De 6 beste vlooienshampoos voor katten

Ons beoordelingsproces

Onze beoordelingen zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en, indien mogelijk, hands-on testen. Elke keer dat u een aankoop doet via een van onze onafhankelijk gekozen links, ontvangen we een percentage van de opbrengst. Lees hier meer over hoe we worden ondersteund.

Om de beste vlooienshampoo voor katten te identificeren, heb ik de insecticiden onderzocht die het meest voorkomen in vlooienshampoos, toxiciteitsinformatie geëvalueerd uit de chemische database van OEHNA samen met EPA-risicobeoordelingen van pesticiden en verwezen naar de veterinaire productdatabase op Drugs.com.

Net als de meeste andere vlooienbehandelingsproducten zijn vlooienshampoos berucht om hun schijnbare verband met ernstige en soms fatale reacties.

Tussen de angstzaaiende en te optimistische beoordelingen van potentieel giftige insecticiden, kan het moeilijk zijn om te identificeren welke producten een goede keuze zijn om een vlooienprobleem onder controle te houden. Daar komen wij om de hoek kijken.

In één oogopslag: de beste vlooienshampoo voor katten om te kopen

In de onderstaande vergelijkingstabel hebben we enkele van de belangrijkste kenmerken van elk product gemarkeerd. Meer gedetailleerde informatie over elk product vindt u verderop in het artikel.

Beste Conditioner Shampoo

aac-table__image

9.5

Geplukt door 25 mensen vandaag!

Fresh n’ Clean Flea Shampoo

 • Maakt gebruik van een zacht, goed aangeschreven insecticide
 • Heeft kokosnoot extract voor conditionering
 • Een relatief lage concentratie insecticide

In dit artikel leert u over de insecticiden die worden gebruikt in vlooienshampoo, welke veilig zijn, welke uw kat pijn kunnen doen en hoe u een goed product kunt kiezen.

Is flea shampoo veilig voor katten?

De enige echt veilige vlooienshampoo is milde afwasmiddel. Elk insecticide of op essentiële olie gebaseerde vlooienshampoo is in verband gebracht met een soort negatieve reactie.

Ja, sommige producten zijn veiliger dan andere, en ja, veel mensen hebben ze zonder problemen gebruikt. Maar er is altijd een risico.

Als u ervoor kiest om dat risico te nemen, kunt u als volgt een intelligente beslissing nemen.

Behandel uw kat nooit met een vlooienshampoo gemaakt voor honden. Omdat ze zichzelf verzorgen en niet in staat zijn om gifstoffen te verwerken zoals sommige andere dieren dat kunnen, hebben katten een speciale niet-giftige vlooienshampoo nodig. Kies altijd voor een vlooienshampoo die expliciet voor katten is gemaakt en op de markt wordt gebracht.

Zelfs als u een product gebruikt dat alleen voor katten is gemaakt en verkocht, moet u voorzichtig zijn om een product te kiezen dat is gemaakt met kattenveilige insecticiden.

De veiligheid van insecticiden is niet zo duidelijk gedefinieerd en gereguleerd als je zou denken. Sommige chemicaliën worden jarenlang als veilig beschouwd voordat een gerespecteerde entiteit de stukken begint samen te stellen en erkent dat ze lang niet zo veilig zijn als eerder werd aangenomen.

Alle insecticiden zijn gemaakt om te doden, en hoewel we erop vertrouwen dat ze alleen insecten doden in plaats van onze huisdieren, is er altijd het risico op toxiciteit. Daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de vergiften die in je vlooienshampoo worden gebruikt.

Klik hier om te lezen: Beste kattenshampoo – Beoordeling van de beste shampoo voor roos, allergieën en meer

Is flea shampoo veilig voor kittens?

Niet alleen de meeste vlooienshampoos, maar ook de meeste vlooienbehandelingen zijn onveilig voor kittens jonger dan 12 weken. Als u een zeer jong kitten met vlooien heeft, omvat de veiligste behandelingsoptie een combinatie van vlooienkammen en baden met een zachte afwasmiddel, evenals stappen om vlooien uit de omgeving te verwijderen.

Flea Shampoo Ingrediënt Woordenlijst

Het is essentieel dat u vertrouwd raakt met de insecticiden die worden gebruikt in vlooienshampoo en onderscheid kunt maken tussen veilige producten en producten die uw kat pijn kunnen doen. Hier zijn een paar van de meest voorkomende vlooienshampoo-ingrediënten.

