Kattenvlooien: identificatie, levenscyclus en behandeling

Kat krabt zichzelf vanwege de vlooien in haar vacht

Vlooien! Dat ene woord dat niemand wil horen. Deze kleine insecten maken iedereen in het huishouden ellendig. Vlooien zijn niet alleen hinderlijk, waardoor uw huisdier jeukt en ongemakkelijk is, maar ze kunnen ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken en ziekten verspreiden.

De Kattenvlo

Terwijl meer dan 2000 soorten vlooien zijn geïdentificeerd, Ctenocephalides felis. of de gewone kattenvlo, is veruit de meest voorkomende vlo bij gedomesticeerde zoogdieren en veroorzaakt 95% van de vlooienbesmettingen van honden en katten. De hondenvlo, Ctenocephalides canis, komt veel minder vaak voor, maar kan ook katten en andere zoogdieren besmetten.

Vlooien zijn kleine, vleugelloze insecten die tot dertien centimeter kunnen springen, dat is meer dan 100 keer hun lengte! Dat is het equivalent van een volwassen mens die over vier voetbalvelden springt.

Vlooien zijn klein, variërend in grootte van 1,5 tot 4 mm, en kunnen moeilijk te zien zijn en het maakt de vlooienbestrijding nogal uitdagend. Door hun platte lichamen kunnen ze gemakkelijk tussen de haren van uw kat bewegen.

Omdat katten vaak kieskeurige trimmers zijn, slikken ze vaak vlooien in terwijl ze zichzelf schoonmaken, waardoor het moeilijk is om ze te vinden. Soms als ik de huid van een kat goed bekijk, zie ik gewoon een kleine bruine streep door de vacht scharrelen en vraag ik me af “was dat een vlo?” Het kan nog vijf minuten zoeken duren voordat ik er weer een zie.

Hoe te weten of uw kat vlooien heeft

Als je geen vlooien op je kat ziet, hoe weet je dan dat hij ze heeft? Meestal is het eerste wat opvalt dat je kat ineens intens jeukt. Hij krabt constant en likt overmatig. U kunt haaruitval en dunner worden opmerken als gevolg van de overgrooming. Er kunnen rode bultjes over de hele huid zijn van een allergische reactie op de vlooienbeten.

Wanneer u vermoedt dat uw kat vlooienproblemen heeft, begin dan met langs de rug te kijken, net boven de staartkop. Dit is de meest voorkomende plaats waar vlooien graag op een kat leven.

Gebruik een vlooienkam, een kleine kam met fijne en dicht bij elkaar staande tanden, om door de vacht te kammen. Als je een vlo vindt, heb je je antwoord. Als je echter alleen kleine zwarte stippen hebt, schud die stippen dan op een witte papieren handdoek of een stuk gaas.

Laat water over de korsten lopen. Als ze een roestrode kleur krijgen, heb je vlooienvuil. Vlooienvuil is de uitwerpselen van vlooien die voornamelijk verteerd bloed is. Het bloed zorgt ervoor dat het vlooienvuil verandert in een roodachtige kleur als het nat wordt.

Een ander identificerend kenmerk van vlooienvuil is dat het vaak in de vorm van een C is. Als uw kat vlooienvuil heeft, heeft uw kat vlooien.

Vlooien levenscyclus

Het vinden van bewijs van vlooien is de eerste stap in de strijd. De volwassen vlooien zijn slechts het topje van de ijsberg, goed voor slechts 5% van de vlooienpopulatie. De overige 95% zijn de ontwikkelingsstadia die in de omgeving leven.

Volwassen vlooien leven op uw huisdier waar ze bijten om bloedmaaltijden in te nemen, zich voort te planten en eieren te leggen. Een vrouwelijke vlo kan tot 50 vlooieneieren per dag leggen. De eitjes en het vlooienvuil vallen van je kat in zijn omgeving. De eitjes komen in twee tot twaalf dagen uit tot larven.

