Is mijn kat depressief? Tekenen, symptomen &hoe te helpen

Heb je je ooit afgevraagd, “is mijn kat depressief”? Het was nog niet zo lang geleden dat mensen dachten dat dieren helemaal niet veel gevoelens hadden, maar we weten nu dat katten en andere dieren een breed scala aan emoties voelen. Katten kunnen geluk, opwinding en alles daartussenin voelen, inclusief angst, verdriet en depressie.

Kunnen katten depressief worden?Wanneer we het hebben over emoties bij dieren, is het een goed idee om niet te veel te antropomorfiseren – veel emoties zoals depressie zijn immers niet precies hetzelfde bij katten als bij mensen. Depressie bij katten is anders dan klinische depressie bij mensen.

Hoe u kunt zien of uw kat depressief is

Depressie bij katten is soms een teken dat de kat iets stressvols ervaart en als gevolg daarvan tekenen van depressie vertoont. Sommige katten die zich depressief gedragen, kunnen zelfs ziek zijn in plaats van depressief.

Als u vermoedt dat uw kat depressief is, is het belangrijk om er alles aan te doen om tot de kern van het probleem te komen en te proberen uw kat te helpen zich beter te voelen.

Tekenen van depressie bij katten

Nu je weet dat katten depressief kunnen zijn, vraag je je misschien af: “Hoe weet ik of mijn kat depressief is?”

Symptomen van depressie bij katten kunnen een of meer van de volgende zijn:

 1. Verlies van eetlust
 2. Overmatige eetlust
 3. Verbergen
 4. Minder actief (veel slapen, lusteloos)
 5. Gebrek aan verzorging
 6. Agressief gedrag (inclusief sissen of grommen)
 7. Overmatige vocalisatie
 8. Ongelukken buiten de kattenbak
 9. Veranderd slaappatroon

Waarom is mijn kat depressief?

Als uw kat zich depressief gedraagt, is het belangrijk om haar door een dierenarts te laten controleren, omdat symptomen van lichamelijke ziekte vaak depressie kunnen nabootsen.

Vaak ervaart een kat die zich “depressief” gedraagt eigenlijk een medische aandoening die pijn, misselijkheid of een ander soort ongemak veroorzaakt. Omdat tekenen van depressie ook tekenen zijn van talloze gezondheidsproblemen en ziekten, is het absoluut essentieel dat u uw kat door een dierenarts laat onderzoeken om een medische oorzaak voor depressief handelen uit te sluiten.

Als de reden voor de depressie van uw kat niet medisch is, kan uw dierenarts u helpen erachter te komen wat de oorzaak kan zijn. Veel katten zijn erg gevoelig en kunnen gemakkelijk gestrest raken door veranderingen in hun omgeving, verstoringen in hun routine en veranderingen in de gezinsdynamiek. Stress kan leiden tot ongewoon kattengedrag dat tekenen van depressie nabootst.

Een andere reden waarom sommige katten tekenen van depressie vertonen, is als ze onderprikkeld en verveeld zijn. Katten binnen houden wordt aanbevolen voor hun veiligheid, maar de hele tijd binnen blijven kan saai zijn voor katten, die door de natuur zijn ontworpen om te jagen, springen, krabben, klimmen en verkennen. Sommige katten die niet genoeg kansen krijgen om te spelen, klimmen en sporten, kunnen depressief worden.

Oorzaken van kattendepressie

Katten kunnen depressief worden wanneer ze zich overstuur, angstig of angstig voelen over iets in hun omgeving, zoals grote veranderingen in het huishouden, een toevoeging van een baby, het adopteren van nieuwe huisdieren of werknemers in huis.

Bijna alles kan depressie bij katten veroorzaken, maar enkele van de meest voorkomende oorzaken van een verdrietige kat zijn:

 • Gezondheidsproblemen (ziekte, letsel of ziekte)
 • Verveeld of ondergeprikkeld
 • Nieuwe baby in het gezin
 • Nieuw huisdier in het gezin
 • Gezinslid verhuist uit of in
 • Overlijden van menselijk familielid
 • Kattendepressie na nieuw kitten
 • Overlijden van ander huisdier
 • Verhuizen naar een nieuwe woning
 • Werknemers in huis
 • Verandering in schema / eigenaar niet zoveel thuis

Hoe een depressieve kat te helpen

Als uw kat op de vuilnisbelt acteert, is het allereerste wat u moet doen hem naar de dierenarts brengen voor een volledig lichamelijk onderzoek. Als uw kat een schone gezondheidsverklaring krijgt van de dierenarts, is het tijd om na te denken over andere redenen waarom uw kat stress kan ervaren, en als gevolg daarvan tekenen van depressie.

Sommige stressvolle dingen, zoals bouwvakkers in huis, zijn van voorbijgaande aard. Als uw kat boos is over iets in zijn omgeving dat slechts tijdelijk is, doe dan uw best om uw kat te helpen wat rust en stilte te vinden, misschien in een achterkamer met rustgevende muziek die klinkt om geluiden uit de rest van het huis te overstemmen.

Als nieuwe mensen of huisdieren zich onlangs bij het gezin hebben gevoegd, is tijd vaak alles wat nodig is voor de meeste katten om zich aan te passen aan de nieuwe dynamiek. U kunt helpen door het gebruik van kat sussen feromonen zoals Feliway, die beschikbaar zijn als sgebeden, halsbanden of plug-in diffusers, kunnen helpen om katten te kalmeren. Alle huisdieren een eigen ruimte geven, apart voeren en voldoende kattenbakken in huis houden (één per kat, plus nog één), kan ook helpen.

