Allergieën bij katten: oorzaken, symptomen en behandelingen

Heb je een jeukende kat of een kat met een slechte vacht? Heb je je afgevraagd of je kat allergieën heeft? Allergieën bij katten zijn een veel voorkomende oorzaak van huidproblemen, maar ze kunnen frustrerend zijn om te diagnosticeren en te behandelen.

Snel overzicht: Allergieën bij katten

tekstgrootte
Andere namen: Non-flea non-food-induced hypersensitivity dermatitis (NFNFIHD), Atopische dermatitis, cutane advere food response (CAFR), vlooienallergie dermatitis (FAD)
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Jeuk en krabben, haaruitval, korstjes op de huid, krasplekken op de huid, zweren of open zweren op de huid.
medische dossiers
Diagnose: Effectief behandelen voor vlooien om FAD, huid- of bloedallergeentests, nieuwe eiwitten of gehydrolyseerde eiwitdieetproeven uit te sluiten.
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Vaak
pil
Vereist voortdurende medicatie:Ja
injectiespuit
Vaccin beschikbaarNee, maar allergietesten kunnen worden gebruikt om allergie-immunotherapie te ontwikkelen, die werkt volgens vergelijkbare principes als vaccins.
jam-medisch
Behandelingsopties: FAD kan worden opgelost door behandeling en preventie effectief voor vlooien. Voedselallergie kan worden beheerd met een geschikt hypoallergeen dieet met orale medicatie die soms ook nodig is. Omgevingsallergie kan worden beheerd met orale medicatie en allergie-immunotherapie als er tests zijn uitgevoerd.
thuis
Huismiddeltjes: Een kat binnen houden kan de blootstelling aan allergenen in de buitenlucht verminderen, vooral tijdens de lente en de zomer. In zeldzame gevallen kan een bepaald allergeen worden geïdentificeerd en verwijderd (allergeenvermijding).

Wat zijn allergieën bij katten?

Voedselallergieën worden in de loop van de tijd opgebouwd – een kat kan zijn hele leven op basis van kip hebben gegeten en toch een allergie voor kip ontwikkelen!

Allergieën zijn een abnormale immuunrespons op een onschadelijke stimulus. Wanneer het lichaam van uw kat via zijn huid of na het inademen in contact komt met een allergeen, begint er een kettingreactie die niet in verhouding staat tot het gevaar waarin uw kat zich bevindt – een overgevoeligheidsreactie.

Schildwachtcellen van het immuunsysteem geven celsignalen af die jeuk, zwelling en roodheid veroorzaken.

Katten worden meestal niet geboren met allergieën, ze ontwikkelen zich naarmate uw kat ouder wordt. Katten worden meestal gediagnosticeerd tussen zes maanden en drie jaar, maar omdat de diagnose vaak moeilijk is, zijn katten gediagnosticeerd zo oud als 14 jaar!

Meest voorkomende kattenallergenen

Meest voorkomende kattenallergenen

Vlooienspeeksel is veruit het meest voorkomende kattenallergeen.

Veruit de meest voorkomende allergie bij katten is voor vlooienspeeksel. Dit kan ‘vlooienallergie’ of ‘vlooienallergische dermatitis’ (FAD) worden genoemd. Vlooienallergieën worden verondersteld de oorzaak te zijn van ongeveer een derde van de huidproblemen bij katten, en sommige katten zijn zo gevoelig dat ze kunnen reageren, zelfs als je geen vlo hebt gezien.

Katten kunnen ook overgevoeligheidsreacties hebben op muggen- en andere insectenbeten, maar dit komt minder vaak voor dan overgevoeligheid voor vlooienbeten.

De volgende meest voorkomende allergie is milieuallergieën.

Bij honden wordt dit over het algemeen ‘atopie’ of ‘atopische dermatitis’ genoemd, maar bij katten wordt het meestal ‘non-food, non-flea hypersensitivity dermatitis’ genoemd.

Dit is een allergeen voor dingen in de omgeving – pollen, schoonmaakproducten, onkruid, bomen, huisstofmijt, huidschilfers en sigarettenrook zijn allemaal mogelijke allergenen waar uw kat een overgevoeligheidsreactie op kan hebben.

Voedselallergieën vormen ongeveer 1-5% van de gevallen van huidziekten bij katten.

Voedselallergieën worden in de loop van de tijd opgebouwd – een kat kan zijn hele leven op basis van kip hebben gegeten en toch een allergie voor kip ontwikkelen!

De meest voorkomende voedselallergieën bij katten zijn rundvlees, kip en vis, die allemaal veel voorkomen in kattendiëten.

Symptomen van allergieën bij katten

Symptomen van allergieën bij katten

Allergische katten vertonen meestal symptomen van huidirritatie, met scheuten, jeuk en overbeharing.

Katten met allergieën hebben vaak een huidreactie die ‘miliaire dermatitis’ wordt genoemd. Dit veroorzaakt honderden kleine uitslagachtige, schurftige laesies op de huid van uw kat, vooral langs de rug en nek.

Ze jeuken ook- je kunt ze vaker zien jeuken met hun poten of verzorgen. Het overschatten van hun jeukende huid kan ook leiden tot plekken van haaruitval. Sommige katten zullen meer vatbaar zijn voor oorinfecties.

Katten die allergisch zijn voor allergenen in de lucht, zoals pollen, kunnen ook allergische symptomen vertonen, zoals loopogen, jeukende ogen, niezen of zelfs hoesten en snelle ademhaling.

