Hoe zich te ontdoen van katten huidschilfers in 10 eenvoudige stappen

Wist je dat katten de op één na meest voorkomende oorzaak zijn van ademhalingsallergieën binnenshuis? Helaas is het waar, en studies suggereren dat 10-20% van de volwassenen allergisch is voor katten1. Bovendien zijn katten de op één na meest prominente bron van ademhalingsallergenen binnenshuis na huisstofmijt2.

Veel mensen geloven dat de vacht van de kat verklikkeren, niezen en symptomen van runny nose allergie veroorzaakt, maar het zijn eigenlijk dode huidcellen die de belangrijkste trigger zijn voor kattenallergieën. Deze dode huidcellen staan bekend als huidschilfers en elk dier met bont kan ze produceren. Gelukkig zijn er enkele stappen die u kunt nemen om uw blootstelling aan huidschilfers te verminderen.

Blijf lezen om onze stappen te vinden voor het verwijderen van huidschilfers uit uw huis om het een meer uitnodigende en allergievriendelijke plek voor u en uw gasten te maken.

cat + lijnverdeler

Wat is huidschilfers van katten?

Huidschilfers zijn de microscopische stukjes dode huid die katten in hun omgeving werpen. Omdat huidschilfers zo klein en lichtgewicht zijn, kan het lange tijd in de lucht blijven hangen, waardoor de luchtwegen van mensen met een allergie irriteren. Het kan gemakkelijk op elk oppervlak in uw huis worden vastgemaakt, maar het kan zich vooral vastklampen aan beddengoed, meubels en kleding. Het kan dus zijn dat je de huidschilfers van je kat uit je kleding naar het publiek vervoert en het niet eens weet.

Een van de belangrijke redenen waarom huidschilfers een allergeen zijn, is te wijten aan een eiwit genaamd Fel d 1. Katten produceren dit eiwit in hun talgklieren. Het kan ook worden gevonden in huidcellen, speeksel en urine. Omdat Fel d 1 wordt aangetroffen in kattenspeeksel, wordt het gemakkelijk op hun vacht vervoerd tijdens hun dagelijkse verzorgingssessies. Wanneer je de Fel d 1 uit de talgklieren combineert met wat er in het speeksel wordt geproduceerd, houd je een dubbele whammy over voor mensen met een allergie.

Speekselniveaus van Fel d 1 variëren aanzienlijk tussen katten. Studies suggereren bijvoorbeeld dat de niveaus ’s ochtends hoger zijn dan in de middag en dat oudere katten lagere speekselspiegels van het eiwit hebben.

Nu u de reden achter de meeste kattenallergieën kent, laten we eens kijken naar enkele manieren waarop u huidschilfers van katten uit uw huis kunt verwijderen.

De 10 eenvoudige tips om van huidschilfers van katten af te komen

1. Verzorg uw kat regelmatig

kat die wordt verzorgd en geschoren in een salon
Afbeelding Credit: Studio Peace, Shutterstock

Een van de beste manieren om de hoeveelheid huidschilfers in uw huis te verminderen, is door uw kat regelmatig te verzorgen. Baden verwijdert speekselophoping van de vacht van uw huisdier terwijl dode haren worden verwijderd, zodat ze niet in uw huis kunnen vallen. Hoewel uw kat een expert is in het verzorgen van zichzelf, moet u ingrijpen om het vuile werk te doen om de huidschilfers te verwijderen.

Het zal voor de meeste kattenbezitters geen verrassing zijn dat katten niet van baden houden. Helaas is het een noodzakelijk kwaad als je samenwoont met iemand met huisdierallergieën. Een wekelijks bad zou de truc moeten doen. Je moet gewone kattenshampoos gebruiken en niet de droge versies. We houden van Earthbath’s Shed Control shampoo.

thematische pauze

2. Gebruik huidschilferende producten

spuiten op kat
Afbeelding credit: Vaillery, Shutterstock

U kunt huidschilfersreducerende producten proberen als u niet het risico wilt lopen dat u krassen op uw hele lichaam krijgt en het vertrouwen van uw kat breekt door hem in een bad te dwingen.

