Kunnen katten verslaafd raken aan kattenkruid? Wat u moet weten

Als je een kat of twee hebt, heb je waarschijnlijk gehoord van kattenkruid, een plant waar katten meer van lijken te genieten dan alle andere. Kattenkruid heeft op zijn zachtst gezegd een aantal nogal interessante effecten op katten. Bij blootstelling aan kattenkruid zullen de meeste katten een beetje eten, het diep besnuffelen en er zelfs in rollen. Sommige katten zullen een veel sterkere reactie hebben, hyperactief worden, ongelooflijk ontspannen en het zelfs op hun gezicht wrijven.

Veel experts geloven dat deze reacties zijn omdat, wanneer ze worden blootgesteld aan kattenkruid, sommige katten een gevoel ervaren dat lijkt op de “high” veroorzaakt door marihuana. Dat heeft ertoe geleid dat meer dan een paar katteneigenaren een soortgelijke vraag stellen; kunnen katten verslaafd raken aan kattenkruid? Het goede nieuws is dat katten niet verslaafd kunnen raken aan kattenkruid. Studies hebben aangetoond dat, zelfs als ze er vaak aan worden blootgesteld, katten niet door terugtrekking gaan als hun kattenkruid wordt weggenomen. Ze kunnen echter een tolerantie voor kattenkruid ontwikkelen bij regelmatige blootstelling.

Wetende dat katten niet verslaafd kunnen raken aan kattenkruid, heb je misschien meer vragen over de plant, inclusief waarom het katten beïnvloedt zoals het doet. Als dat zo is, staan de antwoorden die u zoekt hieronder. Lees verder om alles te ontdekken wat je altijd al wilde weten over kattenkruid en waarom veel kattenexperts voorstellen om je kat er zoveel van te laten genieten als ze willen.

cat + lijnverdeler

Kan uw kat “high” worden van kattenkruid?

Of katten high worden van kattenkruid wordt al vele jaren gevraagd en het antwoord lijkt ja te zijn. Dit artikel laat bijvoorbeeld zien dat kattenkruid direct van invloed is op het interne opioïde systeem van een kat. Wanneer uw kat kattenkruid snuift, zorgt het ervoor dat zijn lichaam natuurlijke opioïden vrijgeeft die endorfine, waardoor ze zich goed voelen. Het is niet verrassend dat endorfines bekend staan als de ‘feel-good hormonen’.

Endorfines komen vrij als gevolg van een organische chemische stof in kattenkruid genaamd nepetalacton. Er wordt aangenomen dat nepetalacton alleen werkt als het door katten wordt geroken en de reukzenuw moet passeren, maar sommigen geloven dat katten kattenkruid kauwen om nog meer van de chemische stof vrij te maken en een meer significante endorfinerespons te krijgen.

Een andere reden waarom kattenexperts geloven dat ze high worden van kattenkruid, is dat katten die naloxon krijgen vóór blootstelling aan kattenkruid niet worden beïnvloed door de plant; naloxon is een opioïde tegengif.

kat ruikend kattenkruid
Afbeelding Credit: Kassel95, Pixabay

Zijn alle katten getroffen door kattenkruid?

Interessant is dat niet alle katten worden beïnvloed door kattenkruid en sommigen zouden minder om de plant kunnen geven. Dierenartsen hebben aangetoond dat ongeveer 40% van de katten niet reageert op kattenkruid. Andere studies hebben aangetoond dat de reactie van een kat op kattenkruid erfelijk is en wordt doorgegeven van zijn ouders.

Met andere woorden, wees niet gealarmeerd als uw kat niet reageert op een kattenkruidplant of een met kattenkruid gevuld speelgoed. Er is bijna 50% kans dat het hen geen reactie zal veroorzaken. Hoewel kattenkruid niet schadelijk is voor kittens, zullen de meesten niet op de plant reageren totdat ze minstens 6 maanden oud zijn, en sommige zullen nog langer duren.

Welke reacties zal uw kat hebben na blootstelling aan kattenkruid?

