Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenarts aanbevolen opties

wat kun je een kat geven voor pijn functie

Pijn wordt gedefinieerd als “een zeer onaangename fysieke sensatie veroorzaakt door ziekte of letsel”. Katten voelen pijn op precies dezelfde manier als wij mensen pijn voelen, en kattenverzorgers willen terecht alles doen wat ze kunnen om hun huisdieren te beschermen tegen dit onaangename gevoel.

Kwaliteit van leven is belangrijk voor katten en dat betekent ervoor zorgen dat ze zo pijnvrij mogelijk blijven.

Het doel van dit artikel is om katteneigenaren te helpen de tekenen te begrijpen die suggereren dat hun kat pijn kan hebben, en om de beste en veiligste manieren uit te leggen om kattenpijn te verlichten met pijnmedicatie.

Hoe weet je of een kat pijn heeft?

Door pijn veroorzaakte agressie bij katten

Katten die pijn hebben als gevolg van ziekte of letsel kunnen uithalen met gewelddadig gedrag.

Vele jaren geleden geloofde men dat dieren, inclusief katten, zouden vocaliseren als ze pijn hadden, en daarom, als ze niet vocaliseerden, hadden ze geen pijn. Als je erover nadenkt, is dit duidelijk een verkeerd idee: als wij mensen pijn hebben, trekken we ons soms gewoon terug uit de wereld en zwijgen we. We weten nu dat hetzelfde geldt voor katten.

Lees ook: Overmatig miauwen bij katten uitgelegd (oorzaken en oplossingen)

Studies werden ongeveer 40 jaar geleden uitgevoerd en gaven pijnverlichting (analgesie) aan katten die herstellen van routinematige sterilisatieoperaties. De katten die pijnverlichting kregen, werden sneller wakker uit de anesthesie, keerden sneller terug naar normaal interactief gedrag en begonnen sneller weer te eten, vergeleken met katten die geen pijnverlichting kregen.

Dus we weten nu dat zorgvuldige observatie van gedragsveranderingen door eigenaren van gezelschapsdieren nodig is om erachter te komen dat een kat pijn kan hebben.

Tekenen van pijn bij katten

Kat bijtende vinger

Katten zullen soms bijten of ander agressief gedrag vertonen omdat ze pijn hebben.

In tegenstelling tot mensen kunnen katten ons niet vertellen wanneer ze pijn hebben, dus we moeten ze nauwlettend en zorgvuldig observeren om te proberen te identificeren dat ze mogelijk lijden.

Typische tekenen van pijn om op te letten zijn onder meer:

Veranderd gedrag

 • Verlies van eetlust.
 • Lethargie of gebrek aan energie.
 • Verminderde interesse in spelen, sociale interacties en normaal nieuwsgierig gedrag.
 • Zich op eigen houtje terugtrekken, zich verstoppen
 • Kreupelheid of mank lopen
 • Duidelijke moeilijkheid om te bewegen
 • Minder beweging en minder activiteit.
 • Veranderingen in normaal gedrag. Bv niet op stoelen springen, niet de trap op.
 • Verhoogde prikkelbaarheid, minder vriendelijkheid
 • Verhoogde vocalisatie b.v. miauwen, grommen, Joggen, sissen.
 • Verminderde verzorging, bijvoorbeeld de vacht, kan meer gematteerd worden, minder goed verzorgd.
 • Veranderd gedrag rond de kattenbak

Veranderde lichaamstaal

 • Lichaam meer gebogen omhoog
 • Hoofd lager gehouden dan normaal
 • Staart lager gehouden, of minder mobiel dan normaal
 • Veranderde gezichtsuitdrukkingen zoals half gesloten ogen, afgeplatte oren, minder ontspannen gezichtsuitdrukkingen

Aandoeningen die pijn bij katten kunnen veroorzaken

oorzaken van pijn bij katten

Veel processen in het lichaam kunnen pijn veroorzaken bij katten, waaronder lichamelijk letsel en ziekten.

We weten dat er enkele ziekteprocessen zijn die pijn bij katten kunnen veroorzaken, dus wanneer deze diagnoses worden gesteld, moeten we erop letten dat er voldoende pijnverlichting wordt gegeven.