thematische pauze

3. Maak uw huis regelmatig schoon

tapijt reinigen met een stofzuiger
Afbeelding credit: Andrey_Popov, Shutterstock

Het schoonmaken van je huis met een kat kan zinloos aanvoelen. Je kunt je hele ruimte stofzuigen en voordat je zelfs maar de kans hebt gehad om de stofzuiger weg te zetten, heeft je kat liefdevol plukjes vacht op je niet langer schone vloer gedeponeerd. Hoewel het misschien voelt alsof je een verloren strijd voert, maak je regelmatig je ruimte schoon kunnen verminder eigenlijk hoeveel huidschilfers er in uw huis zijn.

Reinig uw tapijten, meubels, beddengoed en gordijnen vaak, omdat huidschilfers gemakkelijk aan deze zachte oppervlakken kunnen kleven. Je zult ook af en toe een stoomreiniging willen doen om de huidschilfers van diep naar binnen te verwijderen.

Opruimen kan ook wonderen doen voor het wegwerken van allergenen voor huisdieren. Maar je weet natuurlijk al dat huidschilfers aan vrijwel elk oppervlak kunnen blijven plakken, dus hoe minder dingen je in je ruimte hebt, hoe minder gebieden de huidschilfers zich kunnen vastklampen.

thematische pauze

4. Kijk naar luchtreinigers en filters

jonge vrouw die thuis een luchtreiniger gebruikt
Afbeelding Credit: Yuttana Jaowattana, Shutterstock

Luchtreinigers en filters kunnen elke verontreinigende stof verwijderen die de binnenluchtkwaliteit van uw huis beïnvloedt.

Lucht filters worden bevestigd aan het HVAC-systeem van uw huis. Zonder een luchtfilter zal uw HVAC-systeem allergeenhoudende deeltjes terugverdelen in de lucht van uw huis. Zoek naar een filter met minimaal een MERV-classificatie van 11. Als uw allergieën ernstig zijn, ga dan niet lager dan een MERV 13-geclassificeerd filter.

Luchtreinigers zijn zelfstandige eenheden die de meeste luchtdeeltjes kunnen verwijderen die allergieën veroorzaken. Helaas zijn ze niet in staat om verontreinigende stoffen weg te nemen die zich al in uw vloer of meubels hebben gevestigd. Bekijk onze lijst met de tien beste luchtreinigers voor kattenallergieën om er een te vinden die het beste bij uw behoeften past.

thematische pauze

5. Investeer in een HEPA Vacuüm

Een persoon die een tapijt stofzuigt
Afbeelding Credit: Liliana Drew, Pexels

High-Efficiency Particulate Air (HEPA) stofzuigers zijn een onschatbare investering voor mensen met een allergie. Deze krachtige apparaten hebben HEPA-filtratiesystemen om fijn stof en allergenen te filteren. Stofzuigers zonder dit type filter zorgen ervoor dat puin terugkeert naar uw huis terwijl u schoonmaakt, waardoor het doel van stofzuigen in de eerste plaats effectief wordt verslagen.

We houden van Bissell’s MultiClean Allergen Pet Lift-Off omdat het tot 99,97% van stof en allergenen kan opvangen.

thematische pauze

6. Maak de spullen van uw kat schoon

kat die naast kattenmand ligt
Afbeelding Credit: Kimcolley, Pixabay

Omdat huidschilfers aan vrijwel elk oppervlak kunnen blijven plakken, is het alleen maar logisch dat de favoriete dingen van uw kat erin zijn bedekt. Bedden, dekens, kattenbakken en zelfs speelgoed kunnen veel huidschilfers en speeksel bevatten.

Het beddengoed van uw kat kan in uw wasmachine worden gegooid (hoewel u het etiket voor de zekerheid moet lezen).

