Infectie van de bovenste luchtwegen bij katten

Cat bovenste luchtweginfectie functie

Infecties van de bovenste luchtwegen (URI’s) komen vaak voor bij katten, vooral bij katten die dicht bij elkaar zijn gehuisvest in omgevingen zoals dierenasielen, fokkappers en pensionfaciliteiten. KattenURI’s komen ook vaak voor bij verwilderde dieren die in grote groepen buiten leven (wilde kattenkolonies).

Snel overzicht: Bovenste luchtweginfectie (Chlamydia) bij katten

tekstgrootte
Andere namen:URI
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Hoesten, niezen, loopneus (helder tot troebel of verkleurd), oogafscheiding (helder tot troebel of verkleurd), rood, gezwollen oogleden, koorts, verminderde eetlust, verandering in miauw, lethargie.
medische dossiers
Algemene infecties van de bovenste luchtwegen kunnen worden ondersteund door de aanwezigheid van typische symptomen. Aanvullende tests kunnen omvatten: laboratoriumwerk, röntgenfoto’s, neusuitstrijkjes voor het testen van respiratoire pathogenen, CT-scan, rhinoscopie (scoping van het neuskanaal).
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Vaak
pil
Vereist voortdurende medicatie:Nee
injectiespuit
Vaccin beschikbaar: Feline Herpes Virus (FHV) en Feline Calici Virus (FCV) kunnen beide bijdragen aan de symptomen van de bovenste luchtwegen en kunnen worden gevaccineerd tegen.
jam-medisch
Behandelingsopties: Antibiotica indien beschouwd als bacterieel. Veel virale opflakkeringen kunnen ondersteunend worden behandeld met goede zorg thuis. L-lysine suppletie kan helpen om de ernst en het afstoten van feline herpesvirus te verminderen. Andere medicijnen zoals ontstekingsremmers, eetlustopwekkende middelen en nasale decongestiva, subcutane of intraveneuze vloeistoftherapie en voedingsondersteuning kunnen in sommige gevallen nodig zijn.
jam-medisch
Behandelingsopties: Koude medicijnen en decongestiva voor mensen mogen niet worden gebruikt bij katten. Het gebruik van een luchtbevochtiger of “stomende” badkamer gedurende 20 minuten tweemaal daags kan helpen om verstopte neus te verlichten. Het opwarmen van voedsel helpt om de eetlust te stimuleren. Verminder eventuele stressoren die kunnen bijdragen aan een URI-opflakkering.

Wat zijn cat bovenste luchtweginfecties?

Katten kunnen infecties van de bovenste of onderste luchtwegen ontwikkelen. Feline URI’s beïnvloeden de neusholtes, sinussen, mondholte, keelholte en strottenhoofd (voice box).

Katachtige infecties van de onderste luchtwegen beïnvloeden de luchtpijp, bronchiën en longen. Katten met URI’s kunnen ook infecties van de lagere luchtwegen ervaren.

Bekijk hieronder het diagram van de bovenste en onderste luchtwegen van een kat, verstrekt door Cornell Feline Health Center.

Wat zijn de oorzaken Cat Bovenste Luchtweginfecties?

URI’s bij katten treden op wanneer een besmettelijk virus, bacterie of schimmel het lichaam van de kat binnendringt en een infectie veroorzaakt in een of meer delen van de bovenste luchtwegen.

Katten kunnen virale infecties of bacteriële infecties oplopen door direct contact met andere geïnfecteerde katten, of door besmette items in de omgeving zoals voedselbakken en waterschalen, kattenbakken, beddengoed en speelgoed. Katten kunnen schimmelinfecties oplopen wanneer ze naar buiten gaan.

Soms kan een kat die in eerste instantie een virale infectie heeft, een secundaire bacteriële infectie ontwikkelen. De initiële virale infectie verzwakt het immuunsysteem, waardoor het gemakkelijk wordt voor bacteriën die meestal onschadelijk zijn om een infectie te veroorzaken.