Voorbeelden hiervan zijn:

Over de toonbank pijnverlichting voor katten

Kattennagels kunnen ongepeld groeien totdat ze het voetzolen doorboren, wat pijnlijk is en een infectie kan veroorzaken.

Hoewel het voor mensen gemakkelijk is om vrij verkrijgbare pijnstillende medicatie voor zichzelf te kopen, en het mogelijk is om op dezelfde manier veilige pijnverlichting voor honden te kopen, is het veel ingewikkelder voor katten.

Katten hebben bepaalde aspecten van hun metabolisme, met verschillende enzymen en andere gevoeligheden, wat betekent dat ze bijzonder gevoelig zijn voor toxiciteit veroorzaakt door het geven van ongepaste pijnverlichting.

Voorbeelden van zeer giftige pijnstillende middelen voor katten zijn de meeste producten die vaak worden gegeven om pijn bij mensen te verlichten.

Lees ook: Aspirinevergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Deze mogen nooit aan katten worden gegeven (of alleen met zeer nauw veterinair toezicht), omdat de resulterende toxiciteit fataal kan zijn. Producten om te vermijden zijn onder meer paracetamol (“Tylenol” of paracetamol), ibuprofen, aspirine en vele anderen

Hoe frustrerend dit ook is voor katteneigenaren, het betekent dat pijnverlichting voor katten altijd onder veterinair toezicht moet worden gegeven.

Voorgeschreven pijn relief Voor Katten

persoon die zijn kat een medicijn geeft

Het verkrijgen van pijnstillers voor katten is een beetje ingewikkelder dan voor mensen of honden. Geef uw kat altijd medicatie die bewezen effectief is in de diergeneeskunde.

De enige veilige manier om pijnverlichting voor katten te bieden, is door nauw samen te werken met DVM-dierenartsen, met behulp van pijnstillende producten op recept waarvan is bewezen dat ze effectief zijn in de diergeneeskunde.

Deze zijn door de FDA goedgekeurd, met studies die aantonen dat ze veilig en effectief zijn voor katten. Het is erg belangrijk dat ze alleen in geschikte gevallen worden gebruikt, met inachtneming van strikte doseringsrichtlijnen, gegeven met zorgvuldig gecontroleerde intervallen. Zelfs met deze producten is toxiciteit mogelijk, dus voorzichtigheid is geboden.

Er zijn een aantal verschillende groepen pijnstilling.

Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s)

NSAID’s zijn een brede groep geneesmiddelen die op grote schaal worden gebruikt voor mensen en honden, vooral om chronische pijn te verlichten.

Katten zijn erg gevoelig voor toxiciteit van deze medicijnen, maar er zijn studies uitgevoerd op sommige producten die aantonen dat ze veilig kunnen worden gebruikt onder nauwlettend toezicht. Ze worden vaak gebruikt om pijnbestrijding met succes te beheren bij een aantal chronische ziekten, waaronder artrose, evenals in postoperatieve situaties.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • Meloxicam (bijv. “Metacam”): dit kan worden gegeven als vloeibare medicatie, hetzij rechtstreeks of in het voedsel
 • Robenacoxib (bijv. “Onsior”): dit is normaal in tabletformulering

Opioïde Type Medicatie

Dit type krachtige medicatie wordt meestal gebruikt voor kortdurend gebruik in veterinaire ziekenhuisomgevingen (bijvoorbeeld postoperatief) om katten te helpen omgaan met ernstige pijn. Er zijn zeer strenge wettelijke controles op het gebruik van deze drugs vanwege het potentieel voor misbruik van het gebruik ervan voor mensen.

 • Butorphanol – kortwerkend, meestal toegediend via injectie
 • Buprenorfine – langer durend, meestal toegediend via injectie
 • Hydromorfoon – braken is een belangrijke bijwerking, meestal gegeven door injectie
 • Fentanyl – verkrijgbaar als injecties en ook huidpleisters voor langdurig gebruik.
 • Methadon – verkrijgbaar als injecties en orale producten
 • Morfine – braken komt vaak voor, beschikbaar als injecties
 • Tramadol – minder krachtig, beschikbaar als injecties en orale formuleringen

Lees ook: A-Z Lijst met gezondheidsmedicatie voor katten

Anti-zenuw groeifactor monoklonale antilichaamtherapie

kat die een pil neemt

Dit is de meest opwindende recente vooruitgang in pijnverlichting voor katten. Zenuwgroeifactor (NGF) speelt een rol bij de ontwikkeling van pijn en sensibilisatie van afferente zenuwen uit getroffen gebieden (bijv. artritische gewrichten).

