De waarheid over graanvrije diëten voor katten

Graanvrije diëten voor katten

Iedereen lijkt het tegenwoordig over ‘graanvrij’ te hebben. Of het nu gaat om onze eigen gezondheid of die van onze geliefde gezelschapsdieren, iedereen die iemand is, heeft een mening. Dus, wat is de waarheid over graanvrije diëten voor katten?

Is graan echt slecht voor katten? Hoe zit het met koolhydraten en gluten? Laten we niet vergeten dat katten de ultieme obligate carnivoor zijn, dus veroorzaken een of al deze ingrediënten daadwerkelijk schade aan onze katten?

Als we besluiten om graanvrij huisdiervoer aan onze kat te voeren, zijn we nog steeds niet uit het bos in termen van controverse. Voer een zoekopdracht op internet uit over het onderwerp en je wordt belaagd met vragen zoals: “doet graanvrij voedsel katten pijn?

Veroorzaken graanvrije kattendiëten hartaandoeningen? Is er een link naar DCM? Hoe zit het met diarree en het aminozuur taurine?” Om u te helpen al deze vragen te doorzoeken, gaan we terug naar de basis.

Wat zijn graanvrije diëten?

Graanvrije diëten zijn precies zoals beschreven. Het zijn voedingsmiddelen die geen granen bevatten. De meest voorkomende granen in kattenvoer zijn tarwe, gerst, rijst, maïs en haver.

Een graanvrij dieet betekent echter niet dat het voedsel koolhydraatvrij is. Wanneer granen worden verwijderd uit commerciële kattenvoerdiëten, bestaat het koolhydraatgehalte vaak in plaats daarvan uit ingrediënten zoals aardappel, tapioca, linzen, erwten, yams en zelfs wortels, bonen en veenbessen. Het is ook niet ongehoord dat een graanvrij dieet evenveel, zo niet meer, koolhydraten bevat dan zijn met granen gevulde tegenhanger.

Hoe maken we onderscheid tussen granen, koolhydraten, granen en gluten?

Twee katten die voedsel eten

Als het gaat om kattenvoer, plaatsen we koolhydraten, granen, granen en gluten vaak in dezelfde categorie.

Over het algemeen kunnen de termen granen en granen door elkaar worden gebruikt, waarbij granen worden beschouwd als elk gras dat wordt gekweekt voor zijn graan.

Koolhydraten, aan de andere kant, zijn verzamelingen van moleculen die koolstof-, waterstof- en zuurstofatomen bevatten die samen verbindingen vormen die we herkennen als suikers, zetmeel en vezels. Wanneer deze verbindingen worden afgebroken en gemetaboliseerd, geven ze energie vrij in de vorm van glucose.

Deze energie wordt vervolgens gebruikt als een basisbrandstofbron voor elk cellulair proces in ons lichaam. Koolhydraten worden meestal gevonden in fruit, granen / granen, groenten en melkproducten.

Gluten daarentegen is eigenlijk een eiwit, dus een heel andere moleculaire structuur dan koolhydraten en ook met een andere functie. Het helpt voedingsmiddelen om hun vorm te behouden en wordt aangetroffen in tarwe, rogge, gerst, triticale en haver.

Al deze granen zijn granen, maar niet alle granen bevatten gluten. Sommige glutenvrije granen omvatten maïs, gierst, rijst en sorghum. Al in de war of is alles glashelder? Dus, waarom is dit allemaal van belang en hoe verhoudt het zich tot de controverse ‘katten / koolhydraten / granen’?

Katten en koolhydraten

Er zijn meerdere studieboeken, academische onderzoekspapers, artikelen, video’s en zelfs tv-programma’s die zijn geproduceerd om het onderwerp katten en koolhydraten te bespreken.

