Loopse kat (Estrous Cycles): Tekenen, Symptomen & Zorg

Vrouwelijke katten die niet zijn gesteriliseerd, worden voor het eerst loops (oestrus) wanneer ze in de puberteit komen.

Tijdens dit deel van de voortplantingscyclus vertonen katten onmiskenbaar en soms vervelend gedrag dat katteneigenaren met veel vragen achterlaat. Dit artikel beantwoordt enkele van de meest voorkomende vragen over loopse katten.

Maar laten we eerst eens kijken naar wat er aan de hand is tijdens de hittecyclus van een kat.

Cat warmtecyclus

De oestrus (reproductieve) cyclus van een kat, ook wel een warmtecyclus genoemd, duurt gemiddeld 14-21 dagen.

De hele loopsheidscyclus van een kat verloopt in 3 fasen:

 • Proestrus (een korte fase die voorafgaat aan oestrus; de kat is nog niet vruchtbaar)
 • Oestrus (de vruchtbare periode)
 • Hetzij Interestrus (de tijd tussen oestrus en de volgende cyclus als de kat niet ovuleert) of Diestrus (treedt op na oestrus als de kat ovuleert – resulteert in zwangerschap of pseudozwangerschap)

Anestrus verwijst naar het stadium waarin de kat geen loopsheidscycli ervaart (de eierstokken zijn niet actief). Dit is over het algemeen wintertijd voor het noordelijk halfrond.

Tekenen &symptomen van loopse katten

De symptomen van hitte zijn meer gedragsmatig dan fysiek.

Tekenen dat uw kat loops is, zijn onder meer:

 • Overmatige en/of luide vocalisatie (janken, joggen en miauwen)
 • Rollend over de grond en haar achterhand in de lucht stekend
 • Aandacht zoeken (vragen om veel aanraken en aaien)
 • Binnenkatten die proberen uit het huis te ontsnappen
 • Agitatie of pacing
 • Haar achterpoten betreden
 • Urine spuiten of markeren
 • Verminderde eetlust

Wat betekent het als een kat loops is?

Zeggen dat een kat “loops” of “in het seizoen” is, is een manier om de periode te beschrijven waarin een intacte vrouwelijke kat (een “koningin” genoemd) ontvankelijk is voor paring. In wetenschappelijke termen wordt dit “oestrus” genoemd.

Bloeden katten als ze loops zijn?

Nee. Er zijn twee soorten voortplantingscycli: menstruatie en oestrus. Terwijl vrouwen een menstruatiecyclus hebben en het slijmvlies van hun baarmoeder afwerpen als onderdeel van deze voortplantingscyclus, omvat de oestruscyclus deze uitscheiding en bloeding niet. Als uw kat vaginale bloedingen heeft terwijl hij loops is, is het het beste om naar een dierenarts te gaan.

Op welke leeftijd worden katten loops?

Een kat zal haar eerste oestruscyclus ervaren wanneer ze geslachtsrijp is. De exacte leeftijd waarop een kat voor het eerst loops wordt varieert, maar het is over het algemeen rond de leeftijd van 6 maanden.

Katten kunnen echter al vanaf 4 maanden oud loops worden. Daarom raden dierenartsen u aan om uw kitten vroegtijdig te laten steriliseren. Kittens kunnen al vanaf 8 weken worden gesteriliseerd.

Wanneer worden katten loops?

Deze cyclus kan op elk moment van het jaar voorkomen, maar het piek “kittenseizoen” voor katten die op het noordelijk halfrond leven, is de lente en de zomer, over het algemeen maart tot september.

Omdat de kattenzwangerschap slechts ongeveer 60 dagen duurt, kunnen katten al in januari loops worden.

Hoe vaak worden katten loops?

Katten zijn seizoensgebonden polyestrous, wat betekent dat ze gedurende het broedseizoen vele malen loops kunnen worden. Omdat kattenzwangerschap (dracht) zo kort is, kunnen katten in een broedseizoen meer dan één nest kittens hebben.

Meestal kan een kat in één seizoen meerdere hittecycli doorlopen. In sommige geografische regio’s kan het broedseizoen van de kat het hele jaar door zijn.

Wat gebeurt er als een kat loops is?

Een loopse kat ervaart een golf van reproductieve hormonen die haar vertellen dat het tijd is om een partner te vinden en te fokken. Deze hormonen kunnen onderscheidend en soms irriterend gedrag veroorzaken.

Hoe weet je of een kat loops is?