De larve voedt zich met het vlooienvuil, groeit en vervellt gedurende een periode van negen- tot tweehonderd dagen. Na hun derde vervelling vormen de larven poppen of cocons, waar ze zich ergens tussen een week en een jaar ontwikkelen tot een volwassen vlo, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.

Zodra de volwassen vlooien uitkomen, kunnen ze tot twee weken in de omgeving overleven voordat ze een gastheer (kat, hond, persoon) moeten vinden voor een bloedmaaltijd. Als je eenmaal de complexe en lange levenscyclus van een vlo begrijpt, kun je begrijpen waarom het zo moeilijk kan zijn om een vlooienplaag onder controle te krijgen.

Hoewel het de kattenvlo wordt genoemd, zal het zich graag voeden met andere huisdieren in het huishouden, waaronder honden en konijnen. De kattenvlo zal zich ook voeden met mensen, maar wij zijn niet hun favoriete gastheer en zullen waarschijnlijk alleen gebeten worden als de dieren een zware vlooienplaag hebben.

Omdat het grootste deel van de levenscyclus van vlooien plaatsvindt buiten de gastheer en in de omgeving, als een van uw huisdieren vlooien heeft, doen ze dat waarschijnlijk allemaal. Daarom moeten alle huisdieren in het huishouden worden behandeld. Om de levenscyclus van vlooien te doorbreken, wordt geadviseerd om minimaal drie opeenvolgende maanden te behandelen.

Vlooienbestrijding en behandelingen bij katten

het toepassen van vlooienbehandeling op kat

Er zijn verschillende soorten vlooienbehandelingen voor katten, waaronder actuele en orale medicijnen.

Er zijn een aantal vlooienbehandelingen voor katten beschikbaar over de toonbank en op recept, waaronder orale producten, topicals (spot ons) en vlooienbanden. Veel van de topical en orale producten doden vlooien voor maximaal een maand (sommige zelfs langer!) .

Gebruik een product dat ook een Insect Growth Regulator of IGR heeft. Een IGR is in feite anticonceptie voor vlooien – het maakt de eieren die door de vrouwelijke vlo worden gelegd niet levensvatbaar, dus als ze in de omgeving vallen, zullen ze niet uitkomen.

Lees voordat u een actueel vlooienproduct aanbrengt het etiket zorgvuldig. Sommige van de producten die veilig zijn voor honden bevatten hoge niveaus van permethrinen, een insecticide dat neurologische effecten bij katten kan veroorzaken, waaronder tremoren, epileptische aanvallen en de dood.

Als u niet zeker weet of een product veilig is voor uw kat, bel dan uw dierenarts voordat u het aanbrengt. Afhankelijk van waar u woont en hoe ernstig uw vlooienbesmetting is, wilt u misschien de vlooienproducten die u gebruikt roteren, omdat sommige vlooien in de loop van de tijd resistent zijn geworden tegen bepaalde behandelingen.

Ik geef er de voorkeur aan om katten te behandelen met actuele producten vanwege het gebruiksgemak. Frontline Gold en Revolution zijn beide zeer veilige producten die vlooien een maand lang zullen doden. Bravecto is een ander actueel product voor gebruik bij katten dat vlooien gedurende drie maanden doodt.

Als uw kat van traktaties houdt, is Credelio een kauwbare behandeling die een maand duurt. Capstar is een andere kauwtablet die binnen een uur volwassen vlooien begint te doden. Het nadeel is dat Capstar slechts één dag vlooien doodt.

Hoe vlooien niet te behandelen

Hoewel er veel veilige en effectieve producten zijn om vlooien te behandelen, zijn er veel behandelingen die niet werken. Het voeren van uw huisdier knoflook, biergist, tabak, appelciderazijn of andere “natuurlijke” remedies zijn niet alleen ineffectief, maar kunnen ook schadelijk zijn voor uw kat.

