Waarom krijgen sommige katten sproeten?

Heb je ooit schattige kleine donkere vlekken op de neus van je kat opgemerkt? Als ze eruit zien als neussproeten, kunnen ze precies dat zijn! Onbekend bij veel katteneigenaren, katten kunnen net als wij sproeten krijgen. In dit artikel zal ik uitleggen hoe je ze kunt herkennen, wat ze zijn en wanneer je je zorgen moet maken over eventuele plekken.

Hoe zien sproeten eruit?

Sproeten verschijnen als donkerzwarte of bruine vlekken op de lippen, neus, kin of in de mond van uw kat. Ze zijn meestal donkerbruin of zwart van pigment en ze moeten plat zijn (hetzelfde niveau als de huid). Ze mogen niet worden opgevoed of pijnlijk voor uw kat. Sterker nog, je kat zou niet eens moeten merken dat hij er is!

Ze zijn vergelijkbaar met menselijke sproeten, behalve dat er geen bewezen verband tussen blootstelling aan de zon en verhoogde sproeten met kattensproeten. Dit zou logisch zijn, omdat sommige sproeten voorkomen in de mond van katten waar geen blootstelling aan de zon is.

Kan elke kat sproeten ontwikkelen?

Sproeten komen vaker voor bij katten van middelbare leeftijd tot oudere katten, maar kunnen voorkomen bij katten van alle leeftijden. Ze kunnen meer sproeten ontwikkelen naarmate ze ouder worden en ze komen vaker voor bij katten met rood pigment (of het ‘rode’ gen); gember of oranje katten, calico katten en schildpad katten.

Zelfs vlampuntkatten die een beetje van het ‘rode’ gen hebben. Ze kunnen echter in elke kattenkleur voorkomen!

Wat zijn sproeten?

kat met sproeten

Sproeten (of lentigo) zijn goedaardige plekken en zijn niets om je zorgen over te maken, omdat ze zich niet ontwikkelen tot kanker en geen gezondheidsrisico vormen voor je kat.

Wat zijn sproeten precies? Sproeten, ook wel lentigo (lentigines meervoud) of lentigo simplex genoemd, zijn donkerbruine of zwarte vlekken die optreden door een verhoogd aantal epidermale melanocyten in de huid. Dit is een genetische aandoening.

Melanocyten produceren melanine, dat het donkere pigment in de opperhuid van de huid veroorzaakt. Het heeft een beschermende functie tegen UV-straling in de huid.

Moet ik me zorgen maken als mijn kat sproeten heeft?

Sproeten (of lentigo) zijn goedaardige plekken en zijn niets om je zorgen over te maken. Ze ontwikkelen zich niet tot kanker en geen gezondheidsrisico’s voor uw kat vormen. Sproeten zijn puur een cosmetische aandoening (met als bijkomend voordeel dat ze erg schattig zijn!). De vlekken moeten plat zijn met goed gedefinieerde randen (niet verspreiden in de omliggende huid) en mogen niet pijnlijk of geïrriteerd lijken.

Katten kunnen veel soorten vlekken krijgen en we moeten niets schadelijks verwarren met sproeten / lentigo, wat een goedaardige aandoening is.

Is het echt een sproet? Wat zou het anders kunnen zijn?

Tekenen dat de vlekken ernstiger kunnen zijn dan een geval van eenvoudige sproeten omvatten, maar zijn niet beperkt tot;

 • Verhoogde plekken
 • Vlekken die niet bruin of zwart van kleur zijn, bijvoorbeeld rood
 • Vlekken die open of pijnlijk lijken op het oppervlak
 • Vlekken die geïnfecteerd lijken (ontsteking, afscheiding, pijnlijk)
 • Vlekken die irritatie bij de kat veroorzaken
 • Vlekken die verschijnen op huidgebieden met vacht
 • Vlekken die in het oog verschijnen
 • Plekken die niet goed gedefinieerd zijn (wazige randen)

Als de vlekken een van de bovenstaande kenmerken hebben, denk ik dat het waarschijnlijk geen sproet is. Het kan in verband worden gebracht met huidallergieën (atopie) en de bijbehorende huidlaesies / infectie die hiermee kunnen optreden. Helaas kan het ook iets kwaadaardigs (kankerachtigs) zijn.

Een veel voorkomend verschil waar ik me zorgen over maak voor zwarte vlekken op de huid zou een melanoom zijn, een tumor van de melanocyten (pigmentproducerende cellen). Het is zeer kwaadaardig en kan zich verspreiden naar andere organen. Het is waarschijnlijker dat het de huid, ogen of mond bij katten beïnvloedt.