Veel verschillende ziekteverwekkers kunnen URI’s bij katten veroorzaken. Enkele van de meest voorkomende zijn:

Feline herpesvirus (FHV-1)

Bijna alle katten zullen op een bepaald moment in hun leven worden blootgesteld aan het herpesvirus van de kat. Kittens lopen het grootste risico om ziek te worden. Feline herpesvirus veroorzaakt URI’s, evenals koorts en hoornvlieszweren.

Feline herpesvirus type 1 wordt genoemd als verantwoordelijk voor maar liefst 80% tot 90% van alle infectieuze katachtige bovenste luchtwegaandoeningen. Er is een vaccin beschikbaar voor het feline herpesvirus (onderdeel van een combinatievaccin dat ook beschermt tegen feline calicivirus en feline panleukopenia virus).

Het vaccin is een kernvaccin, wat betekent dat het vereist is voor alle katten.

Feline calicivirus (FCV)

Dit virus komt zeer vaak voor en is zeer besmettelijk. De meeste katten met katten calicivirus ervaren symptomen van de bovenste luchtwegen, maar sommigen ontwikkelen symptomen van de onderste luchtwegen, waaronder virale longontsteking.

Er is een vaccin beschikbaar voor feline calicivirus (onderdeel van een combinatievaccin dat ook beschermt tegen feline herpesvirus en feline panleukopenia virus). Dit vaccin is een kernvaccin.

Chlamydophila felis (C. felis)

Deze bacterie (die vroeger bekend stond als Chlamydia psittaci | Var Felis) veroorzaakt voornamelijk conjunctivitis, een ontsteking van het bindvlies (slijmvliezen op het oog en het ooglid) en oogafscheiding. Chlamydophila treft vaker kittens en jonge katten.

Een vaccin is beschikbaar, maar is geen (verplicht) kernvaccin voor katten. In plaats daarvan wordt het aanbevolen in specifieke situaties, zoals een huishouden met meerdere katten of andere omgevingen waarin katten dicht bij elkaar leven (bijvoorbeeld het fokken van cattery).

Bordetella

Katten blootgesteld aan de bacterie Bordetella bronchiseptica | kan URI’s ontwikkelen. Er is een vaccin beschikbaar voor B. bronchiseptica maar is een niet-kernvaccin. Het vaccin kan worden aanbevolen voor katten die een hoog risico lopen om de ziekte op te lopen. Een Bordetella-infectie komt niet vaak voor bij huiskatten.

Schimmelinfecties

Hoewel een verscheidenheid aan schimmels luchtweginfecties bij katten kan veroorzaken, is de meest voorkomende boosdoener Cryptococcus neoformans. Katten die de sporen van deze schimmel inademen, kunnen symptomen van zowel de bovenste als de onderste luchtwegen ervaren. Andere schimmels, zoals Aspergillus fumigatus, Histoplasma capsulatum, en Blastomyces dermatiditis, veroorzaken over het algemeen symptomen van de lagere luchtwegen zoals longontsteking.

Symptomen van kat bovenste luchtweginfecties

Cat Bovenste Luchtweg infectie Symptomen

De symptomen van een katachtige bovenste luchtweginfectie lijken op die van een menselijke verkoudheid of griep, waaronder hoesten, niezen, oogontsteking, lethargie en meer.

Katten met infecties van de bovenste luchtwegen kunnen een of meer van de volgende klinische symptomen hebben:

 • Hoesten
 • Niezend
 • Neusverstopping
 • Nasale afscheiding (loopneus; kan helder of troebel zijn)
 • Oogafscheiding (helder of troebel)
 • Conjunctivitis
 • Blefarospasme (overmatig loensen)
 • Zweren in de mond
 • Hese stem (miauw klinkt vreemd)
 • Koorts
 • Lethargie (gebrek aan energie, overmatig slapen)
 • Anorexia (verlies van eetlust)
 • Vergrote lymfeklieren

Katten met symptomen van de bovenste luchtwegen kunnen ook een of meer van de volgende symptomen van infectie van de onderste luchtwegen ervaren:

 • Hoesten
 • Cyanose (blauwe of grijze lippen, tandvlees en mond)
 • Moeite met ademhalen (oppervlakkige, moeizame of snelle ademhaling)

Behandeling &Herstel

Herstel van de bovenste luchtweginfectie van de kat

De behandeling van een infectie van de bovenste luchtwegen van een kat hangt af van de oorsprong en symptomen van de infectie.