Pyrethrinen

Pyrethrin insecticiden zijn adulticiden, dus ze doden alleen de volwassen vlooien die op het lichaam van uw kat leven. Ze doen niets om te voorkomen dat eieren uitkomen en hoewel ze de jeuk van uw kat kunnen verlichten en u kunnen helpen de besmetting onder controle te krijgen, zullen adulticiden alleen een plaag niet beëindigen.

Pyrethrinen zijn van nature afgeleid van de Chrysanthemum cinerariaefolium plant en andere pyrethrum-gerelateerde plantensoorten.

Is het veilig?

Het is belangrijk om pyrethrinen te onderscheiden van hun synthetische tegenhangers, pyrethroïden, een categorie die de beruchte chemische permethrin omvat. Je zult mensen vaak bang horen zijn voor “pyrethrinen en permethrins” alsof de twee even gevaarlijk zijn voor katten.

Hoewel synthetische pyrethroïden giftig zijn voor katten, lijken pyrethrinen veilig te zijn zolang ze correct en in de juiste context worden aangebrachtcentratie. Overdosering, inname of inademing van pyrethrinechemicaliën kan daarentegen tekenen van toxiciteit veroorzaken.

Lees ook: Vergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

S-Methopreen

Dit insecticide is een insectengroeiregulator of IGR. Terwijl adulticiden alleen volwassen vlooien doden, voorkomen IGR’s dat eieren en larven zich ontwikkelen, waardoor de plaag zich niet kan verspreiden.

Bekend als een juveniel hormoon analoog, S-methopreen bootst de hormonen van een insect na en voorkomt dat vlooien zelf eieren produceren. Door de levenscyclus van vlooien te onderbreken, remt dit ingrediënt de groei van de plaag.

Is het veilig?

Volgens de factsheet van de EPA over IGR’s: “Incidenten van toxiciteit voor katten door het gebruik van producten die methopreen bevatten, zijn gemeld aan het Agentschap. EPA onderzoekt deze incidenten en evalueert veiligheidsgegevens voor huisdieren voor Methopreen om te bepalen of de oorzaak van de gemelde incidenten te wijten is aan Methopreen of een ander ingrediënt in de producten. “

Pyriproxyfen

Net als S-methopreen is pyriproxyfen een insectengroeiregulator. Het doodt vlooienlarven en voorkomt dat nieuwe eieren zich ontwikkelen.

Is het veilig?

Onderzoek naar de veiligheid en toxiciteit ervan is beperkt. EPA-testen op knaagdieren toonden, naast andere bijwerkingen, een verminderd lichaamsgewicht en toxiciteit bij de nakomelingen van de geteste dieren. Hoewel deze chemische stof over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn dergelijke resultaten zorgwekkend. Je zou gerechtvaardigd zijn om dit insecticide te vermijden.

Piperonylbutoxide en N-Octyl Bicyclophepteen Dicarboximide

Noch piperonylbutoxide noch n-octyl cyclohepteen dicarboximide zijn insecticiden. In plaats daarvan zijn het synergisten die actieve insecticiden helpen effectief te werken.

Inactieve ingrediënten

Naast actieve ingrediënten zoals insecticiden, bevatten kattenvlooienshampoos meestal enkele inactieve ingrediënten om de consistentie, kleur, geur en het gevoel van het product te verbeteren. Deze zijn meestal veilig, maar het is belangrijk om het etiket te lezen om te controleren op iets waar uw kat allergisch of gevoelig voor is.

“Natuurlijke” Vlooienshampoos

Hier is het korte verhaal over zogenaamde natuurlijke vlooienshampoos – ze werken niet consistent en ze kunnen je kat pijn doen. Ze zijn meestal gemaakt van essentiële oliën, wat nuttig kan zijn bij gebruik op andere dieren, waaronder honden, maar uw kat erg ziek kan maken.

Etherische oliën zijn voornamelijk samengesteld uit koolwaterstoffen en terpenoïden. Het probleem is dat katten een tekort hebben aan glucuronidase, een enzym waarmee de lever deze potentiële toxines kan filteren.

Klik om te lezen: Wat is de beste vlooienband voor katten?

Zonder dit enzym dat werkt om de terpenoïden te verwerken die door het lichaam worden opgenomen, zullen ze zich beginnen op te bouwen en kunnen ze je kat ziek maken.

Sommigen beweren dat hoogwaardige, pure essentiële oliën veilig zijn voor katten, maar het is ongelooflijk moeilijk om te bepalen welke oliën puur zijn en welke niet.

Dus wat is de beste vlooienshampoo voor katten?

