Wat is Caterwauling en waarom doen katten het

Iedereen die een kat heeft, weet dat ze veel manieren hebben om met ons te communiceren, waaronder het geliefde spinnen, miauwen, in ons gezicht springen, dingen van counters slaan en tussen onze benen weven wanneer we proberen te lopen.

Maar niets trekt onze aandacht als het geluid van een kat die caterwault, vooral als het midden in de nacht is.

Wat is Caterwauling precies?

Caterwauling is een zeer interessant woord dat sommige mensen misschien niet bekend voorkomen. De oorsprong van “caterwaul” komt van de Middelnederlandse term “cater” wat kater betekent en de Middel-Engelse term “waul”, wat joggen betekent.

Een caterwaul is meestal een zeer dramatisch en uitgesponnen geluid dat voor de meeste mensen erg onaangenaam is, zoals je in de onderstaande video kunt zien.

Een caterwaul is iets anders dan een miauw of een spinnen. Het is een schrille en vaak luide vocalisatie gemaakt door een kat. Sommige katten klinken alsof ze het uitschreeuwen van de pijn.

Een caterwaul is meestal een zeer dramatisch en uitgesponnen geluid dat voor de meeste mensen erg onaangenaam is. Wanneer het geluid in korte tijd steeds opnieuw wordt herhaald, wordt dit caterwauling genoemd.

Gezien het irritante en bijna pijnlijke geluid van een caterwaul, is het meestal een zeer succesvolle manier voor een kat om opgemerkt te worden.

Synoniemen voor Caterwauling

Een Caterwaul kan ook worden verwezen naar een jood of een gehuil. Je kunt het ook horen worden omschreven als schreeuwen, brullen, jammeren of squalling. Minder voorkomende termen die ook in de thesaurus worden genoemd, zijn ruzie, gekibbel, schreeuw of schreeuw.

Waarom doen Katten Caterwaul?

Aandacht zoeken

wat is caterwauling precies

Een caterwaul is een schril en vaak hard geluid gemaakt door een kat, meestal een zeer dramatisch en uitgesponnen geluid dat voor de meeste mensen onaangenaam is.

Bij sommige katten is caterwauling gewoon een manier om te zeggen “let op mij!”. Ze kunnen ons laten weten dat hun voerbak leeg is, hun kattenbak moet worden schoongemaakt, of je bent de laatste tijd te veel weg en ze zijn eenzaam.

In veel gevallen is het echter een signaal dat er iets mis is en een bezoek aan de dierenarts op zijn plaats is. Er zijn veel verschillende onderliggende redenen om verder te gaan dan aandacht zoeken, waaronder hormonale, medische problemen en gedragsproblemen.

Cat Warmte

Calico kat in loopsheid liggend op haar rug

Als je een jonge vrouwelijke kat hebt, is de meest voorkomende oorzaak van caterwauling het begin van oestrus of warmte. De caterwauling van uw huisdier is een paringsoproep. Vrouwelijke katten kunnen hun eerste loopsheidscyclus overal van 4 maanden tot een jaar oud hebben, maar voor de meeste kittens is het ongeveer zes maanden oud.

Lees ook: Loopse kat: tekenen, symptomen en verzorging

Katten zijn anders dan honden met hun warmtecycli. Honden hebben meestal maar twee loopsheidscycli per jaar. Zodra een vrouwelijke kat loops begint te worden, zal ze in korte tijd meerdere loopsheidscycli blijven hebben totdat ze zwanger wordt.

Daarom is de beste manier om een jonge vrouwelijke kat te stoppen met caterwaulen door haar te laten steriliseren en de frequente hittecycli te stoppen. Intacte mannelijke katten kunnen caterwaul als reactie op een vrouwelijke kat in oestrus. Het castreren van een kater zal dit gedrag stoppen, omdat hij niet langer op zoek is naar een partner.

Als extra bonus helpt het steriliseren en castreren van uw huisdier de overbevolking van zwerfkatten te verminderen, waardoor u ’s nachts buiten uw raam kunt caterwaulen.

Medische problemen

Als uw kat gefixeerd is, is het tijd om op zoek te gaan naar een medisch probleem voor caterwauling. Als de caterwauling plaatsvindt terwijl het in de kattenbak ligt, kan de onderliggende oorzaak een urineweginfectie van constipatie zijn.

Als uw kater regelmatig uitstapjes maakt naar de kattenbak en caterwauling, maar er zit weinig of geen urine in de doos, bel dan meteen uw dierenarts. Uw kat kan een urinewegobstructie hebben, wat een levensbedreigende noodsituatie is, zoals u in de onderstaande video kunt zien.

Sommige katten caterwaul als een teken van pijn. Naarmate katten ouder worden, kunnen ze artritis ontwikkelen langs hun rug, heupen, knieën en ellebogen. Katten verbergen hun artritis veel beter dan honden, maar je kunt zien dat ze niet langer omhoog springen, trappen vermijden of caterwauling na een dag van verhoogde activiteit.

Andere medische problemen die ervoor kunnen zorgen dat een kat caterwaul zijn hyperthyreoïdie (overtollig schildklierhormoon zorgt ervoor dat katten zich de hele tijd verward, ongemakkelijk en hongerig voelen), nierziekte (de nieren filteren gifstoffen niet zo efficiënt uit het bloed en dit leidt tot maagzweren, misselijkheid, eennd verhoogde dorst), en hoge bloeddruk. Uw dierenarts zal waarschijnlijk bloedonderzoek adviseren om te zoeken naar onderliggende oorzaken.

