Skip to Content

Prednisolon voor katten: Dosering, Veiligheid & Bijwerkingen

Prednisolon voor katten functie

Prednisolon is een synthetische glucocorticoïde steroïde die vaak wordt gebruikt bij katten als een ontstekingsremmer of als een behandeling voor immuungemedieerde aandoeningen.

Prednisolon Voor Katten Overzicht

Recept vereist?:

Ja

Algemene namen:

Prednison, Prednisolon

In dit artikel leert u wat prednisolon is, enkele aandoeningen waarvoor het kan worden gebruikt bij katten en bijwerkingen om op te letten.

Wat is een steroïde?

Een steroïde is een organische verbinding, met honderden steroïde verbindingen die in de hele natuur worden aangetroffen. Steroïden vormen de structuur van cellen. Cholesterol is bijvoorbeeld een steroïde die de structuur van celwanden vormt.

Steroïden kunnen ook fungeren als hormonen die fungeren als signaalboodschappen in het lichaam. De meeste mensen zijn bekend met steroïde hormonen zoals oestrogenen en testosteron.

Anabole steroïden zijn degenen die in het lichaam werken om de spier- en botgroei te verhogen. Dit zijn degenen die we vaak associëren met professionele bodybuilders.

Een derde klasse van steroïden zijn corticosteroïden. Corticosteroïden zijn betrokken bij verschillende functies in het lichaam, waaronder stressrespons, immuunrespons, regulatie van ontstekingen en andere.

Er zijn natuurlijke corticosteroïden geproduceerd door het lichaam, zoals cortisol, en dan zijn er synthetische door de mens gemaakte, zoals prednisolon.

Wat doet prednisolon voor katten?

Wat doet prednisolon voor katten?

Prednisolon kan worden gebruikt als een ontstekingsremmer bij lagere doses en als een immuunonderdrukker bij hogere doses.

Bij lagere doses kan prednisolon worden gebruikt als ontstekingsremmer. Een kat met een rode, jeukende huidinfectie kan bijvoorbeeld baat hebben bij een ontstekingsremmende cursus prednisolon om ontstekingen en jeuk te verminderen, terwijl antibiotica de infectie aanpakken.

Bij hogere doses kan prednisolon worden gebruikt om aandoeningen te behandelen die worden veroorzaakt door een overactief immuunsysteem door de effecten ervan te onderdrukken. Dit kan aandoeningen omvatten zoals kattenastma, veroorzaakt door de reactie van het immuunsysteem op allergenen in de lucht, en inflammatoire darmaandoeningen, veroorzaakt door de reactie van het immuunsysteem op voedselallergenen.

Predisone vs. Prednisolon

jeukende kat

Je vraagt je misschien af waarom je over prednisolon leest, terwijl prednison vaker voorkomt. Je kunt je ook afvragen of de twee in principe hetzelfde zijn. Het simpele antwoord is dat ze… en dat zijn ze niet.

Prednison en prednisolon hebben dezelfde effecten op het lichaam. Dit komt omdat bij de meeste soorten prednison zeer snel door de lever wordt omgezet in prednisolon. Maar een paar diersoorten, waaronder paarden en katten, kunnen prednison niet efficiënt opnemen of omzetten in prednisolon.

Dus dit is de reden waarom, hoewel we vaak prednison gebruiken met honden, we prednisolon alleen bij katten moeten gebruiken.

Bijwerkingen van prednisolon bij katten

Bijwerkingen van prednisolon voor katten

De bijwerkingen van prednisolon voor katten omvatten een verhoogde waterinname, verhoogde eetlust en af en toe spijsverteringsstoornissen.

Katten hebben de neiging om steroïden beter te verdragen in vergelijking met honden en we zien minder nadelige effecten bij katten. Er zijn echter enkele belangrijke dingen om op te letten, vooral voor kitties op hogere doses prednisolon.

Verhoogde dorst

Af en toe kan een huisdierouder zijn kat op prednisolon observeren om een verhoogde waterinname te hebben en vervolgens meer te moeten plassen. Misschien merk je dat je de waterbak vaker bijvult en grotere urineklonten in de kattenbak opruimt.

Verhoogde eetlust

Steroïden kunnen ook een toename van de eetlust veroorzaken, wat kan leiden tot gewichtstoename. Voor sommige aandoeningen die gewichtsverlies veroorzaken, zoals inflammatoire darmaandoeningen, is gewichtstoename wenselijk, maar dit is niet altijd het geval, dus het gewicht moet nauwlettend worden gecontroleerd.

Spijsverteringsstoornissen

Steroïden kunnen spijsverteringsstoornissen veroorzaken bij sommige katten, meestal wat zachte ontlasting of diarree als het gebeurt.

Afzonderlijke, langetermijneffecten van prednisolontherapie kunnen ook worden gezien.

Hoe vaak komt hypoglykemie voor

Hypoglykemie wordt gezien bij katten

Steroïden kunnen bijdragen aan een verhoging van de bloedsuikerspiegel bij de meeste dieren, maar bij katten lijkt dit effect prominenter te zijn. Om deze reden moeten steroïden voorzichtig worden gebruikt bij katten met overgewicht met een risico op diabetes mellitus en mogen ze niet worden gebruikt bij diabetische katten, omdat het gebruik van steroïden de bloedsuikerspiegel zal verstoren.

Langdurig gebruik van hoge doses steroïden kan ook leiden tot ernstigere bijwerkingen zoals een dunner wordende haarvacht en ironically secundaire huidproblemen.