De behandeling van een URI hangt af van wat de infectie heeft veroorzaakt en welke symptomen de kat ervaart. Afhankelijk van hoe ziek de kat is, heeft de kat mogelijk alleen medicijnen nodig die thuis worden gegeven, of medicijnen en ondersteunende zorg in het ziekenhuis nodig, zoals vloeistoffen en voedingstherapie.

Over het algemeen kunnen URI’s bij katten worden behandeld met enkele van de volgende:

 • Antibiotica
 • Corticosteroïden
 • Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen
 • Antivirale medicijnen
 • Antischimmelmiddelen
 • Intraveneuze of subcutane vloeistoffen
 • Nasale decongestiva
 • Voedingsondersteuning

De prognose van de kat hangt af van de oorzaak van de URI. Over het algemeen reageren katten met milde tot matige URI’s goed op een snelle veterinaire behandeling.

URI’s bij katten kunnen worden veroorzaakt door veel verschillende ziekteverwekkers, dus de behandeling is afhankelijk van wat de infectie veroorzaakt, of het nu een virus, bacterie of schimmel is.

Om die reden is het belangrijk om veterinaire zorg in te roepen als uw kat symptomen van een luchtweginfectie vertoont. Probeer uw kat niet te behandelen met huismiddeltjes of medicijnen te gebruiken zonder expliciete begeleiding van uw dierenarts.

Veelgestelde vragen

Wat kan ik mijn kat geven voor een infectie van de bovenste luchtwegen?

Als de URI van uw kat werd veroorzaakt door iets besmettelijks, zal uw dierenarts u instrueren om uw kat gescheiden te houden van andere katten totdat de symptomen verdwenen zijn. Uw dierenarts zal u ook vertellen om de woonruimtes, voedsel- en waterbakken, kattenbakken, beddengoed en andere wasbare items van uw kat grondig schoon te maken en te desinfecteren met een verdunde bleekoplossing.

Hoe lang duurt het voordat een kat over een infectie van de bovenste luchtwegen heen is?

Met de juiste en snelle veterinaire behandeling verdwijnen virale en bacteriële URI’s over het algemeen binnen dagen tot weken. Schimmelinfecties kunnen lastiger te behandelen zijn. In sommige gevallen kan de behandeling van schimmelinfecties maanden duren. In het geval van URI’s veroorzaakt door feline herpesvirus, remt het virusains in het lichaam voor de rest van het leven van de kat, en katten kunnen af en toe opflakkeringen van terugkerende URI’s ervaren.

Kan een infectie van de bovenste luchtwegen een kat doden?

URI’s kunnen mild of ernstig zijn. Sommige URI’s leiden tot infecties van de onderste luchtwegen, waaronder longontsteking, die levensbedreigend kan zijn. Zelfs zonder longontsteking kunnen katten extreem ziek worden of zelfs sterven aan een URI, vooral als de kat niet genoeg eet of drinkt. Stel nooit het zoeken naar een diergeneeskundige behandeling uit als uw kat tekenen van een luchtweginfectie vertoont.

Kan katachtige bovenste luchtweginfectie zich verspreiden naar mensen?

De meest voorkomende virussen en bacteriën die katachtige infecties van de bovenste luchtwegen veroorzaken, kunnen mensen niet infecteren, dus over het algemeen kunnen katten geen luchtweginfecties doorgeven aan mensen.