Hoe vaak moet u de oren van uw kat schoonmaken? Wat u moet weten!

Katten besteden normaal gesproken ongeveer 50% van hun wakkere uren aan het likken van zichzelf als een zelfverzorgingstechniek. Hun oren zijn echter buiten hun bereik. Dus, hoe vaak moet je de oren van je kat schoonmaken? Welnu, er is geen exact antwoord op deze vraag. Sommige katten hoeven hun oren misschien nooit schoon te maken, terwijl anderen meer vatbaar zijn voor wasophoping of infecties. De oren zelf bepalen of en hoe vaak ze schoongemaakt moeten worden.

Dat gezegd hebbende, hier is een uitgebreide gids over alles wat u moet weten over het schoonmaken van de oren van uw kat.

Kattenkogelverdeler 1

Moet u de oren van uw kat controleren?

Absoluut! Het controleren van de oren van uw kat moet deel uitmaken van uw normale verzorgingsroutine. Net als menselijke oren kan oorsmeer zich ophopen in de oren van uw kat, waardoor u ze af en toe moet schoonmaken.
Schoonmaken is ook een gelegenheid voor u om het oor te inspecteren op eventuele problemen. De oren van katten zijn gevoelig voor bacteriële en schimmelinfecties, mijten, verwondingen en allergieën. Een van de belangrijkste tekenen van deze oorproblemen is overmatige ophoping van oorsmeer of dik puin, evenals regelmatig hoofdschudden, krabben, ontstekingen en geuren.

kat krabt zich achter de oren
Afbeelding Credit: noa.rotem, Flickr

Hoe de oren van uw kat thuis schoon te maken

Ten eerste is het van vitaal belang om de oren van uw kat een snelle controle te geven voordat u begint met schoonmaken. Als u iets ongewoons opmerkt, zoals overmatige wasophoping, zwelling of geur die uit de oren komt, is het het beste om uw dierenarts te raadplegen. De dierenarts moet de oren van uw kat onderzoeken om medische problemen uit te sluiten en de integriteit van de delicate interne oorstructuren te evalueren.

dierenarts die kattenoor controleert
Afbeelding credit: bmf-foto.de, Shutterstock

Dat gezegd hebbende, hier is hoe je de oren van je kat thuis kunt schoonmaken. Je hebt het volgende nodig:


  • Wattenbollen. Als je geen wattenbollen hebt, gebruik dan katoenen make-updoekjes of tissues.

  • Een oorreinigingsoplossing. Het is raadzaam om uw dierenarts te raadplegen over wat de ideale oorreinigingsoplossing voor uw kat is.

  • Een partner. Afhankelijk van hoe hyper je katachtige metgezel is, heb je misschien een extra paar handen om je kat vast te houden terwijl je zijn oren schoonmaakt.

  • Het geven van uw kattentraktaties terwijl je zijn oren schoonmaakt, is een geweldige manier om het hele proces aangenamer en gemakkelijker voor jullie beiden te maken. Zorg ervoor dat je alleen traktaties aanbiedt als de kat kalm is.

Stapsgewijze handleiding voor het reinigen van de oren van uw kat

Nu je alles hebt wat je nodig hebt, is hier een stapsgewijze handleiding voor het schoonmaken van de oren van je katachtige buddy.

1. Plaats uw kat in een comfortabele positie

We kunnen dit niet genoeg benadrukken. Uw kat in een comfortabele positie houden is van vitaal belang bij het schoonmaken van zijn oren. Het maakt niet alleen het hele proces gemakkelijker voor u, maar het voorkomt ook dat u uw kat pijn doet. Er zijn verschillende manieren om je katachtige buddy in een comfortabele positie te plaatsen. Een manier is om het in een handdoek te wikkelen of in te doeken, waarbij de ledematen erin blijven. Je kunt het ook op je schoot plaatsen en vervolgens de onderarm van je niet-dominante hand over zijn lichaam leggen. Gebruik vervolgens je niet-dominante hand om het hoofd van je kat te wiegen en je dominante hand om zijn oren schoon te maken.

Als alternatief kunt u een partner krijgen om uw kat zachtjes vast te houden, vooral als uw katachtige vriend actiever is. Vergeet niet om zachtaardig te zijn met je kat zoals je wilt dat hij dit een comfortabele ervaring voor hem maakt.

thematische pauze

2. Inspecteer de oren van uw kat

eigenaar controleer kattenoren, inspecteer kattenoren
Afbeelding credit: Simxa, Shutterstock

Zoals we eerder vermeldden, is het belangrijk om eerst de oren van je katachtige metgezel te onderzoeken voordat je ze schoonmaakt. Trek de oorkleppen voorzichtig naar achteren en controleer op eventuele afwijkingen. Als u iets ongewoons opmerkt, is het het beste om niet verder te gaan voordat u uw dierenarts raadpleegt.

thematische pauze

3. Doe een paar druppels van de oorreinigingsoplossing in een watje

Terwijl je nog steeds de oorslippers van je kat terugtrekt, kun je de reinigingsoplossing in een watje gieten. Knijp de vloeistof uit het watje in de gehoorgang van je kat. Masseer vervolgens zachtjes de basis van het oor van uw kat om de ophoping van oorsmeer en ander vuil binnenin los te maken.

thematische pauze

4. Laat je kat zijn hoofd een beetje schudden

Zodra je de oorreinigingsoplossing hebt ingemasseerd, laat je de oorklep van je kat los en laat je hem een beetje met zijn hoofd schudden.

thematic pauze

5. Verwijder vuil of overmatige reinigingsoplossing

Dep vervolgens de ingang van de oren met het watje, katoenen make-updoekje of tissue. Verwijder vuil of overmatige oplossing. Steek het watje niet diep in de gehoorgang, want je zou meer kwaad dan goed doen.

thematische pauze

6. Breng alle voorgeschreven druppels aan

Als de dierenarts oordruppelmedicatie heeft voorgeschreven, moet deze worden aangebracht nadat de oren zijn schoongemaakt. Wees voorzichtig bij het aanbrengen van de medicatie op de gehoorgang. Om besmetting van de medicatie en mogelijke verwondingen te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat u het oor van de kat niet tegen de fles aanraakt.

Kan ik een Q-Tip gebruiken om de oren van mijn kat schoon te maken?

Nee. Het is aan te raden om geen Q-tips te gebruiken om de oren van uw kat schoon te maken, omdat dit de was en het vuil verder in zijn oren zal duwen, wat meer problemen kan veroorzaken.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten: het schoonmaken van de oren van uw kat wordt aanbevolen, overdrijf het gewoon niet

Hoewel het schoonmaken van de oren van je kat nodig kan zijn, overdrijf het niet. Vergeet niet dat de oren van je kat behoorlijk gevoelig zijn, dus het is belangrijk om voorzichtig met ze te zijn. Overmatige reiniging is gecontra-indiceerd omdat het de gevoelige oren van uw kat gemakkelijk kan irriteren.

Het is ook belangrijk om de oren van uw kat regelmatig te inspecteren. Ervoor zorgen dat uw kat geen tekenen van infectie of andere problemen heeft, is een belangrijk onderdeel van de zorg voor uw kat.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Te9I, Shutterstock