Tekenen om op te letten zijn overmatige vocalisatie (huilen, joggen en miauwen – vaak heel hard) en agitatie (pacing, binnenkatten die proberen het huis te ontsnappen).

Uw kat kan extra aandacht zoeken en veel aanraken en aaien. Ze kan op de grond rollen, haar achterhand in de lucht steken, haar achterpoten betreden en urine spuiten.

Ten slotte kunnen deze symptomen gepaard gaan met een verlies van eetlust.

Sproeien vrouwelijke katten als ze loops zijn?

Ja. Het is gebruikelijk dat vrouwelijke katten dingen met urine besproeien of “markeren” wanneer ze loops zijn. Vaak spuiten ze buiten de kattenbak of spuiten ze verticale objecten zoals muren, meubels en bomen.

Sproeien is een manier voor de kat om met katten in de buurt te communiceren dat ze beschikbaar is om te paren. De urine contains feromonen en hormonen die mannelijke katten van mijlenver kunnen ruiken.

Hoe lang blijft een poes loops?

De lengte van de warmtecyclus van een kat varieert. Sommige katten zijn slechts een dag loops; andere katten blijven tot 20 dagen loops. Gemiddeld blijft een kat echter ongeveer een week loops.

Blijven katten loops na de paring?

Nee. Als een vrouwelijke kat broedt tijdens haar loopsheidscyclus, wordt ze bijna altijd zwanger. Dit komt omdat katten geïnduceerde ovulatoren zijn en de handeling van het fokken stimuleert hun lichaam om te ovuleren (een eicel vrij te geven).

Ovulatie zal over het algemeen optreden als een vrouwelijke kat drie of vier keer paart in een periode van 24 uur. De symptomen van de oestruscyclus verdwijnen binnen een dag of zo.

Hebben katten pijn als ze loops zijn?

Hoewel het gedrag dat wordt opgemerkt met hittecycli (joggen, agitatie, inappetentie) vaak indicatoren zijn van ongemak bij katten, is het waarschijnlijker dat de kat gewoon een sterke drang voelt om te paren en hard probeert een mannetje aan te trekken.

Hoe kalmeer je een loopse kat?

Loopse katten kunnen extreem vervelend zijn voor kattenbezitters. Het kan moeilijk zijn om te weten wat je moet doen om te helpen. Het is bijna onmogelijk om te voorkomen dat een loopse kat miauwt, pacing, rolt en haar achterste in de lucht tilt.

Sommige manieren om te proberen om te gaan met een loopse kat zijn door met haar te spelen, haar kattenkruid aan te bieden en gewoon te wachten. Zodra uw kat uit de loopsheid is, zal het steriliseren van haar ervoor zorgen dat ze nooit meer loops wordt.

Kun je een loopse kat steriliseren?

Ja, je kunt een loopse kat steriliseren, maar het heeft niet de voorkeur om dat te doen. Veel dierenartsen zullen u vragen om te wachten tot uw vrouwtje niet meer loops is en haar vervolgens terug te brengen om te worden gesteriliseerd.

Wanneer een kat loops is, is er veel meer bloedstroom in haar voortplantingsorganen. Dit kan het voor de dierenarts moeilijker maken om de operatie uit te voeren. Er is ook een hoger risico op bloedingsproblemen bij het steriliseren van een kat tijdens een loopsheidscyclus.

Het is het beste om een week of twee te wachten nadat de tekenen van hitte zijn verdwenen voordat u uw kat steriliseert. Maar wacht niet te lang, anders kan de kat weer loops worden voordat ze gesteriliseerd kan worden.

Worden mannelijke katten loops?

Nee, mannelijke katten worden niet loops. Maar intacte mannelijke katten (katers of kortweg toms) worden gek als ze een loops vrouwtje ruiken en doen er alles aan om de vruchtbare vrouwelijke kat te vinden en ermee te paren.

Van zwerftoms is zelfs bekend dat ze proberen in te breken in het huis van een vruchtbare vrouwelijke kat. Tijdens deze periode is het erg belangrijk om uw vrouwelijke kat binnen en uit de buurt van alle intacte mannelijke katten te houden als u zwangerschap wilt voorkomen.

Hoe om te gaan met een loopse kat?

Loopse katten kunnen gedrag vertonen dat hen vaak minder plezierig maakt als huisdier. Katten die niet worden betaald, doorlopen elk jaar meerdere hittecycli en lopen het risico elke keer zwanger te worden.

Het steriliseren van uw poes zorgt ervoor dat ze geen ongewenste zwangerschap heeft en elimineert de onaangename bijwerkingen van loops worden.