Ik ga proberen het simpel te houden:

  1. Katten zijn obligate carnivoren. Dit betekent dat ze een essentiële voedingsbehoefte hebben om een deel van hun voedingsstoffen uit dierlijke bronnen te halen. Ze kunnen niet vegetarisch of veganistisch zijn, tenzij een commercieel bereid kattenvoer wordt aangevuld met kunstmatige vormen van taurine en andere essentiële micronutriënten die normaal in dierlijke bronnen worden aangetroffen.
  2. Katten hebben geen koolhydraten nodig in hun dieet. Ze zijn uniek aangepast om voedingseiwitten te kunnen gebruiken om aan al hun energiebehoeften voor cellulaire functie en overleving te voldoen.
  3. Hoewel katten geen essentiële behoefte hebben aan koolhydraten in de voeding, ze zijn goed in staat om ze af te breken en te metaboliseren om energie te verkrijgen in de vorm van glucose. Bovendien, door koolhydraten als primaire energiebron te gebruiken, betekent dit dat ze in staat zijn om eiwitten te behouden voor andere vitale functies, zoals het transporteren van zuurstof door het bloedsysteem; het maken van antilichamen om infecties te bestrijden; het bouwen van nieuwe cellen voor groei en het herstellen van weefsels zoals spieren. Eiwitten vormen de ruggengraat van elk orgaan, bot, huid, haar en levend weefsel in het lichaam en katten hebben van nature meer eiwitten uit hun voedsel nodig dan honden.
  4. Koolhydraten leveren niet alleen energie. Ze vormen ook secundaire belangrijke functies in het lichaam. Een daarvan is de bijdrage aan de gastro-intestinale gezondheid. Volle granen en in pgewrichtsvezels zijn de sleutel tot dit secundaire voordeel. Ze helpen de stoelgang te normaliseren en dragen bij aan een gezond microbioom door brandstof te leveren voor de ‘goede bacteriën’ in de darm. Ze helpen ook om de glucosespiegels in het bloed onder controle te houden, wat belangrijk is voor de preventie en het beheer van diabetes en ze helpen bij het gevoel van verzadiging of volheid, wat nuttig is voor gewichtsverlies. Ten slotte is er opkomend bewijs dat van granen / granen afgeleide vezels geassocieerd zijn met een gezond cardiovasculair systeem bij de mens.

Als het gaat om het onderwerp katten en koolhydraten, lijken alle bovenstaande kwesties te zijn gecombineerd, verdeeld, hervormd en samengesmolten om een maalstroom van controverse te creëren.

In het verlengde daarvan, en niet in de laatste plaats gekoppeld aan de menselijke controverse rond voedselgevoeligheden en gluten in het bijzonder, heeft dit nu ook betrekking op katten en glutenbevattende granen.

Moeten katten graanvrij voedsel hebben?

Negatieven van het eten van pompoen voor katten

Er zijn verschillende controverses rond graan voor katten.

Laten we een paar van de meest controversiële punten met betrekking tot katten, granen en gluten opsplitsen.

Kattenallergieën & De ontbrekende schakel voor graan en/of gluten

Zijn katten gevoelig voor granen en/of gluten? Er is geen significant wetenschappelijk, peer-reviewed onderzoek dat ik kan vinden dat deze theorie op een wijdverspreid niveau ondersteunt.

Er is zeker geen bewijs van iets dat lijkt op coeliakie bij onze bonte vrienden.  Van de studies die zijn uitgevoerd, zijn de belangrijkste voedselallergenen die een hypergevoelige of allergische reactie bij katten lijken te veroorzaken, voornamelijk de eiwitten die worden aangetroffen in vlees, met name rundvlees, zuivel en vis.

Kip is ook een potentiële boosdoener, maar maïs bleek slechts in één onderzoek 4 van de 56 katten te treffen. Als een kat een echte voedselallergische reactie heeft op een specifiek graan, zou het hoogstwaarschijnlijk het eiwit in dat graan zijn (in de gluten) plus er zouden zichtbare klinische symptomen zijn zoals jeuk, overmatig haarverlies, zelfs tot het punt van kale plekken en ontstoken huid.

Lees ook: Haaruitval bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

In dit geval zou een voedselproef met een graanvrij dieet worden aanbevolen onder nauwlettend toezicht van uw lokale dierenarts, na het uitsluiten van andere mogelijke oorzaken.