Ten slotte katten met allergieën voor hun dieet kan ook enkele gastro-intestinale symptomen hebben, zoals dunne ontlasting, overmatig gas en af en toe braken.

Diagnose van kattenallergieën

kat met vlooien

Met een goede vlooienbestrijding verbetert uw kat, een vlooienallergie wordt verondersteld, maar niet gediagnosticeerd, omdat het toeval kan zijn.

Het diagnosticeren van kattenallergieën is theoretisch eenvoudig, maar het kan lang duren. Aangezien vlooienallergie de meest voorkomende allergie is, is het eerste wat u moet doen vlooienallergie uitsluiten als oorzaak van de symptomen van uw kat.

Dit betekent het toepassen van een vlooienbehandeling op recept voor elk dier in huis gedurende ten minste 12 weken zonder enige onderbreking in de dekking. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de levenscyclus van vlooien wordt doorbroken. Als uw kat met een goede vlooienbestrijding verbetert, wordt een vlooienallergie verondersteld, maar niet gediagnosticeerd, omdat het toeval kan zijn.

Als uw kat niet verbetert ondanks vlooienbestrijding, is de volgende uitsluiting voedsel. Om een voedselallergie te diagnosticeren, moet een hypoallergeen uitsluitingsdieet worden gevoerd.

Dit moet een voorgeschreven hydrolysed dieet of een nieuw eiwitdieet zijn. Dit dieet moet acht weken lang uitsluitend worden gevoerd om te zien of uw kat zal reageren – het is meestal nodig om hem voor deze tijd op te sluiten om ervoor te zorgen dat hij niet bij een buurman thuis eet.

Als uw kat verbetert, is voedselallergie waarschijnlijk – een beetje van zijn oude dieet voeden en uitkijken naar een terugkeer van de allergische symptomen is voldoende om zeker te zijn.

Als voedselallergieën zijn uitgesloten, moet uw kat per definitie lijden aan niet-vlooien, niet-voedsel-geïnduceerde overgevoeligheidsdermatitis (NFNFIHD) – met andere woorden, een soort milieuallergie. Bepalen waar uw kat precies allergisch voor is, kan worden gedaan met bloedonderzoek of huidtests met behulp van subcutane injecties om te testen op een reactie.

In sommige gevallen kan verwijzing naar een veterinaire dermatoloog nodig zijn, vooral als uw kliniek niet over de juiste apparatuur voor huidtests beschikt of als het geval van uw kat moeilijk is.

Behandeling voor allergieën bij katten

Behandeling van allergieën bij katten

De behandeling van allergieën bij katten varieert afhankelijk van de soorten allergenen waar uw kat gevoelig voor is.

De behandeling van allergieën bij katten omvat meestal een combinatie van benaderingen. Het vermijden van allergenen houdt in dat de blootstelling van uw kat aan aanstootgevende allergenen wordt verminderd – probeer uw kat binnen te houden met de ramen gesloten op dagen met veel pollen, zorg ervoor dat het huis vrij is van meeldauw en gebruik hypoallergeen beddengoed. Het gebruik van kattenbakvullingen die stofvrij zijn, kan ook helpen.

Een verandering in dieet kan katten helpen, zelfs als ze niet allergisch zijn voor hun voedsel. Het voeden van een dieet met veel vetzuren kan helpen voorkomen dat allergenen zich een weg banen onder de huid en problemen veroorzaken.

Voor alle allergische katten is vlooienbehandeling essentieel. Zelfs als de allergie van uw kat niet voor vlooien is, kan de extra jeuk veroorzaakt door een vlooienplaag hen opvlammen met een opflakkering. Praat met uw dierenarts over een vlooienbehandeling op recept.

Ten slotte kunnen geneesmiddelen die immuunoverreactie voorkomen nodig zijn. Deze kunnen onder andere corticosteroïden, antihistaminica en ciclosporine omvatten. Deze kunnen worden toegediend via injectie (allergie-injecties) of met tabletten thuis.

Conclusie

Kattenallergieën zijn een veel voorkomende oorzaak van huidaandoeningen bij katten, maar de meeste kunnen worden genezen met een effectieve vlooienbehandeling. Voor degenen die dat niet kunnen, zou een goede diagnose en behandeling met de dierenarts moeten helpen om de symptomen van uw kat te verminderen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de symptomen van een kat met allergieën?

De meeste katten met allergieën hebben last van jeuk en huidlaesies (bultjes op hun rug en nek). Ze kunnen ook kale plekken hebben waar ze hun vacht hebben uitgetrokken, of niezen en loopogen.

Hoe behandel je een kat met allergieën?

Het behandelen van allergieën is iets dat met uw dierenarts moet worden ondernomen. De meeste katten hebben een combinatie van allergeenvermijding, vetzuursupplementen, vlooienbestrijding en medicijnen nodig om de immuunreactie te verminderen.

Wat zijn de meest voorkomende allergieën bij katten?

De meest voorkomende allergie bij katten is vlooienallergische dermatitis, gevolgd door omgevingsallergenen zoals pollen en huidschilfers. Voedselallergieën zijn relatief zeldzaam en vormen 1-5% van de huidziekten bij katten.

Kan een kat seizoensgebonden allergieën hebben?

Ja! Katten die een allergische reactie op stuifmeel hebben, hebben vaak tekenen van allergieën in de lente en zomer en minder of geen tekenen in de winter.