Gelukkig zijn melanomen zeldzaam, ik zie er niet veel op het werk. Andere symptomen die kunnen worden geassocieerd met een melanoom zouden zijn;

 • Zwarte vlekken die omhoog zijn
 • Snelle groei van spots
 • Wazige randen aan de vlekken (niet goed gedefinieerd)
 • Gewichtsverlies
 • Eetlust verandert
 • Vergrote lymfeklieren

Hoe weet ik zeker of het een sproet is?

Het bovenstaande zijn aanwijzingen dat de plek misschien iets sinisters is dan alleen een sproet. De enige manier om het zeker te weten, is echter door een biopsie van de plek te nemen en deze naar een laboratorium te sturen voor onderzoek door een patholoog. Ze zullen de cellen van de plek onder een microscoop bekijken en controleren op kankercellen.

Als uw kat een donkere vlek(en) heeft, kunt u dit in meer detail bespreken met uw dierenarts en beslissen welke actie u wilt ondernemen. Hoe dan ook, ik zou aanraden om vlekken of knobbels door uw dierenarts te laten onderzoeken om iets uit te sluiten om u zorgen over te maken.

Een opmerking over kattenogen…

kat met sproeten op de neus

Als u vlekken op het oog van uw kat opmerkt, is het essentieel om deze door uw dierenarts te laten controleren. omdat ze in de toekomst mogelijk verder moeten worden getest en nauwlettend moeten worden gecontroleerd.

Sproeten komen meestal voor op de neus, lippen, mond en zelfs oogleden, maar niet op het oog. Katten kunnen pigment in hun irissen krijgen, maar ze kunnen ook andere aandoeningen in hun ogen krijgen die erg kwaadaardig zijn.

Irismelanose is een aandoening die katten krijgen waar ze verhoogde melanocyten (pigmentproducerende cellen) in hun iris hebben. Dit is goedaardig, maar het kan in de toekomst leiden tot complicaties zoals glaucoom en netvliesloslating. Irismelanose kan zich ook ontwikkelen tot kwaadaardig melanoom (dit valt onder melanoom dat ik hierboven heb besproken), wat een kankerachtige aandoening van het oog is. Dit kan zich verspreiden naar andere organen en fataal zijn.

Als u vlekken op het oog van uw kat opmerkt, is het essentieel om deze door uw dierenarts te laten controleren. Ze moeten mogelijk verder worden getest en hoe dan ook, ze zullen in de toekomst nauwlettend in de gaten moeten worden gehouden. Ik vind het maken van regelmatige foto’s van het oog nuttig om de progressie van deze vlekken te volgen.

Take-Home Bericht

Het goede nieuws is dat sproeten onschadelijke plekken zijn die katten kunnen ontwikkelen, vooral als ze ouder worden. Ze ontwikkelen zich niet tot kanker en zijn niets om je zorgen over te maken. Ik raad wel aan om deze in eerste instantie door uw dierenarts te laten controleren om ze te onderscheiden van melanomen, die kankerachtig zijn.

Sproeten hebben de toegevoegde bonus dat ze schattig en uniek zijn voor je kat!

Veelgestelde vragen

Kunnen katten sproeten ontwikkelen?

Ja, katten kunnen sproeten ontwikkelen. Deze worden ook wel lentigo of lentigo simplex genoemd. Ze verschijnen als platte, donkerbruine of zwarte vlekken op de neus, mond of oogleden van een kat. Het zijn onschadelijke pigmentaties en ontwikkelen zich niet tot kanker. Het is het beste om nieuwe plekken door uw dierenarts te laten controleren om de diagnose van sproeten / lentigo te bevestigen, omdat melanoomvlekken op sproeten kunnen lijken.

Waarom heeft mijn kat ineens sproeten op zijn neus?

Katten kunnen op elke leeftijd sproeten ontwikkelen, vooral als ze ouder worden. Katten met het ‘rode’ gen (gember, calico, schildpad) hebben meer kans op sproeten. Als u merkt dat er sproeten zijn die snel groeien of zich vermenigvuldigen, is het het beste om dit door uw dierenarts te laten controleren om er zeker van te zijn dat het niet iets sinisters is zoals melanoom.

Kunnen dieren sproeten hebben?

Ja, dieren kunnen sproeten of pigmentaties op hun huid krijgen. Het wordt veroorzaakt door een toename van melanocyten (pigmentproducerende cellen) in de opperhuid van de huid. Pigmentatie is niet schadelijk of iets om je zorgen over te maken. Als u pigmentatie of iets nieuws op de huid van uw huisdier opmerkt, boek dan een onderzoek met uw dierenarts om andere oorzaken uit te sluiten.