Sommige katten worden depressief en rouwen wanneer er een sterfgeval in de familie is, of het nu een mens of een ander huisdier is. In dergelijke situaties kan het voorzichtig behandelen van uw katten en het overdadig behandelen van uw kat met extra aandacht helpen om hem zijn verdriet grondig te laten verwerken.

Probeer anders te bepalen wat uw kat van streek maakt en neem enkele stappen om de situatie te verbeteren. Maar hoe vrolijk je een kat op? Hier zijn enkele ideeën om depressieve katten te helpen:

1. Milieuverrijking

Om depressie veroorzaakt door verveling te helpen verlichten, kunt u de binnenervaring van uw kat upgraden door in bomen of zitstokken te klimmen, kattenkrabbers in verschillende delen van het huis te plaatsen en kattenkruid of kattengrastraktaties aan te bieden.

Als uw binnenkat meer stimulatie en beweging nodig heeft, zijn er tal van stappen die u kunt nemen om zijn omgeving te verrijken. Milieuverrijking is niet alleen voor depressieve katten, maar ook voor depressieve katten.alle katten kunnen er baat bij hebben om hun huis interessanter en boeiender te maken.

Als je ze nog niet hebt, voeg dan meerdere hoge plaatsen toe om te klimmen en neer te zitten, zoals kattenbomen of torens. Zorg ervoor dat uw kat voldoende goedgekeurde kraboppervlakken heeft (zowel horizontaal als verticaal) en strooi een beetje kattenkruid in de buurt om uw kat aan te moedigen om te bezoeken en te krabben.

Investeer in leuk en interactief kattenspeelgoed zoals verenstokjes, elektronisch speelgoed om te achtervolgen en te swaten, en een laserpointer (schijn het alleen niet in de ogen van je kat). Neem twee keer per dag 15 minuten de tijd om met uw kat te spelen om lichaamsbeweging en betrokkenheid aan te moedigen. Voedseldoseerspeelgoed kan uw kat helpen “werken” voor zijn voedsel, waarbij het jachtgedrag van katten in het wild wordt gesimuleerd.

Lees ook: Beste kattenspeelgoed: houd uw kat fit en gelukkig met deze onweerstaanbare speeltjes

Tot slot, laat uw kat veilig de stimulerende bezienswaardigheden, geluiden en geuren van het buitenleven ervaren met een verblijf. Dit kan zo ambitieus zijn als het bouwen van een multi-leveled “catio” in uw tuin of zo eenvoudig als het kopen van een grote draad hondenkrat om te gebruiken op uw terras of achtertuin.

2. Breng meer tijd door met je kat

Hoe maak je een kat liefde voor je spelen

Dagelijkse activiteit en lichaamsbeweging, inclusief speelsessies met u, kunnen een lange weg gaan om seizoensgebonden depressie bij katten te voorkomen.

Hoewel katten misschien eenzaam lijken, hebben ze wel aandacht en gezelschap nodig om te gedijen. Als je niet zo vaak thuis bent als je ooit was, of als je schema drastisch is veranderd (bijvoorbeeld van de dagdienst naar de nachtdienst), voelt je kat zich misschien eenzaam. Probeer wat meer quality time met je kat door te brengen, dingen doen die hij leuk vindt, of het nu knuffelen op de bank is, spelen met favoriete speeltjes of zijn jas borstelen.

Sommige katten houden misschien van het gezelschap van een vriend, maar wees hier voorzichtig mee omdat sommige katten nog meer van streek kunnen raken door de toevoeging van een nieuwe kat of kitten. Jij kent je kat het beste. Als hij sociaal is en open lijkt te staan voor het ontmoeten van andere dieren, overweeg dan om een nieuwe katachtige vriend te adopteren voor gezelschap.

3. Raadpleeg een expert

Diagnose van het type epilepsie

Uw dierenarts of een veterinaire gedragsdeskundige kan de depressie van uw kat indien nodig met medicatie behandelen.

Als je niet bij de wortel van de depressie van je kat kunt komen, aarzel niet om contact op te nemen met een expert in diergedrag. Uw dierenarts kan een verwijzing geven naar een dierengedragsdeskundige of veterinaire gedragsdeskundige.

Dierengedragsdeskundigen hebben een masterdiploma of Ph.D. in dierlijk gedrag. Board-gecertificeerde veterinaire behavioristen zijn dierenartsen die extra training hebben gekregen in dierlijk gedrag (zoek naar Dipl. ACVB, wat staat voor diplomaat van het American College of Veterinary Behaviorists, naar hun DVM-titel). Beide experts kunnen helpen bij het identificeren van de oorzaak van de depressie van uw kat en hulp bieden om hem zich beter te laten voelen.

Veelgestelde vragen

Kunnen katten depressie en angst voelen?

Katten kunnen geluk, opwinding en alles daartussenin voelen, inclusief angst, verdriet en depressie.

Worden katten depressief na abortus?

Sommige katten worden depressief en rouwen wanneer er een sterfgeval in de familie is, of het nu een mens of een ander huisdier is. Het is ook mogelijk dat sommige katten depressief worden na abortus.

Worden binnenkatten depressief?

Ja, zowel binnen- als buitenkatten kunnen last hebben van depressie.

Kunnen katten depressief worden na de bevalling?

Ja, het is mogelijkible dat een kat kan lijden aan depressie (postnatale &postpartum depressie)

Worden katten depressief als ze gescheiden worden?

Ja, het is mogelijk voor katten om verlatingsangst te voelen, katten zijn erg gehecht aan hun eigenaren en broers en zussen.