We hebben eerder vermeld dat nepetalacton de chemische stof in kattenkruid is die ervoor zorgt dat katten high worden en zich op ongebruikelijke manieren gedragen. Deze reacties gebeuren omdat katten een gespecialiseerd orgaan in het dak van hun mond hebben, de vomeronasale klier, die ze gebruiken om geuren en geuren te detecteren. Wanneer uw kat in de buurt van kattenkruid komt, pikt deze gespecialiseerde klier in zijn mond de nepetalacton op en draagt de chemische stof naar zijn hersenen, waardoor de reactie ontstaat die endorfines vrijmaakt.

Dus, wat gebeurt er precies wanneer de vomeronasale klier van uw kat de nepetalacton in kattenkruid detecteert?  Eerst en vooral zal je kat reageren alsof hij seksueel opgewonden is, omdat kattenkruid reacties veroorzaakt die vergelijkbaar zijn met geslachtshormonen van katten. Je kat kan overdreven aanhankelijk en ontspannen zijn en er heel gelukkig uitzien. In sommige gevallen kan het echter ook enigszins agressief worden. Katten worden vaak agressief als ze seksueel opgewonden zijn.

Naast seksuele opwinding kan uw auto ook ander gedrag vertonen, waaronder rondrollen op de grond, onophoudelijk miauwen of grommen, tegen u en andere objecten wrijven en “uitzonderen” alsof ze licht dronken zijn van alcohol.

abbyssinian kat miauwen
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Hoe lang duren de effecten van kattenkruid?

Zoals met elk stimulerend middel, duren de effecten van kattenkruid niet eeuwig. Voor de meeste katten duren de effecten van kattenkruid tussen de 10 en 15 minuten en maximaal 20 minuten. Wat interessant is, is dat zodra de effecten van kattenkruid zijn verdwenen, uw kat ongeveer een uur of langer niet op kattenkruid zal reageren.

garen balverdelingr

5 voordelen kattenkruid aanbiedingen voor uw kat

Net als marihuana voor mensen, biedt kattenkruid verschillende voordelen voor je kat, behalve dat je ze opwekt en hem gek laat doen of zich ontspannen voelt. Kattenkruid heeft inderdaad verschillende voordelen voor het fysieke en mentale welzijn van uw kat en wordt door veel dierenartsen ten zeerste aanbevolen. Hieronder staan enkele voordelen die uw kat zal ontvangen van kattenkruid.

1. Kattenkruid kan een gestreste kat kalmeren

De effecten van het ruiken van kattenkruid zijn goed gedocumenteerd. Wat de meeste kattenouders zich niet realiseren, is dat kattenkruid werkt als een kalmerend middel wanneer het wordt gegeten. De meeste katten zullen erg ontspannen zijn na het eten van een kleine portie kattenkruid en doen meestal een lang dutje. Als uw kat om de een of andere reden angstig of bang is, kan het voeren van kattenkruid helpen om zijn zenuwen te kalmeren. Kattenkruid is fantastisch als je net van het ene huis naar het andere bent verhuisd, en het zal helpen om de overgang van je kat naar zijn nieuwe ruimte gemakkelijker en minder stressvol te maken.

buitenkat ontspannen op een houten terras deck_TheLazyPineapple_shutterstock
Afbeelding Credit Door: TheLazyPineapple, Shutterstock
thematische pauze

2. Kattenkruid helpt uw binnenkat fit te blijven

Een uitdaging waarmee veel kattenouders worden geconfronteerd met een binnenkat is dat, omdat ze niet zoveel beweging krijgen als ze buiten rondrennen om kleine beestjes te achtervolgen, ze lusteloos en zwaarlijvig worden. Door je kat wat kattenkruid te geven, krijg je hem energie en blijft hij actief. Dat geldt vooral voor speelgoed gevuld met kattenkruid, omdat je kat ze vrolijk zal rondslaan en urenlang achter ze aan zal rennen.