Gedragsproblemen

Gedragsproblemen kunnen ook leiden tot caterwauling. Sommige katten zijn erg territoriaal. Als een nieuwe kat naar de buurt verhuist en door de straten begint te zwerven, kan uw kat geagiteerd raken en caterwaul om de nieuwe kat te waarschuwen om uit zijn territorium te komen.

Lees ook: Hoe introduceer je een nieuwe kat in je huis

Dit kan ook gebeuren bij wilde dieren die zich in de tuin afvragen, zoals wasberen of stinkdieren. Sommige katten zijn zelfs territoriaal tegenover mensen en raken overstuur wanneer een onbekend persoon het huis binnenkomt.

Naarmate katten ouder worden, hebben ze meer kans om te caterwaul. Dit komt omdat ze meer vatbaar zijn voor de hierboven genoemde medische oorzaken, waaronder artritis, hyperthyreoïdie en nierziekte. Als uw dierenarts al deze oorzaken heeft uitgesloten en uw kat niet territoriaal is, kan dit te wijten zijn aan verwarring.

Katten kunnen, net als mensen, cognitieve disfunctie (dementie) ontwikkelen naarmate ze ouder worden. Dit creëert angst en stress voor je kat en zorgt ervoor dat hij het uitschreeuwt. Als uw kat zijn gehoor verliest, kan hij een manier zijn om andere leden van het huis te bellen, omdat hij ze niet langer kan horen bewegen om ze te lokaliseren.

Hoe kan ik mijn kat laten stoppen met caterwaulen?

wat te doen als uw kat de hele nacht aan het cateren is

Caterwauling kan vele redenen hebben, medisch en puur gedragsmatig. Breng uw kat eerst naar een dierenarts om medische problemen uit te sluiten.

Laat eerst je kater castreren en je poes steriliseren. Als dat al is gebeurd, maak dan een afspraak met je dierenarts om te kijken of er een medisch probleem is.

Als uw kat gezond is en de caterwauling waarschijnlijk een gedragsprobleem is, zijn hier enkele ideeën die kunnen helpen:

  1. Gebruik speelgoed om je kat te voeden. Er zijn veel voederspeeltjes beschikbaar – sommige geven langzaam voedsel af terwijl je kat het rondvleert, anderen zijn kleine muizen die je in huis verbergt, zodat je kat op ze kan jagen. Dit speelgoed kan ook helpen bij gewichtsverlies.
  2. Communiceer meer met uw kat gedurende de dag- en avonduren zodat hij ’s nachts niet op zoek is naar aandacht.
  3. Probeer een product zoals Feliway, een katachtig feromoon dat helpt bij het verminderen van angst bij katten.
  4. Probeer het gedrag niet te versterken door je kat te belonen als ze zingt. Als je haar voedt, met haar speelt of haar uitlaat wanneer ze vocaliseert, beloon je haar en zal het gedrag doorgaan.

Veelgestelde vragen

Waarom caterwaul voor mijn kat?

Je kat is aan het cateren om aandacht te krijgen. Het kan de aandacht van een andere kat zijn als ze op zoek zijn naar een partner of als een andere kat hun territorium is binnengekomen. Het kan de aandacht van de mensen van de kat zijn om hen te waarschuwen dat hij pijn heeft, in de war is of een medisch probleem heeft.

Hoe klinkt een caterwaul?

Een caterwaul is moeilijk te beschrijven, maar je zult het weten als je het hoort. Het is een beetje als een langgerekte huilbui vermengd met een gejank of een kreet. Katten herhalen het geluid vaak meerdere keren in een korte periode.

Waarom jogt mijn oudere kat?

Oudere katten hebben meer kans om te caterwaul dan jongere katten vanwege een aantal redenen. Oudere katten hebben meer kans op de medische problemen die leiden tot caterwauling, waaronder artritis, hoge bloeddruk en andere medische aandoeningen zoals nierziekte en hyperthyreoïdie.

Oudere katten kunnen dementie ontwikkelen die angst en verwarring veroorzaakt, wat leidt tot huilen, vooral ’s nachts. Een andere reden kan een gehoorverlies zijn. Katten gebruiken hun gehoor om anderen in het huishouden te lokaliseren. Wanneer ze dit vermogen verliezen, kunnen ze schreeuwen als een manier om hun huisgenoten te laten weten waar ze zijn.

Waarom verzorgt mijn kat ’s nachts?

Caterwauling kan op elk moment voorkomen, maar het is meer merkbaar en vervelend als het ’s nachts gebeurt. Veel katten zijn nachtdieren, dus ze zijn actiever tijdens de nachtelijke uren.

Ze willen misschien aandacht van hun mensen die slapen, of in de gedachten van de katten die hen negeren. Bij veel huisdieren lijkt de angst ’s nachts toe te nemen, wat leidt tot caterwauling. Ook is de nacht een uitstekende tijd voor intacte katten om door de buurt te zwerven op zoek naar een partner. Uw kat kan caterwauling als reactie op andere katten die buiten rondlopen.