van het slijmvlies van de neus) en conjunctivitis, evenals herhaalde problemen met huidinfecties. Getroffen katten lopen ook een hoger risico op het ontwikkelen van kanker (bijv.  lymfoom) evenals meerdere andere infecties die geen significante problemen zouden veroorzaken bij katten met een gezond immuunsysteem.

Hoe lang leven katten met kattenhulpmiddelen?

De prognose voor katten die FIV-positief zijn, maar geen tekenen van ziekte vertonen, kan erg goed zijn, waarbij sommige katten bijna net zo lang leven als katten die FIV-negatief zijn. Katten die kattenaids hebben ontwikkeld, met ernstige ziekteverschijnselen, hebben echter een slechtere prognose.

Hun resterende levensduur kan slechts een paar maanden zijn, maar met de juiste behandeling kan dit worden verlengd tot enkele jaren.

Hoe wordt fiv gediagnosticeerd?

Feline Immunodeficiency Virus wordt gediagnosticeerd door het uitvoeren van een bloedtest, met verschillende opties beschikbaar.

De meeste tests die intern door dierenartsen worden uitgevoerd, zijn antilichaamtests, gebaseerd op enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) of immunochromatografische (IC) technieken om FIV-antilichamen te detecteren.

Deze tests zijn nauwkeurig, met een hoge specificiteit en gevoeligheid. Ze kunnen snel worden verwerkt, waarbij de kattenverzorger vaak wacht om het resultaat binnen enkele minuten te horen. Vaak worden combinatietests gebruikt, waarbij het bloedmonster tegelijkertijd met FIV wordt gecontroleerd op feline leukemievirus (FeLV), wat logisch is omdat de tekenen van beide virale infecties vergelijkbaar kunnen zijn.

Positieve resultaten kunnen worden gevolgd door monsters naar externe laboratoria te sturen, die meer gespecialiseerde tests aanbieden.

Deze worden vaak gebruikt om een positieve of negatieve diagnose dubbel te bevestigen. Gespecialiseerde tests omvatten immunofluorescentie (IFA) en western blot testen voor de detectie van antilichamen tegen FIV, en virusisolatie en polymerasekettingreactie (PCR) voor de detectie van het virus zelf.

Virusisolatie is gevoelig, maar heeft gespecialiseerde faciliteiten nodig, waardoor het duur en traag is in vergelijking met andere diagnostische tests, dus het wordt zelden gebruikt.

PCR-tests zijn nu op grote schaal beschikbaar en detecteren de FIV-nucleïnezuren. Deze zijn vooral nuttig bij de diagnose van FIV-infectie bij jonge kittens, waarbij antilichamen afgeleid van de geïnfecteerde moederkat kunnen interfereren met tests die antilichamen gebruiken om de diagnose te stellen.

Feline Aids Test

Feline AIDS beschrijft de ziekte veroorzaakt door het FIV-virus, dus er is geen specifieke test voor AIDS. Als een kat met tekenen van AIDS een positief testresultaat heeft voor FIV, dan zouden ze worden geclassificeerd als positief voor feline AIDS.

Hoe kattenaids te behandelen

zieke kat

Kattenverzorgers moeten nauw samenwerken met hun DVM-dierenarts om een geïndividualiseerde behandelingsstrategie te ontwikkelen, maar sommige van de volgende behandelingen kunnen worden gebruikt.

 • Zidovudine (AZT) blokkeert het virale reverse transcriptase-enzym, waardoor de infectie van nieuwe cellen met het virus wordt geremd, maar het kan de virale vermenigvuldiging in cellen die al geïnfecteerd zijn niet verminderen. AZT is het meest nuttig als een manier om te voorkomen dat katten volledige feline AIDS ontwikkelen, evenals voor de behandeling van katten met neurologische ziekte of gingivostomatitis.
 • Interferon is gebruikt, met zijn immunomodulerende en antivirale effecten die de overlevingskansen in sommige studies verbeteren, terwijl andere studies minder overtuigende resultaten hebben gehad.
 • Lymfocyten T-cel immuunmodulator (LTCI) stimuleert het immuunsysteem en kan mogelijk de klinische symptomen verbeteren en de virale last bij getroffen katten verminderen.
 • Insuline, intra-nasaal toegediend, is in verband gebracht met verbetering bij sommige katten met neurologische symptomen van kattenaids.
 • Algemene ondersteunende therapie heeft een sterke rol te spelen, het gebruik van antibiotica voor bacteriële infecties, het vermijden van immunosuppressieve medicatie zoals glucocorticoïden, en misschien erytropoëtine om de productie van rode bloedcellen bij anemische katten te stimuleren. Bloedtransfusies kunnen in sommige gevallen ook worden aanbevolen.

Hoe kattenaids te voorkomen

zullen katten een slap gevoel voor sympathie faken

Binnenkatten, gehouden als alleenstaande huisdieren, hebben geen risico op het oppikken van FIV of Feline AIDS. Castratie speelt een rol bij preventie, omdat gecastreerde mannelijke katten 80% minder kans hebben om te vechten in vergelijking met hele mannelijke katten.

Verspreiding gebeurt door direct contact tussen kat en kat door te vechten, in plaats van via de omgeving (bijvoorbeeld via voerbakken of een kattenbak) of aërosolen. Het FIV-virus wordt gemakkelijk vernietigd met behulp van gewone reinigings- en ontsmettingsmiddelen en het leeft niet lang in het milieu.

Als een nieuwe kat wordt geïntroduceerd in een huishouden, is het logisch om eerst een FIV-test uit te voeren.

Katten waarvan bekend is dat ze FIV-positief zijn, moeten binnenshuis worden gehouden om de verspreiding van infecties naar andere katten te voorkomen en om de blootstelling van zichzelf aan andere infectieziekten te verminderen. Effectieve parasietbestrijding, regelmatige vaccinatie en hoogwaardige voeding zijn allemaal belangrijk om het begin van tekenen die verband houden met een slecht immuunsysteem te verminderen.

Feline AIDS-vaccin

Feline AIDS-vaccininjectie bij dierenarts

Katten met een verhoogd risico kunnen het katachtige AIDS-vaccin krijgen, dat twee soorten FIV aanpakt.

Een heel virus, adjuvans vaccin tegen FIV is gelicentieerd in de Verenigde Staten. Dit vaccin bevat geïnactiveerde subtypes A en D. De werkzaamheid is variabel. Het vaccin bevat geen subtype B, een van de overheersende subtypen in de VS. Inconsistente resultaten zijn gevonden in challenge studies.

FIV-vaccin wordt door de American Association of Feline Practitioners (AAFP) beschouwd als een niet-kernvaccin en kan worden gereserveerd voor katten met een risicovolle levensstijl (bijv. Katten die leven met FIV-positieve huisgenoten, buitenkatten die vatbaar zijn voor vechten).

Katten ouder dan 8 weken kunnen worden gevaccineerd, met behulp van twee doses die subcutaan 2-3 weken na elkaar worden gegeven, gevolgd door jaarlijkse boostervaccinaties. Katten die met het FIV-vaccin zijn gevaccineerd, zullen positief testen op serologische tests, dus ze moeten worden geïdentificeerd (bijvoorbeeld met een microchip) zodat bekend is dat ze zijn gevaccineerd en ze niet worden aangezien voor FIV-positief vanwege blootstelling aan het virus.

Kattenaid is een complexe ziekte die nu goed wordt begrepen.

De diagnose van een FIV-positieve bloedtest is niet langer een reden om een gezonde kat te euthanaseren, omdat veel positieve katten een lang en gezond leven kunnen hebben.