Omdat de formulering de beste veiligheidsrecord heeft van alle producten op de markt, is elke vlooienshampoo op deze lijst fundamenteel hetzelfde. Het zijn allemaal shampoos op basis van pyrethrine die alleen variëren in concentratie, etikettering en toegevoegde inactieve ingrediënten.

#1 Sentry Purrscriptions Flea Shampoo voor katten Review

Bekijk op Chewy View op Petco

* Pyrethrinen synergiseerd met piperonylbutoxide

Sentry Purrscriptions vlooienshampoo is gemaakt met 0,50% piperonylbutoxide en 0,05% pyrethrinen, dus het is een relatief milde formule. Het heeft een kokosbesgeur en is verrijkt met kokosconditioners om de huid te kalmeren en de vacht te verbeteren.

Klantrecensies zijn gemengd. Op Amazon heeft de shampoo 56 beoordelingen en een algemene sterrenbeoordeling van 3,6 van de 5 sterren. Van de 19% van de recensenten die het de laagste sterrenbeoordeling gaven, beschreef er niet één een negatieve reactie op het insecticide.

Pros

 • Relatief milde formule
 • Bevat een van de veiligste insecticiden
 • De meeste klantrecensies zijn positief tot neutraal

Tegens

 • Sommigen houden misschien niet van de geur van kokosbes

#2 Zodiac Flea &Tick Shampoo voor honden en katten Review

Zodiac Flea &Tick Shampoo voor honden en katten

Bekijk op chewy View op Amazon

* Pyrethrinen synergiseerd met piperonylbutoxide

Met 0,05% pyrethrinen en 0,50% piperonylbutoxide heeft deze behandeling een relatief lage insecticideconcentratie, waardoor het iets veiliger is dan andere producten.

Naast deze actieve ingrediënten bevat de shampoo kokosconconditioners om de gezondheid van de huid en vacht te verbeteren.

Op Amazon heeft deze Zodiac shampoo 141 reviews en een 4.0 van de 5-sterrenbeoordeling. 16% van de beoordelingen heeft een beoordeling van één ster. De meeste ontevreden klanten klagen niet over negatieve bijwerkingen – ze zeggen dat de shampoo niet werkte, in een lekkende fles kwam of misselijkmakend zoet rook. Twee van hen zeiden echter dat het product hun katten vergiftigde, maar gingen niet in op de details.

Pros

 • De meeste beoordelingen zijn positief
 • Een relatief lage concentratie insecticiden voor meer veiligheid
 • Beschikt over een relatief veilig insecticide

Tegens

 • Eén recensent had een extreem negatieve ervaring

#3 Fresh n ‘Clean Flea Shampoo Beoordeling

Bekijk op PetAg

Pyrethrinen synergetisch met piperonylbutoxide

Deze op pyrethrine gebaseerde conditioneringsshampoo is geformuleerd voor kleine huisdieren. Het is gemaakt met 0,05% pyrethrinen en 0,50% piperonylbutoxide als insecticide synergist. Deze concentraties zijn relatief laag, waardoor het product zowel iets veiliger als iets minder effectief is dan andere op de markt.

Het is verrijkt met kokosnootextract, wat kan helpen om de vacht te conditioneren.

Op Amazon heeft deze shampoo 62 klantrecensies en een beoordeling van 3,6 van de 5 sterren.  Hoewel de meeste beoordelingen neutraal of positief zijn, zei men dat hun kat een “vreselijke” bijna fatale reactie op het product had.

Pros

 • Maakt gebruik van een zacht, goed aangeschreven insecticide
 • Heeft kokosnoot extract voor conditionering
 • Een relatief lage concentratie insecticide

Tegens

 • Eén geverifieerde klant had een zeer negatieve reactie

#4 Bayer Animal Health Advantage Shampoo Vlooien- en tekenbehandeling Review

Bekijk op Chewy View op Amazon Bekijk op Petco

Pyrethrinen synergetisch met piperonylbutoxide

Hoewel het is gemaakt van dezelfde actieve ingrediënten, is deze vlooienshampoo iets geconcentreerder dan de anderen op deze lijst, met 0,15% pyrethrinen en 0,33% piperonylbutoxide.

Als een van de toonaangevende merken in vlooienbehandeling heeft deze Bayer Advantage shampoo een relatief goede reputatie. Op Amazon heeft de shampoo 65 klantrecensies en een 4.0 van de 5-sterrenbeoordeling. Twee recensenten zeiden dat de shampoo hun kittens ziek maakte, maar de meesten hadden neutrale of positieve ervaringen.