Het monoklonale antilichaam (gelicentieerde naam “Solensia“) bindt aan NGF en verwijdert het uit het systeem. Dit product wordt toegediend via sub-cutane injectie, waarbij één injectie pijnverlichting biedt gedurende maximaal 6 weken. Studies tot nu toe tonen aan dat het effectievere pijnverlichting biedt dan NSAID’s.

Andere soorten pijnstillende medicatie

Kat die naar pillen kijkt als een veel voorkomende oorzaak van vergiftiging bij katten

Oorzaken van vergiftiging bij katten zijn breed, inclusief de inname van menselijke medicijnen.

Een aantal andere soorten pijnmodificerende medicatie kan in bepaalde omstandigheden onder veterinair toezicht worden voorgeschreven:

 • Corticosteroïden: deze hebben een breed ontstekingsremmend effect dat een zekere mate van pijnverlichting omvat
 • Gabapentine: dit werkt op een andere manier en wordt meestal gebruikt voor neuropathische pijn, kankerpijn, hyperesthesiesyndroom en wordt in sommige gevallen gebruikt als een anti-convulsivum
 • Cannabinoïden (CBD): dit kan worden gebruikt voor pijnverlichting op langere termijn in bepaalde omstandigheden, maar er is nog steeds een tekort aan betrouwbare, gelicentieerde formuleringen voor katten

Veiligere alternatieven

Het is niet mogelijk om huismiddeltjes voor te stellen om pijn bij katten veilig te verlichten. Enkele veilige mogelijkheden die tot op zekere hoogte kunnen helpen, zijn:

 • Acupunctuur: dit kan met tussenpozen worden gebruikt (bijv. eenmaal per week), met zijn geclaimde effecten waarbij pijnstillende endogene stoffen (bijv. Opioïden) vrijkomen en de afgifte van pijnverwekkende stoffen (bijv. inflammatoire cytokines) wordt geremd. Katteneigenaren moeten werken met een acupuncturist die bekwaam is en een vergunning heeft om met dieren te werken.
 • Supplementen: Voedingssupplementen zoals vetzuren may hebben een aantal ontstekingsremmende effecten die kunnen helpen om de pijnrespons te moduleren, maar ze zullen geen adequate analgesie bieden om op zichzelf aanzienlijke pijn te verlichten.

Lees ook:

Conclusie

Hoe maak je een kat van je knuffelen

Effectieve pijnverlichting is net zo belangrijk voor katten, net zo belangrijk als voor mensen. Vanwege de specifieke gevoeligheden van het kattenmetabolisme zijn veel soorten pijnverlichting echter zeer giftig bij katten. Dit betekent dat pijnverlichting altijd alleen onder zeer nauw veterinair toezicht moet worden gegeven.

Veelgestelde vragen:

Welke menselijke pijnstiller is veilig voor katten?

Geen enkele menselijke pijnstiller is veilig voor thuisgebruik bij katten: veel katten worden elk jaar vergiftigd door mensen die proberen hun katten te helpen met behulp van menselijke producten. Pijnstillers hoeven alleen onder nauwlettend veterinair toezicht te worden gegeven.

Kan ik mijn kat aspirine geven?

Nee. Aspirine wordt soms voorgeschreven door dierenartsen voor katten in zeer lage, zorgvuldig gecontroleerde doses, maar dit mag alleen worden gedaan onder direct toezicht van dierenartsen.

Kunnen katten ibuprofen hebben?

Nee. Ibuprofen is zeer giftig voor katten, met meerdere rapporten die de ernstige schade beschrijven die aan katten is toegebracht wanneer goedbedoelende eigenaren dit product aan hen hebben gegeven.