Milieubehandeling

In veel gevallen zal het behandelen van uw kat gedurende drie maanden met een door de dierenarts aanbevolen product dat volwassen vlooien gedurende een maand doodt en een IGR bevat, voldoende zijn om de meeste vlooienbesmettingen onder controle te houden. Maar vergeet niet dat er nog steeds eieren, vlooienlarven en poppen in de omgeving zijn.

Het wassen van het beddengoed van uw huisdier in heet water is vaak genoeg om eieren en vlooien in het larvale stadium te doden. Het popstadium is het veiligste stadium voor de vlo in ontwikkeling en is bijna onmogelijk te doden.

Door uw tapijten dagelijks te stofzuigen, worden alle poppen uit de omgeving verwijderd. Zorg ervoor dat u uw vacuümbus onmiddellijk na het stofzuigen leegmaakt, sluit de vuilniszak af en zet de vacuümzak buiten zodat de poppen niet kunnen uitkomen en uit het vacuüm kunnen kruipen, alleen om uw kat opnieuw te besmetten. Omgevingsbehandelingen, zoals kamersprays, kunnen ook helpen volwassen vlooien te doden.

Vlooienpreventie

Kattenvlooien behandelen en voorkomen met actuele oplossingen

Als je eenmaal de complexe en lange levenscyclus van een vlo begrijpt, kun je begrijpen waarom het zo moeilijk kan zijn om een vlooienplaag onder controle te krijgen.

Het behandelen van een vlooienplaag is veel werk, maar het voorkomen van vlooien is eenvoudig. Als ze regelmatig worden gebruikt, doden de actuele behandelingen die ik eerder heb besproken (Frontline Gold, Revolution en Bravecto) vlooien op uw kat binnen enkele uren, voordat ze de kans krijgen om eieren te voeden en te leggen, waardoor u en uw huisdier maanden van ongemak besparen.

Capstar is een goed preventief middel als uw kat mogelijk beperkt contact heeft gehad met een ander dier met vlooien, zoals bij de trimmer. Capstar werkt snel om de volwassen vlooien te doden voordat ze de kans krijgen om eieren te leggen en je kat te besmetten.

Kattenziekten verspreid door vlooien

Vlooien zijn niet alleen hinderlijk, ze dragen ook parasieten en ziekten. Een vlooienplaag kan het algehele geval van uw kat ernstig beïnvloeden en kan zelfs dodelijk zijn.

Vlooien zijn de intermitterende gastheer voor de lintworm Dipylidium caninum . Een kat met vlooien zal waarschijnlijk een paar vlooien binnenkrijgen tijdens het verzorgen. De lintworm zal rijpen in het spijsverteringskanaal van de kat, waar hij voedingsstoffen van zijn gastheer steelt.

Katten met zware vlooienbesmettingen kunnen bloedarmoede ontwikkelen. De vlooien voeden zich met bloed van de gastheer. Als er voldoende volwassen vlooien eten, kan er aanzienlijk bloedverlies optreden. Jonge kittens lopen een hoger risico dan volwassen katten op ernstige bloedarmoede vanwege hun kleinere bloedvolume. Tekenen van bloedarmoede zijn zwakte, lethargie en bleek tandvlees.

Vlooien kunnen ook dienen als vectoren voor ziekten. Een vector is een levend organisme dat ziekten overbrengt tussen dieren of mensen. Vlooien kunnen overbrengen Yersinia pestis de bacterie die builenpest veroorzaakt. Hoewel we denken dat The Plague een ziekte uit het verleden is, is het nog steeds te vinden in het zuidwesten van de Verenigde Staten.

Vlooien worden verondersteld een vector te zijn voor een andere parasiet bij katten. Hemotroop Mycoplasma spp. zijn bacteriën die rode bloedcellen van katten infecteren. De infectie van de bacteriën op de rode bloedcels veroorzaakt snelle vernietiging van de cellen en ernstige bloedarmoede die tot de dood kan leiden.