Handen wassen is nodig voor speelgoed. Als ze van plastic zijn gemaakt, gebruik dan heet water en afwasmiddel om ziektekiemen te doden. Stoffen speelgoed of speelgoed dat kattenkruid bevat, kan niet worden ontsmet, dus je moet die vaak vervangen om te voorkomen dat allergenen zich ophopen.

U moet de kattenbak van uw kat wekelijks volledig legen en ontsmetten.

thematische pauze

7. Verander het dieet van uw kat

katten eten op verhoogde voeding
Afbeelding Credit: Elayne Massaini, Shutterstock

Wist u dat bepaalde kattenvoeding de allergenen in het haar en de huidschilfers van uw kat kan verminderen? Purina Pro Plan’s LiveClear-lijn vermindert allergenen met 47% tegen de derde week van het voeren. De voedingswetenschappers van Purina hebben een manier gevonden om de actieve niveaus van Fel d 1 in kattenspeeksel te verminderen, waardoor effectief wordt verminderd hoeveel van het allergieveroorzakende eiwit uw huis binnenkomt wanneer uw kat zichzelf verzorgt.

Momenteel zijn er zeven LiveClear-formules beschikbaar, waaronder opties voor katten met een gevoelige huid en magen, binnenkatten en katten die weinig hulp nodig hebben bij gewichtsbeheersing.

thematische pauze

8. Maak van uw kamer een no-go zone

jonge vrouw die haar kat op het bed uitscheldt
Afbeelding Credit: Rommel Canlas, Shutterstock

Je brengt acht uur per dag door in je slaapkamer als je slaapt. Als je kat deze kamer met je deelt, stel je dan voor hoeveel huidschilfers je inademt terwijl je slaapt. Hoewel het houden van je kat uit je slaapkamer geen huidschilfers zal verwijderen (onthoud dat het op je kleding kleeft, dus het komt overal met je mee), zal het je blootstelling aan het allergeen verminderen. Hoe moeilijk het ook is om de nachtelijke knuffels uit te schakelen, het kan nodig zijn als uw allergieën ernstig zijn.

thematische pauze

9. Vlooien- of tekenbehandelingen toepassen

vlo kammen een tabby kat, op zoek naar vlooien
Afbeelding credit: Simone Hogan, Shutterstock

Parasieten zoals vlooien en teken kunnen huidschilfers veroorzaken omdat hun aanwezigheid de huid van uw kat erg jeukt. Een jeukende kat krabt onophoudelijk aan zijn huid, maakt de huidschilfers los en deponeert deze door je hele huis. Een maandelijkse spotbehandeling voor deze parasieten kan helpen verminderen hoeveel huidschilfers uw kat produceert.

Natuurlijk, als uw kat vlooien, teken of mijten heeft, moet u deze naar de dierenarts brengen voor een volledige evaluatie.

thematische pauze

10. Gebruik een Elizabethaanse kraag

kat met elizabethaanse kraag
Afbeelding Credit: lhlaponina, Pixabay

De Cone of Shame is de beste vriend van geen enkel dier, maar het kan een verdedigingslinie zijn tegen huidschilfers. Als uw kat te maken heeft met een vlooien-, teken- of mijtenplaag, kunt u overwegen een Elizabethaanse halsband te gebruiken. E-halsbanden zijn geen permanente oplossing voor uw huidschilfersprobleem, maar ze kunnen voorkomen dat uw kat zijn huid krabt bij het omgaan met een plaag.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Allergieën kunnen een uitdaging zijn voor deal met, vooral als u onlangs bent gediagnosticeerd en altijd een katteneigenaar bent geweest. We hopen echter dat onze bovenstaande tips u en uw geliefde kat zullen helpen harmonieus samen te leven.

Als uw allergieën ernstig zijn en u op het hek staat over het adopteren van een kat, wilt u misschien heroverwegen of een kat het juiste huisdier voor u is. Het adopteren van een kat wanneer je ernstige allergieën hebt, zal de kwaliteit van leven verlagen, omdat je hem in één kamer zou moeten beperken of hem zou moeten dwingen een leven te leiden zonder knuffels, zodat je comfortabel kunt leven.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock