Oormijt bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

oormijt bij katten

In dit artikel kom je erachter hoe katten oormijt krijgen, meer te weten komen over de tekenen van een oormijtinfectie en details krijgen over hoe je een plaag kunt uitroeien.

Snel overzicht: Oormijt bij katten

tekstgrootte
Andere namen: Otodectes cyanotis
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Donkerzwart “koffiedik” zoals puin in oren, zeer jeukende oren, hoofdschudden, krassen of bloed in oren, krassen rond hoofd of nek.
medische dossiers
Diagnose: Oormijt is direct te zien door een dierenarts met een oftalmoscoop. Een dierenarts kan ook een monster van oorresten verzamelen om onder een microscoop te bekijken om te zoeken naar mijten en hun eieren.
kat
Gediagnosticeerd bij katten: Vaak bij jonge kittens en katten met een gecompromitteerd immuunsysteem of leven in slechte omstandigheden.
pil
Vereist voortdurende medicatie:Nee
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Nee
jam-medisch
Behandelingsopties: Verschillende producten kunnen oormijt behandelen en voorkomen, waaronder MilbeMite, Otomite Plus, Acarexx, Revolution, Revolution Plus en Advantage Multi. Hoewel het niet is geëtiketteerd, kan Bravecto voor katten ook oormijt behandelen.
thuis
Huismiddeltjes: Kokosolie of minerale olie kan de mijten verstikken en puin losmaken, maar huismiddeltje heeft het potentieel voor schade bij een kat zonder een geverifieerde diagnose en intact trommelvlies.

Wat zijn oormijten bij katten?

Oormijt zijn microscopische parasieten die meestal hun intrek nemen in de gehoorgangen van uw kat, hoewel de mijten zich kunnen verspreiden naar andere delen van het lichaam, waaronder de nek, achterkant en staart.

In het oor voeden de mijten zich met het oorsmeer, de huidschilfers en de oliën van uw kat. De meest voorkomende soort oormijt die katten en honden treft, is Otodectes cynotis. Oormijt komt vooral veel voor bij kittens, hoewel katten van elke leeftijd oormijt kunnen oplopen. Hoewel honden ook kunnen worden beïnvloed door oormijt, worden ze veel vaker gezien bij katten.

Hoe krijgen katten oormijt?

Oormijt is extreem besmettelijk bij katten en gaat over van dier op dier. Kittens krijgen vaak oormijt van hun moeders. Volwassen katten kunnen oormijt van andere katten en zelfs van honden oppikken, omdat hetzelfde type oormijt veel verschillende soorten treft.

Buitenkatten hebben meer kans om besmet te raken met oormijt omdat ze in contact komen met andere dieren. Wilde dieren zoals wasberen en vossen kunnen oormijt overbrengen op katten. Binnenkatten, hoewel ze minder risico lopen, kunnen oormijt ontwikkelen als ze worden blootgesteld aan een kat of hond die de parasiet draagt.

Tekenen &symptomen van oormijt bij katten

close-up van oormijt geïnfecteerd oor

Terwijl oormijt zelf bijna onzichtbaar is voor het blote oog, vertonen katten met oormijt een kenmerkende afscheiding die vaak lijkt op koffiedik.

Terwijl oormijt zelf bijna onzichtbaar is voor het blote oog, vertonen katten met oormijt een onderscheidende afscheiding. Deze afscheiding kan een vroege aanwijzing zijn dat u uw dierenarts uw kat of kitten moet laten controleren op oormijt.

Oormijtbesmettingen hebben een karakteristieke donkere, dikke, stinkende “oorsmurrie”, die bestaat uit oorsmeer en puin. Dit puin bevat levende mijten, dode mijten, mijteneieren en gedroogd bloed. Deze bruine, korrelige afscheiding lijkt vaak op koffiedik.

Sommige bacteriële of schimmeloorinfecties produceren een vergelijkbare afscheiding, dus bevestiging van de aanwezigheid van oormijt door de dierenarts van uw kat is belangrijk voor een goede behandeling. Uw dierenarts zal een microscoop gebruiken om de mijten positief te identificeren.

Als je nieuwsgierig bent, kun je googlen op “foto’s van oormijt bij katten” voor enkele afbeeldingen van katten met oormijt. Eerlijke waarschuwing: oormijtbesmettingen bij katten zijn niet mooi!

Oormijtbesmettingen zijn uiterst ongemakkelijk voor uw kat. De mijten veroorzaken ernstige jeuk en pijn. Sommige katten met ernstige, chronische plagen kunnen zelfs gewichtsverlies of neurologische symptomen ontwikkelen.

Symptomen van oormijtbesmetting bij katten zijn onder meer:

 • Overvloedig donker, stinkend puin in het oor
 • Korstige of schurftige oren
 • Rode, ontstoken oren
 • Bultjes in de oren
 • Krabben aan de oren
 • Hoofdschuddend
 • Krassen en bloedingen rond de oren (zelf toegebracht)
 • Haaruitval
 • Jeuk en korstvorming op de nek, achterkant en staartgebieden
 • Hoofd kantelen
 • Auditief hematoom (zwelling van de oorflap als gevolg van een gescheurd bloedvat)

Kattenoormijt vs. Oorsmeer (Vuile Kattenoren)

Hoe weet je of je kat oormijt heeft of gewoon een opeenhoping van oorsmeer?

Gezonde kattenoren zijn meestal niet vies. Katten kunnen soms een kleine hoeveelheid oorsmeer ontwikkelen, dat gemakkelijk kan worden weggeveegd met een watje gedrenkt in een huisdierveilige oorreiniger.

Als u grote hoeveelheden donker, kleverig, slecht ruikend vuil in het oor van uw kat ziet, of als het oor er rood en ontstoken uitziet, is het waarschijnlijk iets meer dan eenvoudig oorsmeer.

Kattenoormijt vs. gist of bacteriële infectie

Hoewel oormijtbesmettingen de meest voorkomende oorzaak zijn van oorirritatie bij katten, is het mogelijk dat uw kat een gist- of bacteriële infectie in haar oren ontwikkelt. Het kan moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen een oormijtbesmetting en een gist- of bacteriële oorontsteking.

De symptomen van een oormijtbesmetting en andere soorten oorinfecties lijken erg op elkaar – krabben aan de oren, het hoofd schudden en een opeenhoping van puin in de oren. Ook kunnen katten tegelijkertijd zowel een oormijtbesmetting als een bacteriële en / of schimmeloorontsteking hebben, dus microscopisch onderzoek van elke oorafscheiding door een dierenarts helpt de juiste behandeling te garanderen.

Oormijt behandeling voor katten

Het is belangrijk om uw kat naar de dierenarts te brengen als ze oorproblemen vertoont. Onbehandeld kan een oormijtbesmetting ernstige schade aan de gehoorgang van de kat veroorzaken, vooral als de kat een secundaire bacteriële infectie ontwikkelt.

Onbehandelde oorinfecties zijn niet alleen erg pijnlijk, maar ze kunnen ook gehoorverlies en evenwichtsproblemen veroorzaken als gevolg van evenwichtsverlies. Uw dierenarts zal een volledig lichamelijk onderzoek doen en in de oren van uw kat kijken met een instrument dat een otoscoop wordt genoemd.

De dierenarts zal ook een monster van het oorafval verzamelen met een wattenstaafje dat onder een microscoop moet worden bekeken om de oorzaak van het probleem te bepalen en welke behandeling nodig is.

Lees meer: 5 beste oormijtbehandelingen voor katten

Stappen voor een succesvolle behandeling van oormijt:

 1. Diepe oorreiniging. Uw dierenarts zal de oren zeer zorgvuldig en grondig reinigen om zoveel mogelijk was en vuil te verwijderen. Deze stap is belangrijk zodat de medicatie zijn werk kan doen.
 2. Medicatie. Uw dierenarts kan een of meer medicijnen voorschrijven, afhankelijk van of uw kat alleen een oormijtbesmetting heeft of dat ze ook een bacteriële of schimmelinfectie heeft. Oormijtmedicijnen voor katten komen vaak in de vorm van oordruppels of actuele vlooienmedicatie die u thuis aanbrengt. Uw dierenarts kan ook een oraal medicijn aanbevelen om eventuele open wonden te behandelen die geïnfecteerd lijken.
 3. Grondige schoonmaak van het huis. Hoewel de levenscyclus van oormijt plaatsvindt op een gastheerdier, kunnen oormijt en mijteneieren een tijdje overleven op het beddengoed, het tapijt en het meubilair van uw kat. Stofzuig tapijten en meubels en was beddengoed (van uw kat en van u, als uw kat bij u slaapt) in heet water op de langste wasstand en droog vervolgens in de droger. Het is een goed idee om dit proces ongeveer één keer per week te doorlopen tijdens de oormijtbehandeling van uw kat, zodat uw kat niet opnieuw geïnfecteerd raakt met nieuw uitgekomen mijten.
 4. Het behandelen van andere huisdieren in het huishouden. Oormijt is extreem besmettelijk tussen dieren en passeert gemakkelijk tussen andere katten en honden die in hetzelfde huishouden wonen. Uw dierenarts kan aanbevelen dat u uw andere huisdieren meeneemt om te controleren op oormijt, zodat ze ook kunnen worden behandeld.
 5. Vervolgexamen. Ongeveer een maand nadat uw kat begint met de behandeling voor oormijt, laat uw dierenarts u terugkeren naar de kliniek voor een vervolgonderzoek om er zeker van te zijn dat de besmetting is verdwenen. Deze stap is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat alle mijten zijn gedood. Als mijten worden gevonden, zal uw dierenarts een aanvullende behandeling aanbevelen.

Home Remedies voor oormijt bij katten

Het is altijd het beste om uw dierenarts te raadplegen voordat u huismiddeltjes voor oormijt probeert. Als uw kat een gescheurd trommelvlies heeft als gevolg van een oorontsteking, kan het plaatsen van een stof in het oor gevaarlijk zijn en leiden tot permanent gehoorverlies.

De enige manier om ervoor te zorgen dat het trommelvlies intact is, is dat uw dierenarts met een otoscoop in het oor kijkt.

Nadat ze de zegen van hun dierenarts hebben gekregen, willen sommige mensen misschien huismiddeltjes proberen voor oormijt bij katten zoals kokosolie of minerale olie. Het gebruik van een olie in het oor kan oorsmeer en vuil losmaken, zodat het kan worden verwijderd, en het verstikt ook de mijten.

Pas wel op dat alle olie die je gebruikt veilig is voor katten. Sommige oliën, vooral essentiële oliën, kunnen giftig zijn voor katten.

Belangrijke veiligheidstip: Plak nooit iets dbezit in de gehoorgang van uw kat, zelfs geen wattenstaafje. U kunt het trommelvlies van uw kat beschadigen of zelfs doorboren.

Maak alleen de buitenste delen van de oren schoon, voor zover je naar beneden kunt kijken. Als uw kat puin diep in haar gehoorgang heeft, laat het dan over aan de professionals en breng haar naar uw dierenarts voor een diepe oorreiniging.

Oormijt komt zeer vaak voor bij katten, maar met de juiste behandeling kunt u de plaag van uw kat veilig oplossen.

Door de oormijtbesmetting van uw kat te identificeren en zorgvuldige, goed geïnformeerde actie te ondernemen, kunt u uw kat verlichten van de pijn en jeuk die gepaard gaat met deze veel voorkomende aandoening.