Dit, in combinatie met andere effecten zoals overmatig drinken, urineren en eetlust, kan worden samengevoegd tot een aandoening die bekend staat als iatrogene hyperadrenocorticisme of synthetische steroïde-geïnduceerde ziekte van Cushing. Gelukkig zijn de effecten omkeerbaar als steroïden worden gestopt.

En ten slotte, hoewel de details nog steeds worden besproken, is er een waargenomen risico voor katten met een risico op hartaandoeningen die hartfalen ontwikkelen op steroïden.

Dit lijkt soms voor te komen bij katten zonder tekenen of symptomen van hartaandoeningen. Steroïden moeten met uiterste voorzichtigheid worden gebruikt bij elke kat met bekende bestaande hartaandoeningen.

Zoals met elk medicijn, moet het gebruik van prednisolon voordelen hebben die opwegen tegen de potentiële risico’s, vooral wanneer het op lange termijn wordt gebruikt.

Prednisolon voor katten: Dosering

Als uw kat een abnormale hartslag ervaart, zal uw dierenarts een volledig lichamelijk onderzoek doen, inclusief luisteren naar het hart van uw kat.

Steroïden zoals prednisolon hebben een zeer breed doseringsbereik, afhankelijk van de aandoening die wordt behandeld. Lagere doses worden gebruikt om ontstekingen aan te pakken, terwijl hogere doses het immuunsysteem onderdrukken. In vergelijking met honden die prednison gebruiken, hebben katten over het algemeen hogere doses prednisolon nodig.

Vanwege de hoge mate van variabiliteit in de dosering, moet uw dierenarts beslissen welke dosering prednisolon het beste is voor uw kat.

Conclusie

Steroïden zoals prednisolon zijn uiterst nuttige medicijnen omdat ze een breed scala aan dosering en effecten hebben. Ze zijn nodig om een aantal inflammatoire en immuungemedieerde aandoeningen die we bij katten zien onder controle te krijgen.

Katten zijn beter bestand tegen steroïde bijwerkingen dan honden. Steroïden zijn ook aantrekkelijke opties als ontstekingsremmers, vooral gezien het feit dat ons vermogen om niet-steroïde ontstekingsremmers bij katten te gebruiken zeer beperkt is.

Toch moeten steroïden oordeelkundig en voorzichtig worden gebruikt onder leiding van een dierenarts. Vergeet ook niet dat alleen prednisolon en niet prednison aan katten moet worden toegediend. Dus als je thuis een hond hebt, deel dan geen steroïden die zijn voorgeschreven voor je pup (of voor jezelf) met je kat.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt prednisolon om te werken bij katten?

Over het algemeen zullen katten met ontstekingsaandoeningen verbetering zien binnen slechts een dag of twee van prednisolontherapie. Bij meer gecompliceerde aandoeningen of immuungemedieerde aandoeningen kan merkbare verbetering langer duren, maar nog steeds over het algemeen binnen enkele dagen.

Wat doet prednisolon voor katten?

Prednisolon wordt vaak gebruikt bij katten als een ontstekingsremmer of als een immunosuppressieve medicatie.

Ontstekingsaandoeningen kunnen een willekeurig aantal huidaandoeningen, ontsteking door een verwonding of ontsteking veroorzaakt door artritis omvatten.

Immuungemedieerde aandoeningen waarbij het immuunsysteem daadwerkelijk schade aan het lichaam veroorzaakt als reactie op een initiërende oorzaak zoals allergenen, kunnen kattenastma, inflammatoire darmaandoeningen, auto-immuunziekten zoals immuungemedieerde hemolytische anemie, auto-immuunhuidziekten en vele anderen omvatten.

Prednisolon kan ook worden gebruikt om bepaalde soorten kanker te behandelen en te beheren, met name lymfoom.

Wat zijn de bijwerkingen van prednisolon voor katten?

De meest voorkomende kortetermijneffecten bij katten kunnen zijn: meer drinken, urineren en eetlust. Sommige katten kunnen ook milde tekenen van spijsverteringsstoornissen ontwikkelen, zoals diarree.

Over een langere periode, en vooral bij hogere doses, kunnen we deze kortetermijneffecten zien in combinatie met langetermijneffecten zoals gewichtstoename, dunner wordende haarvacht en lethargie.

Steroïden moeten zeer voorzichtig worden gebruikt bij katten met overgewicht, omdat ze kunnen bijdragen aan verdere gewichtstoename. Ze kunnen ook de bloedsuikerspiegel bij katten meer verhogen in vergelijking met andere diersoorten, waardoor een kat met overgewicht die al een risico loopt op diabetes een nog hoger risico loopt.

Prednisolon moet ook voorzichtig worden gebruikt bij katten met een risico op hartaandoeningen. Aangezien veel katten met een risico op hartaandoeningen geen uiterlijk abnormale tekenen vertonen, kan uw dierenarts een screeningstest aanbevelen, vooral als langdurig gebruik van prednisolon wordt overwogen.

Alternatieve behandelingsopties voor prednisolontherapie moeten worden overwogen voor katten met de diagnose diabetes of waarvan bekend is dat ze een bestaande hartaandoening hebben.

Hoeveel prednisolon kun je een kat geven?

Prednisolon, zoals alle steroïden, heeft een zeer breed doseringsbereik, afhankelijk van het beoogde gebruik. Daarom moet uw dierenarts bepalen welke dosering en welk protocol het beste is voor uw kat, afhankelijk van de aandoening die wordt behandeld.