Pros

 • Heeft een goede reputatie in de vlooienbehandelingsruimte
 • Gemaakt van relatief veilige insecticiden
 • Krijgt voornamelijk positieve klantrecensies

Tegens

 • Sommige katten kunnen negatieve reacties hebben

#5 Veterinaire Formule Clinical Care Flea &Tick Shampoo Review

Bekijk op Chewy View op Amazon

Pyrethrinen synergetisch met piperonylbutoxide

Gemaakt met 0,15% pyrethrinen en synergistisch met 0,30% piperonylbutoxide, is deze vlooienshampoo sterk geconcentreerd, zeer effectief waardoor het een van de beste natuurlijke vlooienshampoo voor katten is die vandaag op de markt is.

Naast het feit dat het sterk geconcentreerd is, bevat deze vlooienshampoo kalmerende natuurlijke ingrediënten zoals aloë en lanoline om de huid te helpen kalmeren die geïrriteerd is door vlooien- en tekenbeten. Deze formule reinigt, ontgeurt en exfolieert ook de vacht en huid van de kat, waardoor deze zachter en minder geïrriteerd blijft dan voorheen. Bovendien laat het een blijvende frisse geur achter.

Van de meer dan 100 klantrecensies op Chewy merkte niemand op dat het product hun kat ziek maakte, hoewel sommigen klaagden dat het niet werkte of het aantal vlooien leek te verhogen. Over het algemeen heeft het een beoordeling van 4,1 van de 5 sterren.

Pros

 • Hoge concentratie pyrethrinen, zeer effectief
 • Gemaakt met verzachtende natuurlijke ingrediënten
 • Reinigt en exfolieert de huid en vacht van de kat

Tegens

 • Sommige klanten klagen dat het niet werkt

#6 Adams Plus Flea &Tick Foaming Shampoo voor katten Review

Bekijk op Chewy View op Amazon

Pyrethrinen en s-methopreen, gecombineerd met piperonylbutoxide

Deze op pyrethrine gebaseerde vlooienshampoo bevat ook 0,10% s-methopreen en is synergetisch met 1,88% piperonylbutoxide. Het wordt aanbevolen voor katten en kittens van ten minste 12 weken oud, waardoor een van de beste waterloze vlooienshampoo voor katten is die we konden vinden.

Naast de actieve ingrediënten bevat deze schuimende shampoo kalmerende natuurlijke ingrediënten zoals kokosnootextract, havermout, aloë en lanoline. Met de schuimdispenser biedt het een eenvoudige druppelvrije toediening, waardoor u de shampoo kunt houden waar u hem wilt hebben – in de vacht van uw kat en uit zijn ogen en neus.

Hoewel dit product slechts enkele reviews heeft op Chewy, rapporteren klanten positieve resultaten zonder negatieve reacties. Een klant merkte op dat het veel vlooien doodde, maar neet allemaal.

Pros

 • Hoge concentratie pyrethrinen om vlooien te doden
 • Druppelvrije schuimdispenser voor eenvoudige toediening
 • Formule voor de gevoelige huid gemaakt met verzachtende ingrediënten

Tegens

 • Beperkt aantal klantrecensies

Meer hulp nodig? Bekijk onze complete gids voor het uitroeien van een vlooienplaag

Relevante inhoud:

Veelgestelde vragen

Werken vlooienshampoos echt?

Vlooienshampoos zijn het meest effectief op volwassen vlooien. Sommige zijn gemaakt met actieve ingrediënten die larven doden en voorkomen dat vlooieneieren zich ook ontwikkelen, waardoor aanhoudende plagen onder controle worden gehouden en voorkomen.

Wat raden dierenartsen aan voor vlooien op katten?

Het varieert van dierenarts tot dierenarts, maar velen bevelen actuele vlooienbehandelingen aan die vlooien bij contact doden en tot 30 dagen beschermen tegen besmetting. Actuele vlooienbehandelingen, capsules en vlooienbanden gebruiken vaak dezelfde insecticiden en insectengroeiregulatoren als vlooienshampoo, dus het hangt er echt van af wat je comfortabel vindt om te gebruiken en wat je je kunt veroorloven.

Wat zit er in Dawn afwasmiddel dat vlooien doodt?

Milde afwaszepen zoals Dawn zijn de veiligste optie voor het doden van vlooien op katten, vooral bij jongere katten en kittens. Afwasmiddel werkt als oppervlakteactieve stoffen en creëert oppervlaktespanning die de exoskeletten van volwassen vlooien in gevaar brengt. Zonder hun exoskelet ter bescherming zullen de vlooien zinken en in wezen verdrinken.