Vlooienallergieën

Veel katten ontwikkelen een overgevoeligheidsreactie op vlooienspeeksel, wat resulteert in vlooienallergie dermatitis. Katten die lijden aan vlooienallergie dermatitis zijn intens jeukend.

Ze kunnen kleine bultjes in hun hele lichaam ontwikkelen, zweren en kale plekken door constant likken en krabben en secundaire huidinfecties. Ze kunnen een katachtig eosinofiel granuloomcomplex ontwikkelen waarbij zich open zweren ontwikkelen op de huid en in de mond van katten.

Katten met vlooienallergieën zijn zo gevoelig dat de beet van slechts één vlo een ernstige reactie kan veroorzaken. Bij deze gevoelige katten is vlooienpreventie het hele jaar door vooral belangrijk.

Lees meer: Beste vlooienbehandelingen voor katten

Conclusie

Vlooien zijn niet alleen een probleem voor honden. Zowel binnen- als buitenkatten kunnen vlooien hebben. Het voorkomen van vlooien en het herkennen van de tekenen van een vlooienplaag is belangrijk om uw kat gezond en gelukkig te houden.

Veelgestelde vragen

Kan een persoon vlooien krijgen van een kat?

Ja, een persoon kan vlooien krijgen van een kat. Vlooien voeden zich met bijna elk zoogdier. De gewone kattenvlo leeft echter het liefst op honden en katten en zal mensen alleen bijten als ze geen andere opties hebben.

Als uw kat bijvoorbeeld een zeer zware vlooienplaag heeft en er geen ruimte meer is voor de vlooien, kunnen de vlooien u gaan bijten. Of als er eerder een kat in huis was die vlooien had en eieren in het tapijt achterliet, kunnen ze uitkomen en je bijten omdat er geen honden of katten zijn om zich mee te voeden.

Hoe kom je van vlooien op een kat af?

De beste manier om vlooien te behandelen is om een veilig en effectief vlooienproduct te gebruiken dat vlooien doodt en de eieren steriliseert die vlooien leggen.

Veel producten die beschikbaar zijn via uw dierenarts zullen vlooien binnen enkele uren na het aanbrengen beginnen te doden en zullen ze een maand lang blijven doden. Om de vlooienplaag onder controle te krijgen, duurt het minimaal drie opeenvolgende maanden.

Doen katten raar als ze vlooien hebben?

Veel katten met vlooien zullen een gedragsverandering hebben. Wanneer vlooien katten bijten, wordt de huid erg jeukend. U kunt uw kat agressief zien likken en verzorgen, ze kunnen zich meer verbergen of zich meer geagiteerd gedragen omdat ze zich ongemakkelijk voelen.

Moet ik mijn binnenkat behandelen voor vlooien?

Als uw kat strikt binnen is en nooit contact heeft met een dier dat naar buiten gaat, is het onwaarschijnlijk dat ze vlooien krijgen. Het kan echter nog steeds gebeuren. Vlooienpoppen kunnen bijna een jaar in de omgeving leven en uitkomen wanneer de omgevingsomstandigheden goed zijn, zodat uw kat vlooien kan oppikken zonder het huis te hoeven verlaten.

Als je meer dan één huisdier hebt en als één huisdier vlooien heeft, ga er dan van uit dat ze dat allemaal doen. Behandel alle huisdieren in het huishouden, zelfs je kat die nooit naar buiten gaat.

Waar verbergen vlooien zich op een kat?

Vlooien zijn overal op het lichaam van een kat te vinden, maar ze leven graag net boven de staart. Je kunt ze gemakkelijker zien op de buik van je kat, waar de haarvacht vaak dunner is.

Bij sommige katten zie je misschien nooit een vlo omdat ze zichzelf zullen verzorgen en de vlooien zullen inslikken. Als je kat plotseling echt jeukt en overmatig krabt of verzorgt en je ziet geen vlooien, zoek dan naar vlooienvuil, kleine zwarte C-vormige vlokken in de vacht. Het vlooienvuil zal een roestrode kleur krijgen als het nat is.