thematische pauze

3. Kattenkruid voorkomt dat uw kat destructief gedrag vertoont

Het ergste voor een binnenkat is om zich te vervelen omdat een verveelde kat de neiging heeft om in de problemen te komen. Een verveelde kat zal bijvoorbeeld meubels krabben en kauwen op dingen waar hij niet op hoort te kauwen. Dat kan zelfs gebeuren als uw kat een krabpaal of een krabpaal heeft. Om dit gedrag te voorkomen, kunt u kattenkruid op hun krabpaal strooien of kattenkruidspray op hun krabpaal gebruiken.

thematische pauze

4. Kattenkruid kan uw kat helpen beter te slapen

Hoewel zeldzaam, lijden sommige katten aan slapeloosheid en andere aandoeningen die hun slaap beïnvloeden. Zoals we eerder vermeldden, werkt kattenkruid als een kalmerend middel wanneer het wordt gegeten. Om die reden kan het nuttig zijn om je kat wat kattenkruid te geven voor het slapengaan. Het is een natuurlijk slaapmiddel dat veel veiliger is dan elk voorgeschreven slaapmedicijn; sterker nog, het is niet verslavend.

grijze tabby kat slapen op warme radiator
Afbeelding Credit: Xseon, Shutterstock
thematische pauze

5. Kattenkruidplanten stoten muggen af

Hoewel kattenkruidplanten buiten uw huis uw kat niet bijzonder zullen helpen, is aangetoond dat ze ongedierte, waaronder muggen, afstoten. Als de jouwe een buitenkat is en er is een muggenprobleem in je omgeving van het land, is het een goed idee om een paar kattenkruidplanten rond je tuin, terras of terras te planten. Niet alleen zal uw kat ervan genieten, maar u en uw kat zullen het leuk vinden om minder muggen in de buurt te hebben.

kattenpootverdeler

Kan uw kat een overdosis kattenkruid nemen?

In tegenstelling tot veel planten en medicijnen, kan uw kat geen overdosis kattenkruid nemen. Dat gezegd hebbende, als je je kat te veel kattenkruid geeft of als ze er te veel van eten, kan de plant soms braken en diarree veroorzaken.  Het goede nieuws is dat de meeste katten niet genoeg kattenkruid eten om deze reactie te veroorzaken.

Houd er rekening mee dat het geven van kattenkruid aan een agressieve kat misschien geen goed idee is. De reden is dat sommige katten oorlogszuchtiger worden wanneer ze worden blootgesteld aan kattenkruid, en als uw kat al pittig is, kan kattenkruid ze nog meer maken. Het is ook vermeldenswaard dat als uw kat epilepsie heeft, kattenkruid misschien geen goed idee is, omdat is aangetoond dat het aanvallen bij ratten veroorzaakt.

Kun je kattenkruid thuis kweken?

Kattenkruid groeit gemakkelijk in Noord-Amerika en groeit het beste in zones 3 tot 9. De meeste mensen kweken hun kattenkruid in potten, zodat ze, indien nodig, hun planten snel kunnen verplaatsen. Ook als u uw kattenkruid in potten kweekt, kunt u de planten in de winter naar binnen verplaatsen en het hele jaar door vers kattenkruid voor uw kat hebben.

kat met groene ogen in kattenkruid
Afbeelding credit: Georgia Evans, Shutterstock

3 kattenverdeler

Laatste gedachten

Zoals we hebben ontdekt, raken katten niet verslaafd aan kattenkruid en vertonen ze geen tekenen van terugtrekking als hun kattenkruid wordt weggenomen. Als uw kat echter te veel kattenkruid eet, kan het bijwerkingen hebben, waaronder braken en diarree. Het goede nieuws is dat de meeste katten nooit genoeg kattenkruid zullen eten om dit te laten gebeuren. Het nog betere nieuws is dat kattenkruid verschillende uitstekende gezondheidsvoordelen heeft voor uw kat.

MoSt dierenartsen raden ten zeerste aan om uw kat wat kattenkruid te geven en hem te laten genieten van de effecten die het veroorzaakt. Als huisdierouder kan het ook een vreugdevolle en leuke ervaring zijn om je geliefde kat te zien genieten nadat ze kattenkruid hebben gekregen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Doug McLean, Shutterstock