Graanvrije diëten &hart-en vaatziekten (DCM)

Dus, wat weten we tot nu toe? Katten hebben geen koolhydraten nodig en kunnen eiwitten gebruiken voor al hun energiebehoeften op cellulair lichaamsniveau, zeker dan zijn koolhydraatarme en / of graanvrije diëten de oplossing. Rechts? Verkeerd.

Nu gaan we het debat aan over graanvrije diëten en DCM, ook wel bekend als Dilated Cardiomyopathy.

In juni 2018 begon de Amerikaanse Food &Drug Administration een mogelijk verband te onderzoeken tussen bepaalde diëten en DCM bij honden. Deze diëten worden nu tussen haakjes geplaatst als ‘BEG’, d.w.z. boetiekbedrijven, exotische ingrediënten of graanvrij.

Het FDA-onderzoek is nog steeds aan de gang, maar er lijkt enig bewijs te zijn dat bepaalde BEG-diëten met peulvruchten, peulvruchten of aardappelen als hoofdingrediëntbron, verband houden met de ontwikkeling van deze hartaandoening bij honden en in mindere mate bij katten.

DCM is een aandoening waarbij de spier van het hart zijn elasticiteit verliest, wat resulteert in een vergroot hart. Naarmate het hart verwijdt, wordt het moeilijker voor de spier om zijn werk te doen om bloed efficiënt door het lichaam te pompen, wat op zijn beurt kan leiden tot het lekken van de hartkleppen en een back-up van vocht in de borst en buik.

Uiteindelijk kan het leiden tot congestief hartfalen en kan het fataal zijn als het niet vroeg wordt gediagnosticeerd en behandeld.

Graanvrij kattenvoer &taurine

Dus waar komt de taurine-link in dit alles? Taurine is een essentiële voedingsstof in kattenvoer en taurinetekort is goed gedocumenteerd als een mogelijke oorzaak van DCM.

De meeste honden die worden gediagnosticeerd met DCM in relatie tot hun consumptie van BEG-voedsel, hebben echter geen tekort aan taurine. Bovendien kan het aanvullen van commerciële diëten met taurine eigenlijk meer kwaad dan goed doen, gezien het gebrek aan kwaliteitscontrole voor voedingssupplementen.

Dus is graanvrij voedsel slecht voor katten?

Uiteindelijk is de jury er nog steeds niet uit als het gaat om taurine en de link met DCM bij katten, omdat de meeste aandacht tot nu toe op honden is gericht.

Bovendien weten we voor de overgrote meerderheid van de honden met de diagnose dieetgerelateerde DCM nog steeds niet de exacte oorzaak.

Het is een kwestie die actief wordt onderzocht door zowel de FDA als onafhankelijke veterinaire voedingsdeskundigen en onderzoeksinstellingen, dus hopelijk kunnen we binnenkort meer informatie verstrekken.

Laatste gedachten

  1. Graanvrije diëten zijn voornamelijk een marketinginstrument dat is ontworpen om de toename van de menselijke interesse in graanvrij voedsel te weerspiegelen.
  2. Alleen omdat een dieet wordt bestempeld als ‘graanvrij’, betekent niet dat het geen koolhydraten bevat. In feite zijn veel graanvrije diëten hoger in koolhydraten dan graan dat kattenvoer bevat.
  3. Katten zijn goed aangepast aan het metaboliseren van koolhydraten, hoewel ze voornamelijk eiwitten gebruiken als hun belangrijkste energiebron.
  4. Er is geen wetenschappelijk peer-reviewed onderzoek om de theorie te ondersteunen dat katten op grote schaal allergisch zijn voor granen of zelfs gluten.
  5. De meeste graanvrije diëten bevatten een van de meest voorkomende allergene triggers, d.w.z. kip, vis of rundvlees.
  6. Er lijkt een verband te zijn tussen sommige graanvrije diëten en hartaandoeningen, maar de jury is er nog steeds niet uit als het gaat om de exacte oorzaak van dieetgerelateerde DCM bij honden, laat staan katten.